Βιβλιο

Μαρία Σκαμάγκα: Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων

Ένα παραμύθι για την εποχή που καταλαβαίνουμε ότι μεγαλώνουμε, τη στιγμή που σκεφτόμαστε το παρελθόν και συνειδητοποιούμε όσα μας συνδέουν μαζί του

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρία Σκαμάγκα: Το παραμύθι «Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων» για παιδιά από 12 ετών κυκλοφορεί από τις εκδ. Μεταίχμιο

Ο «Πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων» της Μαρίας Σκαμάγκα (εκδ. Μεταίχμιο) είναι μια ιστορία για την εποχή που καταλαβαίνουμε ότι μεγαλώνουμε, τη στιγμή που σκεφτόμαστε το παρελθόν και συνειδητοποιούμε όσα μας συνδέουν μαζί του: οι ιστορίες γνωστών και λιγότερο γνωστών προσώπων που ξετυλίχτηκαν πριν από τη δική μας αλλά και η μεγάλη Ιστορία. Είναι και ένα αφήγημα για τις διαδικασίες που μας δένουν με τον κόσμο, για το υπέδαφος της αγάπης και της νοσταλγίας.

Το παιδικό βιβλίο «Πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων»

Ο Παντελής παραθερίζει σ’ ένα νησί του Αιγαίου, σ’ ένα χωριό δίχως παιδιά, σε μια εποχή δίχως ερεθίσματα άλλα πέρα απ’ αυτά που προσφέρει η φύση, ένα ραδιόφωνο και τα χιλιοδιαβασμένα του κόμικς. Όλα αλλάζουν όταν ένα άλλο συνομήλικο αγόρι, ο Λεωνίδας, έρχεται να μείνει στο διπλανό σπίτι με τους γονείς του. Αθηναίος και αυτός, θα γίνουν αχώριστοι φίλοι και μαζί θα αρχίσουν να ψάχνουν τις… λίρες που έκρυψαν οι Γερμανοί στον πόλεμο, σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι. Το καλοκαίρι αυτό των δέκα του χρόνων θα είναι για ‘κείνον ένα καλοκαίρι ανακαλύψεων. Στη διάρκειά του, αγαπημένα πρόσωπα θα φωτιστούν από ένα καινούργιο φως και ο ορίζοντας της ζωής του θ’ ανοίξει για να χωρέσει πολλά καινούργια και θαυμαστά: έναν φίλο, έναν παππού, το παρελθόν της οικογένειάς του και μαζί μ’ αυτό και ‘κείνο του τόπου του.

Μαρία Σκαμάγκα - βιογραφικό

Η Μαρία Σκαμάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει γράψει διηγήματα και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μετάφραση δοκιμίων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Ο σκύλος Κάρλος είναι το πρώτο της παραμύθι.