Βιβλιο

Planet B: Πλάνο Α για τον πλανήτη

Μια συζήτηση του Γιάννη Μανιάτη με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Planet B: Μια συζήτηση του Γιάννη Μανιάτη με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, από τις εκδόσεις Πατάκη

Planet B: Μια συζήτηση του Γιάννη Μανιάτη με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet B» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Γιάννης Μανιάτης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά για την περιβαλλοντική και κλιματική κρίση, τις αδυναμίες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης και τα μεγάλα διακυβεύματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Επειδή δεν υπάρχει Planet B: Ένα βιβλίο - συνομιλία του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά για την κλιματική κρίση

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023 —και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου— ο Γιάννης Μανιάτης και ο Μάκης Προβατάς αναλύουν το γιατί και το πώς έχουμε βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης λόγω της κλιματικής απορρύθμισης και των προβλημάτων τα οποία επιδείνωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέσα από αυτή τη ζωντανή συζήτηση, εμβαθύνουμε στα διλήμματα σχετικά με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στις γεωπολιτικές ισορροπίες όπου η Κίνα παίζει όλο και πιο βαρύνοντα ρόλο. Ο Γιάννης Μανιάτης, ως πρώην υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, έχει μακρά πείρα στους τομείς της πράσινης μετάβασης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της οικολογικής ισορροπίας: στο βιβλίο κάνει λόγο για τη ρύπανση των υδάτων, για τη συμβολή της βιομηχανίας μόδας στις εκπομπές ρύπων, για τον ρόλο της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας, για τις σύγχρονες μεταφορές και για τον ρόλο της βιομηχανίας.

Γιάννης Μανιάτης, Μάκης Προβατάς, Επειδή δεν υπάρχει Planet B, εκδόσεις Πατάκης

Ποιο πρέπει να είναι λοιπόν το πλάνο μας εφόσον δεν υπάρχει Planet B; Και τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα; Ένα μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες: πώς θα επιτύχουμε ενεργειακή δημοκρατία, πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια, πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια, πώς θα αξιοποιήσουμε τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πώς θα πάρουμε γεωπολιτικές πρωτοβουλίες ώστε η χώρα μας θα μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο: το βιβλίο αναλύει ένα πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων και προτείνει μια σειρά λύσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μέσα στο σύνθετο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά, με γρήγορους ρυθμούς.

Γιάννης Μανιάτης - βιογραφικό

Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στο Άργος. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου, μεταξύ άλλων, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Κλιματική κρίση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», καθώς και το εργαστήριο «Συστήματα και πολιτικές περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής». Διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π. και διδάκτωρ μηχανικός, είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, ενώ στο παρελθόν είχε διδάξει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009-2015), βουλευτής Αργολίδας (2004-2019) και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (1998-2001). Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συγγράψει τα βιβλία Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης – κτηματολογίου (Εκδ. Ζήτη, 1993), Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2009), Ενέργεια και ορυκτός πλούτος. Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2012), Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός (Εκδ. Παπαζήση, 2016), Πράσινη ανάπτυξη: Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση (Εκδ. διαΝΕΟσις, 2020), Επειδή δεν υπάρχει Planet B (σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, Εκδόσεις Πατάκη, 2024) και έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία (Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2022).

Μάκης Προβατάς - βιογραφικό

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει πάρει περισσότερες από 500 συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες (ΒΗΜΑ, ΒΗΜagazino, AthensVoice). Μεταξύ αυτών: Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, Eric Hobsbawm, Richard Dawkins, Yuval Noah Harari, Irvin Yalom, John Cleese, Patti Smith, John Malkovich, Garry Kasparov, Mikhail Baryshnikov. Έχει συγγράψει 12 βιβλία με τη μέθοδο συζητήσεων. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο με τον Δημήτρη Νανόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα και Ρίζες και θεμέλια με τη Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο (συνεργ. Ν. Μπαστέα), Από μένα αυτά, συζητήσεις με την Ελένη Αρβελέρ, Ανατολική Μεσόγειος με τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Κωνσταντίνο Φίλη, Επειδή δεν υπάρχει Planet B με τον Γιάννη Μανιάτη. Επίσης κυκλοφορούν: Όλα σε μια ζωή με τον Σταμάτη Κριμιζή (Παπαδόπουλος, 2020), Διεκδικητικός πατριωτισμός με τον Κωνσταντίνο Φίλη (Μεταίχμιο, 2022), Τα μονοπάτια των άστρων (Athens voice, 2022) και Το αλάτι μιας ζωής με τον Διονύση Σιμόπουλο (Μεταίχμιο, 2022). Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 2019 ως το 2021 παρουσίαζε το «Άξιον Διαλόγου» (Action 24) και από το 2023 παρoυσιάζει την καθημερινή εκπομπή Newsroom (ERTnews) στην τηλεόραση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.