Βιβλιο

24 βιβλία ξένης λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Η Athens Voice προτείνει τα βιβλία των διακοπών

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 921
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24 βιβλία ξένης λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Ξένη λογοτεχνία: Προτάσεις για τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι του 2024

M. Coetzee, Ατίμωση, εκδόσεις Διόπτρα
25 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου και ο καθηγητής Ντέιβιντ Λούρι συνεχίζει να είναι ο χωρισμένος πενηντάρης, που νιώθει πόθο αλλά όχι πάθος. Όταν η σχέση του με μια φοιτήτριά του προκαλεί σκάνδαλο, χάνει τη δουλειά του, οι φίλοι του τον κάνουν πέρα και η πρώην γυναίκα του τον γελοιοποιεί.Ο Ντέιβιντ καταφεύγει στο απομονωμένο αγρόκτημα της κόρης του, και η επίσκεψή του παρατείνεται, καθώς προσπαθεί να βρει νόημα σε αυτήν τη σχέση, τη μόνη που του έχει απομείνει. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα εισβάλλει μια μέρα στο αγρόκτημα, μέσα από ένα περιστατικό ασύλληπτης βίας. Ο Ντέιβιντ αδυνατεί να προστατέψει την κόρη του ή έστω να την καταλάβει, όπως αδυνατεί συνολικά να καταλάβει αυτόν τον καινούριο κόσμο, τον τόσο διαφορετικό από όσα ήξερε και πίστευε ο ίδιος. Σπουδαίο μυθιστόρημα, στο φόντο της ταραγμένης Νότιας Αφρικής των πρώτων χρόνων μετά το απαρτχάιντ, χάρη στο οποίο ο J.M. Coetzee έγινε ο πρώτος συγγραφέας που απέσπασε δύο φορές το βραβείο Booker.

Αν Ναπολιτάνο, Γεια σου, όμορφη, εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Γουίλιαμ Γουότερς μεγάλωσε σε ένα σπίτι βουβό από το χτύπημα μιας τραγωδίας, χωρίς αγάπη. Όταν γνωρίζει την ενθουσιώδη και φιλόδοξη Τζούλια Πανταβάνο στο πρώτο έτος του στο κολέγιο, φωτίζεται ο κόσμος γύρω του. Μαζί με την Τζούλια μπαίνουν στη ζωή του και οι τρεις αδερφές της: Η Σιλβί νιώθει ευτυχισμένη έχοντας χωμένη τη μύτη της σε ένα βιβλίο· η καλλιτέχνιδα Σεσίλια είναι ένα ανυπότακτο πνεύμα και η υπομονετική Έμελιν τις φροντίζει όλες. Κοντά τους, ο Γουίλιαμ βιώνει μια πρωτόγνωρη ευχαρίστηση.Όμως, σκοτάδι αναδύεται από το παρελθόν του και κλονίζει όχι μόνο τα σχέδια της Τζούλια για το μέλλον τους, αλλά και την αφοσίωση που τρέφουν η μια προς την άλλη οι τέσσερις αδερφές. Μια καταστροφική οικογενειακή ρήξη αλλάζει τη ζωή τους για γενιές. Θα είναι η αφοσίωση, που τις κρατούσε κάποτε ενωμένες, αρκετά ισχυρή ώστε να τις κάνει να ξανασμίξουν όταν αυτό θα μετράει πάνω απ’ όλα; Το μυθιστόρημα είναι ένας φόρος τιμής στις Μικρές Κυρίες, το κλασικό έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ, και μια βαθιά συγκινητική αποτύπωση για το τι μπορεί να συμβεί όταν επιλέξεις να αγαπήσεις κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Mario Benedetti, Άνοιξη με μια σπασμένη γωνία, εκδόσεις Gutenberg
Ο Σαντιάγο, πολιτικός κρατούμενος στην Ουρουγουάη, βρίσκει παρηγοριά στα μακροσκελή γράμματα της γυναίκας του Γρασιέλα, εξόριστης μαζί με την εννιάχρονη κόρη τους και τον πεθερό της, που παλεύει να προσαρμοστεί σε μια άλλη χώρα και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και το πάθος που την ένωνε με τον άντρα της. Τα χρόνια περνούν, η φυλακή, η εξορία, η απόσταση αλλάζουν και τους δύο, και ο Ρονάλντο, ο καλύτερος φίλος του Σαντιάγο, γίνεται όλο και πολυτιμότερος για τη Γρασιέλα. Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον χρόνο και την απόσταση, για την εξορία και τον τρόπο που η φυλακή, τα βασανιστήρια, ένα δικτατορικό καθεστώς επιδρά στους αντιπάλους του και στις οικογένειές τους. «Σοφό και σπλαχνικό», όπως το περιέγραψαν οι NYTimes, το βιβλίο είναι το μοναδικό που έγραψε ο Μπενεδέτι (Ουρουγουάη 1920-2009), όταν ήταν και ο ίδιος πολιτικός εξόριστος.

