Βιβλιο

«Στο ψαχνό» με τον Σεραφείμ Μπακολουκά

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για την πρώτη του συλλογή διηγημάτων

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Στο ψαχνό» με τον Σεραφείμ Μπακολουκά

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα Σεραφείμ Μπακολουκά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της συλλογής διηγημάτων του «Στο ψαχνό» (εκδόσεις Βακχικόν).

Συνέντευξη στον Γιώργο Ανδρέου

Ο Σεραφείμ Μπακολουκάς, στην πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στο ψαχνό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, αποτυπώνει με μοναδική καθαρότητα την ουσιακή βαρύτητα καταστάσεων οι οποίες άλλοτε εξαγνίζουν και άλλοτε οδηγούν στον όλεθρο. Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για να μάθουμε περισσότερα.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο.
Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων τα οποία γεωγραφικά κινούνται μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Αυτό που τα συνέχει είναι η προσωπικότητα των πρωταγωνιστών οι οποίοι, αν και καθημερινοί άνθρωποι, εμπλεκόμενοι σε μία απρόσμενη κατάσταση, αναδεικνύουν πτυχές του χαρακτήρα τους που τους διαφοροποιούν από το συλλογικό ήθος.

Για να πείσετε κάποιον να αγοράσει το βιβλίο σας, τι ακριβώς θα του λέγατε;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πλήξει. Τα διηγήματα είναι ιστορίες περιπλεγμένες γύρω από κάποια περιπέτεια, από μεταβολές της καθημερινής συνθήκης, απεικονίζοντας ταυτόχρονα τις συναισθηματικές και συνειδησιακές διεργασίες των ηρώων.

Περιγράψτε μας τον τρόπο που δουλέψατε για τη συγγραφή του βιβλίου σας;
Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιος πρωτότυπος τρόπος. Αφετηρία υπήρξε ένα συμβάν και πάνω σε αυτό άρχισα να προσθέτω λεπτομέρειες προσπαθώντας να φανταστώ πώς αυτό επηρέαζε την προσωπικότητα των προσώπων. Ταυτόχρονα, δούλευα και ξαναδούλευα τα εκφραστικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η σύζευξη του ήθους του ήρωα με το ύφος του.

Σεραφείμ Μπακολουκάς, «Στο ψαχνό» (εκδόσεις Βακχικόν, 2024).

Διαβάζετε άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους; Ποια βιβλία αποτέλεσαν οδηγοί για την πρώτη σας συγγραφική δουλειά;
Το διάβασμα συνιστά μία καθημερινή μου εμπειρία. Υπάρχει πληθώρα, ετερόκλητων συγγραφέων που μου αρέσουν και τους απολαμβάνω. Για παράδειγμα ο Κούντερα, ο Μπάνβιλ. ο Ροθ, ενώ από τους Έλληνες ο Τσίρκας, η Δούκα, ο Κατσουλάρης είναι κάποιοι που παρακολουθώ τη συγγραφική τους παραγωγή. Οδηγός δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάποιος ιδιαίτερα. Η γραφή μού φαίνεται κάπως σαν παλίμψηστο κάτω από το οποίο υπάρχουν διαδοχικά στρώματα αναγνώσεων.

Ποια ήταν η εμπειρία σας μέχρι την έκδοση του βιβλίου σας;
Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη εμπειρία. Κάποια διηγήματά μου είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά, έως ότου επήλθε αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.