Βιβλιο

Πόρτο Χέλι: Μια βάρκα που έγινε ένα παράθυρο στον κόσμο

Μια καλοκαιρινή ξεχωριστή ιδέα που προάγει την φιλαναγνωσία και τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και περαστικών

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόρτο Χέλι: Η ξύλινη παραδοσιακή βάρκα η οποία έχει μετατραπεί σε ελέυθερη βιβλιοθήκη για όλους τους περαστικούς

Στο Πόρτο Χέλι βρίσκεται μια από τις πιο ταξιδιάρικες βάρκες που θα συναντήσει κάνεις φέτος το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία ξύλινη παραδοσιακή βάρκα που έχει τοποθετηθεί στη «Μπάλτιζα» Πορτοχελίου και έχει μετατραπεί σε ελεύθερη βιβλιοθήκη για όλους προσφέροντας βιβλία κάθε είδους αλλά κυρίως μυθιστορήματα κατάλληλα για διάβασμα στην παραλία, ταξιδεύοντας τους αναγνώστες ακόμα και στη στεριά!

Μια καλοκαιρινή ξεχωριστή ιδέα που προάγει την φιλαναγνωσία και τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και περαστικών.

Μια ταξιδιάρικη βάρκα στο Πόρτο Χέλι

Συγκεκριμένα η «ελεύθερη βιβλιοθήκη» εγκαταστάθηκε στη «Μπάλτιζα» Πορτοχελίου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Δημοτικής Kοινότητας Πορτοχελίου, κ. Μαρία Πήλιουρη. 

Τα βιβλία αυτής της διαφορετικής βάρκας προέρχονται από προσφορές φίλων της Κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση αυτής της καλοκαιρινής δράσης βοήθησαν και εθελοντές με σκοπό της όμορφης πρωτοβουλίας την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Τέτοιες βιβλιοθήκες σε ξεχωριστές γωνιές δίνουν μια άλλη νότα στις βόλτες μόνιμων κατοίκων και τουριστών και προσφέρουν την ευκαιρία σε αναγνωστικά ταξίδια, κυριολεκτικά εκεί που δεν το περιμένεις. Και σίγουρα μια βάρκα γεμάτη βιβλία δίπλα στη θάλασσα μπορεί να γίνει ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο!

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου του Δήμου Ερμιονίδας κ. Μαρία Πήλιουρη, μιλώντας στην ATHENS VOICE για την ιδέα να τοποθετηθεί μια βάρκα γεμάτη βιβλία στην «Μπάλτιζα» Πορτοχελίου επισήμανε:

«Η Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου προωθούν τη φιλαναγνωσία αλλά και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης με δράσεις που ενισχύουν τον πολιτισμό και το βιβλίο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και με σκοπό να αξιοποιηθούν μεταχειρισμένα βιβλία σε καλή κατάσταση οργανώσαμε και υλοποιήσαμε με μεγάλη χαρά και με την πολύτιμη βοήθεια των Εθελοντών της Κοινότητάς μας, την ιδέα της Βιβλιοθηκονόμου του Δήμου μας, κ. Δήμητρας Αξαρλή». 

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου όταν συναντά αυτή την ξεχωριστή βιβλιοθήκη, η Πρόεδρος σημειώνει:

«Οι ελεύθερες βιβλιοθήκες δίνουν πάντα τη δυνατότητα να πάρει κάποιος ένα βιβλίο δίχως δεσμεύσεις και περιορισμούς. Αυτό βοηθά το κοινό στο να ανταποκρίνεται άμεσα και να θέλει να πάρει κάτι που είναι και δωρεάν και το βρίσκει εύκολα, πιθανότατα σε έναν χώρο που έχει έρθει για ψυχαγωγία ή ξεκούραση. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις περιπτώσεις κοινού που δεν έχουν καμιά σχέση με το βιβλίο αλλά …..ίσως αποκτήσουν. Κι αυτό αποτελεί έναν από του στόχους των βιβλιοθηκών!

Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, και μάλιστα αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κόσμος φέρνει στη «βάρκα» μας και άλλα βιβλία».

Πως όμως λειτουργεί η συγκεκριμένη ελεύθερη βιβλιοθήκη; Όπως εξηγεί η κ. Πήλιουρη «η βιβλιοθήκη είναι σε χώρο που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο. Σχετική ανακοίνωση προτρέπει το αναγνωστικό κοινό να πάρει ότι θέλει και στην περίπτωση που δεν μπορεί να το αντικαταστήσει με άλλο βιβλίο, να το επιστρέψει ώστε να μην αδειάσει η βιβλιοθήκη. Υπάρχει πάντα άτομο που ανανεώνει ή εμπλουτίζει τη συλλογή και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλους του Εθελοντές μας που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης, χάριν σε αυτούς και τα βιβλία μας φτιάξαμε μια βάρκα γεμάτη γνώση για να συντροφεύει τους αναγνώστες μας στις διακοπές τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους».