Βιβλιο

8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Η Athens Voice προτείνει τα βιβλία των διακοπών

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 921
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αστυνομική λογοτεχνία: Προτάσεις για τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι του 2024

Κλαίρη Θεοδώρου, Εκείνος και εκείνη, εκδόσεις Ψυχογιός
25 Δεκεμβρίου 2016. Αυτή είναι η ημερομηνία στην οποία έχει σκαλώσει το μυαλό του επιθεωρητή Ρούπερτ Κίλερ, η μέρα όπου –με δική του υπαιτιότητα– όσοι αγαπά χάνονται για πάντα. Μια θάλασσα από πολύχρωμα post-it και μια εφαρμογή στο κινητό υποκαθιστούν τη βραχεία μνήμη του. Πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας αστυνομικός που δεν θυμάται τι συνέβη λίγη ώρα νωρίτερα; Οι φόνοι: Επτά ημέρες της Δημιουργίας, επτά θανάσιμα αμαρτήματα, επτά θύματα ή μήπως όχι; Οι δολοφονίες αυτές φαντάζουν να προέρχονται από το υλικό που υφαίνονται οι εφιάλτες. Και τα μεσαιωνικά βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης έχουν μετεξελιχθεί στα χέρια του δράστη σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και νοσηρό· σε τέχνη. Τη δική του τέχνη… Εκείνος, εκείνη, ένας επιθεωρητής με διαταραγμένη μνήμη, μια Κινέζα συνεργάτιδα παθιασμένη με ένα ακραίο άθλημα και ένας καθηγητής Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Ιστορίας αναζητούν έναν δολοφόνο που συνθέτει με τις πράξεις του μια ιδιότυπη «κόλαση». Η κόλαση τελικά δεν είναι οι άλλοι, αλλά εμείς οι ίδιοι. Όταν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε ξανά και ξανά τις χειρότερες στιγμές μας.

Craig Russell, Διαβολική φύση, εκδόσεις Bell
Ένα μυθιστόρημα βουτηγμένο στη λαογραφική παράδοση της ανατολικής Ευρώπης, που διαδραματίζεται στη σκιά του ναζιστικού σκοταδιού που ξεκινάει να καλύπτει τη Γηραιά ήπειρο, λίγο πιο πέρα από τα τσεχικά σύνορα. Συγκεκριμένα: 1935. Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν καταστροφικό πόλεμο, έξι φονικοί παράφρονες –οι λεγόμενοι «Διαβολικοί Έξι»– βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα απομακρυσμένο άσυλο ψυχοπαθών εγκληματιών, σ’ ένα κάστρο. Κάθε ασθενής έχει τη δική του σκοτεινή ιστορία να πει, και ο δόκτωρ Βίκτορ Κοσάρεκ, ένας νεαρός ψυχίατρος που χρησιμοποιεί επαναστατικές τεχνικές, έχει την αποστολή να ξεκλειδώσει τα δολοφονικά μυστικά τους. Την ίδια στιγμή, ένας σίριαλ κίλερ, γνωστός ως «ο Χασάπης», τρομοκρατεί την Πράγα, ένας αδίστακτος δολοφόνος του οποίου τα διεστραμμένα εγκλήματα είναι λες και διαπράττονται από τον ίδιο τον Διάβολο. Τι τον συνδέει με τους ψυχασθενείς τρόφιμους του Κάστρου των Αετών; Είναι στο χέρι του Βίκτορ να ανακαλύψει την αλήθεια.

Percival Everett, Τα δέντρα, εκδόσεις Gutenberg
Ο Πέρσιβαλ Έβερετ χρησιμοποιεί μια περιπέτεια για να μιλήσει για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, με αυτές τις άγριες δολοφονίες που συγκλονίζουν την πολιτεία του Μισισίπι και κάθε φορά πλάι στο θύμα βρίσκεται το πτώμα του ίδιου μαύρου άντρα, το οποίο εξαφανίζεται μετά τη μεταφορά του στο νεκροτομείο για να επανεμφανιστεί στον τόπο του επόμενου εγκλήματος. Δύο αστυνομικοί και μια πράκτορας του FBI προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο, όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνουν δείχνουν ότι η υπόθεση συνδέεται με το λιντσάρισμα του 14χρονου Αφροαμερικανού Έμετ Τιλ,  μισό αιώνα νωρίτερα.  «Μια, ταυτοχρόνως ξεκαρδιστική και τρομακτική, αστυνομική ιστορία» (The New Yorker) «γραμμένη από έναν εξαιρετικό συγγραφέα» (The Sunday Times), Τα «Δέντρα» ήταν υποψήφια για το βραβείο Booker 2022.

