Βιβλιο

Πλανήτης Banksy

55 κορυφαίοι street artists σε ένα νέο βιβλίο

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86694-174735.jpg

Ο Banksy ήταν μόνο η αρχή, και οι προβοκατόρικες εικαστικές παρεμβάσεις του έχουν εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα καλλιτεχνών που απλώνεται σαν τατουάζ στο αστικό προσωπείο. Ένα νέο λεύκωμα ανιχνεύει την πορεία της πιο καίριας τέχνης του καιρού μας μέσα από το έργο και τη σκέψη 55 κορυφαίων street artist.

Eelus, φεστιβάλ Cans, Λονδίνο, Αγγλία, 2008

Eelus, φεστιβάλ Cans, Λονδίνο, Αγγλία, 2008

«Το να είσαι street artist μοιάζει με το να είσαι ηθοποιός. Τα έργα μου απεικονίζουν ανθρώπους, σκηνές, θέατρο. Πρέπει να δημιουργώ ένα σενάριο, να δίνω νόημα στα στένσιλ. Άπαξ και ένα έργο αναρτηθεί σε έναν τοίχο, μπορεί να έχει μικρή διάρκεια ζωής. Γίνεται ιδιοκτησία των περαστικών, που είτε θα το κοιτάξουν είτε όχι. Στο τέλος θα σκιστεί, θα κλαπεί ή θα ζωγραφίσουν κάτι άλλο από πάνω του, αλλά ελπίζω ότι όποιος έτυχε να το κοιτάξει θα χαμογέλασε ή θα ένιωσε κάτι». Ο Ender περιγράφει σε λίγες αράδες την ιδεολογική του προσέγγιση απέναντι στην street art, ενώ τα έργα του μας γνέφουν επίμονα μέσα από γκρεμισμένες προσόψεις κτιρίων του Παρισιού και της Μασσαλίας.

Zilda, O Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, (παραλλαγή του αυθεντικού έργου του Orazio G

Zilda, O Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, (παραλλαγή του αυθεντικού έργου του Orazio Gentileschi), Νάπολη, Ιταλία, 2012

Ο Γάλλος δημιουργός είναι ένας από τους 55 street artists των οποίων η δουλειά φιλοξενείται στο νέο λεύκωμα «Planet Banksy: O καλλιτέχνης, το έργο του και το κίνημα που ενέπνευσε», σε επιμέλεια του ΚΕΤ και με εισαγωγή του ίδιου.

image

Banksy, Λονδίνο, Αγγλία, 2004. © Bruno Vincent/Getty Images

Banksy, Λονδίνο, Αγγλία, 2004. © Bruno Vincent/Getty Images

Χωρισμένο σε κεφάλαια που αφηγούνται την ιστορία του γκραφίτι και του στένσιλ μέσα από τα οπτικά σύμβολα και τους πολιτικούς προβληματισμούς του, («Τσιμεντένια ζούγκλα», «Νόμος και τάξη», «Πόλεμος και ειρήνη», «Σημεία των καιρών»), το βιβλίο ιχνογραφεί τη διαδρομή της street art από τις ΗΠΑ και την Αγγλία μέχρι το Ιράν, τον Λίβανο, την Ταϊβάν, την Αργεντινή και την Αίγυπτο.

Pegasus, Σερ, Λονδίνο, Αγγλία, 2013

Pegasus, Σερ, Λονδίνο, Αγγλία, 2013

Ξεφυλλίζοντας το «Planet Banksy», διασταυρωνόμαστε με τα υπερμεγέθη μοσχοβίτικα mural του πρόωρα χαμένου P183, στον οποίο αφιερώνεται ο τόμος. Τη Χιονάτη με τη χειροβομβίδα του Keizer στο Κάιρο, το ερωτηματικό του FRZ στην Ταμπρίζ του Ιράν, ενώ σε περίοπτη θέση προβάλλουν τρία έργα του δικού μας Wild Drawing, από την Αθήνα της κρίσης.

WD (Wild Drawing), Αθήνα, Ελλάδα, 2011

WD (Wild Drawing), Αθήνα, Ελλάδα, 2011

Πρόκειται για τον πιο εμπεριστατωμένο παγκόσμιο άτλαντα της street art που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, όσο για τον ίδιο τον Banksy, προπάτορα και κορυφαίο εκφραστή του κινήματος, οι υποδόρια σαρκαστικές εικόνες του διασπείρονται από την αρχή έως το τέλος του βιβλίου.

Ozi, Σάο Πάολο, Βραζιλία, 2012

Ozi, Σάο Πάολο, Βραζιλία, 2012

Όπως υπογραμμίζει η κολεκτίβα των Run Don’t Walk, «ο Banksy είναι πολύ ευφυής. Νιώθω έλξη για κάποιες από τις ιδέες του, που αποτελούν μάλλον μια γενική κριτική της κοινωνίας και του ανθρώπινου είδους παρά επίθεση στους πολιτικούς. Ήξερε πώς να απεικονίσει ιδέες που αιωρούνταν στον αέρα και, ενώ τις είχαν σκεφτεί πολλοί, ήταν ο πρώτος που τις εξέφρασε». Στις σελίδες του «Planet Banksy», διαθέτουμε την πληρέστερη ανθολογία της καλλιτεχνικής κίνησης που καλύπτει σαν τατουάζ το δέρμα των μητροπόλεων του κόσμου.

EPS, Εξουσία στον λαό, White Wall project, Βηρυτός, Λίβανος, 2012

EPS, Εξουσία στον λαό, White Wall project, Βηρυτός, Λίβανος, 2012

*To βιβλίο «Planet Banksy: O καλλιτέχνης, το έργο του και το κίνημα που ενέπνευσε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο SOUL 83

(Κεντρική εικόνα: FRZ, Ερωτηματικό, Ταμπρίζ, Ιράν, 2012)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.