Βιβλιο

Θεραπευτική μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

Το βιβλίο διερευνά τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής μέσα από τα έργα μερικών εκ των σημαντικότερων συγγραφέων της αρχαιότητας

Θανάσης Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το βιβλίο «Healing Music in Ancient Greece (Θεραπευτική μουσική στην Αρχαία Ελλάδα) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Seikilo books

Από τον Θεό-θεραπευτή Απόλλωνα στην Πυθαγόρεια Ολιστική Θεραπεία, μέσα από τα λόγια του Ομήρου, του Ιπποκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Πυθαγόρα, του Σοφοκλή, του Γαληνού, του Ησιόδου και άλλων αρχαίων συγγραφέων. Από τις μελωδίες και τα φυλαχτά για την αποτροπή ασθενειών, μέχρι τους ύμνους στους θεραπευτές θεούς, η σχέση μεταξύ Μουσικής και Ίασης είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η μουσική. Και για τους αρχαίους Έλληνες, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έκφραση αυτής της σύνδεσης από τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος προΐσταται και των δύο κλάδων, συνδέοντάς τους και καθιστώντας τον έναν για πάντα μέρος του άλλου.

Ακολουθεί το ταξίδι της μουσικής και των θεραπευτικών τεχνών, από τον μύθο και τον θρύλο στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την πράξη, το νέο βιβλίο του πολιτιστικού οργανισμού Seikilo, «Η Θεραπευτική Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα», καθώς η έκδοση παρακολουθεί στενά αυτή τη σύνδεση μέχρι τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού.

Το βιβλίο διερευνά τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής μέσα από τα έργα μερικών εκ των σημαντικότερων συγγραφέων της αρχαιότητας. Ακολουθεί τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας, καθώς εξηγούν το πώς η μουσική επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχή, καθώς και τον θεμελιώδη ρόλο αυτής στη διαμόρφωση υγιών ατόμων και κατ’ επέκταση υγιών κοινωνιών. Το βιβλίο εστιάζει πάνω στους πρωτοπόρους της αρχαιότητας, το έργο των οποίων έθεσε τις βάσεις και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, και στο βιβλίο μπορεί να ανακαλύψει ο αναγνώστης το πώς χρησιμοποιούσαν τη μουσική και τη μελωδία στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν -με την ευρύτατη έννοια του- τον ανθρώπινο πόνο.

Τέλος, μπορεί να μάθει και να παίξει ο αναγνώστης μερικές από αυτές τις μελωδίες, βιώνοντας μέρος της γοητείας τους, με ένα ολόκληρο κεφάλαιο γεμάτο με στίχους και παρτιτούρες από πλήθος αυθεντικών «θεραπευτικών» ύμνων της αρχαίας Ελλάδας που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας.

Μια καλαίσθητη, εξαιρετικά επιμελημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκδοση στην αγγλική γλώσσα με αντικείμενο την αντίληψη των αρχαίων φιλοσόφων για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Μια σπουδαία και χρήσιμη προσθήκη πέραν των κειμένων της έκδοσης είναι οπωσδήποτε τα μουσικά παραδείγματα, σχετικών με το θέμα του βιβλίου, αρχαίων ύμνων σε σύγχρονη μουσική σημειογραφία. Το βιβλίο συντελεί ουσιαστικά σε μια ενδελεχή αναζήτηση μιας ιστορικής καταγωγής της σύγχρονης βιωματικής μουσικοθεραπείας (music therapy) αλλά και της μουσικής ως φάρμακο στην κλινική ιατρική πράξη σήμερα (music medicine). Το βιβλίο αυτό θεωρώ ότι θα αποτελέσει πολύτιμο υλικό για μελέτη σε ιστορικούς, μουσικούς, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους στα σχετικά αντικείμενα, μουσικούς θεραπευτές, θεραπευτές μέσω τέχνης γενικότερα αλλά επίσης γιατρούς και στελέχη της υγείας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την εκδοτική ομάδα για την τιμητική πρόσκληση να συγγράψω τον πρόλογο του βιβλίου.

Στοιχεία έκδοσης: Αγγλόφωνη έκδοση (πρωτότυπος τίτλος: Healing Music in Ancient Greece), Διαστάσεις: 16 x 23 εκατοστά , Σελίδες: 282 (με έγχρωμες εικόνες) και 11 αρχαίοι ύμνοι με παρτιτούρες, Editions: SEIKILO Books 2024

Credits: Νικόλαος Κουμαρτζής, D.Phil (αρχισυνταξία & διεύθυνση έκδοσης), Φώτης Γιάντσιος, M.Litt. (διευθυντής έρευνας & ανθολόγος), Michael J. Griffin, D.Phil., Οξφόρδη (επιστημονικός σύμβουλος), Λίνα Παλερά (συνθέτης), Δρ. Αθανάσιος Δρίτσας, MD, FESC (πρόλογος).

Πληροφορίες για την διάθεση του βιβλίου εδώ