Βιβλιο

Τα βιβλία που θα διαβάσουν μικροί και μεγάλοι το καλοκαίρι

Βιβλία για την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχολογία, αλλά και παιδικά και νεανικά για τους μικρούς αναγνώστες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 921
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα βιβλία που θα διαβάσουν μικροί και μεγάλοι το καλοκαίρι

Δοκίμιο, Βιογραφίες, Ιστορία, Επιστήμη: Προτάσεις για τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι του 2024

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, LIFESTYLE

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ, Η αγάπη είναι επιλογή, Key Books
«Η αγάπη είναι η μέγιστη, η ύψιστη ανθρώπινη αρετή και χρειάζεται να της δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες ανάγκες και έγνοιες μας. Σαράντα χρόνια πνευματικής και ψυχολογικής εργασίας με πάνω από 20.000 άτομα με έχουν πείσει ότι η τελική λύση για όλα τα ανθρώπινα προβλήματα –σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά– είναι η αγάπη. Μπορεί να έχουμε αμέτρητη γνώση και δύναμη, αλλά, αν δεν βιώνουμε αγάπη, είμαστε ακόμη μακριά από τη αλήθεια. Είναι φυσικό να χάνουμε την αγάπη μας, όταν κάποιος συμπεριφέρεται με τρόπους που ξυπνούν τους προγραμματισμούς μας και απειλούν την αξία ή την ασφάλειά μας. Το βιβλίο μιλάει για την αναγνώριση των αυτόματων μηχανισμών και στην απελευθέρωσή μας απ’ αυτούς. Όταν αγαπάμε, είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρεις. Η αγάπη μάς ευθυγραμμίζει με τον ανώτερο εαυτό μας». Το να αγαπάμε κάποιον, τονίζει ο Νατζέμυ, «σημαίνει απλώς ότι θέλουμε να ανθίσει ως φυσική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική ύπαρξη».

Έρικα Αθανασίου, Κλικ με Τακτ #Καλοκαίρι, εκδόσεις Bell
Είτε πας διακοπές (στο νησί, στο χωριό, στο βουνό) είτε μείνεις στο σπίτι σου, είναι βέβαιο ότι μέσα από τα social media και τις αναρτήσεις των φίλων σου θα ταξιδέψεις, αλλά και θα τους ταξιδέψεις. «Στάσου όμως», λένε οι συγγραφείς: «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα! Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, οφείλουμε (ή έστω καλό θα ήταν) να ακολουθούμε και κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Το βιβλιαράκι αυτό είναι ο οδηγός σου». Μέσα από τα ενημερωτικά και διασκεδαστικά κείμενα της Έρικας Αθανασίου και τις όμορφες εικόνες της Τέτης Σώλου, μάθε τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ένα βιβλίο που στόχο έχει να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από κακοτοπιές.

Robin Sharma, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, εκδόσεις Διόπτρα
Βασισμένο στο μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου, το οποίο ο Robin Sharma, ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη και διάσημος μέντορας δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων αθλητών και αρχηγών κρατών έχει καταφέρει μεταμορφωτικά αποτελέσματα: «Ανακαλύψτε τις κρυμμένες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την πλουσιότερη δυνατή ζωή για να μη μετανιώνετε μια ζωή για τις προοπτικές που δεν αξιοποιήσατε. Ο πραγματικός πλούτος δεν είναι τα μετρητά στην τράπεζα, τα φανταχτερά αυτοκίνητα στους δρόμους και οι πολυτελείς διακοπές σε εξωτικά νησιά. Πολλοί από όσους βιώνουν οικονομική ευημερία εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα σε τομείς που έχουν πραγματικά σημασία, γι’ αυτό και στις σελίδες μου θα βρείτε πολύτιμες οδηγίες, με τις οποίες θα μπορέσετε να ελέγξετε το πεπρωμένο σας και να βιώσετε την πραγματική επιτυχία μαθαίνοντας πώς να γίνετε δημιουργοί τέλειων στιγμών, γιατί η επιλογή συντρόφου ισοδυναμεί με το 90% της χαράς σας, τη δύναμη της “Ερώτησης των 10.000 Γευμάτων” και τους κορυφαίους κανόνες αυθεντικά πλούσιων ανθρώπων, μαζί με στρατηγικές για τη δημιουργία του Έργου Χ, τους τρόπους για να εφαρμόσετε την ιδιαίτερη μαγεία που φέρουν οι λέξεις του πλούτου, την ιδιοφυή ιδέα του να γίνετε φαντάσματα για έναν χρόνο και πώς να ζείτε σαν να είναι η τελευταία σας μέρα».

