Βιβλιο

Ο Βαγγέλης Βαγιανός, μαθητής, διαβάζει...

Δύο έμπειροι συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων μάς ταξιδεύουν στο παρελθόν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε ομοιότητες και διαφορές «πολιτισμών»...

44128-99249.jpg
Βαγγέλης Βαγιάνος
ΤΕΥΧΟΣ 268
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8473-19451.jpg

Ο «Ακλόνητος βράχος» περιγράφει τη μάχη ανάμεσα στο «ορειχάλκινο τείχος» των Σπαρτιατών και στην ατσάλινη ρητορική των Αθηναίων. Το βιβλίο παρουσιάζει μια καθοριστική φάση του Πελοποννησιακού πολέμου, τη μάχη της Σφακτηρίας (424 π.Χ.), μέσα από τα βιώματα δύο αδερφών. Παρακολουθούμε την εκπαίδευση των Σπαρτιατών μέχρι τα 32 τους χρόνια όπου και παίρνουν τις βασικές αρχές τους, αρχές που θα καταρρεύσουν μπροστά στα βέλη των Αθηναίων και τις κακουχίες του πολέμου. Παράλληλα βλέπουμε τη μάχη και από την οπτική των Αθηναίων, τις δυσκολίες που και εκείνοι περνούσαν αντιμέτωποι με το αδιαπέραστο τείχος των Σπαρτιατών. Ο Νικάστρο, συγγραφέας έμπειρος στα ιστορικά μυθιστορήματα, σκιαγραφεί πολύ πετυχημένα τις διαφορές που είχαν οι δύο αυτοί πολιτισμοί προβάλλοντας τις αντιθέσεις τους.  

Μία άνιση μάχη προς τιμήν της πατρίδας είναι το θέμα του βιβλίου «Οι πύλες της φωτιάς». Ο Πρέσσφιλντ, μυθιστοριογράφος με πολλά best sellers στο ενεργητικό του, γράφει για τη γνωστή μάχη Ελλήνων και Περσών που μαίνεται στο κέντρο του γνωστού τότε κόσμου. Θερμοπύλες, 480 π.Χ. «Αν η Σπάρτη χάσει τον ένα βασιλιά της τότε η πόλη δεν θα πέσει». Ο χρησμός δόθηκε στο βασιλιά Λεωνίδα. Ήξερε το χρέος του και το ακολούθησε πιστά. 300 Σπαρτιάτες και σύμμαχοι αντιτάχθηκαν στις μυριάδες των Περσών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι ανεξαιρέτως. Μέσα από τα μάτια ενός Σπαρτιάτη βοηθητικού μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα πράγματα για την πολεμική μηχανή ονόματι Σπάρτη, αλλά και για την ανθρώπινη πλευρά των «ομοίων» που κρύβονταν πίσω από τη σιδερένια μάσκα που σκόρπιζε τον τρόμο. Μπορούμε επίσης να δούμε και άλλα στοιχεία των Περσών και του ίδιου του Ξέρξη, εκτός από τη σκληρότητα με την οποία συνήθως παρουσιάζονται. Δεν λείπουν η συγκίνηση, οι επικές μάχες και οι σπαρακτικοί έρωτες, που κάνουν το βιβλίο αυτό τόσο ξεχωριστό.

«Ακλόνητος βράχος» Νίκολα Νικάστρο, μτφ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Μίνωας, σελ. 447

«Οι πύλες της φωτιάς» Στίβεν Πρέσσφιλντ, μτφ. Βασιλική Κοκκίνου, εκδ. Πατάκη, σελ. 544

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.