Βιβλιο

Craig Russell, «Διαβολική φύση»

Πώς βρίσκεις ένα δολοφόνο όταν σε περιβάλλει η τρέλα; Ή: Πώς το απόλυτο Κακό γεννιέται, μεγαλώνει, και πνίγει τις πόλεις και τις κοινωνίες των ανθρώπων

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Craig Russell, «Διαβολική φύση»
Η εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Copilot.

«Διαβολική Φύση»: Ένα ανατριχιαστικό μυθιστόρημα από τον Craig Russell σε μετάφραση του συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Κρεγκ Ράσελ δεν μας είναι καθόλου άγνωστος στην Ελλάδα. Ήταν ένας συγγραφέας που είχαμε γνωρίσει και ξεχωρίσει με τέσσερα ωραία μυθιστορήματά του στις Εκδόσεις Bell, από αυτά που τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο: «Αιμάτινος αετός» (2006), «Το παραμύθι του θανάτου» (2007), «Αιώνιος» (2008), «Το καρναβάλι του τρόμου» (2009). Από τότε μέχρι σήμερα δεν είχαμε καινούργιο του βιβλίο στη γλώσσα μας, αλλά νά που η αναμονή άξιζε: η «Διαβολική φύση» είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου και τρόμου, ατμοσφαιρικό όσο δεν πάει και εξόχως τρομακτικό. Σκεφτείτε ένα βιβλίο με ήρωα τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, που όμως εκτυλίσσεται στην πιο γοητευτική και μυστηριακή πόλη της Ευρώπης και σε ένα παμπάλαιο κάστρο, μια πενταετία πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα γοτθικό crime που είναι γραμμένο ακριβώς για το καλοκαίρι: μεγάλο, χορταστικό, γεμάτο ανατροπές — και ανατριχίλες που ρίχνουν κατακόρυφα τη θερμοκρασία.

Ο Ράσελ γνωρίζει καλά την εποχή, και γνωρίζει καλά την Πράγα και την Τσεχία. Η έρευνα πίσω από το βιβλίο είναι μεγάλη, κι αυτό φαίνεται εύκολα στις λεπτομέρειες. Κι αν η «Διαβολική φύση» είναι ένα gothic αστυνομικό μυθιστόρημα, αυτό που πρωτίστως σε ανατριχιάζει είναι η επερχόμενη φρίκη του ναζισμού, που έχει ήδη διαβρώσει ένα κομμάτι τής τότε Τσεχοσλοβακίας. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, Βίκτορ Κοσάρεκ, που έχει μαθητεύσει κοντά στον Καρλ Γιουνγκ, θα αφήσει την πρωτεύουσα για να πάει σε ένα απομακρυσμένο, και παμπάλαιο, κάστρο, που έχει μετατραπεί σε φυλακή και ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας. Εκεί, είναι έγκλειστοι με ισόβια δεσμά έξι όλοι κι όλοι τρόφιμοι — μα δεν είναι καθόλου τυχαίοι: είναι οι μεγαλύτεροι, οι πιο διαβόητοι δολοφόνοι της εποχής, άνθρωποι που έχουν κάνει αδιανόητα εγκλήματα. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Μοιράζονται άραγε ένα αρχετυπικό κακό, αυτό που ο Βίκτορ ονομάζει Διαβολική Φύση;

Craig Russell, «Διαβολική φύση»

Στο μεταξύ, πίσω στην Πράγα, ο αστυνόμος Λουκάς Σμολάκ ερευνά μία υπόθεση δολοφονίας που δεν μοιάζει να έχει διαπραχθεί από άνθρωπο. Ο νούμερο ένα ύποπτος, ένας σεσημασμένος τσιγγάνος, ορκίζεται πως δεν έχει σχέση με τον φόνο — ακόμη περισσότερο: ορκίζεται πως ο διάβολος ήταν που το έκανε, βάζοντας μάλιστα τον ίδιο να παρακολουθεί… Τα φονικά διαδέχονται το ένα το άλλο, και η πόλη τρομοκρατείται από τον αόρατο, και διαβολικό, Χασάπη, έναν σίριαλ-κίλερ που μοιάζει πραγματικά με τον ίδιο τον Σατανά.

Ένα ανατριχιαστικό και άκρως ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα αγωνίας, με ρίζες στην ψυχολογία του Γιουνγκ, στη λαογραφία της Κεντρικής Ευρώπης, και στην πολιτική ιστορία της Τσεχοσλοβακίας, όταν η σκιά του ναζισμού έπεφτε αργά αλλά σταθερά πάνω στην ήπειρό μας. Η τρέλα του αίματος και η παράνοια της φυλετικής υπεροχής αγκαλιάζονται σε έναν τρομακτικό χορό, και οι φρικαλεότητες στους δρόμους προοιωνίζουν αυτές που πρόκειται να έρθουν και να αμαυρώσουν την παγκόσμια ιστορία.