Florence Given, Αντι-τελειότητα: Δεν οφείλεις να είσαι όμορφη για κανέναν, εκδόσεις Μίνωας
Σε έναν κόσμο, που λέει στις γυναίκες ότι είτε δεν είναι αρκετές είτε είναι υπερβολικές, να μια αφορμή για να αμφισβητηθούν απαρχαιωμένες αντιλήψεις παγιωμένες από την πατριαρχία με μπόλικο χιούμορ, αλλά και σκληρές αλήθειες. Η συγγραφέας επιμένει: να είσαι ειλικρινής με τα θέλω σου, να αγαπάς το σεξ, να μισείς τον σεξισμό, οι ατέλειες είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, γυναίκες, να είστε υποψιασμένες με τις σκηνοθετημένες ζωές των άλλων, να προστατεύετε την πολύτιμη ενέργειά σας, η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλάτε αλλά και δεν χρωστάτε στους άντρες τίποτα, πόσο μάλλον να αγωνιάτε να είστε όμορφες. Η Florence Given είναι μια φρέσκια φωνή στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, που ήρθε για να θυμίσει ότι όλες αξίζουν όπως ακριβώς είναι, εξού και επιβάλλεται να καταφέρουν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν τοξικές συμπεριφορές και να αποκτήσουν θετική εικόνα για το σώμα τους.

Έφη Μόρδου, Πρώτη φορά μαμά - Ιστορίες μητρότητας για γέλια και για κλάματα, εκδόσεις Γραφή
Φουσκωμένες κοιλιές, τοκετοί, μαιευτήρια, σελτεδάκια, θηλασμοί, babysitters, σχολεία, εποχές καραντίνας, Ελληνίδες μάνες, μπαμπάδες στα γήπεδα, μαμαδογκρούπς και άλλα καυτά ζητήματα, επιχειρούν να απαντηθούν σε μια έκδοση που βασίζεται στο προσωπικό ιστολόγιο της συγγραφέως, «protiforamamma». Μικρές, καθημερινές ιστορίες από το ταξίδι της μητρότητας, έτσι όπως τις καταγράφει μια μαμά σαν όλες τις άλλες, που δεν διστάζει να μοιραστεί τις αγωνίες και τα καρδιοχτύπια της, τα γέλια και τα δάκρυα, τα εύκολα και κυρίως τα δύσκολα, της περιπλάνησης.Με αιχμηρή γραφή και με ένα χιούμορ ευφυές και απρόβλεπτο, η Μόρδου εκτίθεται, εκμυστηρεύεται, προβληματίζεται, συμβουλεύει και οδηγεί αλαμπρατσέτα τον αναγνώστη σε κάθε πλατφόρμα του σταθμού της μητρότητας.

Wim Hof, H Μέθοδος του Wim Hof, εκδόσεις Key Books
Ο Wim Hof είναι διάσημος για τα τολμηρά του κατορθώματα, καθώς έχει σπάσει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ αντοχής σε ακραίες θερμοκρασίες, ενώ έχει τρέξει μαραθωνίους ξυπόλητος σε ερήμους και παγωμένες επιφάνειες. Κυρίως, όμως, έχει αποδείξει ότι για να καταφέρεις τέτοιους άθλους δεν χρειάζεται να είσαι υπεράνθρωπος – αντίθετα, όλοι μας, πιστεύει ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, αρκεί να απελευθερώσουμε τη δύναμη του μυαλού μας για να τις ξεκλειδώσουμε. Εδώ, μοιράζεται τη γνώση του με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε ο καθένας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Μέσα από σαράντα χρόνια εξέλιξης και υποστηριζόμενος από ειδικούς επιστήμονες, ο Hof διδάσκει πώς να αξιοποιήσουμε το κρύο και την αναπνοή μας, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τις πεποιθήσεις μας κυριαρχώντας με τον νου πάνω στο σώμα για να επιτύχουμε το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο.

