Νόμπελ 1924: Η βράβευση του Πολωνού Βλαντίσλαβ-Στανίσλαβ Ρέιμοντ
Πριν από έναν αιώνα βραβεύεται με το Νόμπελ ο δεύτερος Πολωνός συγγραφέας στην ιστορία των βραβείων
Ο Βλαντίσλαβ Στανίσλαβ Ρέιμοντ βραβεύθηκε το 1924 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το πιο γνωστό έργο του είναι το τετράτομο «Οι χωριάτες»
Πριν από 100 χρόνια, η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε με τον Νόμπελ λογοτεχνίας έναν Πολωνό, τον Βλαντίσλαβ-Στανίσλαβ Ρέιμοντ: ήταν ο δεύτερος Πολωνός νομπελίστας· είχε προηγηθεί ο Χένρικ Σιενκιέβιτς το 1905. Ο Ρέιμοντ (1867-1925) γεννήθηκε στο Kobiele Wielkie, ένα χωριό κοντά στην πόλη Ράντομσκο στα νότια της χώρας —τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Tuszyn, μια κωμόπολη κοντά στο Lodz όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του. Λίγα χρόνια αργότερα ο πατέρας του τον έστειλε στην Βαρσοβία όπου έμεινε στο σπίτι της θείας του και όπου μαθήτευσε δίπλα σε ένα ράφτη. Αλλά δεν δούλεψε ποτέ ως ράφτης: ακολούθησε έναν επαρχιακό θεατρικό θίασο που στην περιοδεία του πέρασε από τη Βαρσοβία, αλλά σύντομα έμεινε απένταρος, επέστρεψε στο Tuszyn και έπιασε δουλειά φύλακα σε σιδηροδρομική διάβαση. Ο τόπος δεν τον χωρούσε: πήγε στο Λονδίνο και στο Παρίσι μαζί με έναν Γερμανό πνευματιστή κι εκεί παρίστανε το μέντιουμ μέχρι που ξαναβρήκε έναν θεατρικό θίασο. Για λίγο καιρό έπαιζε μικρούς ρόλους χωρίς επιτυχία. Όμως, αν και δεν είχε υποκριτικό ταλέντο· είχε συγγραφικό: το 1898 το μυθιστόρημα «Γη της επαγγελίας» —που το 1978 έγινε ταινία του Αντρέι Βάιντα (είχε προηγηθεί μια βουβή διασκευή το 1927)— τον έφερε στην κορυφή της επιτυχίας. Ακολούθησαν «Ο ονειρευτής» το 1910, το τετράτομο επικό του έργο «Οι χωριάτες» το 1904-1909, το «Βαμπίρ» το 1911, η τριλογία «Έτος 1794» που έγραψε στη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου και «Η εξέγερση» το 1924. «Οι χωριάτες» μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με στοιχεία animation: η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Reymont παραμένει σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, καθώς έχει μεταφραστεί μόνο «Η εξέγερση». Αυτό το τελευταίο βιβλίο του Πολωνού συγγραφέα, που περιγράφεται ως «μια αμείλικτη παραβολή με θέμα την επανάσταση των ζώων που διψούν για ισότητα και ελευθερία και την τραγική της κατάληξη», παρέμεινε απαγορευμένο στην πατρίδα του μέχρι το 1989.
Από το 1924, έχουν βραβευτεί τρεις ακόμα Πολωνοί συγγραφείς: το 1980 ο Τσέσλαφ Μίλος, το 1996 η ποιήτρια Βισουάβα Σιμπόρσκα και το 2018 η Όλγκα Τοκάρτσουκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.