Βιβλιο

Μπλεκ: Ο χάρτινος ήρωας των παιδικών μας χρόνων κλείνει τα 70

Η επετειακή έκδοση για τον ξανθό γίγαντα

Γιώργος Δήμος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπλεκ: Ο ξανθός γίγαντας γιορτάζει φέτος 70 χρόνια στον κόσμο των κόμικς και οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως τον τιμούν με μια επετειακή έκδοση

Ο «ξανθός γίγαντας» των κόμικς, Μπλεκ, δημιουργήθηκε από την ιταλική ομάδα σχεδιαστών EsseGesse το 1954, για λογαριασμό της Editoriale Dardo. Σύντομα, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες στην Ιταλία (υπό το όνομα «Il Grande Blek»), αλλά και στη χώρα μας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969, από τον δημιουργό του «Μικρού Ήρωα», Στέλιο Ανεμοδουρά. Στην Ελλάδα, το περιοδικό κόμικς «Μπλεκ» σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή και ξέφυγε της λογοκρισίας της δικτατορίας, λόγω του Αμερικανού πρωταγωνιστή του, παρά το γεγονός ότι το σενάριό του μιλάει για τον αγώνα για την ελευθερία, με έντονα αντιστασιακό και αντιαποικιοκρατικό χαρακτήρα.

© Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Ο Μπλεκ είναι ένας Αμερικανός κυνηγός που μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά την περίοδο του πολέμου για την Αμερικανική Ανεξαρτησία, περί τα τέλη του 18ου αιώνα. Η εικόνα του βασίστηκε, εν μέρει, σε εκείνη του ηθοποιού της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ, Έρολ Φλιν, που είχε γίνει διάσημος για τους ρόλους του σε ταινίες εποχής. Στις περιπέτειες του Μπλεκ, τον ακολουθούν ο 12χρονος θετός γιος του, Ρόντυ, και ο έμπιστος φίλος του, Καθηγητής Μυστήριος. Στην Ελλάδα, η σειρά κυκλοφορούσε χωρίς διακοπή μέχρι και το 1994, όταν σταμάτησε για 20 χρόνια, μέχρι που το 2014 επέστρεψε με τον τίτλο, «Νέος Μπλεκ».

© Εκδόσεις Μικρός Ήρως

«Εβδομήντα χρόνια εκδοτικής ζωής στον κόσμο των κόμικς αποτελούν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, που έχουν κατορθώσει μόνο ελάχιστες σειρές», αναφέρει ο Gabriele Ferrero στην εισαγωγή του στην έκδοση.

Τον Οκτώβριο του 2024, θα μπει και ο Μπλεκ σε αυτό το κλειστό κλαμπ των ηρώων που είναι ικανοί, όχι μόνο να σμπαραλιάζουν τους εχθρούς τους, αλλά και να ξεπερνούν άθικτοι τις διάφορες μόδες που κυριάρχησαν στα κόμικς τα χρόνια που ακολούθησαν τη γέννησή τους. Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό πως ξεπέρασε το επίπεδο του απλού ήρωα έχοντας πλέον μετατραπεί σε διαχρονικό σύμβολο.

© Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Η ιστορία «Λαχτάρα για τη Λευτεριά», που δημοσιεύεται στον νέο επετειακό τόμο από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως, έχει σχεδιαστεί από τον βετεράνο καλλιτέχνη Vladimiro Missaglia, που μας προσφέρει μια πολύ προσωπική όσο και επιτυχημένη εκδοχή του «ξανθού γίγαντα». Πρόκειται για την τελευταία ιστορία του Μπλεκ που έγραψε ο Dario Guzzon (ο τελευταίος εκ των τριών της ομάδας EsseGesse), μαζί με τον Mario Volta και έχει έντονο τον επαναστατικό λόγο, καθώς εμβαθύνει στην βίαιη πραγματικότητα του πολέμου της Ανεξαρτησίας.

© Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Η νέα αυτή σκληρόδετη έκδοση έχει ως στόχο να αποτελέσει κειμήλιο στα χέρια των λάτρεων του ήρωα, αλλά και μια ευκαιρία να τον γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι.