Βιβλιο

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά - Μέρος 3ο

Τρεις μικροί εκδοτικοί οίκοι, με παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν

Κυριάκος Αθανασιάδης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο βιβλία για παιδιά από τις Εκδόσεις Μάρτης

Όπως γράφαμε στο πρώτο και στο δεύτερο σημείωμά μας, στο πλαίσιο αυτής της σειράς για εκδοτικά με στόχευση στις μικρές ηλικίες, το παιδικό βιβλίο —και ειδικά, μολονότι όχι μόνο, για τους μικρότερους αναγνώστες— είναι μια ζωντανή, μαγική πόρτα στον κόσμο της φαντασίας και της ανακάλυψης. Τα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία ανάβουν τη σπίθα της περιέργειας και της απορίας στα παιδιά, ενώ τα εισάγουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε νέες έννοιες, μιλώντας μαζί τους για πρωτόγνωρα συναισθήματα και για άγνωστες μέχρι σήμερα εμπειρίες. Και όλα αυτά, μέσω συναρπαστικών αφηγήσεων. Τα βιβλία για αναγνώστες προσχολικής ηλικίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τούς μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα για την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη, για τη φιλία και τη διαφορετικότητα, για τη χαρά της εξερεύνησης και της δημιουργίας — ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Επιπλέον, αλλά πολύ σημαντικό, η κοινή εμπειρία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης με έναν γονέα, κηδεμόνα ή φροντιστή δημιουργεί αναμνήσεις (και στα δύο μέρη) που δύσκολα θα χαθούν στο μέλλον. Και βέβαια, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλέστερος χώρος για να εξερευνήσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους, και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, από αυτόν που προσφέρει το παιδικό βιβλίο. Η παιδική λογοτεχνία προσχολικής ηλικίας είναι ένας θησαυρός μάθησης και χαράς που δεν πρέπει να λείπει από κανένα παιδί. Εξ ου και χαιρετίζουμε πάντα κάθε ενέργεια που ενισχύει τις σχολικές βιβλιοθήκες βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων. Το διά βίου ταξίδι αναψυχής που μόνο το βιβλίο μπορεί να προσφέρει αρχίζει από τις πολύ-πολύ μικρές ηλικίες, και εξ ορισμού δεν σταματά ποτέ.

Βιβλία για μικρά παιδιά από τις Εκδόσεις Μάρτης

Σήμερα θα παρουσιάσουμε έναν εκδοτικό με μικρή έως σήμερα παρουσία αλλά πραγματικά πολύ ισχυρό αποτύπωμα. Οι Εκδόσεις Μάρτης είναι μοναδικές, και τα βιβλία τους —λίγο περισσότερα από 50 μέχρι τώρα— είναι κυριολεκτικά ένα κι ένα, επιλεγμένα με προσοχή, φροντισμένα ώς την παραμικρή τους λεπτομέρεια, και όλα τους εκπληκτικά φτιαγμένα. Αν μας επιτρέπεται η χρήση της λέξης, δεν θα ήταν υπερβολή αν ομολογούσαμε πως μας ξετρέλαναν. Διαβάσαμε αρκετά (για την ακρίβεια αυτά: Εμείς, Τα Δώρα του Βασιλιάς της Θάλασσας, Σαν στο σπίτι σου, Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο, Ο φούρναρης πλάι στη Θάλασσα, Το καταφύγιο της λύπης, Το νησί του Ίσην), εξ ου και δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε μόνο δύο για τις ανάγκες του παρόντος αφιερώματος. Γι’ αυτό και καταλήξαμε σε δύο από τις τελευταίες-τελευταίες εκδόσεις του οίκου. Νά ποιες:

1. Signe Torp, «Σαν στο σπίτι σου» (μετάφραση Κατερίνα Σχινά)

Κορυφαίο βιβλίο που μιλά για τα σπίτια των ανθρώπων. Και τα ζωγραφίζει με λεπτομέρεια, και τα δείχνει από μέσα κι από έξω. Σπίτια πολύ μεγάλα και πολύ μικρά, παλιά και καινούργια, περίεργα και μοναδικά όλα τους. Ένα βιβλίο γνώσεων, που όμως καταφέρνει και είναι και πολύ συγκινητικό ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να αντισταθείς στην επινοητικότητα και το πάθος των ανθρώπων, ή στους τρόπους που εκμεταλλεύονται με προσφυή τρόπο το περιβάλλον χτίζοντας (κυριολεκτικά!) τον πολυπρόσωπο πολιτισμό μας. Ένα βιβλίο με σελίδες που ξεδιπλώνουν παρουσιάζοντάς μας πελώρια ταμπλό ζωγραφισμένα με λεπτότητα και ακρίβεια, με σελίδες κάθετες, με σελίδες γεμάτες εικόνες και μπόλικα λόγια — γιατί πρέπει. Σαγηνευτική έκδοση!

Πώς θα σας φαινόταν να ζούσατε σε ένα σπίτι που επιπλέει; Ή σε ένα σπίτι στην κορυφή των δέντρων με νυχτερίδες και πουλιά για γείτονες; Ή μήπως θα θέλατε να ζήσετε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από πάγο ή κάτω από τη γη στη μέση της ερήμου; Από την Καμπότζη ως το Βανουάτου, από την Ολλανδία ως τη Μογγολία, ταξιδέψτε σε όλο τον κόσμο και ανακαλύψτε 10 από τα πιο μοναδικά και ασυνήθιστα σπίτια όπου ζουν οι άνθρωποι ως τις μέρες μας.

2. Paloma Valdivia, «Εμείς» (μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου)

Ένα βιβλίο που οι μαμάδες (μια μαμά είναι η αφηγήτρια) θα το διαβάσουν και θα το ξαναδιαβάσουν στα παιδιά τους πολλές φορές. Είναι γλυκό, συγκινητικό, χαρούμενο και γεμάτο αγάπη. Το κείμενο είναι μικρό, λίγο, στην αρχή —όσο χρειάζεται δηλαδή—, και μετά ξαφνικά χάνεται τελείως για να δώσει χώρο μόνο στην εικόνα. Και τι εικονογράφος είναι η Valdivia! Μαγική. Στο τέλος, οι λέξεις θα ξανάρθουν, και θα είναι αλειμμένες αγάπη σαν μια φέτα με μέλι. Πανέμορφο.

Εμείς, μια λέξη τόσο απλή κι όμως τόσο σημαντική. «Ακόμα κι αν φύγεις μακριά, ακόμα κι αν ο χρόνος μάς αλλάξει, εγώ κι εσύ, μητέρα και παιδί, θα είμαστε μαζί… θα είμαστε πάντα Εμείς».

Και τα δύο βιβλία είναι βέβαια σκληρόδετα, άρτια επιμελημένα και ωραία στο κράτημα και στο ξεφύλλισμα. Δουλειά που ξεχωρίζει και εμπνέει. Όπως όλα τού Μάρτη. Ζητήστε να τα δείτε από κοντά στο βιβλιοπωλείο όπου συχνάζετε.

* * *

Μας γράφει η Ηρώ Μαστορίδου, υπεύθυνη δικαιωμάτων παιδικού βιβλίου των εκδόσεων Μάρτης:

«Οι εκδόσεις μας ιδρύθηκαν το 2014 με κύριο όραμα την έκδοση βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, η ομάδα των εκδόσεων Μάρτης είχε την τιμή να μεταφράσει και να εκδώσει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, όπως η Astrid Lindgren και η Gunilla Bergstrom. Εξίσου σημαντικές προσθήκες στον κατάλογό μας αποτελούν οι διακεκριμένοι και πολυβραβευμένοι συγγραφείς και εικονογράφοι από την Ελλάδα. Από τη συγγραφή ώς την εικαστική επένδυση και από τη μετάφραση ώς την τελευταία πινελιά της επιμέλειας, κάθε συντελεστής της ομάδας του Μάρτη είναι πολύτιμος· χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να προκύψει το υψηλά ποιοτικό αποτέλεσμα σε κάθε μας βιβλίο. Σήμερα ο Μάρτης, ανανεωμένος πια και σταθερά προσηλωμένος στο υψηλής αισθητικής βιβλίο για παιδιά, φιλοδοξεί να συνεχίσει την πορεία αυτή παρουσιάζοντας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό βιβλία με πρωτότυπη θεματική, σύγχρονο περιεχόμενο και σεβασμό προς το παιδί. Βιβλία που δημιουργούν μοναδικές συναισθηματικές εμπειρίες μεταξύ γονέα και παιδιού. Βιβλία που διεγείρουν, κινητοποιούν, συγκινούν και προβληματίζουν. Φέτος, μάλιστα, γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεών μας».