Βιβλιο

5 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 924
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αστυνομική λογοτεχνία: Προτάσεις για τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι του 2024

Juan Gomez-Jurado, Ο Λευκός Βασιλιάς, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ελπίζω να μη με ξέχασες. Παίζουμε; Όταν η Αντόνια Σκοτ λαμβάνει αυτό το μήνυμα, ξέρει πολύ καλά ποιος της το έστειλε. Ξέρει επίσης ότι σε αυτό το παιχνίδι είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει, άσχετα αν δεν της αρέσει να χάνει. Μετά από πολύ καιρό, η πραγματικότητα την προλαβαίνει. Η Αντόνια είναι εξπέρ στο να εξαπατάει τον εαυτό της, όμως τώρα της είναι ξεκάθαρο ότι αν χάσει αυτή τη μάχη, θα τα έχει χάσει όλα. «Η βασίλισσα είναι η πιο ισχυρή φιγούρα στο ταμπλό», λέει ο Λευκός Βασιλιάς. «Αλλά όσο δυνατό κι αν είναι ένα κομμάτι σκακιού, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι υπάρχει πάντα ένα χέρι που το κινεί». «Αυτό θα το δούμε» απαντά η Αντόνια.

Αλέξις Ραβέλο, Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση, εκδόσεις Τόπος
O Ελάδιο Μονρόι μπήκε πάλι σε μπελάδες. Και αυτή τη φορά μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή, αφού κείτεται αιμόφυρτος σε μια πολυτελή βίλα στην Γκραν Κανάρια και προσπαθεί να καταλάβει πώς κατέληξε εκεί. Η υπόθεση ξεκινά από ένα αλλόκοτο ζευγάρι, τη Μελάνια Εσκουδέρο και τον δικηγόρο Αλφρέδο Σουάρες Σμιθ, ένα σκαλιστό κουτί συναισθηματικής μάλλον αξίας, την ερωμένη κάποιου μακαρίτη πολυεκατομμυριούχου και έναν επικίνδυνο άντρα που κουβαλά πάντοτε μαζί του ένα βιβλίο με ποιήματα. Για άλλη μία φορά ο συνταξιούχος ναυτικός της οδού Μούργα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή πλεκτάνη, η οποία φέρνει στο φως ορισμένες από τις αδικίες ενός συστήματος που κάνει ό,τι μπορεί για να τις κουκουλώσει. Ο Ελάδιο Μονρόι δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε ντετέκτιβ, ούτε καν δημοσιογράφος. Είναι ένας παλιός ναυτικός που συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημά του με δουλειές του ποδαριού. Κυνικός αλλά και συναισθηματικός, καλλιεργημένος αλλά και αγενής, ο Μονρόι αντιμετωπίζει κάθε υπόθεση με πονηριά, επινοητικότητα και μεγάλες δόσεις ξεροκεφαλιάς. Το μόνο που θέλει είναι να περνάει ήσυχα τον καιρό του στην πόλη όπου γεννήθηκε κι έζησε όλη του τη ζωή. Όμως, κάθε τόσο αναγκάζεται να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να κάνει. Τα μυθιστορήματα της σειράς «Ελάδιο Μονρόι» ακολουθούν τους κανόνες των κλασικών «hard boiled» αστυνομικών.