Ζουλφί Λιβανελί, Στη ράχη της τίγρης, εκδόσεις Πατάκη
Ένας πανίσχυρος σουλτάνος, η «σκιά του Θεού πάνω στη γη», βρίσκεται εκθρονισμένος και εξόριστος στην πόλη που εξέθρεψε τους επαναστάτες που τον ανέτρεψαν, τη Θεσσαλονίκη του 1909. Ένας από αυτούς τους επαναστάτες αξιωματικούς, ο στρατιωτικός γιατρός Ατίφ, αναλαμβάνει την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας του ίδιου και της πολυμελούς οικογένειάς του. Η καθημερινή επαφή των δύο, θέσει, εχθρών εξελίσσεται μέσα από τη διεισδυτική γραφή του Λιβανελί σε μια ανατομία της εξουσίας, αλλά και της απώλειάς της, σε μια αναψηλάφηση της αμφιλεγόμενης εποχής του Αμπντούλ Χαμίτ, όπως και σε μια εκ νέου θεώρηση των βασικών ζητημάτων της ανθρώπινης φύσης και του ιστορικού αφηγήματος.

George R.R. Martin, Φωτιά και αίμα, εκδόσεις Anubis
Τρεις αιώνες πριν την εποχή του «Game of Thrones», οι Ταργκάρυεν και οι Δράκοι βασίλευαν στο Γουέστερος, εγκαταστημένοι στην περιοχή του Ντράγκονστοουν. Μια επική, μυθιστορηματική καταγραφή της ιστορίας του οίκου τους διανθισμένης με δεκάδες ασπρόμαυρες απεικονίσεις του κορυφαίου εικονογράφου Doug Wheatley. Η αφήγηση του χρονικού της «Φωτιάς και του Αίματος» ξεκινά με τον θρυλικό Αίγκον τον Κατακτητή, δημιουργό του Σιδερένιου Θρόνου, και συνεχίζει με τις γενιές των Ταργκάρυεν, οι οποίοι διαγωνίστηκαν για την κατοχή αυτής της εμβληματικής έδρας εξουσίας ως τον εμφύλιο πόλεμο που λίγο έλειψε να αφανίσει τη δυναστεία τους. Ο George R.R. Martin, ο διάσημος συγγραφέας του «Game of Thrones», χαρίζει στους αναγνώστες μια νέα σκοπιά στη συγκλονιστική και αιματοβαμμένη ιστορία του Γουέστερος.

Fredrik Backman, Μπιέρνσταντ εναντίον όλων, εκδόσεις Κέδρος
«Έχετε δει πόλη να καταρρέει; Η δική μας κατέρρευσε. Θα λέμε κάποτε ότι εκείνο το καλοκαίρι ξέσπασε η βία στην Μπιέρνσταντ, αλλά θα είναι ψέμα. Η βία υπήρχε εκεί από πριν». Ο Φρέντρικ Μπάκμαν είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 19 εκατομμύρια αντίτυπα.Σε αυτήν την ιστορία για την Μπιέρνσταντ και τη γειτονική πόλη, το Χεντ, περιγράφει το πώς η αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο ομάδες χόκεϊ μπορεί να εξελιχθεί σε λυσσαλέα μάχη για την επιβίωση, το χρήμα και την εξουσία. Κάποιοι θα ερωτευτούν, άλλοι θα νιώσουν απόγνωση, μερικοί θα ζήσουν τις καλύτερες μέρες τους και αρκετοί επίσης τις χειρότερες, όταν η Μπιέρνσταντ δεχτεί ένα τρομερό πλήγμα. Ένα μυθιστόρημα για τη βία, τον θυμό και το μίσος, για τις μάχες που δίνει κανείς στη ζωή, για την απόρριψη, την αποδοχή, την αφοσίωση, τη φιλία και την αγάπη. Κυκλοφορούν, επίσης, το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Μπιέρνσταντ» (Κέδρος, 2023) και «Μπιέρνσταντ εναντίον όλων» (Κέδρος 2024).

