Βιβλιο

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά - Μέρος 1ο

Τρεις μικροί εκδοτικοί οίκοι, με παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

Δύο βιβλία για παιδιά από τις Εκδόσεις Carnivora

Χωρίς να πρωτοτυπούμε, έχουμε μιλήσει για τα οφέλη του παιδικού βιβλίου πολλές φορές. Για την ακρίβεια, αυτό που δεν παύουμε να τονίζουμε είναι το γεγονός ότι, αν το παιδί δεν έχει ΠΟΛΥ στενή, και καθημερινή, επαφή με τα βιβλία ήδη από τους πρώτους του κιόλας μήνες, και ιδίως από τα δύο του χρόνια και μετά, ξεκινά με πολύ μεγάλο ντεζαβαντάζ τη ζωή του. Κάτι για το οποίο επίσης μιλάμε συχνά είναι η ποιότητα των παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα: τα καλά παιδικά είναι εξαιρετικά βιβλία, έξοχα, πανέμορφα, και πολύτιμα. Προφανώς και υπάρχουν και κακά, και άσχημα, και με κακή εικονογράφηση (και με πολύ κακή, δυστυχώς… όπως και με Α.Ι. εικονογράφηση πλέον), όπως και (πολλά) βιβλία με αφόρητο διδακτισμό, αλλά τα καλά παιδικά βιβλία είναι ΠΟΛΥ καλά, και τα καλά παιδικά βιβλία είναι ΠΟΛΛΑ στην Ελλάδα: κανένα παιδί δεν θα προλάβει να τα διαβάσει όλα, κι αυτό είναι στ’ αλήθεια επίσης πολύ καλό. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν δυνατό τμήμα παιδικού βιβλίου, ενώ υπάρχουν και πολλά εκδοτικά εξειδικευμένα αποκλειστικά στο παιδικό. Τα τμήματα των βιβλιοπωλείων που είναι αφιερωμένα στο παιδικό βιβλίο είναι —γνωστά πράγματα αυτά— τόποι μαγείας. Όποτε πας εκεί, κι αρχίσεις να ξεφυλλίζεις τις καινούργιες εκδόσεις, δεν γίνεται να ξεκολλήσεις εύκολα. Θα κάτσεις ώρα.

Βιβλία για παιδιά από τις Εκδόσεις Carnívora

Σήμερα θα παρουσιάσουμε έναν εκδοτικό που μόλις ξεκίνησε τα βήματά του στο παιδικό βιβλίο. Είναι η Carnívora, που την εκτιμούμε και την αγαπούμε πολύ, γιατί εξειδικεύεται στο ισπανόφωνο νουάρ, και το ισπανόφωνο νουάρ το λατρεύουμε με πάθος. Δεν κάνει μόνο αυτό (αλλά κάνει κυρίως αυτό), καθώς έχει βγάλει και άλλα βιβλία —σκληρά, μαύρα κοινωνικά μυθιστορήματα ως επί το πλείστον—, πάντα από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Και πια, έχει και μία σειρά για μικρά παιδιά. Διαβάσαμε τους δύο πρώτους τίτλους, και ενθουσιαστήκαμε. Νά ποιοι είναι:

1. Άνα Πεσσόα, Μανταλένα Ματόζο, «Το τριαντάφυλλο, για παράδειγμα»

Εκπληκτικό! Και τολμηρό όσο δεν πάει: δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένα βιβλίο για τόσο μικρές ηλικίες θα επέλεγε να έχει τόσο πολλές λεξούλες. Και όμως! Ο τρόπος που το κάνει βέβαια είναι ευφυής. Κανένα παιδί δεν θα βαρεθεί — ίσα-ίσα. Επίσης, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο. Ένας ύμνος στη μαγεία της γλώσσας, και μαζί ένα πανέμορφο παιχνίδι. Θα το αγαπήσουν παιδιά και γονείς.

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

Ένα πανέξυπνο βιβλίο για τις λέξεις που κάνουν να υπάρχουν ακόμα και τα πράγματα που δεν υπάρχουν. Για το πώς οι λέξεις και τα αντικείμενα συνδέονται μεταξύ τους, για το πώς δίνουμε ονόματα στα πράγματα και για τη σημασία που έχουν οι λέξεις για μας. Απροσδόκητο, ολοζώντανο, αστείο, διασκεδαστικά διαδραστικό, παρακινεί μικρούς και μεγάλους να παίξουν με τις λέξεις, τις εικόνες και τη σημασία τους, ακόμα και να διαλέξουν το τέλος που προτιμούν για το βιβλίο. Περιλήφθηκε στα 100 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία παγκοσμίως από το φετινό Bologna Children's Book Fair.

