Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Book preview 2024: Τι θα διαβάσουμε τη φετινή σεζόν
Νέες εκδόσεις 2024: Τα βιβλία που ετοιμάζουν οι εκδοτικοί οίκοι
Υπάρχουν έρωτες που ακόμα κι όταν σβήσουν σημαδεύουν με τις επιπτώσεις τους ολόκληρες γενιές – ιδίως όταν είναι μυστικοί, παράνομοι, καταδικασμένοι. Στο «Λιποταξία», το νέο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Abdulrazak Gurnah (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), ένας τέτοιος έρωτας ξεκινά τις μέρες της ακμής της βρετανικής αυτοκρατορίας και εξακολουθεί να αντηχεί ως την επαύριο της ανεξαρτησίας της Αφρικής. Σ’ αυτήν την οδυνηρή ιστορία, ο συγγραφέας δραματοποιεί με έξοχο τρόπο την ατομική, κοινωνική και πολιτική κληρονομιά της αποικιοκρατίας.
«Το νησί των χαμένων δέντρων», το καλύτερο μέχρι σήμερα βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ, (μτφρ. Άννα Παπασταύρου). Μια συγκινητική, τρυφερή ιστορία που μιλάει για την αγάπη, τον χωρισμό, την υπέρβαση, συνδυάζοντας Ιστορία και οικολογική συνείδηση.
Η βραβευμένη συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Η ιστορία της Θαραπαινίδας», Μάργκαρετ Άτγουντ, επιστρέφει με μερικά «Φλέγοντα ερωτήματα» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη). Στα περισσότερα από 60 κείμενα της συλλογής, που γράφτηκαν από το 2004 και φτάνουν ως τo 2021, καταπιάνεται με μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση, η λογοτεχνία, ο φεμινισμός και με χιουμοριστικό και διεισδυτικό τρόπο θέτει ερωτήματα, μοιράζεται προσωπικές της εμπειρίες, αλλά και τις απόψεις της για τα αναγνώσματα που τη σημάδεψαν.
Επίσης, τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσουν το 2ο μέρος της τριλογίας του Sam Albatros, «Μπαμπά, θέλω να ντρέπεσαι για μένα», (το 1ο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις της Εστίας με τίτλο «Το ελαττωματικό αγόρι») και το «Βιβλίο από αίμα» του Ελβετού μη δυαδικού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα και θεσπιώτη Kim De L'Horizon, το οποίο κέρδισε το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου και το Ελβετικό Βραβείο Βιβλίου το 2022.
Στη σειρά Εστία Ιδεών θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μισέλ Φουκώ «Η κυβέρνηση του εαυτού και των άλλων - Παραδόσεις στο Κολέγιο της Γαλλίας, 1982-1983», σε επιμέλεια έκδοσης Frédéric Gros, υπό την εποπτεία των François Ewald και Alessandro Fontana (μτφρ. Γιώργος Καράμπελα). Σε αυτόν τον κύκλο παραδόσεων, ο Φουκώ ξαναδιαβάζοντας τους Έλληνες στοχαστές, εδραιώνει τη δική του ένταξη στη φιλοσοφική νεωτερικότητα, προβληματοποιεί τη δική του λειτουργία, ορίζει τον δικό του τρόπο σκέψης και ύπαρξης.
Το «Δοκίμιο για το αποχωρητήριο» του Πέτερ Χάντκε (μτφρ. Σπύρος Μοσκόβου) είναι το πιο απροσδόκητο από τα πέντε «δοκίμια» του νομπελίστα συγγραφέα, με θέμα όχι τα τεκταινόμενα στην τουαλέτα, αλλά την ανατομία της στιγμιαίας αναχώρησης από την πολυκοσμία και λογοδιάρροια των ανθρώπων στο αποχωρητήριο που μεταμορφώνεται σε ένα προσωρινό καταφύγιο πριν επανέλθει κανείς στον αναπόφευκτο κόσμο. Θα ακολουθήσουν και τα «Περί κοπώσεως» και «Περί επιτυχημένης μέρας».
