- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μακαρόνια με κιμά ενδέχεται να είναι η «Ελληνίδα ξαδέλφη της μπολονέζ»
Η Μελίσσα Στοΐλη διηγείται ιστορίες φαγητών στο βιβλίο «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων»
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για μακαρόνια με κιμά από το βιβλίο «Και διηγώντας τα να τρως» της Μελίσσας Στοΐλη, εκδόσεις Κίχλη
Και εκεί που περπατάω στην πόλη και ψάχνω για βιβλία και νέες γεύσεις, πέφτω πάνω σε μια ξεχωριστή έκδοση για τον κόσμο της μαγειρικής: «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων» (εκδόσεις Κίχλη). Συγγραφέας η δημοσιογράφος Μελίσσα Στοΐλη.
Επιστρέφω στο σπίτι, ξεφυλλίζω μία μία τις σελίδες. «Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα και ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι βασιλιάδες και επαναστάτες, κλασικά εικονογραφημένα νούμερα επιθεώρησης, οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται την κατσαρόλα κάθε φορά που ανοίγω το καπάκι της» γράφει η δημοσιογράφος. «Ο αχνός της παίρνει μορφή γίνεται ένα τζίνι-παραμυθάς και τα μπλέκει όλα σε ένα γαστρονομικό χορό. Τηγάνια, ταψιά και χύτρες ζωντανεύουν όπως γίνονται τα παραμύθια και διηγούνται συναρπαστικές ιστορίες».
Να, λοιπόν, ο μαγικός κόσμος της κατσαρόλας που μπλέκεται με τον μύθο και στο τέλος φτιάχνει νέα μοναδικά φαγητά. «Η μαγειρική λοιπόν αποτέλεσε ένα χωνευτήρι γηγενών και ξένων αστικών αγροτικών και κοσμοπολίτικων παραδόσεων το οποίο δημιούργησε μια κληρονομιά μοναδικών συνταγών με δάνεια και προσθαφαιρέσεις με παραλλαγές και ριζικές αλλαγές» γράφει η Μελίσσα Στοΐλη. «Έτσι γεννήθηκαν τα μακαρόνια με κιμά, το γιουβέτσι μοσχαράκι, η ταραμοσαλάτα, το αρνάκι φρικασέ, τα σουτζουκάκια, το παστίτσιο, οι αγκινάρες αλά πολίτα, τα γεμιστά, οι πίτες και τόσα άλλα πιάτα που έκαναν μεγάλο σουξέ. Εδέσματα που μπήκαν σε καζάνια πανηγυριών και σε πορσελάνινα σερβίτσια, που πρωταγωνιστούν σε κοινά τραπέζια και στρατιωτικές καραβάνες που σερβιρίστηκαν σε αστικά εστιατόρια και σε λαϊκές ταβέρνες. Που έχουν να θυμηθούμε πολλά από τη γνωστή και άγνωστη ζωή τους τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις και με ένα παράδοξο τρόπο πρόκειται για την αφήγηση της δικής μας ζωής», καταλήγει στην εισαγωγή της η συγγραφέας.
Ψάχνω τώρα να βρω μια συνταγή για την κατσαρόλα γιατί πρέπει να ετοιμάσουμε και φαγητό. Τα μακαρόνια με κιμά ενδέχεται να είναι η «Ελληνίδα ξαδέλφη της μπολονέζ» όπως σημειώνεται στο βιβλίο, και οι ρεμπέτες τραγουδούν για την αξία της μακαρονάδας:
«Μες στη φυλακή είν’ ωραία
άμα βρεις καλή παρέα
Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια
φάτε μάγκες βγάλτε χρόνια»
Ποιο είναι το μυστικό του φαγητού αυτού; «Η ουσία είναι πως ο κιμάς που είχε το πλεονέκτημα να κάνει το φαγητό να φτουράει, αφού αναμεμειγμένος με άλλα υλικά χόρταινε πολλά πεινασμένα. Όταν τα σπίτια απέκτησαν και ηλεκτρικά ψυγεία ή έστω ψυγεία με πάγο, τότε τα νοικοκυριά είχαν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα υλικά για να φτιαχτεί μια περιποιημένη μακαρονάδα».
Πάμε, λοιπόν, στις κατσαρόλες.
Συνταγή για μακαρόνια με κιμά
Υλικά για 4 άτομα
- ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- μια κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα
- μισό κ.γ. ζάχαρη
- μισό κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο μακαρόνια
- κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα τριμμένα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει τελείως.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά, τον οποίο «σπάμε» με το πιρούνι για να μη σβολιάσει, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τέλος, αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σερβίρουμε τα μακαρόνια, μοιράζουμε τον κιμά και ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Και μια συμβουλή: Ίσως η σάλτσα να φαίνεται έτοιμη νωρίτερα, ωστόσο γίνεται νοστιμότερη όταν μαγειρευτεί για πολλή ώρα.
Το βιβλίο
«Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων» της Μελίσσας Στοΐλη, εκδόσεις Κίχλη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα
Μιλήσαμε για το νέο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για τη μονίμως φευγαλέα αίσθηση της μητέρας του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη πλάθει την προσωπική ιστορία
Νέες και κλασικές συγγραφικές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Μια συζήτηση για το νέο της βιβλίο «Χωλ»
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η ζωή και το έργο του πρώτου αληθινού, συνειδητού Ευρωπαίου από τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα του γερμανόφωνου κόσμου
Ένα ξεχωριστό crime novel, όπου ο συγγραφέας είναι συνάμα και χαρακτήρας του έργου
Ο ροκ σταρ του αστυνομικού συνάντησε για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση που συντόνισε η Athens Voice
Μέσα από τη συγκινητική, την αστεία, την τρυφερή και την γκρίζα πλευρά της ζωής, καθένας απ’ αυτούς θα κληθεί να δώσει τη δική του απάντηση
Η εμμονή με τους φόνους των Clutter και η επανάσταση στο είδος του True Crime
Πιο τραγικές, φρικτές ιστορίες, είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς σκαλίζοντας την Ιστορία
Η συνολική καταγραφή της καλλιτεχνικής πορείας μιας από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου από την Κάπα Εκδοτική
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει το σασπένς με τη δύναμη της προσωπικής απελευθέρωσης
Μια επιλογή διηγημάτων που ισορροπούν ανάμεσα στο μυστηριώδες, το τρομακτικό, το φιλοσοφικό και το υπαρξιακό
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Απονεμήθηκαν τα περίβλεπτα λογοτεχνικά βραβεία - Οι δηλώσεις της νικήτριας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.