Βιβλιο

15 non fiction βιβλία για το καλοκαίρι

Διαβάζουμε δοκίμια, βιογραφίες, μαρτυρίες, επιστημονικά και βιβλία προσωπικής ανάπτυξης

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 924
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15 non fiction βιβλία για το καλοκαίρι του 2024
© Jairph / Unsplash

Δοκίμιο, Βιογραφίες, Μαρτυρίες, Ιστορία, Επιστήμη, Προσωπική Ανάπτυξη: Προτάσεις για τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι του 2024

Massimo Montanari, Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας - ο μύθος προέλευσης του πιο διάσημου πιάτου της Ιταλίας, εκδόσεις Historical Quest

Massimo Montanari, Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας - ο μύθος προέλευσης του πιο διάσημου πιάτου της Ιταλίας, εκδόσεις Historical Quest
Ο μύθος της καταγωγής μάς κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μαγικό σημείο στην ιστορία όπου όλα παίρνουν μορφή, όλα ξεκινούν και όλα εξηγούνται, το σημείο που κρύβεται το βαθύ μυστικό της ταυτότητάς μας. Όμως γιατί είναι μόνο ένας μύθος; Η ταυτότητα γεννιέται μέσα από την ιστορία, από το πώς αυτές οι καταβολές αναπτύσσονται, μεγαλώνουν, αλλάζουν μέσα από συχνά απρόβλεπτες συναντήσεις και διασταυρώσεις. Ένα πιάτο σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας είναι αρκετό για να επαληθεύσει τα παραπάνω. Ακολουθώντας τα ίχνη του κατ' εξοχήν πιάτου της ιταλικής ταυτότητας, ο Montanari πηγαίνει πίσω σε μακρινές εποχές και τόπους, από την Ασία μέχρι την Αμερική, από την Αφρική στην Ευρώπη, από τους πρώτους αγροτικούς πολιτισμούς και τις μεσαιωνικές καινοτομίες, μέχρι γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγους αιώνες ή πολύ πρόσφατα. Ανακαλύπτει έτσι ότι η αναζήτηση των απαρχών της ταυτότητάς μας (αυτό που είμαστε) δεν μας οδηγεί σχεδόν ποτέ στο να ξαναβρούμε τον εαυτό μας (αυτό που ήμασταν), αλλά μάλλον σε άλλους πολιτισμούς, άλλους λαούς, άλλες παραδόσεις, από τη συνάντηση και τη μίξη των οποίων έχει δημιουργηθεί αυτό που γίναμε. Τόσο απλά!

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ, Η αγάπη είναι επιλογή, εκδόσεις Key Books

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ, Η αγάπη είναι επιλογή, εκδόσεις Key Books
«Η αγάπη είναι η μέγιστη, η ύψιστη ανθρώπινη αρετή και χρειάζεται να της δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες ανάγκες και έγνοιες μας. Σαράντα χρόνια πνευματικής και ψυχολογικής εργασίας με πάνω από 20.000 άτομα με έχουν πείσει ότι η τελική λύση για όλα τα ανθρώπινα προβλήματα -σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά- είναι η αγάπη. Μπορεί να έχουμε αμέτρητη γνώση και δύναμη, αλλά, αν δεν βιώνουμε αγάπη, είμαστε ακόμη μακριά από τη αλήθεια. Είναι φυσικό να χάνουμε την αγάπη μας, όταν κάποιος συμπεριφέρεται με τρόπους που ξυπνούν τους προγραμματισμούς μας και απειλούν την αξία ή την ασφάλειά μας. Αυτό το βιβλίο αναφέρεται στην αναγνώριση αυτών των αυτόματων μηχανισμών και στην απελευθέρωσή μας απ’ αυτούς. Όταν αγαπάμε, είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρεις. Η αγάπη μάς ευθυγραμμίζει με τον ανώτερο εαυτό μας». Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ εξηγεί τους τρόπους και τις τεχνικές αντιμετώπισής του.