Ακόμα περιμένουμε μεταξύ άλλων τις νουβέλες του Γιάννη Μακριδάκη «Ιπποπόταμοι συντροφιάς», δύο βιβλία του Θανάση Τριαρίδη, το θεατρικό «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου - Η θεατρική διασκευή της τριλογίας του Μ. Καραγάτση» με επίμετρο το δοκίμιο για τον Καραγάτση «Η μοίρα των ανθρώπων είναι ο θάνατος», και το «Εμείς θα ανεβάσουμε τους ανθρώπους στα τρένα για το επερχόμενο Άουσβιτς - Κείμενα, ομιλίες και συνεντεύξεις για το Ολοκαύτωμα (2004-2019)». Το «Ογδόντα εννιά λέξεις και Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται» του Μίλαν Κούντερα (μτφρ. Γιάννης Η. Χάρη), το μυθιστόρημα του Ροϋ Γιάκομπσεν «Τα μάτια του Ρίγκελ - Η τετραλογία του Μπαρόυ, Γ´» (μτφρ. Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη), δύο βιβλία της Γιασμίνα Ρεζά, το μυθιστόρημα «Σερζ» (μτφρ. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος) και το θεατρικό «Συζητήσεις μετά από μια κηδεία» (μτφρ. Γιώργος Αρχιμανδρίτης).
Από τις εκδόσεις Πόλις περιμένουμε ένα από τα κλασικά κείμενα όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το «Go tell it to the mountain» του James Baldwin (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου). Σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα ο James Baldwin μας μεταφέρει στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’30. Μεταπλάθοντας προσωπικές του εμπειρίες από τα νεανικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη της Μεγάλης Ύφεσης, αφηγείται μια πολυεπίπεδη ιστορία βίαιης αλλά και λυτρωτικής ενηλικίωσης, που συνυφαίνεται αριστοτεχνικά με τη συλλογική οδύσσεια των μαύρων της Αμερικής, τη βαθιά και περίπλοκη σχέση τους με τη θρησκεία και τον αδιάκοπο αγώνα τους ενάντια στην αδικία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.
Στο βιβλίο της «Με άνεμο κακό» (μτφρ. Έφη Κορομηλά), η Kaouther Adimi, μέσα από τα διασταυρούμενα πεπρωμένα τριών παιδικών φίλων ζωγραφίζει μια μεγάλη τοιχογραφία της ιστορίας της Αλγερίας από τη δεκαετία του 1920 μέχρι το καλοκαίρι του 1992: η γαλλική αποικιοκρατία, ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η εξάπλωση των ισλαμιστών και ο εμφύλιος πόλεμος.
Το «Πολιτική χειραφέτηση και κοινωνική κριτική» του Νικόλα Σεβαστάκη είναι μια περιήγηση στις αντινομίες και στις υποσχέσεις της πολιτικής, από τον Μαρξ μέχρι ορισμένους σύγχρονους στοχαστές της δημοκρατικής χειραφέτησης. Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ προσεγγίζει γνωστά και σχετικά άγνωστα ονόματα της νεότερης και σύγχρονης σκέψης, ενώ αναδεικνύεται η συζήτηση για τη δυνατότητα να συνδεθούν μια πολιτική, μια κοινωνική και μια οικολογική (πλέον) οπτική της χειραφέτησης, με στόχο τη βαθιά μεταρρύθμιση των φιλελεύθερων δημοκρατιών και του ηθικού τους θεμελίου.
Από την Ιαπωνία τα έργα δύο σημαντικών συγγραφέων όπως τα μυθιστορήματα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1968 Γιασουνάρι Καβαμπάτα «Η χώρα του χιονιού» (μτφρ. από τα ιαπωνικά Παναγιώτης Ευαγγελίδης) και «Το πρόσωπο του άλλου» του Κόμπο Αμπέ (μτφρ. από τα ιαπωνικά Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλου), συγγραφικό ψευδώνυμο του συγγραφέα, μουσικού, φωτογράφου και εφευρέτη Κιμιφούσα Αμπέ. Επίσης, το μυθιστόρημα του Vladimir Nabokov «Η αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ» (μτφρ. κι επίμετρο Ανδρέας Αποστολίδης).
Στην κατηγορία αστυνομικά-θρίλερ περιμένουμε οπωσδήποτε το «Οκαβάνγκο», ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο του Caryl Férey, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού αστυνομικού νουάρ μυθιστορήματος, Georges Simenon, το «Ο ωρολογοποιός του Έβερτον» –και τα δύο (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ)–, και το «Νυχτερινό τηλεφώνημα» του Γιάννη Μαρή.