Graeme Macrae Burnet, Μελέτη περίπτωσης, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Αποφάσισα να καταγράφω ό,τι συμβαίνει, επειδή νιώθω ότι ίσως να θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο»: Λονδίνο, 1965. Μια νεαρή κοπέλα πιστεύει ότι ένας χαρισματικός ψυχοθεραπευτής, ο Κόλινς Μπρέιθγουεϊτ, οδήγησε την αδερφή της στην αυτοκτονία. Για να επιβεβαιώσει τις υποψίες της, υιοθετεί μια πλαστή ταυτότητα και τον επισκέπτεται ως πελάτισσα καταγράφοντας τις εμπειρίες της σε μια σειρά από τετράδια. Σύντομα όμως αρχίζει να αμφισβητεί τα πάντα. Ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Ο Graeme Macrae Burnet μπολιάζει αυτά τα τετράδια με τη δική του έρευνα για τον Κόλινς Μπρέιθγουεϊτ και το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή –και συχνά χιουμοριστική– διερεύνηση της ψυχικής υγείας, της ταυτότητας και της αλήθειας, από έναν από τους πιο επινοητικούς συγγραφείς του καιρού μας. Μεταξύ ιστορίας μυστηρίου και ψυχολογικού δράματος, το βιβλίο αποτυπώνει τη βρετανική ηθική του προηγούμενου αιώνα και την προέλευση της μοντέρνας ψυχοθεραπείας.

Felicia Kingsley, Καρδιά προς ενοικίαση, εκδόσεις Μίνωας
Σάμερ, 27 ετών, Καλιφόρνια: τακτική, ακριβολόγος, τύπος πρωινός, αρραβωνιασμένη με έναν άντρα κατά πολύ μεγαλύτερό της, φιλοδοξεί να γίνει πετυχημένη σεναριογράφος. Προς το παρόν, παραμένει βοηθός διεύθυνσης παραγωγής σε μια τηλεοπτική σειρά. Μπλέικ, 33 ετών, Νέα Υόρκη: καταξιωμένος συγγραφέας, τα βιβλία του βρίσκονται συχνά στις λίστες των ευπώλητων, αμετανόητος γόης, χαοτικός και άνθρωπος της τελευταίας στιγμής… Οι ζωές τους κυλούν σε διαφορετικές, μα παράλληλες, τροχιές. Δεν έχουν τίποτα κοινό, εκτός από ένα εξοχικό σπίτι στο Χάμπτονς που τους έχει παραχωρηθεί την ίδια περίοδο λόγω κακής συνεννόησης. Κάποιος πρέπει να φύγει, αλλά και οι δύο έχουν καλούς λόγους για να μείνουν. Ένα rom-com για δύο εντελώς διαφορετικούς άνθρωπους που αναγκάζονται να μοιραστούν το ίδιο σπίτι. Θα αντέξουν ο ένας τον άλλον ή θα καταλήξουν να έρθουν πιο κοντά από ποτέ;

Annabel Monaghan, Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι, εκδόσεις Ψυχογιός
Η ζωή της Σαμ είναι υπό έλεγχο. Έχει τον τέλειο αρραβωνιαστικό, τον Τζακ, που είναι και γιατρός (η αυστηρή του ρουτίνα στην πραγματικότητα είναι προτέρημα), μια υπέροχη δουλειά στο Μανχάταν (εκτός κι αν την απολύσουν) και εσχάτως βλέπει χώρους για τη γαμήλια δεξίωση κοντά στο εξοχικό των γονιών της. Όλα θα έπρεπε να πάνε σύμφωνα με το πλάνο. Κι όμως, από την πρώτη στιγμή που φτάνει στο Λονγκ Άιλαντ, η Σαμ αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Γουάιατ είναι εδώ. Ο δικός της Γουάιατ. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος μια τριαντάχρονη αρραβωνιασμένη γυναίκα να πανικοβάλλεται κοντά στον άνδρα που της ράγισε την καρδιά όταν ήταν δεκαεπτά χρόνων. Σωστά; Και όμως, επιστρέφοντας στην παραλία, ακούγοντας τις νότες από την κιθάρα του Γουάιτ να ταξιδεύουν στον αέρα από τη διπλανή πόρτα, οι αναμνήσεις της Σαμ την πλημμυρίζουν. Η αίσθηση του δέρματός του πάνω στο δικό της, οι νύχτες τους στο δεντρόσπιτο, η αλήθεια πίσω από τον χωρισμό τους. Η Σαμ θυμάται ποια ήταν και, καθώς ο Γουάιατ ξαναμπαίνει στη ζωή της, η χημεία τους είναι αδιαμφισβήτητη, όπως ήταν πάντα. Θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Και γρήγορα.

C.J Tudor, Η απειλή, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένα ντελαπαρισμένο λεωφορείο με φοιτητές: όλοι παγιδευμένοι. Ένα ακινητοποιημένο βαγόνι τελεφερίκ γεμάτο αγνώστους: ένας απ’ αυτούς, νεκρός. Ένα απομονωμένο σαλέ όπου μετά από λίγο καιρό οι φίλοι γίνονται εχθροί, καθώς έξω η χιονοθύελλα μαίνεται. Μέσα σε κάθε ομάδα ένας δολοφόνος παραμονεύει, όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Γιατί δεν έρχεται κανείς να τους διασώσει; Από τι προσπαθούν να ξεφύγουν; Ποιοι είναι οι τρομακτικοί Σφυριχτές; Ο θηλυκός Στίβεν Κινγκ της Βρετανίας, όπως την αποκαλούν, αγαπά τις βουτηγμένες στον τρόμο ιστορίες προσφέροντας τη δική της εκδοχή για το τι πάει να πει ανατριχίλα. Μια καταιγιστική ιστορία.

Hermann Hesse, Κνουλπ, εκδόσεις Διόπτρα
Ο Κνουλπ, ένας γοητευτικός αλήτης, περιπλανιέται μένοντας εδώ κι εκεί σε φίλους που του προσφέρουν στέγη και τροφή. Δεν θέλει να βρει σταθερή δουλειά, δεν θέλει να δεθεί με κάποιον άνθρωπο ή τόπο. Θα εγκαταλείψει ακόμα και τον σύντροφο με τον οποίο περιπλανιούνται μαζί ένα καλοκαίρι, που ίσως να είναι ο ίδιος ο Χέρμαν Έσσε. Ο Κνουλπ είναι μια ύπαρξη μοναχική, αλλά χαρούμενη και αυτάρκης. Κάτω από τον ανάλαφρο χαρακτήρα των περιπετειών του, όμως, κρύβεται η αγωνία ότι η ελευθερία του μπορεί να μην αξίζει και πολλά, ίσως να είναι ακόμα και ανήθικη. Ήρθε η στιγμή να μάθει αν σπατάλησε τη ζωή του ή αν όντως αυτός ο ανέμελος βίος του πλάνητα πρόσφερε τελικά κάτι στους άλλους ανθρώπους…

Δεν θα πας στην Κρήτη, Rebecca Stonehill, εκδ. Όγδοο
Μια ιστορία που διαδραματίζεται στα Μάταλα της Κρήτης, με τον Τζίμι, έναν 18χρονο ανήσυχο Βρετανό να δραπετεύει από την ασφυκτική ζωή του σε ένα προάστιο του Λονδίνου της αντικουλτούρας των 60s, για να ζήσει το όνειρο της ουτοπίας στο κοινόβιο των χίπις. Αυτό το μοιραίο καλοκαίρι θα έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή του και η ενηλικίωσή του θα σημαδευτεί από τον έρωτα, την προδοσία, την απώλεια και ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό από το παρελθόν, που θα ανατρέψει κάθε σταθερά στη μέχρι τότε ζωή του.

