Βιβλιο

Βιβλία ψυχολογίας - προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης, βιογραφίες: Οι καλύτερες νέες εκδόσεις

14 βιβλία για έναν ζεστό αναγνωστικό χειμώνα

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 933
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψυχολογία - Προσωπική ανάπτυξη, Αυτοβελτίωση, Βιογραφίες: Προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε

Sadhguru, Κάρμα, εκδόσεις Key Books
Tι είναι το κάρµα; Κάρµα απλώς σηµαίνει δράση: η δική σου δράση, η δική σου ευθύνη, και στο βιβλίο αυτό ο Sadhguru λέει ότι θέλει να μας βάλει ξανά στη θέση του οδηγού, να μας µετατρέψει από τροµοκρατηµένους επιβάτες σε οδηγούς µε αυτοπεποίθηση, στην πορεία του πεπρωµένου. Ζώντας συνειδητά και βιώνοντας πλήρως κάθε στιγµή, µπορείς να απελευθερωθείς από τον κύκλο. Το Κάρµα είναι ταυτόχρονα µια εξερεύνηση και ένα εγχειρίδιο, αποκαθιστά τον τρόπο µε τον οποίο κατανοούµε το κάρµα, για να µας δείξει ότι στην πραγµατικότητα είναι κάτι που µπορεί να µας οδηγήσει στην ελευθερία και στην ενδυνάµωση και όχι µια πηγή δεσµών. Μέσα από τις διδασκαλίες του Sadhguru θα µάθεις πώς να ζεις µε έξυπνο και χαρούµενο τρόπο σε έναν κόσµο γεµάτο προκλήσεις.

Arthur C. Brooks, Oprah Winfrey, Φτιάξε τη ζωή που θες – Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο Arthur C. Brooks και η Oprah Winfrey σας προσκαλούν να ξεκινήσετε ένα ταξίδι προς την ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε. Δηλώνουν πως δεν πρόκειται για άλλο ένα βιβλίο με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για την κατάκτηση της τέλειας ευτυχίας, αλλά ένα σχέδιο εργασίας βασισμένο σε έρευνες, με αποστολή να ενώσουν τα νήματα της δουλειάς τους και να κάνουν προσιτή την εκπληκτική επιστήμη της ευτυχίας σε ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης. «Με απλά λόγια, επιδιώκουμε να σας βοηθήσουμε να δείτε ότι δεν είστε μόνοι απέναντι στις καταιγίδες της ζωής, αλλά ότι κατανοώντας καλύτερα πώς δουλεύει το μυαλό και ο εγκέφαλός σας, μπορείτε να χτίσετε τη ζωή που θέλετε, αρχίζοντας από μέσα σας, με τα συναισθήματά σας, και στρεφόμενοι κατόπιν στην οικογένειά σας, στις φιλίες σας, στη δουλειά και στην πνευματική σας ολοκλήρωση».

Μάρεα Λαουτάρη, Σχολείο σχέσεων, εκδόσεις Διόπτρα
«Το Σχολείο Σχέσεων θα σου σώσει χρόνο και θα σε γλιτώσει από πολύ πόνο και απογοήτευση είτε είσαι στην αναζήτηση ενός νέου συντρόφου είτε βρίσκεσαι σε σχέση και προβληματίζεσαι.Το έγραψα σαν να σε είχα μπροστά μου και να μιλούσαμε προσωπικά. Με τις καινούριες πληροφορίες και τις ασκήσεις που περιλαμβάνει, θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις ακριβώς ποια σημεία χρειάζεται να προσέξεις, να καταλάβεις τι κάνεις σωστά και τι λάθος, να ξέρεις ακριβώς τι μπορείς να ελέγξεις ή να αλλάξεις και τι όχι, και κυρίως να καταφέρεις αυτό που δυστυχώς για πολλούς θα παραμείνει ακατανόητο, άρα και ακατόρθωτο: Να επιθυμείς και να αγαπάς τον σύντροφό σου, αλλά να μην τον έχεις ανάγκη. Γιατί όσο λιγότερη “ανάγκη” έχεις κάποιον, τόσο καλύτερη σχέση μπορείς να έχεις μαζί του».