Το «Μοντέρνα Τέχνη 1850-1940 - Ιστορία της Τέχνης» του Νίκου Δασκαλοθανάση, τα δοκίμια «Ελεγεία και επιτύμβιο. Μεταμορφώσεις του πένθους» του Διονύση Καψάλη και «Bυζαντινολογία και Ναζισμός. Ο Φραντς Νταίλγκερ, η Υπηρεσία Ρόζενμπεργκ, ο Άθως και η ιστορία της Βυζαντινής φιλολογίας (1931-1958)» του Παναγιώτη Αγαπητού, αλλά και τη μαρτυρία-αυτοβιογραφία «Hellas Express - Ένα ταξίδι» των Λευτέρη και Ζίγκριντ Ξάνθου.
Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανεκδίδεται το «Πού ζει ο λύκος;» (α΄ έκδ. 1982) της Ρέας Γαλανάκη, ένα βιβλίο που γράφτηκε με νωπές ακόμα τις σκληρές μνήμες της χούντας και αφιερώθηκε «Στις παρέες από το ’67 ως το ’74». Με ένα προσωπικό υστερόγραφο η Ρέα Γαλανάκη καταθέτει τον τρόπο που η ίδια έζησε στη δικτατορία, αλλά και τις δημοσιεύσεις της σε αντιστασιακά έντυπα, ενώ παρατίθενται αποσπάσματα σημαντικών κριτικών ή δοκιμίων για το βιβλίο από το 1982 έως το 2016.
Το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή», καταλαμβάνει τη χρονική περίοδο ανάμεσα στα έτη 1733 και 1792 και αφορά στην αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας, στη βίαιη εκδήλωση των προσωπικών και ιδεολογικών παθών, αλλά και σε μια ανθρώπινη τραγωδία στα χρόνια που ο Ρωμιός αγκομαχούσε υπό το βάρος του οθωμανικού ζυγού, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος είχε αρχίσει να φωτίζεται από το πνεύμα του Διαφωτισμού. Επίσης, «Το ζαρκάδι του Ολύμπου» της Πολυξένης Βελένη, αφορά μια οικογένεια στη δίνη των γεγονότων του 20ού αιώνα με την ανταλλαγή πληθυσμών που τους ξεριζώνει από την Ανατολική Θράκη και τους οδηγεί στη Θεσσαλονίκη που, μόλις προσαρτημένη στο ελληνικό κράτος, εμπλέκεται στον Μεγάλο Πόλεμο.
Η «Ηθοποιός» της Ιρλανδής Ανν Ένραϊτ (μτφρ. Μαρία Φακίνου), ζωντανεύει δύο γενιές γυναικών με δύσκολες προσωπικές ιστορίες, θύματα σεξουαλικής βίας για την οποία ποτέ δεν μίλησαν. Η συγγραφέας θίγει ένα ευαίσθητο, επίκαιρο ζήτημα, στο συγκινητικό μυθιστόρημά της για τη φήμη, τη σεξουαλική δύναμη και την αναζήτηση μιας κόρης να κατανοήσει τις κρυμμένες αλήθειες της μητέρας της.
Η δίψα για εκδίκηση, αιματοβαμμένα στιλέτα, φονικά δηλητήρια και ερμητικά μοναστήρια δεσπόζουν στις εννέα ιστορίες της συλλογής «Ιταλικά χρονικά» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα) του Γάλλου συγγραφέα του 19ου αιώνα Μαρί-Ανρί Μπελ, γνωστού με το ψευδώνυμο Σταντάλ, ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ρεαλισμού.
Περιμένουμε, επίσης, τη νέα μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου για το αριστούργημα του Αντρέι Πλατόνοφ, «Τσεβενγκούρ» – ένα μυθιστόρημα που είχε την ίδια τύχη με την «Εκσκαφή» που είχε απαγορευτεί στη Σοβιετική Ένωση.
Τέσσερα διηγήματα του Αλέξη Πανσέληνου στο βιβλίο «Ιστορίες με σκύλους», με κοινό τους παρανομαστή την ανθρώπινη περιπέτεια, τον έρωτα, τη μοναξιά, το τέλος της νεότητας. Το ύφος των διηγημάτων με συχνά ιερόσυλο χιούμορ, συνδυάζει τον ρεαλισμό με το φανταστικό κλίμα του κόσμου των ονείρων. Είναι το πρώτο βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, το οποίο ήταν εκτός κυκλοφορίας αρκετά χρόνια.
