Βιβλιο

Ο Στέφανος Δάνδολος υπογράφει «Τα Αηδόνια της Σιωπής» στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ο συγγραφέας θα βρίσκεται στο περίπτερο των Εκδόσεων Ψυχογιός

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Στέφανος Δάνδολος υπογράφει τα βιβλία του στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίον του Άρεως.

Το τελευταίο μυθιστόρημα Στέφανου Δάνδολου με τίτλο «Τα Αηδόνια της Σιωπής» (Εκδόσεις Ψυχογιός) έχει επαναφέρει τη βαθιά ιστορική πληγή των Δεκεμβριανών στο χάρτη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία που συνδέει το ατομικό με το συλλογικό τραύμα και ζωντανεύοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την καταστροφή της Αθήνας εκείνες τις σημαδιακές εβδομάδες του 1944 λίγο μετά τη φυγή των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής. Αυτό το μυθιστόρημα, που κυριαρχεί στους καταλόγους των best seller των τελευταίων μηνών, και θεωρείται ήδη ένα από τα βιβλία της χρονιάς, θα υπογράψει στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος, ο οποίος θα βρίσκεται μετά τις 20.00 στο περίπτερο των Εκδόσεων Ψυχογιός.

«Τα Αηδόνια της Σιωπής» είναι το δέκατο τρίτο μυθιστόρημά του σε μια διαδρομή που αγγίζει σχεδόν τις τρεις δεκαετίες (πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996), και αποτελεί την συνταραχτική ιστορία ενός ανθρώπου που αναζητά τη γυναίκα της ζωής μέσα στον όλεθρο ενός κόσμου που γκρεμίζεται. Πρόκειται για μια ογκώδη πινακοθήκη εθνικών τραυμάτων που συνδέει τα πραγματικά γεγονότα με τη μυθοπλασία. Το θρυλικό Καφενείον Ζαχαράτου στην πλατεία Συντάγματος, οι χωμάτινες γειτονιές γύρω από το κέντρο, υπαρκτές προσωπικότητες όπως ο Ελύτης, ο Βεάκης, η Ελένη Παπαδάκη, ακόμη και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, άγνωστες ιστορίες όπως η απόπειρα του ΕΑΜ να ανατινάξει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, πόθοι, όνειρα, ελπίδες και πόλεμος ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου και ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε μια σκοτεινή εποχή που σημάδεψε την ελληνική ιστορία ακριβώς 80 χρόνια πριν (1944-2024). Παράλληλα ο Δάνδολος θα υπογράψει και τα άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, την «Ιστορία χωρίς όνομα» για τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα (βραβείο Athens Voice Choice 2017), που μεταφέρθηκε στο θέατρο σε μια παράσταση φαινόμενο με τον Τάσο Νούσια και την Μπέτυ Λιβανού, το «Φλόγα και Άνεμος» για την Κυβέλη και τον Γεώργιο Παπανδρέου, που έγινε σειρά 12 επεισοδίων στην ΕΡΤ με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, τη «Δίκη που άλλαξε τον κόσμο» για τις τελευταίες ώρες του Χριστού (βραβείο Athens Voice Choice 2021), το «Όταν θα δεις τη θάλασσα» και τη «Χορεύτρια του Διαβόλου».  

Το κεντρικό αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 έχει τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται» και είναι επικεντρωμένο στις νεότερες γενιές. Στην ευαισθητοποίησή τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α. Στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το Βιβλίο σε καίρια φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα και στις διεξόδους που μπορούν να βρουν μέσω του Πολιτισμού.