Λένα Κικίδου, Separazione, εκδόσεις Γραφή
Μια αστυνομική περιπέτεια με στοιχεία παραφυσικού που διαδραματίζεται στη Γένοβα. Πέντε φόνοι, με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε ιστορικές δολοφονίες και δεν έχουν βγει ποτέ από τις προθήκες τους και πέντε θύματα άγνωστα μεταξύ τους και φαινομενικά αθώα. Μία ύποπτη με πέντε ισχυρά κι ακλόνητα άλλοθι, με θολά τα όρια ανάμεσα στο ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, αυτή είναι η πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Τζανλούκα Τζούστι.

Sebastian Fitzek, Μίμικ, εκδόσεις Διόπτρα
Μια μικρή σύσπαση στη γωνία του στόματος, μια απειροελάχιστη αλλαγή στην κόρη του ματιού, αρκούν στη Χάνα Χερμπστ για να «διαβάσει» τον πραγματικό εαυτό κάποιου. Η Χάνα είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία και, ως σύμβουλος της αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες. Τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά από μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε. Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της; Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η δολοφόνος στο βίντεο είναι η ίδια. Κλασικός Φίτζεκ!

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ο δολοφόνος στις σελίδες, εκδόσεις Μίνωας
Μπορεί η τέχνη να εμπνεύσει έναν δολοφόνο; Μόνο ένας λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας θα μπορούσε να εξιχνιάσει αυτήν τη σειρά εγκλημάτων, αφού στο βιβλίο αυτό μια σειρά φρικτών δολοφονιών συνταράσσει την Αθήνα με τρόπο, τόπο και σκηνοθεσία εγκλημάτων που δείχνουν εμπνευσμένα από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικής και νουάρ λογοτεχνίας: Άγκαθα Κρίστι, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Φρεντ Βαργκάς, Πέτρος Μάρκαρης και να μια αλληλουχία δολοφονιών που δεν μοιάζει τυχαία, καθώς ακολουθεί τη σειρά με την οποία είναι τοποθετημένα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του επιφορτισμένου με τις υποθέσεις αστυνόμου Χριστόφορου Μάρκου. Κινούμενος ανάμεσα στα μέλη μιας αναγνωστικής λέσχης, έναν νέο συνάδελφο που μοιάζει πολύ καλός για να είναι αληθινός και μια αποτυχημένη σχέση του που ψάχνει εκδίκηση, ο Μάρκου αναζητά τον αόρατο δολοφόνο μεταξύ της πραγματικότητας και των σελίδων αγαπημένων του βιβλίων.

Matthew Blake, Άννα Ο, εκδόσεις Ψυχογιός
Μπορείς να κάνεις έγκλημα ενώ κοιμάσαι; Η Άννα Ο δεν έχει ανοίξει τα μάτια της εδώ και 4 χρόνια. Από τη νύχτα που τη βρήκαν να κοιμάται βαθιά πλάι στα πτώματα των καλύτερών της φίλων και τη βάρυναν οι υποψίες για το ανατριχιαστικό διπλό φονικό. Ο δόκτωρ Μπένεντικτ Πρινς, ένας δικαστικός ψυχολόγος που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου, αναλαμβάνει να την ξυπνήσει και να διαπιστώσει τι συνέβη. Το ξύπνημα της Άννας δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά μόνο η αρχή.

Αλέξης Μοστριός, Χαρτί και μέταλλο, εκδόσεις Bell
Τον Ωρίωνα Άστρο τον γνωρίσαμε στα πρώτα δύο αστυνομικά θρίλερ του Αλέξη Μοστριού, «Ικέτες» (2020) και «Ο χαράκτης» (2022). Ο αστυνόμος Ωρίωνας Άστρος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών επιστρέφει για να επιλύσει την πιο διαφορετική, μυστηριώδη και… ταξιδιάρικη υπόθεση της καριέρας του σε ένα έξυπνο και γρήγορο crime μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές δύο αντι-ήρωες εγκληματίες: Εκείνη, που έχει αδυναμία στις συλλογές σπάνιων γραμματοσήμων, και εκείνον, που ειδικεύεται στην κλοπή πολύτιμων νομισμάτων. Οι δυο τους ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυνηγώντας νέους στόχους, όμως όταν τα θύματά τους αρχίζουν να καταλήγουν νεκρά αμέσως μετά τις ληστείες τους, η μοίρα τους αρχίζει να συγκλίνει επικίνδυνα. Όσο η σκιά του θανάτου κυκλώνει επικίνδυνα όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο γίνεται αντιληπτό πως αυτή η υπόθεση μπορεί να είναι και η τελευταία στην καριέρα του έμπειρου αστυνομικού και των συναδέλφων του...