- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πώς νιώθουν οι γυναίκες για το σεξ;
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Το «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον είναι μια «αποκαλυπτική» υπενθύμιση για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε
Η ανθολογία της Τζίλιαν Άντερσον είναι μια τολμηρή και βαθιά συγκινητική εξερεύνηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που επιτρέπει στις γυναίκες να είναι ελεύθερα και αυθεντικά ο εαυτός τους. Το «Θέλω» είναι μια συλλογή από αποκαλυπτικές επιθυμίες και φαντασιώσεις που έστειλε ανώνυμα ένα πλήθος γυναικών, προσφέροντας μια γνήσια και χωρίς φίλτρα ματιά στην πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας. Δεν πρόκειται για ένα ηδονοβλεπτικό ανάγνωσμα, ακόμη κι αν η ανάγνωσή του σας «φτιάξει». Δεν είναι φαντασιώσεις που γράφτηκαν με τέτοια πρόθεση. Είναι ένα αποκαλυπτικό ανάγνωσμα για το τι επιθυμούν, τι φοβούνται και τι λαχταρούν οι άνθρωποι.
Οι φαντασιώσεις κυμαίνονται από παιχνιδιάρικες και ρομαντικές μέχρι σκοτεινές, φαντασιώσεις ταμπού και ακραία προκλητικές. Άγνωστο με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των επιστολών. Άφησε εκτός τις ποινικά κολάσιμες, περιορισμό που επέβαλε ο εκδότης του βιβλίου - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για μία φαντασίωση που παραμένει φαντασίωση.
Στρέιτ γυναίκες με λεσβιακές φαντασιώσεις
Στο τέλος κάθε επιστολής αναφέρεται η εθνικότητα, ο τόπος διαμονής της γυναίκας, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και ο σεξουαλικός της προσδιορισμός. Είναι αμέτρητες οι φαντασιώσεις που περιγράφουν λεσβιακές επιθυμίες αλλά με έκπληξη ανακαλύπτει ο αναγνώστης ότι υπογράφονται από ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Άραγε μπορούμε στη φαντασίωσή μας να ελκυόμαστε από άτομα που στην αληθινή μας ζωή δεν θα αντέχαμε να μοιραστούμε τίποτα; Ή μήπως προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη σεξουαλική μας ταυτότητα μέσα σε κοινωνικές νόρμες ώστε να απωθούμε βαθύτερες επιθυμίες μας. Νόρμες που καταρρίπτονται βεβαίως κατά ριπάς από τη woke κουλτούρα την τελευταία δεκαετία. Μην περιμένετε το βιβλίο να μπει σε χωράφια ψυχολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως coffee table βιβλίο, έτοιμο να ρίξει μια σπίθα για συζητήσεις εκτός comfort zone. Άραγε, θα απαντούσαν σε μία τέτοια πρόκληση με την ίδια ειλικρίνεια και οι άντρες; Ακόμη και ανώνυμα;
Ασφάλεια και προστασία
Υπάρχει κι ένα πλήθος γυναικείων φαντασιώσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία. Συμπεραίνεται ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φόβο και κοινωνική κατακραυγή όταν εκφράζουν βαθύτερες ανάγκες τους. Και αυτή η συλλογή χρησιμεύει ως μια «αποκαλυπτική» υπενθύμιση για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε. Οι αφηγήσεις συχνά αντηχούν συναισθήματα που οι γυναίκες μοιράστηκαν δεκαετίες πριν, αισθήματα ντροπής για τα χώματά τους ή ενοχή για το ότι επιθυμούν περισσότερα από όσα κρίνει η κοινωνία ως αποδεκτά. Αυτή η αμφισημία, η επίμονη εσωτερική πάλη, είναι επώδυνη για τον αναγνώστη. Γιατί αγγίζει βαθιά ριζωμένα ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των γυναικών και τη σεξουαλική τους ελευθερία.
Το βιβλίο δεν δίνει απλώς φωνή στις επιθυμίες των γυναικών. Κρατά έναν καθρέφτη μπροστά στην κοινωνία, δείχνοντας πόση πρόοδος χρειάζεται ακόμη σε όρους σεξουαλικής απελευθέρωσης, αποδοχής του σώματος και κατάρριψης των ταμπού που συνεχίζουν να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών.
Τα πολλά πρόσωπα της Τζίλιαν Άντερσον
Η σεξοθεραπεύτρια Jean Milburn της πετυχημένης σειράς Sex Education του Netflix, η Dana Scully του X-Files, η Μάργκαρετ Θάτσερ, στο The Crown, στα 14 της, δέθηκε με χειροπέδες στην πόρτα της βιβλιοθήκης διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του σχολείου να την κλείσει. Μια πράξη που δηλώνει αγάπη για τα βιβλία και ανάγκη για ακτιβισμό. Η απροσάρμοστη έφηβη εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της προσπαθώντας να δώσει φωνή σε γυναικείες διεκδικήσεις μέσα από δηλώσεις, ρόλους βιβλία και προκλήσεις. Στηρίζει το Feminist Majority Foundation για τα άπορα κορίτσια του τρίτου κόσμου. Στηρίζει ανοιχτά τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Μπορεί όσο ενσάρκωνε την ψυχοθεραπεύτρια στο Sex Education να αναρτούσε δεκάδες ομοιώματα από πέη στον λογαριασμό της στο Instagram, μπορεί να βγάζει αισθησιασμό σε κάθε λέξη που βγαίνει από τα χείλη της, δεν την έχουμε δει ποτέ γυμνή ούτε σε περιοδικά, ούτε σε ταινίες ούτε σε σίριαλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.