Διονύσης Ελευθεράτος, Μεταπολίτευση: Ένα βολικό «τέρας», εκδόσεις Τόπος

Διονύσης Ελευθεράτος, Μεταπολίτευση: Ένα βολικό «τέρας», εκδόσεις Τόπος
Η γεννηµένη προ πεντηκονταετίας Μεταπολίτευση φαντάζει γρίφος. ∆ηµοσιολόγοι διαφωνούν για το πότε εξέπνευσε, αλλά και για το πόσο ζωντανά παραµένουν τα «καταπιστεύµατά» της. Πολιτικοί των δύο κοµµάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν∆) τα οποία γεννήθηκαν µαζί της και κυριάρχησαν σε όλη –ή σχεδόν– τη διάρκειά της, τη στηλιτεύουν ως συνολικά επιζήµια περίοδο. Κάποτε αυτό το έκανε µόνον η Ακροδεξιά. Στην πραγµατικότητα αφορίζουν τον ριζοσπαστισµό που αναπτύχθηκε στην κοινωνία κατά τη Μεταπολίτευση (κυρίως την πρώιµη) κι άσκησε πολλαπλές επιδράσεις. Ο ∆ιονύσης Ελευθεράτος ακτινογραφεί τις σηµαντικότερες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις της Μεταπολίτευσης, κυρίως από την πρώτη και ζωηρότερη περίοδό της. ∆ιαπιστώνει πώς επηρέασε ο ριζοσπαστισµός της τις ιδέες και την ψυχαγωγία. Εξετάζει τις κυκλοφορίες των εφηµερίδων παράλληλα µε τις πολιτικές εξελίξεις. Προσδιορίζει τη θέση που έδωσε το κλίµα της εποχής στο ποδόσφαιρο, το µπάσκετ, τη ροκ µουσική, το σινεµά. Τέλος, εστιάζει σε µερικά κλασικά κατηγορητήρια, σε βάρος της Μεταπολίτευσης, για την οικονοµία και τα εργασιακά, με το βιβλίο να τρυπώνει σε δικαστικές αίθουσες, πολιτικές συνεδριάσεις, «κονκλάβια», διαδηλώσεις, απεργίες, πεδία αστυνοµικών εφόδων· σε γήπεδα, κινηµατογράφους και χώρους συναυλιών όπου ακούγονται τα συνθήµατα των συλλαλητηρίων, τα επινίκια γέλια των απεργών της ΛΑΡΚΟ, τα soundtrack του Ζ και της Κατάστασης πολιορκίας, τα «σόλο» του Ρόρι Γκάλαχερ στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Τζο Στράµερ στο Καλλιµάρµαρο.

Jeff Goodell, Καύσωνας: Η ζωή σ’ έναν πλανήτη που φλέγεται, εκδόσεις Ψυχογιός

Jeff Goodell, Καύσωνας: Η ζωή σ’ έναν πλανήτη που φλέγεται, εκδόσεις Ψυχογιός
Καθώς η κλιματική κρίση και η θερμοκρασία ανεβαίνουν, αποκαλύπτονται όλα τα κενά τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης, άσκησης πολιτικής και οικονομίας όσο και σε επίπεδο αξιών. Ο βραβευμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεφ Γκουντέλ μας παρουσιάζει τους ακραίους τρόπους με τους οποίους αλλάζει ήδη ο πλανήτης, καθώς και τις επιπτώσεις των καυσώνων σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τη διατροφή και το ξέσπασμα επιδημιών ως τη στέγαση και την εργασία, περιγράφοντας τι θα συμβεί στις ζωές και στις κοινότητές μας όταν ένα τυπικό καλοκαίρι θα κινείται πλέον σε θερμοκρασίες γύρω στους 43 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας, εξηγεί ο Γκουντέλ, είναι ένα επιθετικό φαινόμενο που βάζει στο στόχαστρο τους πιο ευάλωτους. Αυτό ίσχυε έως τώρα, όμως, καθώς οι καύσωνες θα γίνονται όλο και πιο έντονοι και όλο και πιο συχνοί, δεν θα είναι πλέον τόσο επιλεκτικοί. Αξιοποιώντας το ρεπορτάζ, τις μαρτυρίες και τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ο συγγραφέας παρουσιάζει όσο πιο ψύχραιμα μπορεί ένα απίστευτα δυστοπικό σενάριο μέλλοντος.

