- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Κατσαρόλες με βιβλία: «Αποκριάτικο ξημέρωμα»
Ζωές, καταστάσεις και συνταγές που ίσως και να χάθηκαν στον χρόνο
![Κατσαρόλες με βιβλία: «Αποκριάτικο ξημέρωμα» Κατσαρόλες με βιβλία: «Αποκριάτικο ξημέρωμα»](/images/1074x600/jpg/files/2024-02-14/katsaroles-vivlia-kreas-makaronia.jpg)
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές από το βιβλίο «Ολίγα τινά περί της ζωής του Αντώνη Κατραμάδου» του Βασίλη Λούλη, εκδόσεις Κέδρος
Μπαίνουμε σιγά σιγά στις Απόκριες και θα σας πάω χρόνια πίσω να θυμηθούμε ζωές, καταστάσεις και συνταγές που ίσως και να χάθηκαν στον χρόνο. Όταν το να έχεις λάδι και κρασί σε έκανε «βασιλιά» και ενώ οι υπόλοιποι πέθαιναν από την πείνα, ακόμη και μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή.
Στο «Αποκριάτικο ξημέρωμα» ο Βασίλης Λούλης (1901-1971) γράφει: «Ήμουνα κακός συγγενής γιατί δεν δεχόμουνα ούτε κουβέντα για να μπουν στον κατάλογο των απόρων άνθρωποι που καμιά ανάγκη δεν είχαν ούτε και δικαίωμα στη μερίδα ανθρώπων, γιατί ούτε το λάδι τους έλειψε ούτε το κρασί και το πετιμέζι. Με λάδι και με κρασί παίρνανε τα πιο καλά ψάρια και το πιο καλό κρέας, έτσι θα πέρναγα εκείνο τον χειμώνα με τις ελιές και τις σαρδέλες και έναν πατσά κάθε Κυριακή. Και η Ζουζού τα μεσημέρια παραφύλαγε, το μάτι της γαρίδα μόλις με έβλεπε να μπαίνω στο στενό για να ανέβω στην κάμαρή μου, άνοιγε το παράθυρο να βλέπω τα καλά της.
»Τα είχε όλα στη γραμμή πάνω στο τραπέζι και πάνω στο περβάζι του παραθυριού να τα βλέπω όλα, όλες τις λιχουδιές της. Κρέατα, μακαρονάδες, μελανούρια, πηχτή, πίτες, κεφτέδες, ρυζόγαλα και τι δεν είχε απ’ όλα τα καλά. Ήταν ακόμη στις δόξες της από τις τελευταίες αναλαμπές από τις 300-400 λίρες που είχε φέρει ο μεγάλος αδερφός τον Αύγουστο του ’45».
Προστρέχω και πάλι στην Εύη Βουτσινά (1950-2013) και ψάχνω γεύσεις αληθινές για να φτιάξω τραπέζι μεγάλο και να έρθει κόσμος. Και περιμένω πάντοτε και εκείνους που μας λείπουν και φύγανε μια για πάντα.
Συνταγές από το βιβλίο «Ολίγα τινά περί της ζωής του Αντώνη Κατραμάδου» του Βασίλη Λούλη, εκδόσεις Κέδρος
Συνταγή για κρέας με χοντρά μακαρούνια
Υλικά
- 2 κιλά τραγόπουλο ή μοσχάρι μπούτι
- μισό κουταλάκι αλεύρι
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 2 κουταλιές λάδι
- 2 κρεμμύδια
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 2 φλιτζάνια ντομάτα
- 1 καρότο
- 5 κλωνάρια μαϊντανό
- μισό κοφτό κουταλάκι μπαχάρι
- 700 γραμ. χοντρά μακαρόνια με τρύπα
- αλάτι χοντρό
- τυρί τριμμένο (όσο θέλετε)
Η εκτέλεση
Κόψτε το κρέας σε μεριδούλες, πλύντε το και βάλτε το στην κατσαρόλα να αφήσει τα υγρά του. Ανακατέψτε πότε πότε με ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα υγρά εξατμιστούν εντελώς ρίξτε μια κουταλιά βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίστε το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τότε πασπαλίστε με το αλευράκι και τσιγαρίστε ακόμα λίγο να ψηθεί και αυτό. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι το μπαχάρι και τα λαχανικά και βάλτε βραστό νεράκι.
