Βιβλιο

Romantasy: Βαμπίρ, δράκοι και ήρωες, καταληψίες μυθιστορημάτων

Ρομαντική, ηρωική φαντασία ή αλλιώς όλα εκείνα τα saga που λατρεύονται από μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το υποείδος του μυθιστορήματος που πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο

Το Romantic Fantasy ή Romantasy είναι το λογοτεχνικό υποείδος που εξαπλώνεται στον κόσμο του βιβλίου από την αρχή του 20ού αιώνα. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των μυθιστορημάτων που χαρακτηρίζονται «ρομαντική φαντασία» αυξάνεται εκθετικά, συνδυάζοντας στοιχεία από την ιστορία, τη «φαντασία», τα κόμικς hero fantasy και το ιπποτικό υποείδος, και αντλώντας έμπνευση από κλασικά έργα όπως «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Συγγραφείς όπως η Sarah J. Maas γνωστή για το «Throne of Glass» and «A Court of Thorns and Roses» και η Rebecca Yarros, γνωστή από τη σειρά «Empyrean», έχουν πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, με την ώθηση του BookTok. Η Sarah J. Maas και η Rebecca Yarros έχουν θέση ροκ σταρ ιδιαίτερα ανάμεσα στους πολύ νέους. Ιδιαίτερα στο TikTok, απολαμβάνουν τεράστια δημοτικότητα με δισεκατομμύρια προβολές, ανταλλαγές αγαπημένων αποσπασμάτων μεταξύ των χρηστών και διαφημίσεις ρούχων εμπνευσμένων από τα μυθιστορήματά τους.

Τέτοια μυθιστορήματα διαδραματίζονται συνήθως σε φανταστικούς κόσμους, με νεράιδες, δράκους, μαγεία, αλλά διαθέτουν κλασική ρομαντική πλοκή: εχθρούς προς τους εραστές, αδελφές ψυχές, ερωτικά τρίγωνα. Πρόκειται για συνηθισμένες ιστορίες σε απόκοσμα σκηνικά από όπου δεν λείπει η βία και παρ’ όλ’ αυτά οι ήρωες μπορούν να αποδράσουν και να χαθούν.

Η romantasy ξεπήδησε σιγά-σιγά από τον Χάρι Πότερ, από τα «Hunger Games» κι από τη σειρά «Twilight» ξεπερνώντας την πεζότητα της romcom «γραφείου».

Στα ελληνικά, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν ένα imprint αφιερωμένο σ’ αυτό το υποείδος (έχουν εκδόσει βιβλία της Penelope Douglas, της Tessa Dare, της Julia Quinn), ενώ οι εκδόσεις Selini και Anubis φαίνεται πως έχουν ειδικευτεί στη romantasy.

Όπως είναι φυσικό, η romantasy έχει εμπνεύσει τον κινηματογράφοκαι το streaming: το «Game of Thrones» είναι φυσικά το πιο γνωστό από αυτά τα έργα, αλλά υπάρχει μακρά ιστορία που περιλαμβάνει ακόμα και πρώιμες ψευδο-ιστορικές αφηγήσεις όπως το «Braveheart» και το «The Pillars of the Earth» του Ken Follett. Στο μεταξύ, γίνονται διάφορες διασταυρώσεις λογοτεχνικών υποειδών: η φαντασία συνδυάζεται με τον τρόμο, πολλά μυθιστορήματα αντλούν έμπνευση από τον H.P. Lovecraft και από τον Stephen King. Πολλά μυθιστορήματα παίρνουν μορφή saga όπως συμβαίνει με τη σειρά «Blackwater» του Michael McDowell η οποία θεωρείται από πολλούς το λαμπρό ξεκίνημα της romantasy.