- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα δωμάτια των συγγραφέων: Χριστίνα Λιναρδάκη
Η νέα στήλη της Athens Voice παρουσιάζει τα λημέρια των συγγραφέων μας – πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Τα δωμάτια των συγγραφέων - Νέα στήλη: H Χριστίνα Λιναρδάκη μιλάει για τον χώρο όπου εμπνέεται για να γράψει
Τα δωμάτια των συγγραφέων: Χριστίνα Λιναρδάκη, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια
Αυτός ο μικρός χώρος (ουσιαστικά, μια εσοχή στο σαλόνι) είναι το προσωπικό μου αλχημιστικό εργαστήρι: ένα μικρό γραφείο, συνήθως ακατάσταστο και πάντα γεμάτο από συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων που περιμένουν να διαβαστούν. Παλιότερα, που τα παιδιά ήταν μικρά και χρησιμοποιούσαν κι αυτά τον υπολογιστή, έγραφα τα κείμενα και τις βιβλιοκριτικές μου οπουδήποτε μπορούσα να καθίσω αναπαυτικά με ένα laptop, όμως τελικά βοηθάει να έχεις ένα σταθερό σημείο να γράφεις. Είναι σαν να καλείς την έμπνευση να έρθει μόνο που κάθεσαι εκεί – κάτι σαν δήλωση της πρόθεσής σου και σαν υπόσχεση που έρχεται να σε συναντήσει.
Η αγαπημένη μου στιγμή είναι το πρωί, όταν καταφθάνω εδώ με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, ενώ οι υπόλοιποι στο σπίτι ακόμη κοιμούνται. Αισθάνομαι, νομίζω, όπως ακριβώς κάποιος που ανεβαίνει σε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού κι ετοιμάζεται για μια καινούργια περιπέτεια. Αυτή είναι η αίσθηση γιατί, όταν ξεκινάς να γράφεις, δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει το νήμα της σκέψης σου, τι θαυμαστά πράγματα θα συναντήσεις στην πορεία ούτε πού θα καταλήξεις και τι θα συμπεράνεις. Αυτό από μόνο του είναι μαγικό – εμένα τουλάχιστον πάντα με γοητεύει σαν διαδικασία.
Το έπιπλο του γραφείου και η καρέκλα είναι και τα δύο παλιά και στον τοίχο υπάρχουν γκραβούρες και χαρακτικά, καθώς και μια προθήκη με σπαράγματα κτερισμάτων από τον 6ο αι. π.Χ. που έφτασαν σε μένα ως κληρονομιά της οικογένειας. Όλα αντανακλούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα μου που είναι η συνείδηση του χρόνου. Πάντα έλεγα ότι έχω καταπιεί ρολόι και πράγματι έχω εμμονή με την ακρίβεια: όχι μόνο στα ραντεβού μου και τις προθεσμίες που τηρώ, αλλά κυρίως στον τρόπο που εκφράζομαι που διέπεται επίσης από χρονικότητα και χρονισμούς.
Νομίζω ότι αυτή η εμμονή προσδιόρισε και την ποιητική μου συλλογή «ΣΚΠ» (εκδόσεις Ενάντια, 2024). Αυτήν όμως δεν την έγραψα σε τούτο το γραφείο. Γράφτηκε σε διάφορα σημεία του σπιτιού, του χωριού της μητέρας μου, στο μετρό αλλά και σε άλλους χώρους, νοερούς ή της μνήμης, όπως το παιδικό μου σπίτι, μια απόκρημνη παραλία όπου είχα βρεθεί μικρή και πολλούς άλλους τόπους απ’ όπου έχω περάσει. Τα ποιήματα της συλλογής εκκινούν από προσωπικά βιώματα, όμως έχουν πάρει διαφορετικές τροπές στη φαντασία, εκφράζοντας πιθανότητες που στάθηκαν για λίγο στο μυαλό μου σαν παράλληλες εκδοχές του κόσμου μου.
Η τελειοποίηση ωστόσο των ποιημάτων, το γυάλισμά τους ας πούμε, συντελέστηκε και αυτή σε τούτο το γραφείο. Εδώ που είναι ο χώρος της έμπνευσής μου, εδώ που αφουγκράζομαι τα γραπτά –τα δικά μου ή των άλλων– και γράφω και σβήνω μέχρι να καταλήξω σε κάτι που είναι αυθεντικά δικό μου, κάτι που αποτελεί τη δική μου φωνή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ποιητική συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, περιλαμβάνει 85 ποιήματα και σταχυολογήματα από το 1992 μέχρι σήμερα το 2024.
Στην πρώτη της ποιητική συλλογή κυρίαρχο ρόλο έχει ο Θεός, ο θάνατος, η ψυχή και η γυναίκα-μητέρα
Το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2023 είναι μια μελέτη της κλιμακούμενης αγωνίας μπροστά στην ανατροπή των δεδομένων
Στο βιβλίο του «Αντιπαθητικές λέξεις» ο συγγραφέας πετάει μέσα σε ένα καλάθι λέξεις που περιέγραψαν ιδέες κατά τα έτη 2015-2019, την περίοδο της μεγάλης διαπραγμάτευσης.
Η νέα στήλη της Athens Voice παρουσιάζει τα λημέρια των συγγραφέων μας – πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Η συγγραφέας αναλογίζεται πώς έφτασε ως εδώ και το κάνει με τον μόνο τρόπο που είναι στ’ αλήθεια εφικτός
Ένα βιβλίο για αγόρια που δεν συμβιβάζονται, αλλά αγαπούν τα μπαρ, τα ποτά και τα ξενύχτια. Αντίστοιχα κορίτσια θα το εκτιμήσουν επίσης…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Το τρίτο μέρος της τετραλογίας είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μια ωδή στη γυναικεία φύση
Το (δυστοπικό) αύριο μέσα από τα μάτια του διασήμου ιστορικού
Ήταν ένας ποιητής κάθε στιγμή που σκεφτόταν, κάθε στιγμή που εργαζόταν, κάθε στιγμή που ανέπνεε.
Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
Ο βασικός μεταφραστής του Φρόυντ και του Αντόρνο στα ελληνικά
Ο ποιητής και εκδότης διαβάζει αποκλειστικά για την Athens Voice αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδόσεις Οδός Πανός)
Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού
Το χειρόγραφο «μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά» που το κάνει μοναδικό
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Ο στρατιωτικός βίος και η επικά γενναία πολιτεία του Χαράλαμπου Σειραδάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.