Αφήστε το σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει και όταν είναι μισοέτοιμο προσθέστε την ντομάτα, τα σκόρδα, το μπαχάρι και (αν χρειάζεται) νεράκι. Μαγειρέψτε το μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Βάλτε το κρέας σε μια πιατέλα και περάστε τη σάλτσα από τον μύλο των χορταρικών ή από το μηχανάκι της κουζίνας για να γίνει λεία. Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σουρώστε τα, βάλτε τα σε πιατέλα και περιχύστε τα με το βούτυρο που έχετε κρατήσει. Πασπαλίστε τα με λίγο τυρί και ραντίστε με λίγη σάλτσα. Βάλτε το υπόλοιπο τυρί σε ένα μπολ και την υπόλοιπη σάλτσα σε ένα άλλο και σερβίρετε κρέας και μακαρόνια καυτά.
Συνταγή για γαλατόπιτα
![Γαλατόπιτα Γαλατόπιτα](/images/w734/jpg/files/2024-02-14/katsaroles-vivlia-galatopita.jpg)
Υλικά
- 5 ψιλά φύλλα κρούστας
- 2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
- 2 λίτρα γάλα πλήρες
- 10 αυγά
- 230 γραμ. ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- μια πρέζα αλάτι
Η εκτέλεση
Αλείψτε με βούτυρο ένα ταψί Νο 36, απλώστε τα φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο. Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και ψήστε μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάλτε το ταψί και χαμηλώστε τον φούρνο στους 170°C. Χτυπήστε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά και ρίξτε το μείγμα πάνω στα ψημένα φύλλα. Φουρνίστε τη γαλατόπιτα και ψήστε μέχρι να σταθεροποιηθεί – προσέξτε να μην την παραψήσετε.
Τα βιβλία
- «Ολίγα τινά περί της ζωής του Αντώνη Κατραμάδου» του Βασίλη Λούλη, εκδόσεις Κέδρος
- «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος» της Εύης Λ. Βουτσινά από την «Καθημερινή»
![«Ολίγα τινά περί της ζωής του Αντώνη Κατραμάδου» του Βασίλη Λούλη, εκδόσεις Κέδρος // «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος» της Εύης Λ. Βουτσινά από την «Καθημερινή» «Ολίγα τινά περί της ζωής του Αντώνη Κατραμάδου» του Βασίλη Λούλη, εκδόσεις Κέδρος // «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος» της Εύης Λ. Βουτσινά από την «Καθημερινή»](/images/w734/jpg/files/2024-02-14/katsaroles-vivlia-904.jpg)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου, Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο
Το επάγγελμα του συγγραφέα είναι πολύ μοναχικό
Τρεις μικροί εκδοτικοί οίκοι, με παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν
Τι σημαίνει να «νιώθεις ότι πεθαίνεις στη θέση ενός άλλου»;
Ένα συλλεκτικό τεκμήριο από τον Θανάση Κ. Κάππο για τον σπουδαίο τραγουδιστή, μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά
Μια ιστορία αγάπης, απώλειας και συμφιλίωσης σε καιρούς ανησυχητικών αλλαγών
Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Τρεις μικροί εκδοτικοί οίκοι, με παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν
Ο γνωστός συγγραφέας και διαφημιστής μάς μιλάει για το νέο του βιβλίο «Το Φωτόδεντρο»
Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο
Μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Douglas Murray
Η αργεντινή συγγραφέας μιλάει για το νέο της βιβλίο «Η δική μας πλευρά της νύχτας» και το Φεστιβάλ ΛΕΑ
Τρεις μικροί εκδοτικοί οίκοι, με παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν
Η Athens Voice προτείνει τα βιβλία των διακοπών
Ο Ισλανδός ποιητής, συγγραφέας, μουσικός και εκδότης μιλάει στην Athens Voice
Το graphic novel «Σκιές στο φως» περιγράφει κυρίως την προσωπικότητά του από την παιδική του ηλικία και τα καθοριστικά πρώτα χρόνια του στην Αγγλία, μέχρι την καθιέρωσή του
Η μόνη απαίτηση είναι το βιβλίο να σε διασκεδάζει, ανεξάρτητα από το αν καταφέρει να κάνει οτιδήποτε άλλο
Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.