Έφη Κονταξή, Δεν φταις εσύ, εκδόσεις Key Books
Παρόλο που η ενοχή μπορεί να φαίνεται δυσάρεστη, είναι ένα συναίσθημα που εξυπηρετεί έναν σκοπό. Όταν, όμως, γίνεται τοξική, αρχίζει να δηλητηριάζει τη ζωή μας, καθιστώντας μας ανήμπορους να προχωρήσουμε μπροστά. Στο βιβλίο αυτό θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε την τοξική ενοχή και να τη διαχωρίζετε από την υγιή, τις βαθύτερες αιτίες εμφάνισή της, πρακτικές μεθόδους αποδοχής και διαχείρισης, όπως και πώς να επιτρέπετε στην ενοχή να λειτουργεί ως οδηγός για θετικές αλλαγές, αντί να σας καθηλώνει. «Χωρίς τοξικά εμπόδια και αποκτώντας τον έλεγχο της ενοχής, θα μπορέσουμε να πάρουμε ξανά στα χέρια μας το τιμόνι της ζωής μας και να κατευθυνθούμε προς το μέλλον που εμείς επιθυμούμε. Είστε έτοιμοι να απαλλαγείτε από την τοξική ενοχή και να ζήσετε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ελευθερία;», αναρωτιέται η συγγραφέας.

Joseph Conrad, Προσωπικό ημερολόγιο, εκδόσεις Printa
Σε αντίθεση με τα έργα μυθοπλασίας από τα οποία μας είναι γνωστός, εδώ ο Joseph Conrad κάνει μια αυτοβιογραφική απόπειρα, με σκοπό να φανερώσει τον πραγματικό εαυτό του, τον «άνθρωπο πίσω από το πέπλο», χρησιμοποιώντας επιλεγμένες ιστορίες και περιστατικά τόσο από τη συγγραφική του σταδιοδρομία όσο και από τη ζωή του ως ναυτικού. Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε συνέχειες στην επιθεώρηση English Review και το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που αποκαλύπτει αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες πτυχές, δοσμένες με χιούμορ και φαντασία, του χαρακτήρα και του βίου του. Σε δεύτερο επίπεδο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς για μια χαλαρή καταγραφή αυτοβιογραφικών στοιχείων, αλλά για μια ιδιαίτερη και εντελή συγγραφική προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από τάξη, σύστημα, μέτρο και συνοχή. 

Mustafa Suleyman, Michael Bhaskar, Το επερχόμενο κύμα, εκδόσεις Key Books
Με την υπογραφή του συνιδρυτή της Google Deep Mind, της κορυφαίας εταιρείας AI στον κόσµο, ο Suleyman, ένας από τους πρωτοπόρους στον τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης που έχει ζήσει από πρώτο χέρι αυτή την τεχνολογική επανάσταση, επιχειρεί να µας προειδοποιήσει: Οι γοργά αναπτυσσόµενες τεχνολογίες θα φέρουν τεράστια ευηµερία, αλλά ταυτόχρονα απειλούν να υπονοµεύσουν τον ίδιο τον πυρήνα της παγκόσµιας τάξης, το έθνος-κράτος. Καθώς οι κυβερνήσεις, απροετοίµαστες, αδρανούν µπροστά σε αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές, ο κόσµος κινδυνεύει να οδηγηθεί είτε σε καταστροφικές κρίσεις είτε σε ένα δυστοπικό µέλλον απόλυτου ελέγχου και παρακολούθησης. Ένα απαραίτητo ανάγνωσµα για όσους θέλουν να κατανοήσουν την επερχόµενη τεχνολογική καταιγίδα και πώς µπορούµε να χαράξουµε πορεία ανάµεσα στις Συµπληγάδες που µας περιµένουν.

