Βιβλιο

Η Αφροδίτη Doria Pamphilj: Η τελευταία έρευνα του Άγγελου Δεληβορριά σε έναν ενιαίο τόμο

Ο τόμος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέλισσα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο αρχαιολόγο για τις γνώσεις, την καθοδήγηση και τις εμπειρίες ζωής

Γιώργος Δήμος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το έργο «Η Αφροδίτη Doria Pamphilj» του Άγγελου Δεληβοριά ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή των συνεργατών του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέλισσα

Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου ακαδημαϊκού και επί 41 έτη Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελου Δεληβορριά, η έρευνά του, με θέμα την Αφροδίτη Doria Pamphilj και, ευρύτερα, την ελληνική γλυπτική του δεύτερου μισού του 5ου αι. π.Χ., κυκλοφορεί σε έναν ενιαίο τόμο από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα.

Το βιβλίο, πέρα από συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης της αρχαιολογίας είναι και μια αφορμή για αναστοχασμό του παρελθόντος, επανατοποθέτησης απέναντι στα παλιά βιώματα και συγκίνησης για όσα έχουν φύγει αμετάκλητα. Μέσα από την έρευνα αυτή, ο Δεληβορριάς επιχείρησε να αναδείξει τη μορφή της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης, με έναν μοναδικό τρόπο που εμπλουτίζει την αρχαιολογική έρευνα με νέα ευρήματα και άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα στο τέλος μιας πολυετούς ερευνητικής πορείας, στην οποία είχε αφιερωθεί με πάθος και προσήλωση.

Ποιος ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς και τι πραγματεύεται το έργο «Η Αφροδίτη Doria Pamphilj»

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στη συνέχεια, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972. Το 1973 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε μέχρι το 2015. Το 1992 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης ως το 2005. Εκτός από τις 9 μονογραφίες του, κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, τιμητικά αφιερώματα και συλλογικά έργα. Υπήρξε επίσης τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Μετά την πρόωρη απώλειά του, τον Απρίλιο του 2018, το έργο «Η Αφροδίτη Doria Pamphilj» ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή των συνεργατών του, Σταύρου Βλίζου και Valentina Di Napoli, οι οποίοι ανέλαβαν με υπευθυνότητα να ελέγξουν τις παραπομπές και τη βιβλιογραφία, ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτη πιστότητα στο πρωτογενές υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Δεληβορριάς.

«Όπως η ίδια η επιστήμη της αρχαιολογίας, έτσι και αυτό το βιβλίο είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθεια από τον ερευνητή-αναγνώστη», δήλωσε ο επιμελητής του βιβλίου, κύριος Βλίζος, στην Athens Voice. «Ο Άγγελος Δεληβορριάς παρουσιάζει με αυτό το βιβλίο μια περίπλοκη προσπάθεια συλλογιστικής, ερμηνείας και κατανόησης, η οποία ανταποκρίνεται απολύτως στις απαιτήσεις της έρευνας του 21ου αιώνα. Καταφέρνει, δηλαδή, να προσφέρει μέσω της ταύτισης ενός χαμένου έργου της κλασσικής ελληνικής γλυπτικής του β’ μισού του 5ου αιώνα και μια ερμηνεία της εποχής, των κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων που χαρακτήρισαν αυτή την ιδιαίτερη για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία περίοδο των μεγάλων δημιουργιών του ανθρώπου».

Η έκδοση αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο αυτόν αρχαιολόγο για τις γνώσεις, την καθοδήγηση και τις εμπειρίες ζωής που πρόσφερε απλόχερα σε μαθητές και συνεργάτες, σε αναγνώριση της μεγάλης συμβολής του στην επιστήμη της αρχαιολογίας.

Η παρουσίαση του έργου, «Η Αφροδίτη Doria Pamphilj: Γύρω από τη σχέση της μορφής με το περιεχόμενο και τους ερμηνευτικούς κλυδωνισμούς μιας κλασικής δημιουργίας», έγινε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι), από τη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου και τις Εκδόσεις Μέλισσα. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου (αυτοπροσώπως) και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη (μέσω επιστολής), ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι συνεργάτες και φίλοι του Άγγελου Δεληβορριά, Pierre Ducrey (Ακαδημαϊκός) και Όλγα Παλαγγιά (Αρχαιολόγος), αλλά και ο Μανόλης Κορρές (Ακαδημαϊκός), μέσω επιστολής. Την παρουσίαση ολοκλήρωσε με τα δικά της σχόλια η Άννη Ραγιά, από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα.