Βιβλιο

Σε δημοπρασία επιστολή του Κάφκα, στην οποία λέει ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει

Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε δημοπρασία επιστολή του Κάφκα, στην οποία λέει ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει
© Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Κάφκα: Σε δημοπρασία επιστολή στην οποία λέει ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει

Ένα γράμμα του Φραντς Κάφκα στο οποίο λέει σε έναν φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράφει, προσφέρεται σε δημοπρασία 100 χρόνια μετά το θάνατό του, με εκτίμηση έως και 114.000 δολάρια.

Ο Κάφκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός για έργα όπως «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», έγραψε την επιστολή στον Αυστριακό ποιητή και εκδότη Άλμπερτ Χέρενσταϊν, σε μια απάντηση που πιστεύεται ότι ήταν για ένα αίτημα να συνεισφέρει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στη μονοσέλιδη επιστολή στα γερμανικά και με απλή υπογραφή «Κάφκα», ο γεννημένος στην Πράγα μυθιστοριογράφος αναφέρει ότι δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια.

Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο στο Merano της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917, την οποία δεν αναλύει στην επιστολή.

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς σταματούν, μάλιστα η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή», έγραψε ο Κάφκα, σύμφωνα με μια μετάφραση.

Ο οίκος Sotheby's προσφέρει την επιστολή στην πώληση «Βιβλία, χειρόγραφα και μουσική από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή», που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, με εκτιμώμενη τιμή 70.000 - 90.000 λίρες (88.445 - 113.715 δολάρια).

«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, όπου εκφράζει την απελπισία του να ξαναγράψει και τα συναισθήματά του... του συγγραφικού μπλοκαρίσματος», δήλωσε στο Reuters ο Gabriel Heaton, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby's.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.