Βιβλιο

Ξένη λογοτεχνία: Οι καλύτερες νέες εκδόσεις

14 βιβλία για έναν ζεστό αναγνωστικό χειμώνα

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 933
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξένη λογοτεχνία: Οι καλύτερες νέες εκδόσεις

Ξένη λογοτεχνία: Προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε

Rebecca Yarros, Τέταρτη Πτέρυγα, εκδόσεις Διόπτρα
Η εικοσάχρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε στο Τεταρτημόριο των Γραφέων και θα ζούσε μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της. Όμως η στρατηγός και σκληρόκαρδη μητέρα της τη διατάζει να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ, αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων. Καθώς είναι η πιο μικροκαμωμένη από όλους με σώμα εύθραυστο, ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά, με τους άλλους υποψήφιους να θέλουν να τη σκοτώσουν. Περισσότερο από όλους το επιθυμεί ο Ζέιντεν Ράιερσον. Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή. Κάθε μέρα ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται, οι νεκροί αυξάνονται και το χειρότερο: Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.

Felicia Kingsley, Τρελά ερωτευμένοι, εκδόσεις Μίνωας
Ο Μπλέικ και η Σάμερ μπήκαν και παρέμειναν στις καρδιές των ένθερμων αναγνωστών, που γράφουν καθημερινά στη συγγραφέα, λαχταρώντας νέες περιπέτειες του πιο εριστικού και παθιασμένου ζευγαριού των Χάμπτονς. Είναι γεγονός ότι ούτε η Felicia Kingsley κατάφερε να τους αποχωριστεί, όπως δεν κατάφερε να αποχωριστεί και τους υπόλοιπους υπέροχους χαρακτήρες των ευπώλητων ιταλικών ρομαντικών μυθιστορημάτων της. Ανάμεσα σε παρεξηγήσεις και ενδιαφέρουσες ανατροπές, τρυφερότητα και ζήλια, γιορτάζουμε τις νέες περιπέτειες στη ζωή του Μπλέικ και της Σάμερ! Θα υπάρξει ευτυχισμένο τέλος αυτή τη φορά; Δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες ανυπομονούν να μάθουν. Η διασκεδαστική συνέχεια του rom-com «Καρδιά προς ενοικίαση» με τον Μπλέικ και τη Σάμερ επιστρέφει με ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις, ζήλιες και ανατροπές. Άραγε θα έχει αίσιο τέλος;

Frank Herbert, Brian Herbert, Dune Graphic Novel #3, Ο Προφήτης, εκδόσεις Anubis
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Alex Ross: «Είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να διαβάσεις το έπος του DUNE και να εμβαθύνεις στις σπουδαιότερες λεπτομέρειες του βιβλίου». Στον τρίτο και τελευταίο τόμο, η μοίρα του πλανήτη Αρράκις κρέμεται από μια κλωστή. Ο Πωλ Ατρείδης έχει πλέον αποδεχτεί τον ρόλο του ως ηγέτης των Φρέμεν, η Λαίδη Τζέσικα είναι πια Σεβάσμια Μητέρα και ηγείται του τάγματος των Μπένε Τζέζεριτ, ενώ ο αδίστακτος Βαρόνος Χαρκόννεν προετοιμάζει τον ανιψιό του, Φέιντ-Ράουθα, για την απόλυτη εξουσία. Όλα οδηγούν σε μια τελική σύγκρουση που θα αλλάξει τον Αρράκις και το σύμπαν για πάντα. Μη χάσετε την ευκαιρία να αποκτήσετε τον τρίτο τόμο της σειράς και να ζήσετε την κορύφωση του επικού αυτού ταξιδιού στον κόσμο του Dune!

Πολίν Ντελαμπρουά-Αλλάρ, Ποιος ξέρει, εκδόσεις Πατάκη
«Γράφω επειδή το βλέµµα της µητέρας µου εξαφανίζεται, επειδή η σιωπή της µε τυλίγει. Γράφω για να γεµίσω τα κενά. Γράφω για να δω το µετά. Γράφω για ν’ αρέσω. Γράφω για να περάσει η νύχτα…». Μέχρι να µείνει έγκυος, η Πολίν δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ για τις ρίζες της. Τώρα, όµως, η καταγωγή της γίνεται θέµα ζωτικής σηµασίας για εκείνη, αρχής γενοµένης από την προσπάθεια να εξιχνιάσει για ποιον ακριβώς λόγο η οικογένειά της της έχει δώσει τρία επιπλέον ονόµατα: Ζαν, Ζερόµ, Υζέ. Η µητέρα της εµφανίζεται απρόθυµη να τη διαφωτίσει, αλλά καθώς το φανταστικό και η πραγµατικότητα µπερδεύονται, η αναζήτηση θα την οδηγήσει σε µια µακρινή πρόγονο, έναν εξαφανισµένο οικογενειακό φίλο και στην ηρωίδα ενός θεατρικού έργου. Και το µυθιστόρηµα θα εξελιχθεί σε µια ωδή στην παντοδυναµία της φαντασίας.

