Βιβλιο

Πάνω από 10.000 βιβλία απαγορεύτηκαν το τελευταίο έτος στα σχολεία των ΗΠΑ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η λογοκρισία στις ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενες πολιτείες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάνω από 10.000 τίτλοι βιβλίων απαγορεύτηκαν από τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ κατά το πιο πρόσφατο ακαδημαϊκό έτος - Έρευνα της PEN America.
Συνεχίζεται στις ΗΠΑ το κύμα απαγόρευσης βιβλίων, με πάνω από 10.000 τίτλους να αποσύρονται από τα δημόσια σχολεία © EPA/CJ Gunther

Πάνω από 10.000 τίτλοι βιβλίων απαγορεύτηκαν από τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ κατά το πιο πρόσφατο ακαδημαϊκό έτος - Έρευνα της PEN America.

Περισσότερα από 10.000 βιβλία απαγορεύτηκαν στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ από το 2023 έως το 2024, σύμφωνα με έκθεση, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψηφίζουν νέους νόμους περί λογοκρισίας.

Η έρευνα της PEN America έδειξε ότι οι απαγορεύσεις βιβλίων σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε εθνικό επίπεδο, από 3.362 το προηγούμενο έτος.

Τουλάχιστον 13 τίτλοι απαγορεύτηκαν για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου του Άλεξ Χέιλι, «Root: The Saga of an American Family», το οποίο περιγράφει το ταξίδι ενός υποδουλωμένου ατόμου από την Αφρική στις ΗΠΑ, καθώς και το «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν, το ευρέως αναγνωρισμένο ημιαυτοβιογραφικό έργο που διαδραματίζεται στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση του Χρήστου Οικονόμου).

Έρευνα της PEN America δείχνει ότι οι απαγορεύσεις βιβλίων τριπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ

Η PEN America, μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε ότι περίπου 8.000 περιπτώσεις απαγόρευσης βιβλίων έλαβαν χώρα στη Φλόριντα και την Αϊόβα, καθώς και οι δύο πολιτείες εφάρμοσαν σαρωτικούς νόμους που στόχευαν διδακτικό υλικό.

«Η νομοθεσία των πολιτειών ήταν επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιτάχυνση των απαγορεύσεων βιβλίων, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεση βιβλίων από τα σχολεία χωρίς τη δέουσα διαδικασία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς καμία απολύτως επίσημη διαδικασία», δήλωσε η PEN America.

Ο νόμος της Αϊόβα, που υπογράφηκε το 2023, απαγορεύει υλικό σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου πριν από την έβδομη τάξη. Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης ρητά τα βιβλία που απεικονίζουν σεξουαλικές πράξεις από τις βιβλιοθήκες και τις αίθουσες διδασκαλίας.

Στη Φλόριντα, κάθε βιβλίο που αμφισβητείται επειδή περιλαμβάνει «σεξουαλική συμπεριφορά» αποσύρεται ενώ βρίσκεται υπό εξέταση. Τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση των απαγορεύσεων βιβλίων, ανέφερε η PEN America.

Και οι δύο πολιτείες έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για τους αμφιλεγόμενους νόμους.

«Ακραία» νομοσχέδια για την απαγόρευση βιβλίων

Μεγάλοι εκδότες, ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έκαναν αγωγή για να ανατραπεί οριστικά ο νόμος της Αϊόβα. Αλλά ένα ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε προσωρινή διαταγή για τις απαγορεύσεις βιβλίων της Αϊόβα, επιτρέποντας στον νόμο να συνεχίσει να ισχύει. Αναμένονται πρόσθετες νομικές διαδικασίες.

Έξι διακεκριμένοι εκδότες βιβλίων μηνύουν επίσης τη Φλόριντα για την «αντισυνταγματική» απαγόρευση βιβλίων, αφού εκατοντάδες τίτλοι τους αποσύρθηκαν από τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Η Γιούτα, η Νότια Καρολίνα και το Τενεσί θέσπισαν επίσης πρόσφατα απαγορεύσεις βιβλίων. Η Γιούτα, ειδικότερα, έχει ένα από τα «πιο ακραία» νομοσχέδια, δήλωσε η PEN America, αναφερόμενη στον νόμο HB 29, ο οποίος λέει ότι ένα βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα σχολεία της πολιτείας, αν τουλάχιστον τρεις περιφέρειες έχουν διαπιστώσει ότι ο τίτλος είναι «αντικειμενικά ευαίσθητο υλικό».

Στοχοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Οι απαγορεύσεις βιβλίων συνέχισαν να στοχεύουν σε συντριπτικό βαθμό ιστορίες που επικεντρώνονται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και έγχρωμους ανθρώπους, σύμφωνα με την PEN America.

«Εν μέρει λόγω της στοχοποίησης του σεξουαλικού περιεχομένου, η κατακόρυφη αύξηση περιλαμβάνει βιβλία με ρομαντικές ιστορίες, βιβλία για τις σεξουαλικές εμπειρίες των γυναικών και βιβλία για βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και συνεχείς επιθέσεις σε βιβλία με χαρακτήρες ή θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ή βιβλία για τη φυλή ή τον ρατσισμό και με χαρακτήρες έγχρωμων ατόμων», ανέφερε.

Η οργάνωση είπε ότι θα δημοσιεύσει έναν τελικό απολογισμό του αριθμού των απαγορευμένων βιβλίων το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, η νομική δράση έχει βοηθήσει στην αποκατάσταση των βιβλίων σε ορισμένους δήμους. Μια κομητεία της Φλόριντα επανέφερε 36 βιβλία που είχαν προηγουμένως αποσυρθεί μετά τη διευθέτηση μιας αγωγής από έναν συνασπισμό γονέων, μαθητών και συγγραφέων.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σιντριβάνι: Οι αρχαίες φωνές
Στο σιντριβάνι: Οι αρχαίες φωνές. Διαβάζοντας το «Σφερδούκλια στο κεφάλι» του Βρασίδα Καραλή

Στο βιβλίο είναι τα κομμάτια μιας αφήγησης για όσα έζησε ο συγγραφέας Βρασίδας Καραλής με τη γιαγιά του στα Κρέστενα Ηλείας ως το 1986 που εκείνη πέθανε

Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα
Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα

O Γκαμπόρ Ματέ απογειώνει την κριτική της δυτικής κοινωνικοποίησης ως κατεξοχήν παθογενούς, προσκομίζοντας πλήθος ευρήματα από τη βιβλιογραφία και την κλινική του εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.

Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς
Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς

Ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής γράφει για την εξέλιξη της ιατρικής μέσω της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να συμβιβαστεί με την κατανόηση της ταυτότητάς μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.