Νίκος Γκροσδάνης, Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα, εκδόσεις Επίκεντρο

Νίκος Γκροσδάνης, Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα, εκδόσεις Επίκεντρο
Από παιδί ακόμα ζούσε σε μιαν «άλλη πραγματικότητα», ενώ τα γεγονότα που βίωνε στο χωριό του τον έκαναν να θέλει να δραπετεύει για να ζήσει σε έναν δικό του κόσμο. Οδηγός σε όλα αυτά ήταν η τέχνη σε όλες τις μορφές της, και τα «μυθικά» πρόσωπα που συνεχώς συναντούσε στις ανακαλύψεις του. Ονειρευόταν πως ίσως κάποτε τα συναντούσε και στα αλήθεια, για να τους ρωτήσει και να μάθει κάτι περισσότερο γι’ αυτούς και το έργο τους. Παράλληλα, συνέβησαν κάποια γεγονότα που τον σημάδεψαν και κουβαλώντας τα εντός του, τα διηγούνταν σε κάποιους φίλους ή παρέες. Η παρότρυνσή τους ήταν πως θα έπρεπε να μη μείνουν μια ανάμνηση, αλλά να περάσουν στο χαρτί, μιας και τα πρόσωπα που γνώρισε έγραψαν την ιστορία του πολιτισμού αυτής της χώρας. Αρκετά από αυτά τα κείμενα φιλοξενήθηκαν σε κάποια έντυπα ή διαβάστηκαν στο ραδιόφωνο, σήμερα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, εκείνα που δεν τα διαπέρασε η σκουριά και παραμένουν επίκαιρα να συγκεντρωθούν.

Τόνια Τσακίρη, Αόρατοι άνθρωποι - Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τόνια Τσακίρη, Αόρατοι άνθρωποι - Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μπορεί ένας άστεγος να είναι ευτυχισμένος; Ναι, απαντά ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα και βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να το ξεπεράσει. Μια ιστορία ελπίδας που συγκινεί και ταυτόχρονα αφυπνίζει. Σκοπός της ζωής του Μιχάλη Σαμόλη πλέον είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να βρουν τη δική τους αποστολή. Ο Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και οδηγός στις Αόρατες Διαδρομές, ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά.

Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, Ανακαλύπτοντας την Κρήτη μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εκδόσεις Καπόν

Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, Ανακαλύπτοντας την Κρήτη μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εκδόσεις Καπόν
Ένας αναλυτικός αρχαιολογικός – ιστορικός οδηγός με πλούσια εικονογράφηση, βασισμένος στα πορίσματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, που καθοδηγεί μέσω των εκθεμάτων τον επισκέπτη του Μουσείου και γενικότερα τον φιλαναγνώστη, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, στον γοητευτικό λαβύρινθο της κρητικής αρχαιολογίας. Παρακολουθεί την εξέλιξη από τις νεολιθικές κοινότητες έως τον λαμπρό μινωικό πολιτισμό, τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, που τα διασημότερα δημιουργήματά του εκτίθενται στο μουσείο, και επισημαίνονται οι σύνθετες δομές, η πολιτισμική εμβέλεια και οι μυθικές απηχήσεις του. Περιγράφονται επίσης οι σημαντικές συλλογές ιστορικών χρόνων, που εκπροσωπούν τη δημιουργική έκφραση της Κρήτης ως μέρους πια του ελληνικού και εν συνεχεία του ρωμαϊκού κόσμου.

Αγνή Μαριακάκη, Μάθε Αγάπησε Ζήσε, εκδόσεις Key Books

Αγνή Μαριακάκη, Μάθε Αγάπησε Ζήσε, εκδόσεις Key Books
Γίνεται ασήμαντα και ανάξια λόγου περιστατικά να επηρεάζουν δεκαετίες αργότερα; Γνωρίζετε ότι τα πιο λαμπρά κατορθώματα είναι φτιαγμένα από τα «γκρεμισμένα» κομμάτια; Πόσο εξαντλεί η λαχτάρα για την έγκριση, την αποδοχή και τον θαυμασμό των άλλων; Σας έχει γίνει συνήθεια να υποβαθμίζετε τα θαυμάσιά σας, να τα σβήνετε, να τα εξουδετερώνετε; Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη εξηγεί με βαθιά ενσυναίσθηση γιατί το τραύμα είναι αναπόφευκτο στα παιδικά χρόνια, πώς και γιατί καθορίζει τη ζωή, την προσωπικότητα, τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις σχέσεις. Το βιβλίο διαπιστώνει ότι τα τραύματα μπορεί να υπήρξαν αναπότρεπτα, αλλά δεν είναι καταδικαστικά. Η συγγραφέας δείχνει τον τρόπο για να σπάσουν τα καλούπια του παρελθόντος, όποιες και να είναι οι τραυματικές εντολές που το καθόρισαν, με πρακτικές δράσεις για την προσωπική εξέλιξη και καινούργιους κανόνες που οδηγούν σε συνάντηση με τον αυθεντικό εαυτό για μια ζωή γεμάτη νόημα. 