Paul Auster, Μπαουμγκάρτνερ, εκδόσεις Μεταίχμιο
Η ζωή του Σάι Μπαουμγκάρτνερ έχει καθοριστεί από τη βαθιά, διαρκή αγάπη του για τη γυναίκα του, την Άννα, που σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα στη θάλασσα πριν από εννιά χρόνια. Τώρα, στα εβδομήντα ένα του, ο Μπαουμγκάρτνερ συνεχίζει να παλεύει για να ζήσει χωρίς εκείνη. Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται μέσα από τις μνήμες και τις ιστορίες που αναδύονται, πηγαίνοντάς μας πίσω στο 1968, όταν γνωρίστηκαν ο Σάι και η Άννα, άφραγκοι φοιτητές στη Νέα Υόρκη, και στην παθιασμένη τους σχέση, διάρκειας σαράντα ετών. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στα νεανικά χρόνια του Μπαουμγκάρτνερ στο Νιούαρκ και στον πολωνικής καταγωγής πατέρα του, ιδιοκτήτη ενός καταστήματος ρούχων και αποτυχημένο επαναστάτη. Το κύκνειο έργο του Paul Auster εντοπίζει την ομορφιά στις πιο εφήμερες και μικρές στιγμές της καθημερινής ζωής, θέτοντας το εξής ερώτημα: Γιατί θυμόμαστε για πάντα κάποια πράγματα ενώ άλλα τα ξεχνάμε;

Ayn Rand, Ύμνος, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ένα δυστοπικό μέλλον, όπου υπάρχει μόνο το μεγάλο «Εμείς», και ο κόσμος στερεί από τα άτομα το όνομα και την ανεξαρτησία τους. Ένας κόσμος χωρίς αγάπη και μια εποχή που έχασε κάθε ίχνος ευφυΐας και πολιτισμού. Αλλά δεν ήταν αυτά τα εγκλήματα για τα οποία θα τον κυνηγούσαν. Τον είχαν καταδικάσει σε θάνατο επειδή είχε διαπράξει το μέγιστο αμάρτημα: Είχε ξεχωρίσει από το άβουλο ανθρώπινο κοπάδι. Ήταν ένας άνθρωπος μόνος του. Το κλασικό, και τόσο σύγχρονο, δυστοπικό αφήγημα της Ayn Rand για μια μελλοντική σκοτεινή εποχή του μεγάλου «Εμείς» –έναν κόσμο που στερεί από τα άτομα το όνομα, την ανεξαρτησία και τις αξίες– αποτελεί το προοίμιο για τα μεταγενέστερα αριστουργήματά της, Κοντά στον Ουρανό και Ο Άτλας επαναστάτησε.

Βίκτορ Ουγκό, Οι Άθλιοι, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Ο ποιητής Γιώργος Κοτζιούλας (1909-1956) «ξαναγράφει» σε καθαρά και ρέοντα ελληνικά Τους άθλιους του Γάλλου ρομαντικού Βίκτορ Ουγκό. Η κορυφαία εξαντλημένη εργασία του επανακυκλοφορεί, προσαρμοσμένη γλωσσικά και μεταφραστικά, χωρίς να πειράζεται, όμως, το ύφος του Έλληνα κομμουνιστή δημιουργού. Σημείο εκκίνησης της δράσης το 1815, με κορύφωση την εξέγερση του Ιούνη του 1832 και κεντρικό ήρωά της τον πρώην κατάδικο Γιάννη Αγιάννη, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν αυτοδημιούργητο αστό-επιχειρηματία που αναζητά την ατομική λύτρωση στη χριστιανική θρησκεία. Στην αφηγηματική δράση κυριαρχεί η εργάτρια Φαντίνα, με τον τραγικό θάνατό της, μέσω του οποίου ο Βίκτορ Ουγκό αποτυπώνει με τα πιο αλγεινά χρώματα την εξαθλίωση της αναδυόμενης εργατικής τάξης. Στον αντίποδα, η κόρη της Τιτίκα, η οποία μετά από τον γάμο της με τον Μάριο εκπροσωπεί το νέο αστικό ήθος, και ο εξεγερμένος νεαρός Γαβριάς, το συνειδητοποιημένο παιδί του δρόμου, που αφήνει την τελευταία του πνοή στα οδοφράγματα του Παρισιού.

