Βιβλιο

Σαμ Άλτμαν: Τα 9 βιβλία που πιστεύει πως όλοι πρέπει να διαβάσουμε

Ο τιτάνας της τεχνολογίας πιστεύει πως το διάβασμα μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις μερικά από τα σημαντικότερα ερωτήματα της ζωής

Γιώργος Δήμος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Τα 9 βιβλία που χρειάζεται να έχεις στη βιβλιοθήκη σου

Το όνομα του CEO της OpenAIΣαμ Άλτμαν, βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, όσο αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Αμερικανός τιτάνας της τεχνολογίας, που ηγείται της άνθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, λατρεύει το διάβασμα και πιστεύει πως δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσεις από το στρες της ημέρας, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις μερικά από τα σημαντικότερα ερωτήματα της ζωής. Επιλέγοντας αναγνώσματα τόσο φιλοσοφικά, όσο και ιστορικά, από τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά και από την εποχή μας, ο Σαμ Άλτμαν έφτιαξε μία λίστα με τα βιβλία που πιστεύει πως ο καθένας μας θα είχε κάτι να κερδίσει διαβάζοντας. Πολλά από αυτά εξερευνούν την ηθική στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ή της τεχνολογίας γενικότερα) και βοήθησαν τον ίδιο στο να διευρύνει τη σκέψη του και τελικά να γίνει αυτός που είναι σήμερα.

1. «Η αναζήτηση του ανθρώπου για το υπέρτατο νόημα» (1946), του Βίκτορ Φρανκλ

Βίκτορ Φρανκλ: «Η αναζήτηση του ανθρώπου για το υπέρτατο νόημα» (1946)

Ο Αυστριακός ψυχολόγος και φιλόσοφος, Βίκτορ Φρανκλ, έγραψε αυτό το βιβλίο αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφορμώμενος από την εμπειρία του ως επιζώντας του Ολοκαυτώματος. Οξυδερκής και μεθοδικός, ο Φρανκλ παραθέτει τη νέα του ψυχοθεραπευτική μέθοδο για να βρει κανείς νόημα στη ζωή του, ολοκληρώνοντας στόχους, νοιαζόμενος για ένα άλλο άτομο ή βρίσκοντας νόημα στο να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με αξιοπρέπεια.

2. «Σκέψη, αργή και γρήγορη» (2011), του Ντάνιελ Κάνεμαν

Ντάνιελ Κάνεμαν: «Σκέψη, αργή και γρήγορη» (2011)

Στο βιβλίο αυτό, ο Αμερικανό-Ισραηλινός ψυχολόγος, Ντάνιελ Κάνεμαν, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2002, περιγράφει τα δύο κυρίως συστήματα στα οποία χωρίζεται η Σκέψη. Το Σύστημα 1 είναι γρήγορο, διαισθητικό και συναισθηματικό, ενώ το Σύστημα 2 είναι πιο αργό, συνετό και έλλογο. Σκοπός του είναι να μας αποκαλύψει τις εξαιρετικές δυνατότητες ή τα ελαττώματα και τις στρεβλώσεις της σκέψης μας, προβάλλοντας τη μεγάλη επιρροή των διαισθητικών εντυπώσεων στη συμπεριφορά μας.

3. «Από το μηδέν στο ένα» (2014), των Πίτερ Τιλ και Μπλέικ Μάστερς

Πίτερ Τιλ και Μπλέικ Μάστερς: «Από το μηδέν στο ένα» (2014)

Σε αυτό το σημείο, ο Σαμ Άλτμαν προτείνει ένα βιβλίο των επιχειρηματιών Πίτερ Τιλ και Μπλέικ Μάστερς, των οποίων την ηθική δουλειάς θαυμάζει. Ο Τιλ, μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους που επένδυσαν στην OpenAI το 2015, δίνοντας στον Άλτμαν τη δυνατότητα να συνεργαστεί μαζί του από νωρίς. Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για το πώς μπορεί να στηθεί μία «start-up» εταιρία από το μηδέν και βασίζεται σε μία σειρά από αποφθέγματα του Μάστερς και ένα μάθημα που ο Τιλ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2012.