Marquis De Sade, Οι εκατόν είκοσι ημέρες των Σοδόμων ή Το σχολείο της ελευθεριότητας, εκδόσεις Gutenberg
Ένας αριστοκράτης, ένας επίσκοπος, ένας δικαστικής και ένας δημοσιώνης αποσύρονται σε έναν απομονωμένο πύργο κάπου στη Γαλλία και αναζητούν, με κάθε τρόπο, την απόλυτη σεξουαλική ικανοποίηση. Μαζί τους οκτώ παιδίσκες και οκτώ αγόρια που έχουν απαχθεί ειδικά για την περίσταση, υπηρέτες και τέσσερις ηλικιωμένες πόρνες που αφηγούνται με την παραμικρή λεπτομέρεια ποικίλες ιστορίες με σεξουαλικές πρακτικές κάθε είδους. Μιαρό, άσεμνο, ωμό, αποκρουστικό, βέβηλο, σοκαριστικό; Ή σαγηνευτικό, προκλητικό, ηδονικό, λάγνο, μεθυστικό, επαναστατικό, ακόλαστο, συνταρακτικό; Το ακραίο ερωτογράφημα του «θεϊκού Μαρκήσιου», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Απολιναίρ, γράφτηκε λίγο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, τη δεκαετία του 1780, όταν ο Σαντ ήταν έγκλειστος στη Βαστίλη, αλλά εκδόθηκε, μετά από πολλές περιπέτειες, για πρώτη φορά το 1904. Άσκησε τεράστια γοητεία σε σημαντικότατους διανοούμενους και συγγραφείς: Μποντλέρ, Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί, Λαμαρτίνος, Λοτρεαμόν, Νίτσε, Πολ Ελιάρ, Φουκό, Μπατάιγ, Φλομπέρ, Μπαρτ, Μπρετόν, Αραγκόν, Λακάν και πολλοί και σημαντικοί άλλοι μαγεύτηκαν από τη σκληρή, «ανάποδη» ουτοπία, όπως ονόμασε το βιβλίο ο Οκτάβιο Πας, ο οποίος το διάβασε ως μια αλληγορία για την απάθεια της εξουσίας απέναντι στα απανθρωποποιημένα θύματά της και ως μια βίαιη τελετουργία αντιστροφής και βεβήλωσης των πάντων που καταργεί κάθε αυτοπεριορισμό.

Dolly Alderton, Όλα όσα ξέρω για την αγάπη, εκδόσεις Key Books
Πώς είναι να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι και στην πορεία να μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι τη φιλία, τη δουλειά, την απώλεια και την αγάπη; Όταν πρόκειται για τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της ενηλικίωσης, η δημοσιογράφος και πρώην αρθρογράφος των Sunday Times τα έχει δει και τα έχει δοκιμάσει όλα. Στην αυτοβιογραφία της αφηγείται γλαφυρά το πώς ερωτεύτηκε, πώς βρήκε δουλειά, πώς μέθυσε, πώς την παράτησαν, πώς συνειδητοποίησε ότι ο Ιβάν από το ψιλικατζίδικο στη γωνία μπορεί να είναι ο μόνος αξιόπιστος άντρας στη ζωή της και ότι κανείς, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καλύτερες φίλες της. Με κακά ραντεβού αλλά καλές φίλες, η άκρως αστεία, ενίοτε σπαρακτική, αυτοβιογραφία της Dolly Alderton μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες, με τη συγγραφέα να υφαίνει τις προσωπικές της ιστορίες με αυτοσαρκασμό που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές κάθε γυναίκας, κάθε ηλικίας.

George R.R. Martin, Παιχνίδι του Στέμματος, εκδόσεις Anubis
Ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στον νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου. Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες, βασιλείς και βασίλισσες, ιππότες και μάγοι, ευγενείς και δολοφόνοι, βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με το θανατερό Παιχνίδι του Στέμματος, στο πιο επικό έργο που γράφτηκε ποτέ, όπως διατείνονται οι ορκισμένοι γκεϊμθρονάκηδες.