ΠΑΙΔΙΚΑ, ΝΕΑΝΙΚΑ

Δήμητρα Χαραλάμπους, Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Η Άννα, ο Αποστόλης και η Αγγελική είναι τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας Αρίσταρχου. Αγαπούν τις μοναδικές συλλογές τους, την πολυάσχολη νταντά τους, τη Βαρβάρα και το χρυσόψαρό τους, τον Χρύση, που περιφέρεται παρατηρητικό και περίεργο στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού. Παράξενα μπλεξίματα ξεκινούν, όταν, επιστρέφοντας από ένα απίθανο ταξίδι στο εξωτερικό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι οι συλλογές τους έχουν εξαφανιστεί. Ποιος τις πήρε; Τι γνωρίζουν οι τρεις ηλικιωμένοι ένοικοι του κάτω ορόφου; Πόσα είδε ο Χρύσης και πώς θα μπορέσει να τα αποκαλύψει;

Θεόδωρος Παπακώστας, Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι, εκδόσεις Key Books
Τι ξέρεις για την αρχαία Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη μυθολογία της; Μπορείς να λύσεις όλο το βιβλίο; Αν είσαι παιδί, σίγουρα. Αν είσαι μεγάλος, μάλλον θα δυσκολευτείς. Αλλά, η πρόκληση είναι εδώ! Αυτό το βιβλίο δραστηριοτήτων του Archaeostoryteller είναι ένα συναρπαστικό και ξεκαρδιστικό ταξίδι στην ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία για παιδιά 9 έως 99 ετών. Κουίζ, παιχνίδια, γρίφοι και πολλά άλλα που θα σε κάνουν να εντυπωσιαστείς, να γελάσεις, να μάθεις και στο τέλος να καταλάβεις ότι η αρχαιότητα δεν είναι απλώς εύκολη και όμορφη, είναι παιχνιδάκι!

Κώστας Στοφόρος, Το τέλος του παιχνιδιού; - Περιπέτεια στο Αιγαίο, εκδόσεις Κέδρος
Χριστούγεννα και η παρέα επιστρέφει στη Λέρο. Από τότε που ανακάλυψαν τον Κώδικα της Λέρου, τα παιδιά έχουν ζήσει πολλές περιπέτειες. Μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα από αυτές. Όλα αρχίζουν ειδυλλιακά. Ακόμα και η πάντα μόνη Αντιγόνη φαίνεται να βρίσκει κάποιον που της ταιριάζει. Η παρέα οργανώνει μια όμορφη κρουαζιέρα στα γύρω νησιά. Όμως ο εχθρός καραδοκεί και όλα θα πάρουν αναπάντεχη τροπή. Μια δολιοφθορά. Ένα ναυάγιο. Θα τα βγάλουν πέρα αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης; Παιδιά και γονείς θα ζήσουν τις πιο δραματικές στιγμές της ζωής τους. Ήρθε, άραγε, η ώρα για το τέλος του παιχνιδιού;

Ντέιβιντ Μπάροου, Μήπως είδες τον Ελέφαντα;, εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Ελέφαντας θέλει να παίξει κρυφτό. Αν θέλετε, παίξτε κι εσείς μαζί του, αλλά θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας - είναι πολύ καλός! Το «Μήπως είδες τον Ελέφαντα;» είναι ένα τρελό και τρυφερό εικονογραφημένο βιβλίο από έναν σπουδαίο παραμυθά με φοβερό χιούμορ. Το βιβλίο «Μήπως είδες τον Ελέφαντα;» έχει τιμηθεί με το Βραβείο Sebastian Walker για τον Πιο Υποσχόμενο Εικονογράφο Παιδικών Βιβλίων το 2015 και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες.

