Βιβλιο

Ο Σαλμάν Ρούσντι γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα μετά τη δολοφονική επίθεση

Οι δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης σε φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σαλμάν Ρούσντι θα εκδώσει το πρώτο μυθιστόρημα μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το 2022 - Ο συγγραφέας δηλώνει ότι εργάζεται πάνω σε μια τριλογία.
Ο Σαλμάν Ρούσντι δήλωσε ότι γράφει ένα νέο έργο μυθοπλασίας © EPA/Hannibal Hanschke

Ο Σαλμάν Ρούσντι θα εκδώσει το πρώτο μυθιστόρημα μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το 2022 - Ο συγγραφέας δηλώνει ότι εργάζεται πάνω σε μια τριλογία.  

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος επέζησε από μια επίθεση με μαχαίρι το 2022 που του κόστισε ένα μάτι, γράφει ένα νέο έργο μυθοπλασίας, όπως δήλωσε στο κοινό του BookForum που πραγματοποιήθηκε στο Λβιβ της Ουκρανίας.

Το νέο έργο του Σαλμάν Ρούσντι θα περιλαμβάνει τρεις νουβέλες, η καθεμία περίπου 70 σελίδων, και η καθεμία θα αφορά έναν από «τους τρεις κόσμους της ζωής μου: την Ινδία, την Αγγλία και την Αμερική. Και όλα εξετάζουν κατά κάποιον τρόπο την ιδέα του τέλους».

O Σαλμάν Ρούσντι στο φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ουκρανία

Ο 77χρονος Ρούσντι συμμετείχε στο φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ουκρανία μέσω τηλεδιάσκεψης, κυρίως για να συζητήσει για το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Μαχαίρι» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Το αυτοβιογραφικό έργο εξερευνά την ανάρρωσή του από την επίθεση που δέχθηκε τον Αύγουστο του 2022, όταν ένας δράστης όρμησε στη σκηνή του ιδρύματος Τσαουτάκουα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου ο συγγραφέας επρόκειτο να μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση.

Σε συνομιλία με έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ουκρανίας, τον Ολεκσάντρ Μικχέντ, ο Σαλμάν Ρούσντι είπε στο κοινό του Λβιβ: «Όταν φτάνεις σε αυτή την ηλικία, προφανώς σκέφτεσαι πόσος καιρός σου απομένει. Προφανώς δεν υπάρχουν άλλα 22 βιβλία που πρόκειται να γραφτούν. Αν είμαι τυχερός, θα υπάρξουν ένα ή δύο.

«Σκεφτόμουν αυτό που ο φιλόσοφος Τεοντόρ Αντόρνο αποκαλούσε “ύστερο στυλ”, και το διάσημο δοκίμιο του κριτικού και φιλοσόφου Έντουαρντ Σαíντ με τίτλο On Late Style, όπου μιλάει για το τι συμβαίνει στους καλλιτέχνες κοντά στο τέλος της καλλιτεχνικής τους καριέρας.

«Ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν δύο τρόποι να προχωρήσει κανείς. Ο ένας είναι η γαλήνη, όπου είσαι συμφιλιωμένος με τον κόσμο και συμφιλιωμένος με την ίδια σου τη ζωή και γράφεις μέσα από αυτή την αίσθηση γαλήνης, και ο άλλος είναι η οργή. Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να είναι και τα δύο. Μπορεί να είναι γαλήνη τη μια στιγμή και οργή την άλλη. Δεν χρειάζεται να είναι αυτές οι καταστάσεις μόνιμες».

Πρώτο μυθoπλαστικό έργο του Ρούσντι μετά την επίθεση

Οι νουβέλες θα είναι το πρώτο μυθιστορηματικό έργο του Ρούσντι μετά την επίθεση. Το προηγούμενο μυθιστόρημά του, «Victory City», είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, αλλά εκδόθηκε το 2023.

Ο Σάλμαν Ρούσντι εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία και «την τρομερή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε». Παρομοίασε παράλληλα τα δικά του εργαλεία για την προσωπική ανάκαμψη από μια τραυματική επίθεση με εκείνα της Ουκρανίας.

«Είτε μιλάμε για μια προσωπική ιστορία είτε για μια πολιτική ιστορία, ο έλεγχος της αφήγησης είναι εκεί που βρίσκεται η δύναμη», είπε. «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι είναι να πουν μια εκδοχή της ιστορίας και να την επιβάλουν στην ιστορία. Και είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη κλίμακα αυτού που όλοι σας περνάτε στη μικρότερη κλίμακα αυτού που μου συνέβη».

«Ξέρετε, η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο βόμβες και φασισμός και διαφθορά και θάνατος, είναι επίσης αγάπη και ομορφιά. Και νομίζω ότι ίσως στη μέση ενός πολέμου, είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό».

Το Lviv BookForum διεξάγεται ετησίως εδώ και 31 χρόνια, χωρίς να έχει διακοπεί έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγγραφείς από όλη τη χώρα συναντήθηκαν με προσωπικότητες από το εξωτερικό για ποιητικές αναγνώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων και για να συζητήσουν θέματα όπως ο αντίκτυπος της δεκαετίας του 1990 στην Ευρώπη, η παγκόσμια δημοκρατία, η συλλογική δράση της κοινωνίας των πολιτών και τα βιβλία για την Ουκρανία στην αγγλική γλώσσα.

Ξεκινά η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι

Ο Χάντι Ματάρ, 26 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας δευτέρου βαθμού για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Ρούσντι. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.

Ένα ξεχωριστό ομοσπονδιακό κατηγορητήριο τον κατηγορεί για τρομοκρατία. Τον Ιούλιο απέρριψε μια συμφωνία ομολογίας που θα μείωνε την ποινή φυλάκισής του στην πολιτεία, αλλά θα τον εξέθετε στην ομοσπονδιακή κατηγορία που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ο δικηγόρος του υπόπτου.

Το 1989 εκδόθηκε φετφά μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Ρούσντι, «Οι σατανικοί στίχοι». Ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί το καταδίκασε ως αντίθετο προς το Ισλάμ, απαγορεύτηκε στο Πακιστάν και έγινε το επίκεντρο βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Ιάπωνας μεταφραστής του Ρούσντι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991 και ο συγγραφέας αποτραβήχτηκε από τη δημοσιότητα προκειμένου να διαφυλάξει τη ζωή του.

(Με πληροφορίες του Guardian)

Διαβάστε ακόμη Ένα «Μαχαίρι» για και από τον Σαλμάν Ρούσντι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα
Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα

O Γκαμπόρ Ματέ απογειώνει την κριτική της δυτικής κοινωνικοποίησης ως κατεξοχήν παθογενούς, προσκομίζοντας πλήθος ευρήματα από τη βιβλιογραφία και την κλινική του εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.

Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς
Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς

Ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής γράφει για την εξέλιξη της ιατρικής μέσω της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να συμβιβαστεί με την κατανόηση της ταυτότητάς μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.