Μετά την επιτυχία του πρώτου μέρους της σειράς «Αποσπερίτης», η Μαίρη Κόντζογλου ολοκληρώνει τη διλογία με το «Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος». Η συγγραφέας συνδέει τον βιωμένο τόπο, το αίσθημα και τις ιστορικές συγκυρίες με φόντο τη ματωμένη απεργία της Σερίφου, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση γι’ αυτό που αποκαλούμε «ελληνικό καλοκαίρι». Η συζήτηση απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα γιατί απηχεί τους προβληματισμούς πολλών ανθρώπων, θέτοντας ένα μεγάλο ερώτημα: είναι η τουριστική ανάπτυξη που βιώνει η χώρα κάτι που επιθυμούμε πραγματικά και μάλιστα δίχως όρους; Το βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Το ελληνικό καλοκαίρι» θέτει σε νέες βάσεις το θέμα και προτείνει αιρετικές λύσεις.
O «Άτλας νεφών» (Cloud Atlas) του David Mitchell (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη) είναι μια αφήγηση που κάνει τον γύρο της υδρογείου. Εκτείνεται από τον 19ο αιώνα ως το μετα-αποκαλυπτικό μέλλον και καταργεί τα όρια του χρόνου, του είδους και της γλώσσας για να προσφέρει ένα συναρπαστικό όραμα της θέλησης της ανθρωπότητας για την εξουσία – και πού θα μας οδηγήσει. Με την τρέλα ενός βιντεογκέιμ και το μυστήριο ενός κοάν του Ζεν, το «Cloud Atlas» είναι ένας αλησμόνητος άθλος που, όπως ο απαράμιλλος συγγραφέας του, έχει μετατραπεί από καλτ κλασικό σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Στο σύντομο και καυστικό βιβλίο «Αιματοβαμμένο έθνος» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη), ο Paul Auster ακολουθεί αιώνες ολόκληρους της κατάχρησης των όπλων στην Αμερική: από τον βίαιο εκτοπισμό του γηγενούς πληθυσμού στην καταναγκαστική σκλαβιά εκατομμυρίων ανθρώπων, και από τον άσπονδο διχασμό στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της οπλοκατοχής στα μακελειά που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων σήμερα. Το κείμενο διανθίζεται με απόκοσμες, αλησμόνητες φωτογραφίες του Spencer Ostrander από τόπους παραπάνω από τριάντα μακελειών ανά τη χώρα.
Ο Jo Nesbο είναι ο μετρ του σασπένς. Ο συγγραφέας χαράζει καινούργια πορεία, στην οποία μας ανακοινώνει ότι ξέρει πώς να χτίζει από το μηδέν τρομακτικά σύμπαντα. Τώρα, λοιπόν, περιμένουμε με ανυπομονησία «Το νυχτόσπιτο» (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης), ένα βιβλίο στο οποίο ο τρόμος ξεκινά από την αρχή και σελίδα τη σελίδα απογειώνεται.
Ο Ελληνοκύπριος συγγραφέας Άλεξ Μιχαηλίδη (Alex Michaelides) έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Τώρα επιστρέφει με «Το μένος», ένα ακόμα θρίλερ που θα συγκινήσει και θα μας ταξιδέψει σε μια μυστηριώδη εκδοχή του Αιγαίου.
Από τη βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέα της «Καρδερίνας» Ντόνα Ταρτ, έρχεται «Ο μικρός φίλος» ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές για την παιδική ηλικία, την αθωότητα και το κακό.
Στη ναζιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να σε στείλει στη λάθος πλευρά της κοινωνίας. «Το λούνα παρκ» του Volker Kutscher είναι το 6ο μέρος της νουάρ ιστορικής σειράς που ξεκίνησε με το «Βρεγμένο ψάρι» και αποτέλεσε τη βάση για την ακριβότερη τηλεοπτική παραγωγή στη Γερμανία, το «Babylon Berlin».