Κάθριν Ράντελ, Απίθανα πλάσματα, εκδόσεις Ψυχογιός
Τα παιδιά από 9 έως 13 χρονών, θα ταξιδέψουν σε έναν κόσμο πέρα από την πιο τρελή τους φαντασία με αυτήν την επική νέα σειρά φαντασίας από μια αριστοτέχνισσα παραμυθού. Τη μέρα που ο Κρίστοφερ Φόρεστερ διασώζει ένα μωρό γρύπα που πνίγεται σε μια κρυφή λίμνη, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Η περιπέτεια που τον περιμένει θα τον οδηγήσει στο Αρχιπέλαγος, ένα μυστικό, αχαρτογράφητο σύμπλεγμα νησιών, όπου όλα τα πλάσματα του μύθου εξακολουθούν να ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Εκεί θα συναντήσει τη Μαλ, ένα κορίτσι που καταδιώκεται από έναν δολοφόνο και με τη βοήθεια του οποίου θα μεταμορφώσει τη μοίρα του κόσμου…

Μαρία Προδρόμου, Στην πόλη με τις πορτοκαλιές, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ένας άνθρωπος κι ένα δέντρο, ο κύριος Νίκος και η πορτοκαλιά του, η μεγάλη του αγάπη, η αδυναμία του. Τη φροντίζει, τη χαϊδεύει, της μιλά. Οι γείτονες γελάνε μαζί του. Όλοι, εκτός από τη μικρή Αριάδνη, που πηγαίνει να τον επισκεφθεί. Κόβει ένα κλαδάκι απ’ το δέντρο του και της το χαρίζει. Αχ, πώς μοσχοβολάει, είναι μια μυρωδιά μαγευτική που έχει τη δύναμη να τους ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, τότε που η θαλασσοφίλητη πόλη των λεμονιών και των πορτοκαλιών έσφυζε από ζωή. Τότε που δεν είχε ακόμη μεταμορφωθεί σε πόλη φάντασμα. Τότε... πριν από το 1974.

Λήδα Βαρβαρούση, Το μυστικό της τσούχτρας, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένα νέο βιβλίο για παιδιά από 3 ετών από την αγαπημένη, σε μικρούς και μεγάλους, συγγραφέα και εικονογράφο. Ένα μικρό ψαράκι τολμά να βγει από το δωμάτιό του ακολουθώντας ένα παράξενο πλάσμα. Έτσι παρακινεί μια χταπόδα, ένα ηλεκτροφόρο χέλι και έναν ιππόκαμπο να το ακολουθήσουν στο ταξίδι του στο άγνωστο πέλαγος. Με τη βοήθεια της γιαγιάς φάλαινας, μαθαίνει ότι το παράξενο πλάσμα είναι μια τσούχτρα και έχει ένα μυστικό. Τώρα δεν μένει παρά να βρει τον τρόπο να τη γνωρίσει! Στο νέο της βιβλίο για παιδιά από 3 ετών και άνω, η συγγραφέας και εικονογράφος στήνει μια άκρως θαλασσινή περιπέτεια για τα όνειρα, τους στόχους και την περιέργεια.

Ειρήνη Δερμιτζάκη, Επανάσταση στη χώρα των Ζάρζα, εκδόσεις Κέδρος
Μπορεί ένα πρόβατο να ξεκινήσει μια επανάσταση; Για ποιο λόγο τα γουρούνια και οι κότες σφυρίζουν αδιάφορα την κρίσιμη ώρα; Πόσο σοφή μπορεί να είναι μια τυφλή πατάτα που ζει κάτω από το χώμα; Από πού θα ξεκινήσεις, αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Μήπως μια κάμπια, πριν γίνει πεταλούδα, γνωρίζει τις απαντήσεις; Στη χώρα των Ζάρζα, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν παραδώσει την τύχη τους στα χέρια των άπληστων ανθρώπων, ώσπου ένα πρόβατο, ο Αρνής, αναλαμβάνει δράση. Πώς, όμως, να ξεσηκώσει τα φρούτα και τα λαχανικά που υποφέρουν από την αλόγιστη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων; Πώς να τα πείσει να δραπετεύσουν όλοι μαζί από τη φάρμα; Ένα βιβλίο για την αξία της υγιεινής διατροφής, της συλλογικότητας και της ελευθερίας.