Απολαύστε το στη σκιά, μαζί με μία παγωμένη τσέχικη Pilsner, και αφήστε τη γραφή του Ράσελ να σας μεταφέρει στη σκοτεινή καρδιά της Ευρώπης.

Ένα μυθιστόρημα που θα αρέσει πολύ. Και που θα προβληματίσει, επίσης, καθώς πολλά στοιχεία της εποχής —κυρίως, η άνοδος των άκρων και ο θάνατος της λογικής— έχουν τα αντίστοιχά τους και στο σήμερα…

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης, που μετέφρασε πολύ όμορφα και παραστατικά τη «Διαβολική φύση», είχε την καλοσύνη να μας πει για το βιβλίο:

«Η Τσεχοσλοβακία του Μεσοπολέμου και ένα κάστρο με σκοτεινό παρελθόν και ομιχλώδες παρόν είναι ο χωροχρόνος στον οποίο στήνει το σκηνικό του ο Κρεγκ Ράσελ. Η υπόθεση ιντριγκαδόρικη: έξι παρανοϊκοί δολοφόνοι βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα άσυλο και ένας νεαρός και φιλόδοξος ψυχίατρος προσπαθεί να εφαρμόσει πάνω τους τις νέες θεωρίες του. Φυσικά, τα πάντα πάνε κατά διαόλου (no pun intended). Οι λάτρεις του γοτθικού τρόμου θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους στις σελίδες αυτού του βιβλίου —το ίδιο όσοι ενδιαφέρονται για την ψυχολογία και δη τη γιουνγκιανή προσέγγισή της. Οι έξι ανταγωνιστές είναι αρκούντως ανατριχιαστικοί και οι συνεδρίες μαζί τους γίνονται τροφή για εφιάλτες. Ο Ράσελ χτίζει σιγά-σιγά και μαστορικά την αγωνία, η οποία προς το τέλος του βιβλίου χτυπάει κόκκινο. Απολαύστε το στη σκιά, μαζί με μία παγωμένη τσέχικη Pilsner, και αφήστε τη γραφή του Ράσελ να σας μεταφέρει στη σκοτεινή καρδιά της Ευρώπης».

* * *

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Ο βραβευμένος bestselling συγγραφέας Κρεγκ Ράσελ γεννήθηκε το 1956 στο Φάιφ της Σκωτίας. Υπηρέτησε στην αστυνομία και στη συνέχεια εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και διευθυντής δημιουργικού. Είναι γνώστης της γερμανικής γλώσσας και έχει ασχοληθεί σε βάθος με την ιστορία και την κοινωνική δομή της μεταπολεμικής Γερμανίας. Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε είκοσι πέντε γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Πέντε βιβλία του με ήρωα τον Γιαν Φάμπελ, διευθυντή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Αμβούργου, έχουν γίνει ταινίες (σε μία από τις οποίες ο συγγραφέας κάνει μια cameo εμφάνιση ως ντετέκτιβ) για το ARD, τον γερμανικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα δικαιώματα για τη μεταφορά της «Διαβολικής φύσης» αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Columbia Pictures. Για τηλεοπτική μεταφορά έχει επιλεγεί επίσης η σειρά μυθιστορημάτων του με ήρωα τον ιδιωτικό ερευνητή Λένοξ.

Craig Russell, «Διαβολική φύση»

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: 1935. Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν καταστροφικό πόλεμο, έξι φονικοί παράφρονες –οι λεγόμενοι «Διαβολικοί Έξι»– βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα απομακρυσμένο άσυλο ψυχοπαθών εγκληματιών, σ’ ένα κάστρο στην Τσεχοσλοβακία. Κάθε ασθενής έχει τη δική του σκοτεινή ιστορία να πει, και ο δόκτωρ Βίκτορ Κοσάρεκ, ένας νεαρός ψυχίατρος που χρησιμοποιεί επαναστατικές τεχνικές, έχει την αποστολή να ξεκλειδώσει τα δολοφονικά μυστικά τους. Την ίδια στιγμή, ένας σίριαλ κίλερ, γνωστός ως «ο Χασάπης», τρομοκρατεί την Πράγα. Ένας αδίστακτος δολοφόνος του οποίου τα διεστραμμένα εγκλήματα είναι λες και διαπράττονται από τον ίδιο τον Διάβολο. Είναι άραγε έτσι;… Και τι τον συνδέει με τους ψυχασθενείς τρόφιμους του Κάστρου των Αετών; Μόνο ο Διάβολος ξέρει. Και είναι στο χέρι του Βίκτορ να ανακαλύψει την αλήθεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.