Βιβλιο

Σκάλα Πάτμου: Ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πρωτότυπη ιδέα έδωσε νέα πνοή στην ατμοσφαιρική πλατεία της περιοχής

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάλα Πάτμου: Ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δανειστική βιβλιοθήκη

Πάτμος: Το περίπτερο στη Σκάλα που μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη

Μια πρωτότυπη ιδέα έδωσε νέα πνοή στην ατμοσφαιρική πλατεία της Σκάλας στην Πάτμο καθώς ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε έργο τέχνης εξωτερικά και ταυτόχρονα σε μια δανειστική βιβλιοθήκη για κατοίκους και επισκέπτες.

Πλέον χαρίζει όχι μόνο καλοκαιρινά ταξίδια με λέξεις και σελίδες αλλά και μια νότα χαράς στους περαστικούς που ήδη στέκονται και φωτογραφίζονται μπροστά σε αυτό το ξεχωριστό οικίσκο που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

Σκάλα Πάτμου: Ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δανειστική βιβλιοθήκη

Πάτμος: Ένα περίπτερο που έγινε βιβλιοθήκη στη Σκάλα

Το περίπτερο της Σκάλας στην Πάτμο, το οποίο υπήρξε για χρόνια ένα παραδοσιακό σημείο εξυπηρέτησης και συνάντησης, έχει μετατραπεί σε μια ελεύθερη δανειστική βιβλιοθήκη, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για μάθηση και ψυχαγωγία στο νησί. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες του Δήμου Πάτμου για την προώθηση της γνώσης και της πολιτιστικής ανάπτυξης, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάτμου.

Το παλιό περίπτερο, ήταν για πολλά χρόνια ένα κέντρο επικοινωνίας και πληροφόρησης. Η ιδέα για τη μετατροπή του σε δανειστική βιβλιοθήκη γεννήθηκε από την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός ενισχύοντας τη σημασία του σημείου που βρίσκεται και των αναμνήσεων που προσφέρει!

Η ανακαίνιση και η μετατροπή του περιπτέρου σε βιβλιοθήκη, ολοκληρώθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου και την πολύτιμη συμβολή της καλλιτέχνιδας Δέσποινας Μελιανού «Κουκουμάβλας», η οποία επιμελήθηκε την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου.

Όμορφα χρώματα και ξεχωριστές πινελιές δίνουν μια μοναδική αύρα σε αυτό το σημείο του νησιού, την ίδια στιγμή που μέσα του, το μικρό αυτό περίπτερο, κρύβει ποικίλες ιστορίες, ήρωες και νοερές εικόνες.

Σκάλα Πάτμου: Ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δανειστική βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης δανειστικής βιβλιοθήκης, που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να δανείζονται και να επιστρέφουν βιβλία χωρίς την ανάγκη εγγραφής ή χρέωσης. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός προς τα βιβλία και η διάθεση τους για άλλους δυνητικούς αναγνώστες.

Η συνεχής ανανέωση της συλλογής γίνεται με προσφορές από τους κατοίκους, τους επισκέπτες και άλλους φίλους της βιβλιοθήκης, διασφαλίζοντας έτσι την ποικιλία και την ποιότητα των διαθέσιμων υλικών. Παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή προάγει την περιβαλλοντική ευαισθησία και την αειφορία, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση των πόρων και την κοινή χρήση των βιβλίων. Η βιβλιοθήκη αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου ανάπτυξης δημιουργικών λύσεων για την κάλυψη των αναγκών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής.

Σκάλα Πάτμου: Ένα παλιό περίπτερο μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δανειστική βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη άλλωστε μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και να λειτουργεί ως πηγή γνώσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Νικήτας Τσαμπαλάκης μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτή την όαση πολιτισμού και αναγνωστικών ταξιδιών τόνισε: «Η δημιουργία του Περιπτέρου της Σκάλας ως ελεύθερη δανειστική βιβλιοθήκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της πολιτιστικής ανάπτυξης στο νησί μας. Αυτός ο χώρος προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία και γνώσεις, ενισχύοντας το πνεύμα της κοινότητας και της αλληλεγγύης. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης βασίζεται στην ελεύθερη ανταλλαγή βιβλίων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων στη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μόνο η αρχή για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτμου».


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.