Ο μεγάλος Γερμανός νομπελίστας Hermann Hesse έρχεται στις εκδόσεις Διόπτρα με το «Κνουλπ - Τρεις ιστορίες από τη ζωή του Κνουλπ», ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Ο Κνουλπ είναι ένας περιπλανώμενος άνθρωπος, σαγηνευτικός και οικουμενικός. Μένει με γνωστούς που θα του προσφέρουν τα πρακτικά της επιβίωσης και αποφεύγει να ρίξει άγκυρα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της πραγματικότητας τον κάνει να απομονωθεί από τα νήματα του κόσμου, πετυχαίνοντας έτσι ίσως την ευτυχία.
Ποιος δεν θα ήθελε να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο από τον διάσημο Ισπανό σκηνοθέτη Pedro Almodovar; Βυθιζόμαστε στο σύμπαν που έχει δημιουργήσει και παράλληλα στο περίτεχνα δομημένο μυαλό του στο βιβλίο του «Το τελευταίο όνειρο», ένα από τα ενδιαφέροντα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν αυτή τη σεζόν.
«Καρλ Γιουνγκ, ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής» του Φρεντερίκ Λενουάρ (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη). Σκοπός του βιβλίου είναι να κάνει προσιτή στο ευρύ κοινό τη σκέψη του Ελβετού οραματιστή και πρωτοπόρου της ψυχανάλυσης Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (1875-1961), η οποία χτίζει γέφυρα μεταξύ ψυχολογίας και κβαντικής φυσικής και καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη νοήματος και συμβολικής ή πνευματικής ζωής για τον άνθρωπο προκειμένου να νιώθει βαθιά ευφορία.
Οι φετινές τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση στην οποία βαδίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής κρίσης. Επίσης, η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέδειξε και τα αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Τα μεγάλα διλήμματα για τις παγκόσμιες οικονομίες και οι αναγκαίες αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας αναλύονται με απλό τρόπο στη συζήτηση του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά στο βιβλίο τους «Επειδή δεν υπάρχει Planet B». Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες, αναλύονται τα προβλήματα και προτείνονται λύσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.
Τα ποιήματα της συλλογής «Αναγέννηση: Η δική μου πινακοθήκη» αφορούν γνωστά, αλλά και άγνωστα, πρόσωπα της Αναγέννησης. Τα «39 πορτρέτα» του βιβλίου δίνουν την αφορμή στον Χάρη Βλαβιανό να αναλύσει σε βάθος ζητήματα –θρησκευτικά, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά– που αφορούν την προσπάθεια καλλιτεχνών, ποιητών και στοχαστών να διατηρήσουν την ελευθερία της σκέψης τους, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της Μεταρρύθμισης και της Αντιμεταρρύθμισης.
«Άσεντεν» του Σόμερσετ Μομ (μτφρ. Μαρία Λαϊνά –η τελευταία μεταφραστική δουλειά της– και Μάνια Μεζίτη). Αυτοτελείς ιστορίες με κεντρικό ήρωα τον Άσεντεν, Βρετανό θεατρικό συγγραφέα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάζεται να ενταχθεί στη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι ιστορίες πρώτη φορά εκδόθηκαν το 1928 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια το 1934 στη Βρετανία, και βασίζονται εν μέρει (ή εν πολλοίς) στην εμπειρία του Μομ ως μέλους της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιστορίες του Άσεντεν θεωρείται πως επηρέασαν τη γραφή του Ίαν Φλέμινγκ, του Τζον Λε Καρέ, του Γκράχαμ Γκριν και του Ρέιμοντ Τσάντλερ.
Το βιβλίο «Τα περιθώρια και η υπαγόρευση - Για την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής» περιλαμβάνει τέσσερα ανέκδοτα κείμενα της Έλενα Φερράντε σχετικά με τη δική της «περιπέτεια της γραφής», καθώς και άλλων δημιουργών.
Ο φημισμένος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Η οικονομία της κρίσης», επιστρέφει με πολύ πιο τρομακτικές προβλέψεις επιχειρώντας να μας αφυπνίσει. Στο «Οι 10 υπεραπειλές για το μέλλον μας και πώς να επιβιώσουμε» (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου) και υποστηρίζει πως οδεύουμε προς τη χειρότερη οικονομική συμφορά των καιρών μας, εκτός αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε δέκα τρομερές απειλές.
Το μυθιστόρημα «Στο χακί» του πολυβραβευμένου Φίλιπ Κερ διαδραματίζεται στην Κούβα, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1930 έως το 1950. Ένα εξαιρετικό θρίλερ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με καταιγιστική δράση.