Ελευθερία Βαρελά, Τι φάση… με τη Γεωγραφία!, εκδόσεις Μίνωας
Ένα διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα, για μικρούς περιπλανητές που θα την ανακαλύψουν, όπως και τη θέση της στην Ευρώπη. Πιο μεγάλη από την Πορτογαλία; Τα Δωδεκάνησα είναι... δώδεκα; Με ποιο μεταφορικό μέσο πας από την Καρδίτσα στην Αλόννησο; Η Άρτα βρέχεται από θάλασσα; Η Θεσσαλονίκη έχει αεροδρόμιο; Τα παιδιά θα βρουν τις απαντήσεις σε μια μοντέρνα έκδοση γεωγραφίας, με πληροφορίες για την Ελλάδα και τη θέση της στον πλανήτη μας.

 Τασούλα Τσιλιμένη, Μια αρκούδα στην μπανιέρα, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Πώς θα ένιωθες, αν έβρισκες μια πολική αρκούδα στην μπανιέρα, και μάλιστα να χρησιμοποιεί το αφρόλουτρό σου; Τι θα σκεφτόσουν, αν έβλεπες έναν ελέφαντα κρεμασμένο στην απλώστρα στο μπαλκόνι σου; Γιατί το ταβάνι του Ορφέα γέμισε καλάθια; Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς του και συχνά γυρίζει σπίτι με μια παραγεμισμένη σακούλα απορριμμάτων; Μια ιστορία με χιούμορ και φαντασία, επιχειρεί να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας. Ο ήρωας και η οικογένειά του μας δείχνουν πώς παιχνίδια που έχουν καταλήξει σε κάδους απορριμμάτων μπορούν με ευρηματικότητα και δημιουργική διάθεση να αποκτήσουν μια «δεύτερη ζωή». Έτσι, συμβάλλουν στον περιορισμό της ρύπανσης που προκύπτει από την παραγωγή αγαθών και υποβοηθούν στη διαφύλαξη φυσικών πόρων δίνοντας μια «δεύτερη ευκαιρία» στον πλανήτη μας, για τον οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Νικολέτα Καπίλλα, Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι, εκδόσεις Κέδρος
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο, έγιναν τόσο πολλά που δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Αν σ’ τα γράψω όλα, θα βγει ολόκληρο μυθιστόρημα… Ίσως μια μέρα να το γράψω, αλλά τώρα δεν έχω χρόνο. Μπορεί και να μην το γράψω ποτέ. Ποιος θα ήθελε να διαβάσει για τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν στη ζωή μιας δεκατριάχρονης που πιθανόν να έχει κατάθλιψη ή έστω συμπτώματα κατάθλιψης ή που απλώς δεν της έχει κάτσει καλά η εφηβεία;» Η Δήμητρα κλείνει τα 13. Η πιο γκαντέμικη χρονιά τής ζωής της ξεκινά με κακά σημάδια, ενώ μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές «χειρότερες μέρες της ζωής της». Θα μπορέσει να αποδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια; Θα αγαπήσει τον εαυτό της όπως του αξίζει; Με μουσική υπόκρουση τους Coldplay, η Δήμητρα κάνει ένα ταξίδι ενηλικίωσης στην Ελλάδα και στη Βοστόνη. Ένα ταξίδι με δάκρυα, φιλίες που χαλούν για τους πιο λάθος λόγους, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, γονείς, η μεγάλη αδελφή της, η σκυλίτσα της η Σάμη, μια ψυχολόγος και ένα ημερολόγιο πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία για την εφηβική κατάθλιψη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.