Freida McFadden, Το μυστικό της καμαριέρας, εκδόσεις Διόπτρα
«Είναι δύσκολο να βρω έναν εργοδότη που να μην κάνει πολλές ερωτήσεις για το παρελθόν μου. Ευχαριστώ, λοιπόν, την τύχη μου που οι Γκάρικ με προσέλαβαν για να καθαρίζω το εκπληκτικό ρετιρέ τους με θέα στην πόλη και να ετοιμάζω φανταχτερά γεύματα στη λαμπερή κουζίνα τους. Μπορώ να δουλέψω εδώ για λίγο, να μείνω απαρατήρητη μέχρι να καταφέρω αυτό που θέλω. Όλα φαίνονται τέλεια. Αλλά ακόμα δεν έχω γνωρίσει την κυρία Γκάρικ, ούτε επιτρέπεται να μπω στο δωμάτιό της. Είμαι σίγουρη ότι την ακούω να κλαίει. Παρατηρώ κηλίδες αίματος γύρω από τη λαιμόκοψη των λευκών νυχτικών της όταν βάζω πλυντήριο. Και μια μέρα δεν μπορώ να αντισταθώ, της χτυπώ την πόρτα. Όταν η πόρτα ανοίγει, αυτό που βλέπω αλλάζει τα πάντα…Τότε είναι που δίνω μια υπόσχεση. Άλλωστε, το έχω ξανακάνει αυτό. Μπορώ να προστατεύσω την κυρία Γκάρικ, ενώ κρατάω τα δικά μου μυστικά κλειδωμένα. Ο Ντάγκλας Γκάρικ έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα πληρώσει. Το θέμα είναι μέχρι πού είμαι αποφασισμένη να φτάσω».

Stephen King, Κούτζο, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένα από τα πλέον τρομακτικά βιβλία του Stephen King, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1981 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1983 σε σκηνοθεσία του Lewis Teague, επανακυκλοφορεί στα Ελληνικά! Ο Κούτζο ήταν ένας μεγάλος φιλικός σκύλος, αξιαγάπητος και πιστός, που πάντα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην τον χαρακτηρίσουν κακό σκυλί. Όλα όμως τελειώνουν την ημέρα που αυτός ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου, ο οποίος ζυγίζει σχεδόν εκατό κιλά, κάνει το λάθος να κυνηγήσει έναν λαγό και να τον ακολουθήσει σε ένα κρυφό υπόγειο σπήλαιο, θέτοντας σε κίνηση μια τραγική αλληλουχία γεγονότων. Ο Κούτζο δεν είναι πια ο εαυτός του, αφού μια ασθένεια που φουντώνει όλο και περισσότερο του κατατρώει το μυαλό και τον καταβάλλει, μετατρέποντας με αμείλικτο και ανεξέλεγκτο τρόπο τις κάποτε ευγενικές σκέψεις του σε δολοφονικό μίσος. Ο Κούτζο πρόκειται να γίνει το επίκεντρο μιας φρικιαστικής δίνης που μοιραία θα ρουφήξει τους πάντες γύρω της – μια ανελέητη κυριαρχία τρόμου, μανίας και τρέλας από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς…

Camilla Lackberg & Henrik Fexeus, Η χίμαιρα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Είναι Δεκέμβριος στη χιονισμένη Στοκχόλμη και μια μεγάλη απειλή αιωρείται πάνω από τον Σουηδό υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ στα έγκατα του μετρό ανακαλύπτεται ένας σωρός ανθρώπινων οστών. Αποδεικνύεται ότι ο σκελετός ανήκει σε γνωστό χρηματιστή που καταχράστηκε χρήματα αθώων πολιτών. Η ομάδα της αστυνομικού Μίνας Νταμπίρι προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά τα τραυματικά γεγονότα του καλοκαιριού που κατέληξαν στον θάνατο ενός συναδέλφου τους. Καλούν τελικά και πάλι τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ για να βοηθήσει στην υπόθεση. Η Μίνα και ο Βίνσεντ συνεχίζουν να παλεύουν με τους δαίμονές τους και ο Βίνσεντ νιώθει ότι ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω του, νιώθοντας τα λάθη του παρελθόντος να τον καταδιώκουν. Όταν στις υπόγειες στοές βρίσκεται ακόμα ένας σκελετός, η ομάδα δοκιμάζεται ξανά – τι συμβαίνει εκεί κάτω στις σήραγγες, στα έγκατα της Στοκχόλμης; Ποιος κυνηγάει τον υπουργό; Και ποιος τον Βίνσεντ;