Σπύρος Δερβενιώτης, Πάρε τα χνάρια που άφησα - Η ζωή και το έργο του Θόδωρου Δερβενιώτη, εκδόσεις Τόπος

Σπύρος Δερβενιώτης, Πάρε τα χνάρια που άφησα - Η ζωή και το έργο του Θόδωρου Δερβενιώτη, εκδόσεις Τόπος
Η πλήρης βιογραφία του λαϊκού συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη, γραμμένη με μυθιστορηματικό τρόπο από τον γιο του, με όχημα τις αναμνήσεις, τα βιώματά του αλλά και ίχνη που άφησε ο πατέρας του στις προφορικές και γραπτές αφηγήσεις του. Η ζωή του Δερβενιώτη όρισε και ορίστηκε από το λαϊκό μεταπολεμικό τραγούδι, ενώ τη σημάδεψαν γεγονότα, τόποι, σταθμοί και προσωπικότητες της ελληνικής δισκογραφίας. Το «μαύρο τραγούδι» της δεκαετίας του ’50. Η Columbia. Η Odeon, μετέπειτα Minos. To Μπαράκι του Μάριου, τα πάλκα όπου «δεν σταμάταγες ούτε για να αλλάξεις τη χορδή που έσπαγε». Η Ευτυχία. Ο Καζαντζίδης. Η παραγωγικότατη συνεργασία με τον Βίρβο. Η επιμονή στους βυζαντινούς δρόμους. Ο πόλεμος από τις εταιρείες. Η ΕΜΣΕ και το όνειρο της αυτοδιαχείρισης. «Παράπονα και κλάματα» και «Άλλα μου λέν’ τα μάτια σου», «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι» και «Βάλ’ το κόκκινο φουστάνι». Οι χαρές και οι λύπες ενός λαού «που γλεντάει κλαίγοντας και κλαίει γελώντας». Το 2022 έκλεισαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Το 2024 είκοσι χρόνια από τον θάνατό του. Επέτειοι-αφορμή για να ξετυλιχτεί το νήμα μιας σημαδιακής εποχής της ελληνικής δισκογραφίας, ζωντανεύοντας παράλληλα το «ταπεινό μεγαλείο» που ήταν ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Bell Hooks, Όλα για την αγάπη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Bell Hooks, Όλα για την αγάπη, εκδόσεις Μεταίχμιο
Στην πατριαρχία η αγάπη εξισώνεται με τη φευγαλέα έλξη ή την απλή τρυφερότητα. Για τη συγγραφέα όμως, η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά ένας τρόπος να πράττουμε και να υπάρχουμε. Με εργαλεία της το φύλο, τη φυλή και την τάξη, η φεμινίστρια Hooks αποδομεί τους μύθους της σύγχρονης κοινωνίας γύρω από την αγάπη και τον έρωτα, διεκδικώντας νέους ορισμούς και παρουσιάζοντας μια καινούργια οπτική που θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αντλώντας στοιχεία από την ηθική φιλοσοφία, τη θρησκεία και την ψυχολογία, ασκεί κριτική στον δηκτικό κυνισμό που περιβάλλει τον δημόσιο λόγο σχετικά με την αγάπη. Στόχος της είναι να αποκαταστήσει το δημόσιο πρόσωπό της, μιλώντας με λόγια απλά και κατανοητά, και πάντοτε από μια φεμινιστική σκοπιά.

