Βιβλιο

Παιδικά και εφηβικά βιβλία: Οι καλύτερες νέες εκδόσεις

5 βιβλία για έναν ζεστό αναγνωστικό χειμώνα

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 933
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παιδικά και εφηβικά βιβλία: Προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε

Éric Puybaret, O Φεγγαροσκεπαστής, εκδόσεις Διόπτρα
Η δουλειά του φεγγαροσκεπαστή είναι πολύ σπουδαία, γιατί τα μισοφέγγαρα που σχηματίζονται στολίζουν τον ουρανό και βοηθούν τους ανθρώπους να μετράνε τον χρόνο που περνάει. Ο Τιμολέων μόλις πήρε το πτυχίο του και πρέπει απόψε κιόλας να φτάσει στο φεγγάρι, για να συνεχίσει κι αυτός με τη σειρά του να φτιάχνει με το σεντόνι υπέροχα μισοφέγγαρα πάνω από την κοιμισμένη πόλη. Μόνο που μια μαγική καραμέλα θα τα χαλάσει όλα. Όμορφη εικονογράφηση, συναρπαστική αφήγηση, φαντασία και αγάπη για το διάβασμα, συνθέτουν το σύμπαν του βιβλίου.

Σοφιάννα Θεοφάνους, Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλι, Κάπα Εκδοτική
Χριστούγεννα. Δύο έφηβοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, χωρίζονται από έναν τοίχο, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά τους και τους εμποδίζει να δουν ο ένας τον άλλον. Καθώς αρχίζουν να συνομιλούν με αφορμή μια μπάλα, ο διάλογος μεταξύ τους εξελίσσεται σε μια πολύ ουσιαστική εξιστόρηση γεγονότων και αποκαλύψεων. Αν και αρχικά ο τοίχος φαίνεται σαν ένα εμπόδιο επικοινωνίας, λειτουργεί τελικά απελευθερωτικά, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ξεδιπλώσουν τους φόβους και τις ελπίδες τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα η κυρία Μαρία Δημάκη-Ζώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ). «Πρόκειται για ένα δραματικό κείμενο γραμμένο με αμεσότητα και ζωντάνια, που μπορεί να “συνομιλήσει” με τους ανήλικους θεατές/αναγνώστες, να τέρψει την ψυχή τους και να αφυπνίσει τη συνείδησή τους».

Quentin Blake, Emma Chichester Clark, Τα τρία μαϊμουδάκια, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η Χίλντα Σνιμπς έχει στο σπίτι της τρία μαϊμουδάκια: τον Τιμ, τον Σαμ και τη Λούλου. Όμως είναι πολύ ζωηρά μαϊμουδάκια, και όσο κι αν προσπαθεί η Χίλντα να μένουν ήσυχα όταν λείπει από το σπίτι, αυτά το κάνουν πάντα άνω κάτω! Φαγητό και σούπες χύνονται στο πάτωμα, καπέλα με φτερά καταστρέφονται και το μπάνιο πλημμυρίζει με λογιών λογιών αφρόλουτρα… Θα βρει άραγε η Χίλντα τον τρόπο να τους μάθει να παίζουν ήρεμα; Μια ξεκαρδιστική ιστορία με πλούσια και ανατρεπτική εικονογράφηση.

Marta Altés, Δεν το έκανα εγώ!, εκδόσεις Κey Books
Δεν έγινε και κάτι όταν χάθηκε η κατσαρόλα. Και χωρίς το κουτάλι μπορούσαν να ζήσουν! Αλλά μετά, άρχισε να γίνεται κουραστικό! Πράγματα εξαφανίζονται και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως και κανένας δεν είναι χαρούμενος με ό,τι συμβαίνει. Αλλά οι δυο φίλοι, ο Έλλις και ο Τσάρλυ είναι οι μόνοι κάτοικοι του νησιού. Όμως αν δεν το έκανε ο Έλλις, και δεν το έκανε η Τσάρλυ, τότε ποιος το έκανε; Μια αστεία και διδακτική ιστορία για τη φιλία, τους τσακωμούς και τη συγχώρεση.

Το Μεγάλο Βιβλίο της Πέππα, εκδόσεις Anubis
Οι Εκδόσεις Anubis ανακοινώνουν την κυκλοφορία της σκληρόδετης ανθολογίας της Πέππας, της αγαπημένης ηρωίδας των μικρών με τέσσερις τέσσερις κλασικές και μία ολοκαίνουρια ιστορία. Μια επετειακή συλλογή που περιλαμβάνει τις ιστορίες: Η Πέππα καλεσμένη σε γάμο, Η γιαγιά μου!, Δοντάκια καθαρά!, Η Πέππα στο Μουσείο και Το αγωνιστικό αυτοκίνητο του Τζορτζ.