- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Φίλοι στο Φίλιον
Κάτι συμβαίνει τις νύχτες της Δευτέρας στο γνωστό καφέ. Ο Θέμης Ροδαμίτης μάς εξηγεί.
Σε ένα από τα ιστορικότερα στέκια της Αθήνας, στο «Φίλιον», γνωστό και ως Dolce στους λίγο παλαιότερους, από τα μέσα φθινοπώρου οι παρέες γράφουν ιστορία και η ιστορία καταγράφει τις παρέες. Υπό την εποπτεία και επιμέλειά μου και με τη φροντίδα του γνωστού καφέ, κάθε Δευτέρα διοργανώνονται, ή για την ακρίβεια προκύπτουν ως αυθόρμητα ξεσπάσματα πολιτισμού, θεματικές βραδιές σχετικές πάντα με τις τέχνες και τα γράμματα. Η σειρά «Φίλοι στο Φίλιον» κάνει αφιερώματα σε σπουδαίους ανθρώπους του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι ως φόρο τιμής ή μνήμης. Άλλοτε πάλι επιλέγει να αναδείξει μη προβεβλημένους ή νέους ανθρώπους που οπωσδήποτε αξίζουν της προσοχής μας. Κυριαρχεί η λογοτεχνία, χωρίς να υποτιμάται η μουσική. Η μουσική δεν παίζει τον άχαρο ρόλο απλού συνοδευτικού ενδύματος, αλλά αποτελεί οργανικό μέρος κάθε πολιτιστικής συνάθροισης του «Φίλιον».
Αυτό που κάνει τις νύχτες της Δευτέρας στο «Φίλιον» να ξεχωρίζουν είναι η συμμετοχή του κοινού, το οποίο δεν παρίσταται απλώς αφουγκραζόμενο αλλά συμμετέχει, συνομιλεί, συνδιαλέγεται. Το κοινό τιμά και ταυτόχρονα τιμάται από το κατά περίπτωση τιμώμενο πρόσωπο. Προτεραιότητα δίδεται –και έχουν προγραμματιστεί βραδιές– στους θαμώνες του «Φίλιον» αλλά και σε καλλιτέχνες που έχουν αναφορά στο χώρο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν θεματικές βραδιές που στιγμάτισαν ορισμένες Δευτέρες μέχρι σήμερα, όπως αυτές που αφορούσαν στον Βασίλη Βασιλικό ή την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Σεραφείμ Φυντανίδη λίγο μετά την έκδοση του ύστατου βιβλίου του και λίγο πριν το θάνατό του και τη βραδιά αφιέρωμα εν είδει άτυπου φιλολογικού μνημόσυνου στο έργο του αλησμόνητου Μένη Κουμανταρέα που σχετίζεται με τη Μαρία Κάλλας.
Info: Ο Θέμης Ροδαμίτης δημιούργησε το ιστορικό στέκι τέχνης Καφέ-Παράσταση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ κάνοντας εκπομπές στο δίκτυο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη ΝΕΤ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε περιφερειακά φεστιβάλ. Έχει επιμεληθεί αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης αλλά και θεματικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερους χώρους (στη Δήλο, σε κάστρα, λιοτρίβια, αμπελώνες και τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Είναι εδώ και 13 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τήνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.