Βιβλιο

Η ζωή του Freddie Mercury για πρώτη φορά σε κόμικ

Το graphic novel «Σκιές στο φως» περιγράφει κυρίως την προσωπικότητά του από την παιδική του ηλικία και τα καθοριστικά πρώτα χρόνια του στην Αγγλία, μέχρι την καθιέρωσή του

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 921
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
freddie-mercury-shadown-illuminated-gr-1074

Freddie Mercury - «Σκιές στο φως»: ένα graphic novel για τον αξέχαστο τραγουδιστή των Queen.

Ο Freddie Mercury είχε μια ζωή σχεδόν προβλέψιμη σε ό,τι αφορά τη μουσική του καριέρα, τουλάχιστον στην αρχή της. Παιδί μεταναστών που αγαπούσε τη μουσική, τη ζωγραφική και τον χορό. Με την είσοδό του στο καλλιτεχνικό κύκλωμα του Λονδίνου ως γραφίστας, άρχισε αμέσως και η γνωριμία του με τη μουσική σκηνή της πόλης μέχρι που βρήκε το τέλειο «ματσάρισμα» με τα άλλα μέλη των Queen και δημιούργησαν αυτό το γκρουπ, του οποίου η σύνθεση δεν άλλαξε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του. Γρήγορα ο ίδιος άρχισε να ξεχωρίζει ως περσόνα, όχι μόνο για την εξτράβαγκαντ σκηνική του παρουσία και τις ερμηνευτικές του ικανότητες, αλλά και ως άνθρωπος που «βγήκε στο φως». Αποδεχόμενος τον gay εαυτό του ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο την τέχνη του, αλλά και πέρασε στη σφαίρα του σούπερ σταρ με όλα τα συνεπακόλουθα.

Μετά τον θάνατό του, η φήμη του έφτασε στα όρια του θρύλου και, με κάποιον ανεξήγητο τρόπο, τα τραγούδια των Queen γίνονται τώρα αγαπητά και σε ένα άλλο κοινό, εντελώς απρόοπτα. Οι Gen Z ανακάλυψαν τον Freddie Mercury και τους Queen κυρίως μέσω του επικού «Bohemian Rhapsody» και ενδιαφέρονται για την πολυκύμαντη ζωή του.

Με τέτοιο καλό timing και ακολουθώντας τη μόδα των βιογραφιών σε graphic novel, παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά μια σειρά από highlights της ζωής του Mercury σε μορφή κόμικ. Πρωτότυπος ο τίτλος: «FREDDIE MERCURY: Shadows Illuminated». Οι συγγραφείς είναι οι Camilla Zhang και Tres Dean. Εικονογράφοι, οι Jason Ullmeyer και Courtney Menard. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Σάββας Αργυρού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ Comics.

Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»

Το graphic novel, χωρίς να μπαίνει σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, περιγράφει κυρίως την προσωπικότητα του Freddie από την παιδική του ηλικία στη Ζανζιβάρη ως Φαρόκ Μπουλσάρα και τα καθοριστικά πρώτα χρόνια του στην Αγγλία, μέχρι την καθιέρωσή του σε παγκόσμιο ροκ σταρ και ανεπανάληπτο performer.

Χωρίς ιδιαίτερα καλό σχέδιο, αλλά με εντυπωσιακά ολοσέλιδα illustrations περιγράφει με διακριτικότητα και υπονοούμενα την ανεπίσημη ιστορία η οποία πατάει σε λόγια του ίδιου του Mercury, παρμένα από συνεντεύξεις του. Κάτι που δίνει στο άλμπουμ μια αυθεντικότητα και σκιαγραφεί σε καλό βαθμό την προσωπικότητα του τραγουδιστή ο οποίος είχε πει τη φράση με την οποία ξεκινάει το βιβλίο:

Σκέφτηκα, δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος…

Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»

Freddie Mercury: Μερικά πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς ξεφυλλίζοντας το «Σκιές στο φως»

  • Ο Mercury ως έφηβος ήταν εξαιρετικός στο μποξ.
  • Αν και έκανε σπουδές πιάνου, έπαιζε με το αυτί. Δεν ήξερε να διαβάζει νότες.
  • Μπήκε στη σχολή Καλών Τεχνών ελπίζοντας να γίνει γραφίστας.
  • Στα πρώτα του φοιτητικά χρόνια είχε με τον Roger Taylor έναν πάγκο στην αγορά του Kensington και πουλούσε vintage ρούχα.
  • Σχεδίασε ο ίδιος το λογότυπο των Queen συνδυάζοντας όλα τα ζώδια των μελών: δύο λιοντάρια για τους Λέοντες John και Roger, ένα καβούρι για τον Καρκίνο, τον Bryan, και δύο νεράιδες για τον Παρθένο τον Freddie. Και δεν πίστευε καν στην αστρολογία!
  • «Φαντάζεστε να βγαίναμε να πούμε κομμάτια που έχουμε γράψει όπως το “Bohemian Rhapsody” και το “Somebody to love” με τζιν και κοντομάνικο μπλουζάκι, χωρίς τίποτα άλλο; Δεν θα έπιανε ποτέ».
  • «Φυσικά και είμαι εξωφρενικός, θηλυπρεπής, θεατρικός και επιδεικτικός, αλλά δεν επέλεξα εγώ αυτήν την εικόνα. Είμαι ο εαυτός μου».
  • «Η αίσθηση που παίρνω από το κοινό είναι καλύτερη από το σεξ. Λατρεύω αυτόν τον ενθουσιασμό και πάντα νιώθω ότι θέλω κι άλλο – κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο… Αλλά δεν είμαι έτσι στην καθημερινή μου ζωή».
  • Την πρώτη φορά που πήγαν οι Queen στην Ιαπωνία δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους: Στο αεροδρόμιο είχαν σταματήσει όλες οι ανακοινώσεις των πτήσεων και έπαιζαν τη μουσική τους.
  • «Πολλές φορές γράφω στίχους μέσα στη νύχτα χωρίς να ανάψω το φως».
  • Το «Crazy little thing called love» το έγραψε στο μπάνιο. Του πήρε μόλις 15 λεπτά.
  • «Απεχθάνομαι να εξηγώ τα τραγούδια μου σε βάθος. Μη μου ζητήσετε ποτέ κάτι τέτοιο».
  • «Από τη στιγμή που θα μάθω ότι κάποιος με πρόδωσε γίνομαι ένα τέρας».
  • «Κάποιες φορές ξυπνάω τα βράδια λουσμένος στον ιδρώτα… Φοβάμαι… επειδή είμαι μόνος».
  • «Ο σύντροφός μου είναι κομμωτής, αγάπες μου! Βρήκα επιτέλους τη γωνίτσα μου σ’ αυτή τη ζωή και δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν μαλάκα να μου τη χαλάσει».
  • «Με τη Μονσερά Καμπαγιέ έχουμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Κάνει αστεία, βρίζει και δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά».
  • Στο σπίτι των ονείρων του έβαλε τον αρχιτέκτονα να ενώσει τρία δωμάτια για να κάνει την κρεβατοκάμαρά του και μια μέρα, μεθυσμένος, του ζήτησε να βάλει κι έναν γυάλινο θόλο.
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»
Freddie Mercury, «Σκιές στο φως»

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.