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

 

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

2. Joana Estrela, «Αγόρι, κορίτσι»

Ένα βιβλίο για τις ταυτότητες φύλου για τόσο μικρά παιδιά;Ναι, ένα βιβλίο για τις ταυτότητες φύλου για τόσο μικρά παιδιά. Ένα βιβλίο τρυφερό, γλυκό, παραμυθένιο, δροσιστικό, και κυρίως μακριά από ηθικολογίες και διδακτισμούς. Θα θέλαμε να το δούμε σε πολλά σπίτια, και σε πολλά παιδικά χεράκια. Κάθε βιβλίο που μιλά, χωρίς να ουρλιάζει, για τα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, όπως αυτό, μακάρι να φτάνει παντού.

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

Με ολοζώντανες εικόνες και λέξεις, αυτό το βιβλίο ενθαρρύνει τον αναγνώστη να αγκαλιάσει τη μοναδικότητά του και να ακολουθήσει τον δρόμο του. Παρότι το βιβλίο απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες, έχει την ανεκτίμητη αρετή ν’ ανοίγει την καρδιά, το μυαλό και τα μάτια των πιο μικρών στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία της ταυτότητας φύλου. Η συγγραφέας ξεκινάει με ένα παιχνίδι, καλεί τον αναγνώστη να βρει αν το πρόσωπο που απεικονίζεται στο σκίτσο είναι αγόρι ή κορίτσι, για να τον οδηγήσει στη συνέχεια, επιδέξια και πειστικά, σε μια πολύχρωμη πραγματικότητα, όπου όλοι μας έχουμε πολλαπλές ταυτότητες που δεν καθορίζονται απ’ την εμφάνισή μας.

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά
Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

Και στα δύο βιβλία τη μετάφραση έκανε η Ελένη Βλάχου. Τα βιβλία έχουν σκληρά καπάκια με πολύ ωραία υφή, καιωραίο βαρύ χαρτί που αναδεικνύει την εικονογράφηση.Είναι άψογα τυπωμένα και θα αρέσουν πολύ. Αναζητήστε τα.

* * *

Μας γράφει η Μυρτώ Στείρου, υπεύθυνη της παιδικής σειράς:

«Με τη σειρά carnivorniños θελήσαμε να εντάξουμε στον κατάλογό μας εικονογραφημένους τίτλους για νεαρούς αναγνώστες, αλλά όχι μόνο, με βασικό κριτήριο την ποιότητα τόσο στην εικονογράφηση όσο και στο κείμενο. Η επιλογή των τίτλων θέλαμε από την αρχή να έχει ως στόχο τη διαχρονικότητα, να μη γίνεται βάσει απαραίτητα των εκάστοτε τάσεων. Ιστορίες για παιδιά και γονείς, διαλεγμένες με την πεποίθηση ότι ακόμα και οι μικρότεροι αναγνώστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με πολύπλοκες έννοιες, πρωτότυπα ή δύσκολα θέματα. Ιστορίες που εξοικειώνουν από μικρή ηλικία τα παιδιά με κρίσιμα ερωτήματα. Ερωτήματα για να σκεφτούν, να συζητήσουν, να πουν την άποψή τους. Βιβλία όπως τα “Το τριαντάφυλλο, για παράδειγμα” και “Αγόρι, κορίτσι” είναι αυτό ακριβώς που είχαμε στο μυαλό μας, λόγω της φρεσκάδας τους, της εκπληκτικής εικονογράφησης, της διαφορετικής και, κατά κάποιο τρόπο, απαιτητικής θεματολογίας τους, που πιστεύουμε όμως πως δεν τα καθιστά καθόλου περιοριστικά· αντιθέτως, πιστεύουμε ότι απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό. Στην ίδια λογική, ετοιμάζουμε σύντομα πολλές ιστορίες, όπως για τις κακές συνήθειες, το ανήκειν, την απώλεια και πολλές ακόμα αναζητήσεις».

Μικρά ποιοτικά εκδοτικά, για πολύ μικρά παιδιά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.