Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Τελευταία συγγνώμη», Μιχάλης Σπέγγος, εκδ. Διόπτρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89291-180009.JPG

imageΤο 2013 η «Ανεμόσκαλα», το προηγούμενο μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου, τιμήθηκε από τους αναγνώστες με το βραβείο της AthensVoiceγια καλύτερο βιβλίο της χρονιάς. Ο Ηπειρώτης συγγραφέας επανέρχεται με ένα ιστορικό μυθιστόρημα τόσο άρτιο, καλογραμμένο και συναρπαστικό, που προκαλεί δέος.

Έρμο πουλί στην ξενητιά

Δίχως μανούλας κόρφο

Δίχως φωλιάς αναπαμό

Κι αγάπης αντιστύλι…

Με αυτούς τους στίχους του σπουδαίου ποιητή μας Γιοσέφ Ελιγιά αρχίζει η «Τελευταία Συγγνώμη», ένα βιβλίο που διατρέχει τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την επιχείρηση Βαλκυρία, τη Λατινική Αμερική και καταλήγει στη χαράδρα του Βίκου, όπου απονέμεται τελικά δικαιοσύνη σε ένα σκηνικό βγαλμένο από αρχαιοελληνική τραγωδία. Όλα ξεκινούν το 1938 σταπροπολεμικά Γιάννενα: Αν και τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη, οι νέοι της πόλης περνούν ανέμελα τις ημέρες τους. Τριάντα μόνο χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, τα Γιάννενα είναι μια απομονωμένη πολυπολιτισμική πόλη και ένα σημαντικό μέρος της αποτελεί η ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα. Ο χριστιανός Νίκος Καζαντζής ερωτεύεται την Εβραία Ρεβέκκα Λεβή, προκαλώντας ρήξη ανάμεσα στις δύο οικογένειες και θέτοντας σε κίνηση γεγονότα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Το στιλ γραφής, η εμβάθυνση σε πρόσωπα και καταστάσεις, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας, δημιουργούν ένα σπάνιο βιβλίο που θα απολαύσουν οι αναγνώστες των ιστορικών μυθιστορημάτων. Πέρα, όμως,από τον πόλεμο και τα τραγικά γεγονότα, το βιβλίο θίγει μια σειρά από πάντα επίκαιρα ζητήματα: την ανεκτικότητα των κοινωνιών, τη νοσταλγία για την πατρίδα, το χρέος προς την οικογένεια και το έθνος, το ένστικτο της επιβίωσης.

#VresXrono: 9 ώρες

Λέξεις κλειδιά: Άνοδος Ναζισμού - Δικτατορία Πινοσέτ – Ρωμανιώτικη κοινότητα – Χαράδρα Βίκου –Ανεκπλήρωτος έρωτας - Θρίλερ

Τι να διαβάσω μετά; Τα Βαλκάνια, Μαρκ Μαζάουερ (εκδ. Πατάκη)

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.