Ana Huang, Ο Βασιλιάς της Αλαζονείας, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Από το οπισθόφυλλο: «Τολμηρή, αυθόρμητη και γεμάτη ζωή, η Ιζαμπέλα Βαλένθια είναι ένα κορίτσι που ποτέ δεν πήγε σε ένα πάρτι που δεν πέρασε καλά και δεν υπάρχει άνδρας που να μην κατάφερε να γοητεύσει. Εκτός από τον Κάι. ∆εν είναι ο τύπος της – εκείνος μεταφράζει κλασικά κείμενα στα Λατινικά για να διασκεδάσει, και η ιδιότητά του ως μέλους στην ιδιωτική λέσχη όπου εκείνη δουλεύει ως μπαργούμαν σημαίνει ότι είναι αυστηρά “απαγορευμένος”. Όμως αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί είναι ότι πίσω από το ψυχρό παρουσιαστικό, κρύβεται ένας άνδρας που θα μπορούσε να την κάνει να λιώσει με ένα και μόνο άγγιγμα και έτσι οι δυο τους όσο και να προσπαθήσουν, δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στις απαγορευμένες επιθυμίες, ακόμα κι αν αυτό θα τους κοστίσει τα πάντα. Συγκρατημένος, με αυτοέλεγχο και υπερβολικά τυπικός, ο Κάι Γιανγκ δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση για χάος στη ζωή του, παρόλο που η Ιζαμπέλα, με τα μοβ μαλλιά της και τα ανάρμοστα αστεία της, είναι το χάος προσωποποιημένο. Με μια σημαντική ψηφοφορία για τη θέση του CEO να πλησιάζει και μια αυτοκρατορία ΜΜΕ να διακυβεύεται, ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τον περισπασμό της, καθώς η Ιζαμπέλα αντιπροσωπεύει ό,τι δεν θα έπρεπε να επιθυμεί. Όμως σε κάθε βλέμμα και κάθε άγγιγμά της, ο Κάι μπαίνει στον πειρασμό να σπάσει όλους τους κανόνες και να τη διεκδικήσει».

Costanza Casati, Κλυταιμνήστρα, εκδόσεις Μίνωας
Είναι κόρη βασιλιά, αλλά παντρεύεται τύραννο. Τον παρακολουθεί να θυσιάζει το παιδί της στους θεούς. Περιμένει καρτερικά. Καταστρώνει την εκδίκησή της. Την έχουν αποκαλέσει «υπερήφανη», «βάναυση», «μονόφρουρη», «τρελή από φιλοδοξία», «δολοφόνο». Την έχουν αποκαλέσει πολλά, τίποτα από αυτά, όμως, δεν έχει σημασία. Ξέρει πώς να παίξει το παιχνίδι, κι αν δεν της δοθεί η εξουσία θα την πάρει μόνη της. Αυτή είναι η συναρπαστική ιστορία δύναμης, μίσους, αγάπης, με πρωταγωνίστρια τη βασίλισσα που σκόρπισε άγρια τον θάνατο σε όσους την αδίκησαν.

Lauren Bravo, Αγαπημένα πράγματα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Η ζωή της Γκουέν έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχει πατήσει τα τριάντα, είναι μόνη, οι φίλες της φροντίζουν τα μωρά τους στα προάστια και οι γονείς της μιλάνε ασταμάτητα για πράγματα τόσο σημαντικά όσο οι κάδοι του δήμου. Η Γκουέν νιώθει μοναξιά και, όταν την απολύουν από μια δουλειά που έτσι κι αλλιώς σιχαινόταν, τρώγοντας μόνη της σε μια παμπ, δοκιμάζει την πιο νόστιμη πουτίγκα της ζωής της, συνειδητοποιώντας όμως πως δεν έχει κανέναν για να το μοιραστεί. Αποφασίζει να αρχίσει να ζει ξανά τη ζωή της, να ξαναβρεί τις φίλες της, να επανασυνδεθεί με την οικογένειά της, και να κλείσει επιτέλους αυτό το ραντεβού στον οδοντίατρο, με πρώτη στάση το μέρος όπου όλα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία: το μαγαζί μεταχειρισμένων της γειτονιάς της. Με τη βοήθεια απρόσμενων φίλων και παλιών αντικειμένων, που κουβαλούν τις δικές τους κρυφές ιστορίες, η Γκουέν θα βρει έναν τρόπο να ξεκουνηθεί και να προχωρήσει με γενναιότητα. Ένα βιβλίο για τη φιλία, την απώλεια, το πώς να ξαναβρίσκεις τον δρόμο σου.

