Βιβλιο

8 βιβλιοπροτάσεις από τις εκδόσεις Βακχικόν

Βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 933
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 βιβλιοπροτάσεις από τις εκδόσεις Βακχικόν
© Freepik

Ένας φιλήσυχος άνδρας, μυθιστόρημα, Γιάννης Λαγουδάκης
Μικρασία, Σεπτέμβρης 1922. Το μέτωπο έχει καταρρεύσει. Ο τελευταίος Έλληνας στρατιώτης έχει φύγει από το λιμάνι του Τσεσμέ. Τα ελληνικά χωριά στη χερσόνησο της Ερυθραίας αποφασίζουν να παραδοθούν. Την ημέρα που ο στρατός του Κεμάλ μπαίνει στο χωριό του Ρεΐζντερε, μια μερίδα κατοίκων, αψηφώντας τις εντολές του διοικητή, κλείνεται σε ένα αρχοντικό. Εκεί θα κριθεί η τύχη τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο δάσκαλος του χωριού. Έχει χάσει τη μισή του οικογένεια.

Ιουλιανός ο Παραβάτης – Αντίθετα στο ρεύμα, μυθιστόρημα, Βαλεντίνη Βεργανελάκη
Ο 4ος αιώνας μ.Χ. είναι πολύ ταραγμένος λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον χριστιανισμό και στην παλιά θρησκεία, την ειδωλολατρία. Ο Ιουλιανός αντιπροσωπεύει αυτή την πάλη. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Έξυπνος, υπερευαίσθητος λόγω της πολύ δύσκολης ζωής που είχε ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, ψάχνει απαντήσεις αναφορικά με τις ανησυχίες του στην αισθητική του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο θεωρεί τον μόνο ικανό να ξαναφέρει τη δόξα του παλιού ρωμαϊκού κράτους.

Το χάλκινο νησί – Τόμος Α’, μυθιστόρημα, Κυριάκος Ηρακλέους
Ο πρίγκιπας Μορφέας και η πριγκίπισσα Δανάη του Αγρινίου επιχειρούν με ανίερες μεθόδους να κατακτήσουν τις πόλεις του Χάλκινου Νησιού και να τις αφομοιώσουν σε μια αυτοκρατορία σκλαβιάς, ελέγχου και υποταγής του λαού κάτω από μια απολυταρχική εξουσία. Στην προσπάθειά τους έρχονται αντιμέτωποι με τον θανάσιμο εχθρό τους, τον δίδυμο αδερφό του Μορφέα, τον προικισμένο με πνευματικές δυνάμεις βασιλιά των Μεγάρων, Εράσμιο. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη μαγεία και τις υπερφυσικές δυνάμεις, καθώς διαδραματίζεται στον κόσμο του θρυλικού, μυθικού παρελθόντος, ενώ βρίθει από συμβολισμούς της εποχής στην οποία ζούμε.

Οι ορτανσίες, νουβέλα, Εύα Πολυβίου
Από τα σοκάκια ενός ορεινού χωριού της Κύπρου τη δεκαετία του ’70 ως τις μεγάλες λεωφόρους μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης, η Ελένη αφηγείται θραύσματα της ζωής της, εικόνες, ήχους και παραδόσεις μιας εποχής που πέρασε. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ξεδιπλώνονται μέσα στον απόηχο του πολέμου, αλλά και υπό τη σκιά μιας ψυχικής νόσου, για να συναντήσουν εν τέλει το παρόν. Σταθερό σημείο αναφοράς τού τότε και του τώρα, οι ορτανσίες.

Βιβλιοπροτάσεις από τις εκδόσεις Βακχικόν

Η δαμασκηνιά, θέατρο, Κατερίνα Καζολέα
Περνώντας μέσα από το μπαρ χαρτοπαιξίας και κρασοκατάνυξης, επιστρέφει από το σχολείο η Λορέτα, η κόρη της λαντζέρισσας, που μένουν μαζί στο πίσω δωμάτιο. Οι τρεις συνταξιούχοι, μόνιμοι θαμώνες (ένας ναυτικός, ένας σιδηροδρομικός και ένας νταλικέρης), παρακολουθούν το χαριτωμένο κορίτσι καθώς μεγαλώνει. Προσπαθούν με τις ιστορίες τους να την εντυπωσιάζουν. Η Λορέτα μεγαλώνει χωρίς πατέρα και κατά κάποιον τρόπο οι τρεις τους αναπληρώνουν το κενό της πατρικής παρουσίας.

Συνέβη., ποίηση, Ιωάννα Καραμαλή
Το Συνέβη. είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της Ιωάννας Καραμαλή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Το Συνέβη. είναι δομημένο πάνω στην αποδοχή της ήττας χωρίς ωστόσο να είναι ηττοπαθές. Είναι μια ποιητική σύνθεση που προσεγγίζει την εμπειρία των κακοποιητικών σχέσεων, της ψυχολογικής βίας, των συναισθημάτων της ματαίωσης, της απώλειας του εαυτού και του συναισθήματος της απελπισίας που μοιράζονται τα θύματα χειραγώγησης και ψυχολογικής βίας.

Όλα θα γίνουν με τα μάτια ανοιχτά, ποίηση, Ευαγγελία Τάτση
Yπάρχει μια λέξη που χάθηκε μέσα σε κάθε λέξη./Η λέξη των μονολόγων μας/που δεν γράφτηκε για τις ερωτήσεις των άλλων/και που τη σκέπασαν σε στρώματα/τα τι και τα πόσο των ερωτήσεων./Όπως εγώ λέω περιμένω σαν να λέω χρόνος./Χρόνος ανάμεσα στο γιατί που ρωτά/και το γιατί που γνωρίζει/και χρόνος κερδισμένος./Αυτή η ιδιωτική μας διάλεκτος/που όπως κάθε διάλεκτος ηττήθηκε/κρύβει την ιστορία των ανθρώπων. Τρίτη ποιητική συλλογή της βραβευμένης ποιήτριας.

Μήτερ ημών, ποίηση, Μαρίνα Παπούλα
Είμαι ένα ποτήρι γι’ απόψε./Ένα ποτήρι ξεχειλισμένο./Από πίκρα./Κάποιος με γέμισε απόψε./Με δυο λέξεις./Πτώσης: γενικής/Βαθμού: συγκριτικού/Με γάμησε. Θέλω να σπάσω./Ευτυχώς για μένα γράφω ποίηση./Δώσε μου κι άλλες πικρές λέξεις, καριόλη./Γράφω καλά./Χαράζω τη μνήμη στο χαρτί/και σε περιμένω. Πρώτη ποιητική συλλογή.

Βιβλιοπροτάσεις από τις εκδόσεις Βακχικόν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.