Βιβλιο

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αθήνας: Εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου

Το ραντεβού των βιβλιόφιλων είναι και φέτος στο Πεδίο του Άρεως. Οι εκδηλώσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ισαβέλλα Ζαμπετάκη
Νίκη Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 927
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως
© Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αθήνας - «Νεολαία και ανάγνωση: Η άνοιξη εξαρτάται από σένα». Οι εκδηλώσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Αν πιστεύεις ότι η ιδανική εποχή για βόλτες στα πάρκα είναι ο Σεπτέμβριος, ήδη θα έχεις περάσει από το Πεδίο του Άρεως, εκεί όπου συνεχίζεται το 52ο Φεστιβάλ βιβλίου το οποίο ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου. Όσοι αγαπούν το διάβασμα θα ευχαριστηθούν. Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι –φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το περίπτερο της Athens Voice και από το φετινό φεστιβάλ– εκθέτουν τα βιβλία τους, παλαιοτέρα και πιο πρόσφατα. Θα περιηγηθείς στα περίπτερα, θα αγοράσεις βιβλία, θα μάθεις τα νέα των εκδοτικών οίκων και θα γνωρίσεις τους αγαπημένους σου συγγραφείς, οι οποίοι μάλιστα υπογράφουν και τα βιβλία τους, σε μέρες και ώρες που ορίζονται από τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ.

Όσο για το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής χρονιάς έχει τίτλο «Νεολαία και ανάγνωση: Η άνοιξη εξαρτάται από σένα» και αφορά τη σχέση των νέων με το βιβλίο και πώς αυτή εξελίσσεται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους, το φεστιβάλ θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε ζητήματα όπως η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον… Πώς το βιβλίο εντέλει δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα και πώς η ανάγνωση μπορεί να επιδράσει στη ζωή και την εξέλιξη των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Τα παραπάνω ζητήματα είναι μόνο μερικά από αυτά που θίγονται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ, τόσο στην κεντρική σκηνή του όσο και στις υπόλοιπες. 

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αθήνας: Οι εκδηλώσεις, ο ρόλος της Ευρώπης στην ανάγνωση 

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετέχουν στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου μέσω 3 εκδηλώσεων. Στόχος τους είναι να έρθουν πιο κοντά στους νέους, να τους δώσουν τον λόγο μέσω της διάδρασης, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τα βιβλία σήμερα, ενώ η καθημερινότητά τους κατακλύζεται από οθόνες.

Αναλυτικά οι σχετικές εκδηλώσεις

«Γιατί διαβάζω»
Πρόκειται για μια διαδραστική εκδήλωση που προσκαλεί κυρίως μαθητές Λυκείου και φοιτητές. Τα νέα άτομα θα πάρουν τον λόγο και θα μιλήσουν για τα αγαπημένα τους βιβλία και τους λογοτεχνικούς ήρωες που αγαπούν. Παράλληλα, θα μοιραστούν τους λόγους που τους ωθούν να επιλέγουν να διαβάζουν ή να μη διαβάζουν βιβλία.
Στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης συμμετέχει και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και η ομάδα των μεντόρων. Τον συντονιστικό ρόλο της συζήτησης θα αναλάβουν οι Δρ. Μαρία Παπαθανασίου (εκπαιδευτικός) και Λιάνα Δενεζάκη (συγγραφέας-εικονογράφος).
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, 19:30 -20:30, Σκηνή «Δεν ξεχνώ»

festival_vivliou-eurokinissi2
© Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

Διαδραστικό εργαστήριο comics
Άλλο ένα εργαστήρι που προσκαλεί τους συμμετέχοντες να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες. Πώς η εικονογραφημένη αφήγηση –που είναι πιο προσιτή στα παιδιά και στους νέους- μπορεί να παίξει έναν ρόλο στη σχέση τους με την ανάγνωση; Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασια με την Athens Comics Library και όσοι λάβουν μέρους θα διαβάσουν αποσπάσματα από αγαπημένα κόμιξ και graphic novels ενώ στη συνέχεια θα κληθούν να δημιουργήσουν τις δικές ιστορίες.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Βασιλεία Βαξεβάνη, αφηγήτρια και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Athens Comics Library.
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, 19:30 -20:30, Σκηνή «Δεν ξεχνώ»

«Ανάγνωση: Δημοκρατία και Παραπληροφόρηση».
Μέλη του Ευρωπαïκου Κοινοβουλίου –από διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις- θα κάτσουν μαζί στο τραπέζι και θα συζητήσουν για το ζήτημα της δημοκρατίας και της παραπληροφόρησης και ποιος είναι ο ρόλος των βιβλίων και της ανάγνωσης σε αυτό. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ), κ. Νίκος Φαραντούρης (Η Αριστερά) και κ. Γιάννης Μανιάτης (Σοσιαλιστές). Στόχος είναι να γίνει μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει η παραπληροφόρηση στη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Από την άλλη, θα παρουσιάσουν και τις ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, Κεντρική Σκηνή, 19:30

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διατηρούν το περίπτερο 7 στο Φεστιβάλ Βιβλίου. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος και σε άλλες διαδραστικές δραστηριότητες, να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό, να λάβουν μέρος σε κουίζ και διαγωνισμούς και να κερδίσουν μικρά δώρα αλλά και να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους ειδικούς που θα είναι παρόντες.

Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέρουσες ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Ενδεικτικά:

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Παγκόσμια Ειρήνη», με συνεργασία του ΣΕΚΒ και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (13/9, Κεντρική Σκηνή, 20:00)
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Νεολαία και νεολαίες στη μεταπολεμική Ελλάδα: Πολιτική, πολιτισμός, πολιτισμοί» (15/9, Κεντρική Σκηνή, 20:15) 
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γράφεται η τέχνη με ΑΙ» με συνεργασία του ΣΕΚΒ και της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμιξ (19/9, Κεντρική Σκηνή, 20:00).

INFO: 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, Πεδίον του Άρεως 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00- 22:30, Σάββατο:
18:00- 23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00- 22:30

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Αρβανίτης: Ένας τεράστιος καλλιτέχνης του κινηματογράφου
Γιώργος Αρβανίτης: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης του κινηματογράφου

Το βιβλίο «Γιώργος Αρβανίτης, Μια ζωή στο φως» είναι εγχειρίδιο για όσους δουλεύουν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κι ένα πολύ ωραίο, ταξιδευτικό, συγκινητικό βιβλίο για όλους τους άλλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.