Nicole Hannah Maehrer, Κάθαρμα ζητά βοηθό, εκδόσεις Μίνωας
Η εργασιακή κατάσταση της Ίβι Σέιτζ, η οποία πρέπει να στηρίξει την οικογένειά της που αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια, δεν είναι απλώς κρίσιμη, είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι, όταν ένα ατυχές περιστατικό με τον πιο διαβόητο κακοποιό του Ρένεντον καταλήγει σε προσφορά εργασίας, εκείνη ασφαλώς και λέει «ναι». Φυσικά, καμία δουλειά δεν είναι τέλεια, όμως ακριβώς τη στιγμή που συνηθίζει πια να βλέπει κομμένα κεφάλια να κρέμονται από το ταβάνι και να λιώνει αδέσποτα μάτια με το τακούνι της, η Ίβι αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Ρένεντον και κάποιος θέλει να βγάλει το Κάθαρμα –και ολόκληρη την άθλια αυτοκρατορία του– εκτός. Ένας περίεργος συνδυασμός κωμωδίας, παραμυθιού και ανεκπλήρωτης ιστορίας αγάπης, το ντεμπούτο της TikToker Maehrer θα αιχμαλωτίσει τους αναγνώστες από την πρώτη στιγμή χάρη στην ιδιόμορφη αίσθηση του χιούμορ και τις απίστευτες συγγραφικές της ικανότητες.

J. Michael Straczynski, Το Γυάλινο Κλουβί, εκδόσεις Αnubis
Το βιβλίο του J. Michael Straczynski, ενός από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της σύγχρονης εποχής, μας χαρίζει μια ιστορία γεμάτη ένταση, συναισθηματικό βάθος και αγωνία. Ένα μυθιστόρημα που εξετάζει τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και το δικαίωμα στην ελευθερία με ηρωίδα τη Ράιλι Ντίαζ, μια νεαρή επαναστάτρια, που καλείται να αντιμετωπίσει απάνθρωπες συνθήκες όταν οδηγείται σε ένα από τα Κέντρα Αμερικανικής Αναμόρφωσης, ιδρύματα κοινωνικής επανένταξης διαμορφωμένα κατά τα αυστηρά πρότυπα ψυχιατρικών κλινικών. Παγιδευμένη στις βίαιες επιταγές ενός άδικου συστήματος, η Ράιλι πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να κηρύξει πόλεμο ενάντια σε έναν φαινομενικά ανίκητο εχθρό, διαλύοντας μια για πάντα αυτό το «γυάλινο κλουβί».

Αρμάντο Κριστόμπαλ Πέρες, Έκρηξη στην Ταγιαπιέδρα, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Το 1964, ένας υπολοχαγός του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας αναθέτει σε έναν νεαρό αξιωματικό να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Βασίζεται σε μια απόπειρα ανατίναξης του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού της Αβάνας. Το σχέδιο έχει προετοιμαστεί και χρηματοδοτηθεί από τη CIA και καλούνται να το εκτελέσουν Κουβανοί μηχανικοί αντεπαναστάτες που εργάζονταν στο εργοστάσιο. Ο αξιωματικός ζητάει τη βοήθεια του υπολοχαγού, για να συμπεριλάβει την «ανθρώπινη» πλευρά της υπόθεσης, τις σχέσεις των ανθρώπων που έρχονται σε αντιπαράθεση, την επανάσταση και αντεπανάσταση. Και ο υπολοχαγός αρχίζει να διηγείται…