4. «Γενναίος νέος κόσμος» (1932), του Άλντους Χάξλεϋ

Άλντους Χάξλεϋ: «Γενναίος νέος κόσμος» (1932)

Λίγα βιβλία επιστημονικής φαντασίας έχουν προβλέψει τα προβλήματα του μέλλοντος με τόση ακρίβεια, όσο ο «Γενναίος νέος κόσμος» του Βρετανού συγγραφέα, Άλντους Χάξλεϋ. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου η ευτυχία κατασκευάζεται σε εργοστάσια και η ατομικότητα έχει πλέον εξαφανιστεί. Όπως και στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ, έτσι και εδώ, ακολουθούμε την περιπέτεια ενός ανθρώπου που τολμάει να αμφισβητήσει το σύστημα, και όσο ανακαλύπτει περισσότερα, τόσο καταλαβαίνει τη σαθρότητά του, αλλά και την απολυταρχική του φύση.

5. «Η αρχή του απείρου» (2011), του Ντέιβιντ Ντόιτς

Ντέιβιντ Ντόιτς: «Η αρχή του απείρου» (2011)

Σε αυτό το ιστορικό βιβλίο, ο Ντέιβιντ Ντόιτς διερευνά τις τεχνολογικές και φιλοσοφικές εξελίξεις του κόσμου μας, από την εποχή του Διαφωτισμού και ύστερα. Εμμένοντας σε μεγάλες ανακαλύψεις, όπως αυτή της κβαντικής μηχανικής, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, ο συγγραφέας θέλει να ενσταλάξει σε όλους μας τον θαυμασμό για όσα έχουμε πετύχει, αλλά και τη γνώση ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της άπειρης δυνατότητας της ανθρωπότητας.

6. «Blitzscaling» (2018) των Ρέιντ Χόφμαν και Chris Yeh

Ρέιντ Χόφμαν και Chris Yeh: «Blitzscaling» (2018)

Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι ο Σαμ Άλτμαν επέλεξε να συμπεριλάβει ένα βιβλίο του άλλου, ιδρυτικού επενδυτή της OpenAI, Ρέιντ Χόφμαν, στη λίστα με τα αγαπημένα του όλων των εποχών. Άλλωστε, ο κολοσσός αυτός δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί αν οι επενδυτές και οι συνιδρυτές δεν πίστευαν ο ένας στο όραμα του άλλου. Το «Blitzscaling» είναι ένας οδηγός για να δημιουργήσεις μία εξαιρετικά υψηλής αξίας εταιρία, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει δουλέψει πολλές φορές για τον ίδιο τον Χόφμαν.

7. «Υπερνοημοσύνη» (2014), του Νικ Μπόστρομ

Νικ Μπόστρομ: «Υπερνοημοσύνη» (2014)

Ο φιλόσοφος Νικ Μπόστρομ ασχολείται στο βιβλίο του αυτό με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του υπαρξιακού ρίσκου που αυτή παρουσιάζει για την ανθρωπότητα. Χωρίς να μπορεί να τοποθετήσει χρονικά το πότε η «Υπερνοημοσύνη», όπως εκείνος την ονομάζει, θα είναι σε θέση να απειλήσει τον άνθρωπο, υποστηρίζει αυτή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί και θα μπορούσε ακόμα και να κυριεύσει τον κόσμο. Είναι ένα από τα φιλοσοφικά ερωτήματα που οπωσδήποτε απασχολεί ανθρώπους σαν τον Άλτμαν.

8. «Winning» (2005), των Τζακ και Σούζι Γουέλς

Τζακ και Σούζι Γουέλς: «Winning» (2005)

Το βιβλίο του πρώην CEO της General ElectricΤζακ Γουέλς, «Winning», το οποίο έγραψε με τη βοήθεια της τελευταίας συζύγου του, Σούζι, είναι ένας σίγουρος οδηγός επιτυχίας, για τον κόσμο του επιχειρείν. Με καλά σχόλια από μεγιστάνες όπως τον Γουόρεν Μπάφετ, το βιβλίο διαθέτει πολλή από την αστείρευτη ενέργεια και το πάθος του επιχειρηματία.

9. «Secrets of Sand Hill Road» (2019), του Scott Kupor

Scott Kupor: «Secrets of Sand Hill Road» (2019)

Το βιβλίο του Scott Kupor για τη Σίλικον Βάλεϊ και συγκεκριμένα την φημισμένη οδό Sand Hill Road, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα. Ο συγγραφέας, από την οπτική ενός δικηγόρου που αποφάσισε να γίνει «venture capitalist», μιλάει για τη διεθνή αυτή κοιτίδα της τεχνολογίας, όπου ζουν και εργάζονται μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι ένα απαραίτητο βιβλίο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης όσων ζουν εκεί και να μάθουν μερικά σημαντικά πράγματα για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.