Pedro Almodovar, Το τελευταίο όνειρο, εκδόσεις Διόπτρα
Το «Τελευταίο όνειρο» συγκεντρώνει για πρώτη φορά δώδεκα αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodovar, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως σήμερα. Ένα εγκώμιο της σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, από έναν συγγραφέα που δεν φοβάται να μιλήσει για τις πιο προσωπικές στιγμές του. Εξερευνώντας την επιθυμία, τη θνητότητα, τη μοναξιά και την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας, το βιβλίο είναι σαν ένα μάστερκλαςγια το πώς ν’ αφηγηθείς μια ιστορία. Η συλλογή αντικατοπτρίζει τις εμμονές του σε πολλά από τα θέματα της κινηματογραφικής του δουλειάς περνώντας από τη σάτιρα στο gothic και το autofiction, με χαρακτηριστική ευκολία: μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ιησού και τον Βαραββά, μια καλτ σκηνοθέτρια που αναζητά αγχολυτικά μια μέρα αργίας, το διήγημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Κακή εκπαίδευση» και η ομώνυμη ιστορία, «Το τελευταίο όνειρο», το συγκινητικό χρονικό δηλαδή του θανάτου της μητέρας του, όλα θα τα βρείτε εδώ να Αλμοδοβαρίζουν ασύστολα και να Πεντράρουν μοναδικά.

Hila Blum, Πώς να αγαπάς την κόρη σου, εκδόσεις Gutenberg
Κρυμμένη σε ένα σκοτεινό δρομάκι, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το δικό της σπίτι, η Γιοέλα παρακολουθεί σιωπηλή δυο κοριτσάκια και τη μαμά τους. Είναι οι εγγονές της, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ, και η κόρη της, η Λέα, την οποία έχει χρόνια να συναντήσει. Η Λέα, σκέφτεται η Γιοέλα, «ήταν ένα κοριτσάκι που εμείς οι γονείς του, αγαπούσαμε μέχρι τρέλας. Ήταν ο έρωτας της ζωής μας». Τι συνέβη και αποξενώθηκαν; Μέσα από τις αναμνήσεις της Γιοέλα η Χιλά Μπλουμ, γεννημένη στην Ιερουσαλήμ το 1969, εμβαθύνει σε μια από τις πιο περίπλοκες σχέσεις, αυτή της μητέρας και της κόρης. «Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα που θα προκαλέσει ρίγη σε κάθε γονιό» έγραψε ο Guardian, ενώ οι New York Times το βρήκαν «σαν ένα ψυχολογικό ταξίδι με πολύ σασπένς που ερευνά πώς ακόμα και η πιο αγνή μητρική αγάπη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες».

George R.R.Martin, Elio M. Garcia Jr, Linda Antonsson, Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου, εκδόσεις Anubis
Η Άγνωστη ιστορία του Westeros και του «Game of Thrones»! Από την Εποχή της Αυγής ως την έλευση των Πρώτων Ανθρώπων και από την άφιξη του Αίγκον του Κατακτητή και των δράκων του ως την πτώση του Παράφρονα Βασιλιά, αυτό είναι άλλο ένα χρονικό από την ιστορία του Γουέστερος, το ιστορικό υπόβαθρο για να ερμηνευθεί κάθε σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο «Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» του George R.R. Martin του «Game of Thrones». Από τα Επτά Βασίλεια ως το μυθικό Ασάι της Ανατολής, οι άγνωστες πτυχές του μαγικού κόσμου ξεδιπλώνονται σε μια μοναδική έκδοση αναφοράς, που περιλαμβάνει πάνω από 170 έγχρωμες εικονογραφήσεις και χάρτες καθώς και γενεαλογικά δέντρα των Οίκων Σταρκ, Λάννιστερ και Ταργκάρυεν.