Hiro Arikawa, Ο αποχαιρετισμός του γάτου, εκδόσεις Μίνωα
Θα συναντήσουμε την παιχνιδιάρα γάτα Σπιν, που μαθαίνει με την απλότητα των αναγκών της στον αγχωμένο πατέρα πώς να φροντίζει το μωρό του· μια παρέα από αγριόγατες σε ένα δημοφιλές θέρετρο δίνει μάθημα ζωής σε ένα αγόρι πώς να σέβεται τους φυσικούς νόμους της φύσης· μια οικογένεια προβληματίζεται από την αμείωτη αφοσίωση του γάτου τους στον χαρισματικό αλλά αδιάφορο πατέρα· μια γυναίκα αναθεματίζει τον γάτο της που δεν παύει να την ενοχλεί τις νύχτες· και ένας ηλικιωμένος γάτος συλλαμβάνει ένα σχέδιο ώστε να περάσει το πνεύμα του στον άλλο κόσμο και να παραμείνει για πάντα στη ζωή του αφεντικού του. Η συλλογή ιστοριών της Arikawa εξυμνεί την αξία της φιλίας και τη δύναμη της αγάπης, υπενθυμίζοντάς μας ότι η σταθερότητα και η αφοσίωση ενός αγαπημένου γάτου δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

Ίαν ΜακΓιούαν, Εξιλέωση, εκδόσεις Πατάκη
Την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού του 1935 στο κτήμα της οικογένειας Τάλλις στο Σάρρεϋ, η δεκατριάχρονη Μπραϊόνυ γίνεται μάρτυρας μιας περίεργης σκηνής με πρωταγωνιστές τη μεγαλύτερη αδελφή της, Σεσίλια, και τον γιο μιας υπηρέτριας των Τάλλις, τον Ρόμπι Τέρνερ. Η αδυναμία της Μπραϊόνυ να ερμηνεύσει σωστά την οικειότητα μεταξύ των δύο ερωτευμένων νέων –σε συνδυασμό με τη ζωηρή της φαντασία και το αναπτυγμένο λογοτεχνικό της χάρισμα– την οδηγούν στο να επινοήσει ένα τερατώδες ψέμα. Πέντε χρόνια αργότερα, μέσα στο χάος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι δρόμοι των τριών διασταυρώνονται ξανά, ανάμεσα στην εκκένωση της Δουνκέρκης και στους πολύνεκρους βομβαρδισμούς του Λονδίνου. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να εξιλεωθεί η Μπραϊόνυ για το παιδικό της λάθος;

Νικ Χόρνμπυ, Ντίκενς & Prince. Βίοι παράλληλοι, εκδόσεις Πατάκη
Στο Ντίκενς & Prince ο Νικ Χόρνμπυ, με την ιδιαίτερη, λοξή ματιά του, προτείνει ένα, φαινομενικά, απίθανο ζευγάρι. Τι κοινό έχουν ο εμβληματικός βικτωριανός συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) με το πρόωρα χαμένο είδωλο της διεθνούς μουσικής σκηνής, τον γεννημένο στη Μιννεσότα Prince (κατά κόσμον Prince Rogers Nelson 1958-2016); Όταν, το 2020, τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ξανακυκλοφορεί σε ειδική συλλεκτική κασετίνα το θρυλικό άλμπουμ του Prince Sign o’ the Times, ο Χόρνμπυ αναρωτιέται αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη περίπτωση σημαντικού δημιουργού που δούλεψε με αμείωτη ένταση και άφησε ένα τόσο πλούσιο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την απάντηση τη βρίσκει στο πρόσωπο του Ντίκενς, ο οποίος πέθανε περισσότερα από εκατό χρόνια πριν ο Prince ξεκινήσει τη μουσική του καριέρα.

Selva Almada, Δεν είναι ποτάμι, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Δύο άντρες και ο έφηβος γιος του νεκρού τους φίλου πηγαίνουν για ψάρεμα στον ποταμό Παρανά. Ενώ πίνουν και μαγειρεύουν, μιλούν και χορεύουν, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος, μισοζαλισμένοι από την υπνηλία και το κρασί. Αυτή η οικεία, ιδιόμορφη στιγμή που συνδέει τις ζωές αυτών των τριών ανδρών τούς συνδέει επίσης με τις ζωές των κατοίκων του τόπου. Μια ιστορία που μιλάει για την αγάπη μεταξύ φίλων, συγγενών, την αγάπη μιας μητέρας για τις κόρες της και αυτής των ντόπιων για το ποτάμι τους και ό,τι ζει σε αυτό, ενώ παράλληλα εξερευνά τη σκληρότητα και τη βία στο σύμπαν των αντρών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.