Σώτη Τριανταφύλλου, Στο πλοίο των τρελών, εκδόσεις Πατάκη

Σώτη Τριανταφύλλου, Στο πλοίο των τρελών, εκδόσεις Πατάκη
Άρθρα της περιόδου 2023-24, στα οποία η Σώτη Τριανταφύλλου αναρωτιέται, σχολιάζει και δίνει και απαντήσεις: Υπάρχει ηθικός τρόπος να κρίνουµε την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση; Είναι ο σηµερινός κόσµος πιο ταραγµένος απ’ όσο ήταν στο παρελθόν; Ζούµε πράγµατι σ’ ένα ακυβέρνητο καράβι µέσα στη θύελλα; Ποιος είναι ο ρόλος και ο συσχετισµός των µεγάλων δυνάµεων στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα; Το βιβλίο αναλύει, επίσης, την εξωτερική πολιτική των Ηνωµένων Πολιτειών όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, τα κινήµατα της πολιτικής ορθότητας και την παγκόσµια επιρροή της αµερικανικής ήπιας ισχύος, τα χαµένα και τα κερδισµένα στοιχήµατα της Ευρώπης, καθώς και κάποιες ιδέες που έχουν αντίκτυπο στον σύγχρονο τρόπο ζωής, από τον νεο-φεµινισµό και την ισλαµοφιλία µέχρι τον σοσιαλφασισµό, την τεχνοφοβία και τον οριενταλισµό. Ανάµεσα στα θέµατα που εξετάζει είναι η πολιτική των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τεχνολογικός νοµαδισµός και η κατάσταση των πραγµάτων στη χώρα µας.

Gaetano Savatteri, Οι Σισιλιάνες, εκδόσεις Historical Quest

Gaetano Savatteri, Οι Σισιλιάνες, εκδόσεις Historical Quest
Μια έξυπνη, σύγχρονη και ειρωνική άποψη για τη νησιωτική ήπειρο που είναι η Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου που καταργεί τα κλισέ και μας δίνει το πορτρέτο γυναικών της Σικελίας, από πριγκίπισσες και καλόγριες, επαναστάτες και δεσμοφύλακες, άγιες και ιερόδουλες, έως καλλιτέχνιδες και αγρότισσες που τις πιο πολλές φορές επανεφηύραν το πεπρωμένο τους. «Όταν έφτασα στο Παλέρμο για να γραφτώ στο πανεπιστήμιο, γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το Παλέρμο ήταν “θηλυκό”. Όχι μόνο για την ομορφιά των κοριτσιών του με τα πειρατικά βλέμματα, αλλά και γιατί σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου υπήρχαν πολυάριθμα αναθηματικά κιόσκια αφιερωμένα στην αγία Ροζαλία, τη λεγόμενη Σαντούτσα. Το Παλέρμο ήταν “θηλυκό” στη σαρκική του παρακμή. Μύριζε τροπικά λουλούδια και σκουπίδια. Μύριζε υγρασία στα σκαλοπάτια αριστοκρατικών ανακτόρων που βρίσκονταν πλέον σε αποσύνθεση». Το κάδρο είναι πολύ πλούσιο: από την πολιούχο αγία Ροζαλία μέχρι τη Φράνκα Βιόλα, που προκάλεσε την αλλαγή νόμων και εθίμων. Από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζουλιάνα Σαλαντίνο μέχρι τη «γριά με το ξίδι» που ετοίμαζε φίλτρα για τη δηλητηρίαση συζύγων τον 17ο αιώνα. Από την τραγουδοποιό Ρόζα Μπαλιστρέρι μέχρι την εκδότρια Ελβίρα Σελλέριο και την πρώτη Μις Ιταλία. 

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Ρωσία - Pro et Contra, εκδόσεις Επίκεντρο

