- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Το σεξ και η γαστρονομία είναι τα πιο σοβαρά πράγματα που υπάρχουν»
Ο Χρόνης Μίσσιος καταφέρνει να ενώσει σε ένα τραπέζι στο καφενείο του Κανάρη τον κύριο Ευμένιο, τον κύριο Εισαγγελέα και τον κύριο Αργύριο
Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή του Χρόνη Μίσιου για μουσακά από το βιβλίο «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι», εκδόσεις Γράμματα
«Πρέπει να πίνεις για να θυμάσαι και να τρως για να ξεχνάς». Η φράση αυτή είναι του Πέπε Καρβάλιο, ήρωα-ντεντέκτιβ των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Και για έναν περίεργο λόγο, τα κείμενα του εξαιρετικού συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1939 στη Βαρκελώνη και έφυγε από τη ζωή ενώ ήταν στο αεροδρόμιο της Μπανκγόκ της Ταϊλάνδης στις 18 Οκτωβρίου του 2003, εξακολουθούν να με γοητεύουν. Είναι αστυνομικά, είναι ποιήματα, ποδοσφαιρικά για την Μπαρτσελόνα και άλλα για την ανυπέρβλητη γοητεία της γεύσης. Τα κείμενα του Μονταλμπάν καθηλώνουν κάθε αναγνώστη που δεν επιθυμεί τα τετριμμένα στο βιβλίο ή στην κατσαρόλα του.
Γράφει απλά και υπονοεί περισσότερα: «Το λουκάνικο Φρανκφούρτης, αυτή η ύποπτη τροφή, εφεύρεση το δίχως άλλος ενός νου αργού, αλλά σίγουρου δολοφόνου κοσμοναυτών με λειψό ουρανίσκο». Δεν θέλει το πρόχειρο και το έτοιμο. Η γεύση είναι για εκείνον ανώτερη αίσθηση. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο σύντροφος, δηλαδή ο άντρας που μοιραζόταν την τροφή, μας εξηγούσε πως «το σεξ και η γαστρονομία είναι τα πιο σοβαρά πράγματα που υπάρχουν».
Περιπλανώμενος σε διάφορα εστιατόρια, ο Καρβάλιο μπαίνει στο Λα Μαρκέτα, κάπου στο Λα Μπισμπάλ, για πρωινό και παραγγέλνει καβούρι με σαλιγκάρια, και φασόλια με μπουτιφάρρα και δίπλα μαύρο και παχύ κρασί «απ’ αυτό που τον χειμώνα κάνει τα αυτά να κοκκινίζουν». Στην «Οδύσσεια», ένα εστιατόριο στη Βαρκελώνη, σε ένα στενό που το έλεγαν Κοπόνς, για ορεκτικό ζητάει μύδια με απαλή σάλτσα σκόρδου και οχάλδρε δε αντσόας, δηλδή μια ζύμη από αλεύρι, νερό, βούτυρο και άλλα μυρωδικά, ψημένη με αντζούγιες.
Αυτοί είναι μεζέδες!
Τα βιβλία του Μονταλμπάν είναι βάλσαμο. Πάω τώρα σε έναν ακόμη παλιό της ζωής, τον Χρόνη Μίσσιο, που καταφέρνει να ενώσει σε ένα τραπέζι στο καφενείο του Κανάρη τον κύριο Ευμένιο, τον κύριο Εισαγγελέα και τον κύριο Αργύριο: «Ξεκινώντας από την έρημο της απελπισίας τους, απαλλαγμένοι από όνειρα, άγχη και φιλοδοξίες, απολάμβαναν τα ουζάκια τους με τους εκλεκτούς μεζέδες στο καφενείο του Κανάρη, με τους βελούδινους καναπέδες και τους μεγάλους βενετσιάνικους καθρέπτες στους τοίχους. Κάθε ούζο, και πιατάκι με διαφορετικό μεζέ, τρεις γύρους ως τα είκοσι ένα ο καθένας». Και δώσ’ του φιλοσοφικές προσεγγίσεις.