Τoshikazu Kawaguchi, Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η συνέχεια του μπεστ σέλερ «Πριν κρυώσει ο καφές» και τι θα άλλαζες εάν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν; Επιστροφή, επομένως, σε ένα μικρό σοκάκι στο Τόκιο, όπου βρίσκεται καφέ που σερβίρει περισσότερα από εκατό χρόνια προσφέροντας στους πελάτες του τη μοναδική εμπειρία-δυνατότητα να γυρίσουν αντίστροφα στον χρόνο. Θα συναντήσετε τέσσερις νέους χαρακτήρες: έναν άνθρωπο που αναζητά τον καλύτερό του φίλο, του οποίου την κόρη μεγάλωσε ως δική του, τον γιο που δεν επέστρεψε στο σπίτι για την κηδεία της μητέρας του, τον εραστή που θέλησε να δει το κορίτσι που δεν μπόρεσε να παντρευτεί και τον ηλικιωμένο ντετέκτιβ που δεν κατάφερε να σώσει την ίδια του τη γυναίκα. Οι κανόνες παραμένουν ίδιοι: Οι πελάτες πρέπει να καθίσουν στη σωστή θέση, να δεχτούν τον καφέ που τους προσφέρουν και, προπάντων, πρέπει να επιστρέψουν στο παρόν πριν αυτός κρυώσει. Με απλότητα και ζεστασιά, το βιβλίο αυτό εξερευνά πώς μας επηρεάζει το παρελθόν που κουβαλάμε μέσα μας και μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να συναντήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, έστω και για μία τελευταία φορά.

Karen Jennings, Ένα νησί, εκδόσεις Gutenberg
Εδώ και είκοσι χρόνια ο Σάμιουελ ζει στον φάρο ενός μικρού νησιού στα ανοιχτά μιας αφρικανικής χώρας. Ανθρώπους βλέπει σπανίως, αφού μόνο πτώματα μεταναστών ξεβράζει η θάλασσα και καθώς κανένας από τη στεριά απέναντι δεν ενδιαφέρεται για αυτά, ο Σάμιουελ τα θάβει σε διάφορα μέρη του νησιού. Μια μέρα βρίσκει έναν ναυαγό να αναπνέει ακόμα. Αρχίζει να τον φροντίζει, αλλά και τον φοβάται, αφού κάθε κίνηση του ξένου αυξάνει τις υποψίες του Σάμιουελ. Ο άγνωστος δεν μιλά τη γλώσσα του φαροφύλακα για να πει πώς βρέθηκε στο πέλαγος. Και μόνο η παρουσία του, όμως, φέρνει στη μνήμη του Σάμιουελ το παρελθόν του, την περίοδο της αποικιοκρατίας, τους επαναστάτες που έγιναν δικτάτορες, τη δική του στάση σε όλα αυτά και ένα βαθύ τραύμα που απειλεί τα πάντα ανάμεσά τους. Ένα μυθιστόρημα για την ενοχή, τον φόβο, την αγωνία του να ανήκεις κάπου και το ερώτημα ως προς το μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να προστατεύσεις ό,τι θεωρείς δικό σου, γραμμένο λιτά και τρυφερά.

George R.R.Martin, Elio M. Garcia Jr, Linda Antonsson, Η άνοδος του Δράκου, εκδόσεις Anubis
Ιδανικό για τους παλιούς θαυμαστές του «Game of Thrones», καθώς και για όσους συναντούν για πρώτη φορά τους Ταργκάρυεν στο «House of the Dragon», η «Άνοδος του Δράκου» απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πιο ισχυρή οικογένεια που ζει στα Επτά Βασίλεια. Πλούσια σε εικαστικό υλικό με περισσότερες από 180 ολοκαίνουργιες εικονογραφήσεις, η ιστορία λειτουργεί ως εισαγωγή στον Οίκο των Ταργκάρυεν, την εμβληματική οικογένεια που βρίσκεται στο επίκεντρο του «House of the Dragon», η οποία κατέχει τον Σιδερένιο Θρόνο με τους δράκους της να κυριαρχούν στους ουρανούς. Η ιστορία της μόνης οικογένειας δρακοαφεντάδων που επέζησε από την καταστροφή της Βαλύρια χαρακτηρίζεται από πολύπλοκους πολιτικούς ελιγμούς, συμμαχίες και προδοσίες, πράξεις ευγενείς όσο και άνανδρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.