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Ρωσία - Pro et Contra, εκδόσεις Επίκεντρο
Είναι η εικόνα αυτή που βλέπουμε η πραγματική Ρωσία ή μήπως υπάρχει και μία άλλη, η οποία επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνύπαρξη με τη Δύση και την υπόλοιπη ανθρωπότητα, μακριά από την αυτοκρατορική φενάκη; Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό και στη σκέψη πολλών. Η απάντηση είναι θετική, με την επισήμανση πως οι κύκλοι αυτοί ήταν και παραμένουν μειοψηφικοί τόσο στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας όσο και στη ρωσική κοινωνία. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να τους γνωρίσει κανείς, να δει πώς σκέφτονται, πώς αντιμετωπίζουν τη θέση και τον ρόλο στη ζωή της ανθρωπότητας. Παράλληλα, είναι ίσως κατάλληλη η ευκαιρία για μια ρεαλιστική προσέγγιση της ρωσικής πραγματικότητας, των αντιφάσεων και αντιθέσεών της, των επιδιώξεων και των διαψεύσεών της, του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι Ρώσοι βλέπουν τα πράγματα. Οι φωνές που ακούγονται σε αυτό το βιβλίο είναι φωνές αγωνίας, είναι φωνές που περιέχουν το αιώνιο και αναλλοίωτο αίτημα της ρωσικής κοινωνίας για ελευθερία. Είναι φωνές ανθρώπων που βίωσαν όλες, σχεδόν, τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα τους, είχαν ελπίδες που διαψεύστηκαν οικτρά από τις εξελίξεις, μα συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τον καλό για ένα καλύτερο αύριο.

Robin Sharma, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, εκδόσεις Διόπτρα

Robin Sharma, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, εκδόσεις Διόπτρα
Βασισμένο στο μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου, το οποίο ο Robin Sharma –θρυλικός ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη και διάσημος μέντορας δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων αθλητών και αρχηγών κρατών– έχει διδάξει στους πελάτες του με μεταμορφωτικά αποτελέσματα, το βιβλίο είναι ένας καθημερινός οδηγός για να απολαύσετε μια καλύτερη ζωή, αφού ο συγγραφέας πιστεύει ότι ο πραγματικός πλούτος δεν είναι τα μετρητά στην τράπεζα, τα φανταχτερά αυτοκίνητα στους δρόμους και οι πολυτελείς διακοπές σε εξωτικά νησιά. «Δεν υπάρχει λόγος να επιδιδόμαστε στο αέναο κυνήγι της επιτυχίας –κάτι που μας έχει επιβάλει η κοινωνία–, όταν ουσιαστικά αυτό μας οδηγεί σε μια αίσθηση κενού, απογοήτευσης και διαρκούς ενοχής για δυνατότητες που δεν αξιοποιήσαμε. Μπορείτε να ζήσετε μια πολύ καλύτερη ζωή. Στο βιβλίο μου θα ανακαλύψετε ένα σύστημα που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας και θα σας βοηθήσει να ζήσετε την πλουσιότερη δυνατή ζωή, αυτήν που το πιο δυναμικό και σοφό κομμάτι του εαυτού σας ξέρει πως αξίζει να ζήσετε, πριν να είναι πολύ αργά. Ο Πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα θα αυξήσει αισθητά τη θετικότητα, την παραγωγικότητα, την ευημερία και την καθημερινή γαλήνη σας. Είναι ένα έργο που θα ενισχύσει σημαντικά το επίπεδο της υπόλοιπης ζωής σας. Για πάντα».

Alexandra Stewart, Εμπρός να αλλάξουμε τον κόσμο! - Αληθινές ιστορίες καλής θέλησης στην πράξη, εκδόσεις Καπόν

Alexandra Stewart, Εμπρός να αλλάξουμε τον κόσμο! - Αληθινές ιστορίες καλής θέλησης στην πράξη, εκδόσεις Καπόν
Υπάρχουν φορές που νιώθουμε ότι κουβαλάμε στους ώμους μας το βάρος ολόκληρου του κόσμου. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο δυνατοί είμαστε. Έχετε ακουστά τον αγώνα της Χάριετ Τάμπμαν για την απελευθέρωση των σκλάβων; Γνωρίζετε το γαλλικό χωριό που στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο προστάτεψε Εβραίους πρόσφυγες; Ή τα Εγγλεζάκια που τα έβαλαν με τις γιγάντιες βιομηχανίες φαστ φουντ ώστε να περιορίσουν τα πλαστικά απόβλητα; Περισσότερες από είκοσι πέντε αληθινές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο θα σας αποδείξουν την αφάνταστη ισχύ της ανθρώπινης καλοσύνης και της ανθρωπιάς, είτε πρόκειται για καθημερινές επιλογές, είτε για αξιοθαύμαστες πράξεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.