Δεν βρέθηκαν μαζί ποτέ δυστυχώς, ο Μονταλμπάν με τον Μίσσιο, σε ένα καφενείο να τα πούνε και να κάνουν απολογισμούς ζωής, ανοίγοντας ένα μεγάλο μπουκάλι κρασί κι έχοντας ολόγυρά τους πιατάκια με ξεχωριστές γεύσεις.
Πάμε εμείς τώρα να φτιάξουμε ένα φαΐ που θέλει τέχνη και ακρίβεια για να βγει ωραίο
Συνταγή για μουσακά απο τον Χρόνη Μίσιο
Υλικά
- ½ κιλό κιμάς
- 1 κιλό μελιτζάνες
- ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό
- 4 ντομάτες
- ½ κιλό τυρί φέτα
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις αφήνουμε στον ήλιο να μαραθούν. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο. Ετοιμάζουμε και τον κιμά, με τις ντομάτες, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το αλάτι και το πίπερι. Όταν ψηθεί ο κιμάς, ρίχνουμε μπόλικο μαϊντανό και λάδι. Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μία σειρά από μελιτζάνες και από πάνω ρίχνουμε μια στρώση κιμά, και επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και λίγο πριν ψηθεί το φαγητό ρίχνουμε χοντροκομμένα κομμάτια τυρί φέτα.
Τα βιβλία
- «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» του Χρόνη Μίσσιου, εκδόσεις Γράμματα
- «Ο Καρβάλιο στην κουζίνα» του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, εκδόσεις Μεταίχμιο
- «Συνταγές μέσα από τη λογοτεχνία» των Μαρίνα Ανίνου και Αμφιτρίτης Σαραφιανού, εκδόσεις «Τα Νέα»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση για το νέο της βιβλίο «Χωλ»
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η ζωή και το έργο του πρώτου αληθινού, συνειδητού Ευρωπαίου από τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα του γερμανόφωνου κόσμου
Ένα ξεχωριστό crime novel, όπου ο συγγραφέας είναι συνάμα και χαρακτήρας του έργου
Ο ροκ σταρ του αστυνομικού συνάντησε για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση που συντόνισε η Athens Voice
Μέσα από τη συγκινητική, την αστεία, την τρυφερή και την γκρίζα πλευρά της ζωής, καθένας απ’ αυτούς θα κληθεί να δώσει τη δική του απάντηση
Η εμμονή με τους φόνους των Clutter και η επανάσταση στο είδος του True Crime
Πιο τραγικές, φρικτές ιστορίες, είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς σκαλίζοντας την Ιστορία
Η συνολική καταγραφή της καλλιτεχνικής πορείας μιας από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου από την Κάπα Εκδοτική
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει το σασπένς με τη δύναμη της προσωπικής απελευθέρωσης
Μια επιλογή διηγημάτων που ισορροπούν ανάμεσα στο μυστηριώδες, το τρομακτικό, το φιλοσοφικό και το υπαρξιακό
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Απονεμήθηκαν τα περίβλεπτα λογοτεχνικά βραβεία - Οι δηλώσεις της νικήτριας
Πρέπει ο ιδιωτικός βίος των δημιουργών να συνδιαμορφώνει την κρίση μας για την καλλιτεχνική αξία του έργου τους;
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Στο βιβλίο του «Αντιπαθητικές λέξεις» ο συγγραφέας πετάει μέσα σε ένα καλάθι λέξεις που περιέγραψαν ιδέες κατά τα έτη 2015-2019, την περίοδο της μεγάλης διαπραγμάτευσης.
Διαβάστε ένα κεφάλαιο που υπογράφει ο Omar El Akkad από το βιβλίο «Ο κόσμος όπως τον ξέραμε: Αναφορές από ένα κλίμα που αλλάζει», σε επιμέλεια των Amy Brady και Tajja Isen
Η νέα ποιητική συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, περιλαμβάνει 85 ποιήματα και σταχυολογήματα από το 1992 μέχρι σήμερα το 2024.
Στην πρώτη της ποιητική συλλογή κυρίαρχο ρόλο έχει ο Θεός, ο θάνατος, η ψυχή και η γυναίκα-μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.