Λεωνίδας Γεωργιάδης, Γνώθι σ’ αυτόν, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Γνωρίστε τις φιλοσοφικές θεωρίες της αρχαίας Ελλάδας που διαμόρφωσαν την παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη και επηρέασαν βαθιά τον πολιτισμό, την επιστήμη και την ηθική. Σε αυτό το βιβλίο «μιλούν» ο Σωκράτης για την αξία της αυτογνωσίας και την αναζήτηση της αλήθειας, ο μαθητής του και ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτων για την πλάνη του υλικού κόσμου και τη συνειδητότητα της ψυχής στον κόσμο των Ιδεών, και ο εισηγητής της αρμονίας τού Σύμπαντος Πυθαγόρας ο Σάμιος για τον επαναπρογραμματισμό του νου με στόχο τον κάλλιστο βίο. Η φιλοσοφία είναι ένα υπέροχο ταξίδι, που αξίζει να το ξεκινήσετε και οι ασκήσεις και οι πρακτικές του βιβλίου είναι χρήσιμα καθημερινά εργαλεία «στοχασμού» που συνδυάζουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τις τεχνικές αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Λεώνα Λαΐου, Γνωρίζοντας τον υπέροχο εαυτό μου, εκδόσεις key Books
«Όπως λέω και στους ανθρώπους που έρχονται σ’ εμένα για να δουλέψουμε μαζί: Δεσμεύομαι να σου κρατάω το χέρι σταθερά, με αγάπη, κατανόηση, ενσυναίσθηση, αποδοχή και εντελώς αβίαστα μέχρι να φτάσεις στον επιθυμητό σου προορισμό. Ο στόχος δεν είναι ν’ απαντήσεις αμέσως, ούτε να δώσεις “σωστή” απάντηση. Ο στόχος είναι να συντονιστείς με το ερώτημα και να επιτρέψεις να έρθουν οι απαντήσεις από μόνες τους. Εσύ απλώς θα παρατηρείς και θα καταγράφεις! Οι ερωτήσεις είναι διαφορετικές κάθε μέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να τις επαναλάβεις και να τις επεξεργαστείς όσο συχνά θες μέχρι να τις κατακτήσεις, μέχρι να εξελιχθείς μέσα από αυτές και να δημιουργήσεις μια στάση ζωής πιο λειτουργική και υποστηρικτική για εσένα».

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ, Ψυχές σε εξέλιξη, εκδόσεις Key Books
Το βιβλίο εξετάζει κάποιους ρόλους που παίζουμε και πώς μπορούμε να παγιδευτούμε σ' αυτούς διαστρεβλώνοντας την αντίληψή μας. Πώς μπορούμε να χάσουμε την εσωτερική ειρήνη, ευτυχία και αγάπη μας λόγω των προσκολλήσεών μας. Οι ρόλοι που παίζουμε σαν ψυχές σε εξέλιξη είναι: του άνδρα ή της γυναίκας, του ερωτικού συντρόφου, του γονιού, του παιδιού, του τελειομανούς, του καταπιεσμένου, του δυνατού χωρίς ανάγκες, του εξαρτημένου σε άλλους, του θύματος, του ανακριτή, του τρομοκράτη, του επαναστάτη, του φοβισμένου, του σωτήρα, υπεύθυνου για άλλους, του καλού, πνευματικού, ανώτερου, του Εγώ που συγκρίνει ή συγκρούεται, του μέλους θρησκειών, εθνών, φυλών, πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού, θρησκευτικού, κοινωνικού, οικονομικού ηγέτη. Συνολικά αναλύονται περίπου 40 ρόλοι και το πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από την αρνητική τους επίδραση στη ζωή μας.

Clare Mackintosh, Υπόσχομαι ότι δεν θα πονάει πάντα τόσο - 18 διαβεβαιώσεις για το πένθος, εκδόσεις Μεταίχμιο
Όταν η συγγραφέας μπεστ σέλερ Clare Mackintosh έχασε το μωρό της και τον πατέρα της, κατέφυγε στα βιβλία για να βρει βοήθεια. Αυτά της έλεγαν τι να νιώθει και πότε να το νιώθει. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα βήματα για το πένθος ούτε εύκολες συνταγές που θα μας ανακουφίσουν από τον πόνο, οπότε αυτό είναι ένα βιβλίο στο οποίο μπορείς να προστρέξεις «όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, όταν γυρεύεις παρηγοριά, όταν ψάχνεις ελπίδα, όταν απλώς θέλεις να πετάξεις κάτι στον τοίχο και όταν έχεις ανάγκη κάποιον να σε διαβεβαιώσει, και να συνεχίσει να σε διαβεβαιώνει: Δεν θα πονάει έτσι για πάντα, σου το υπόσχομαι». Ένας προσιτός «χάρτης» για όσους πενθούν κι αναζητούν συμπόνια,
κατανόηση και ελπίδα. 

Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Διά βίου αθλητής, εκδόσεις Key Books
Η αυτοβιογραφία του Δημήτρη Θεοδωρακάκου αφηγείται την ανατρεπτική πορεία ενός αθλητή που δεν παραδόθηκε ποτέ, παρά τις αντιξοότητες. Μέσα από σωματικές προκλήσεις και προσωπικές συγκρούσεις, ο Θεοδωρακάκος εξερευνά τη δύναμη της θέλησης και την αξία της επιμονής. Με μανιάτικο πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη, αλλά προπάντων ειλικρίνεια, δεν στέκεται μόνο στους θριάμβους και τις επιτυχίες του, αλλά αποκαλύπτει τις σκληρές αλήθειες πίσω από την πειθαρχία και την αφοσίωση, εξετάζοντας τη θέση των αθλητών ως πρότυπα στον σύγχρονο κόσμο. «Δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έκανα στο παρελθόν, και ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα λάθη μου, διότι μέσ’ από αυτά έμαθα και διορθώθηκα στην πορεία. Αυτά με έπλασαν, αυτά με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.Είμαι ένας διά βίου αθλητής».

Παντελής Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης: Τρωτός άτρωτος, εκδόσεις Διόπτρα
Έπεσε πολλές φορές, αλλά στάθηκε όρθιος ξανά και ξανά. Αυτό το μελαχρινό αγόρι με τα πεταχτά αυτιά από τη Νίκαια εξηγεί πώς ξεπέρασε όλες τις αντιξοότητες, τα εμπόδια, την αμφισβήτηση, και από το φτωχόσπιτο της οδού Πάτμου εισχώρησε με το σπαθί του στα σπίτια όλου του κόσμου. Ο δημοσιογράφος Παντελής Βλαχόπουλος για έναν χρόνο ήταν συνοδοιπόρος του σε μια βουτιά στην ιστορία της μυθιστορηματικής ζωής του. Τον είδε να αναπολεί, να θυμώνει, να συγχωρεί, να ξεσπάει, να οραματίζεται, να συγκινείται. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στις σελίδες αυτού του βιβλίου μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την κοσμοθεωρία του και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει. Ιδανικά διαχρονικά, που μπορούν να αποτελέσουν φωτεινό μονοπάτι για τη νέα γενιά.

Mark-Victor Hansen, Robert Allen, Το μυστικό μονοπάτι για τον πλούτο! Εκατομμυριούχος σε ένα λεπτό!, εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας
Είναι δυνατόν να βγάλει κανείς ένα εκατομμύριο δολάρια σε ένα λεπτό; Η απάντηση μπορεί να σε ξαφνιάσει γιατί Το εκατομμυριούχος σε ένα λεπτό είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση. Ένα σύστημα που θα σου αλλάξει τη ζωή και θα σου μάθει πώς να δημιουργείς πλούτη, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν έχεις τίποτα για να ξεκινήσεις. Γιατί αυτό το βιβλίο δεν είναι γραμμένο με το συμβατικό τρόπο. Στην πραγματικότητα είναι δύο βιβλία σε ένα. Οι πληροφορίες απευθύνονται ταυτόχρονα και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Έτσι κατανοείς με τον πιο δυναμικό τρόπο τα μηνύματα του και χρησιμοποιείς με ευκολία τα εργαλεία και τις στρατηγικές του.

Dale Carnegie & Associates, Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Διαχρονικές συμβουλές του πρωτοπόρου της αυτοβελτίωσης, Ντέιλ Κάρνεγκι, προσαρμοσμένες στις περιστάσεις και τις πολυπλοκότητες της ψηφιακής εποχής. Οι δοκιμασμένες στον χρόνο συμβουλές του Ντέιλ Κάρνεγκι έχουν βοηθήσει εκατομμύρια αναγνώστες να σκαρφαλώσουν τη σκάλα της επιτυχίας στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα μάθεις: Πώς να επικοινωνείς με διπλωματία και τακτ, πώς να δημιουργήσεις και να αξιοποιήσεις ένα σταθερό δίκτυο ανθρώπων, πώς τα μηνύματά σου να είναι σαφή και αποδεκτά, πώς να γίνεις αποτελεσματικότερος ηγέτης, πώς να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου και πώς να αξιοποιήσεις την ισχύ των ψηφιακών εργαλείων.