Το «Άγκιστρο του θανάτου» (μτφρ. Ξενοφών Παγκαλιάς) των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Δολοφονίες στο Εστερλέν», όπου εκκεντρικοί χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με το ψυχρό πρόσωπο του θανάτου στο παραθαλάσσιο Εστερλέν της Ν. Σουηδίας.
Το βιβλίο «Η Μεγάλη ιδέα μέσα από τα μάτια των Οθωμανών» του καθηγητή Λεωνίδα Μοίρα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο σουλτάνος, η γραφειοκρατική ελίτ της Υψηλής Πύλης και η οθωμανική διανόηση, αντιλήφθηκαν τον ελληνικό αλυτρωτισμό, τη λεγόμενη «Μεγάλη Ιδέα», και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν σε στρατιωτικό, πολιτικό, ιδεολογικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποσοβήσουν τις συνέπειες που μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του πολιτικού οικοδομήματος της πολυεθνικής αυτοκρατορίας.
Το «Τεχνητή Νοημοσύνη - Άνθρωπος, φύση, μηχανή» του Αντώνη Μαυρόπουλου έχει σκοπό να παρουσιάσει, με εύληπτο τρόπο, τι είναι και πώς δουλεύει η ΤΝ, πώς θα επηρεάσει τις ζωές μας και τον πλανήτη, αλλά και τα όριά της.
«Οι θάνατοι της χούντας - Δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974» του Δημήτρη Βεριώνη (επιμ. Μάκη Πέτσα), είναι μια εξονυχιστική έρευνα για να καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις θανάτων που έχουν αναφερθεί στον Τύπο και τη βιβλιογραφία ή μέσα από μαρτυρίες από το οικείο περιβάλλον των θανόντων, την περίοδο της δικτατορίας και τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης.
Το βιβλίο «Καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας» του Καναδού λέκτορα Ψηφιακής Οικονομίας στο Τμήμα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του King's College του Λονδίνου Nick Srnicek, (μτφρ. κι επίμετρο Αλέξανδρος Μινωτάκης-Γιώργος Μαριάς) έχει στόχο να εξεταστούν οι πλατφόρμες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οικονομικής ιστορίας, να γίνουν κατανοητές ως μέσο για την εξασφάλιση κέρδους και να αναλυθούν κάποιες τάσεις που εμφανίζονται ως συνέπεια της δράσης τους.
Το «Οι σκληροί τύποι δεν διαβάζουν ποίηση» του Ισπανού Αλέξις Ραβέλο (μτφρ. από τα ισπανικά Κρίτων Ηλιόπουλος) διαδραματίζεται στο Λας Πάλμας της νήσου Γκραν Κανάρια, πατρίδας του συγγραφέα, με τον ήρωά του, παλιό ναυτικό, να αντιμετωπίζει την υπόθεση με επινοητικότητα σε ένα βιβλίο με πλοκή γεμάτη ανατροπές, χιούμορ και βία. Ο συγγραφέας, που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 30 Ιανουαρίου 2023 (γεν. το 1971), κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά βιβλία ακόμα και ένα λιμπρέτο όπερας.
Το κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής «Η εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα» της Μαρώς Κάργα είναι μια καταβύθιση στις ανθρώπινες σχέσεις, τις αδυναμίες, τα πάθη, την υποκρισία και τη ματαιοδοξία όσο και μια γλαφυρή απεικόνιση της ζωής στην αριστοκρατική Αθήνα των αρχών του 20ού.
Οι εκδόσεις Μίνωας ετοιμάζουν το «God killer Trilogy» της Χάννα Κάνερ (μτφρ. Στέρια Κάββαλου). Μια ιστορία γεμάτη σώμα με σώμα μάχες, αλλά και συναισθηματικές. Ένα βιβλίο στα χνάρια του «Game of Thrones» με πωλήσεις δικαιωμάτων σε 8 χώρες – μόνο στην Αγγλία μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοσή του έφτασε τις 50 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ στο TikTok το hashtag του βιβλίου φτάνει στα 66Μ views.
Το ψυχολογικό θρίλερ «Οιμωγή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Θεσσαλονικιού Στέφανου Αλεξιάδη. Ο συγγραφέας έχει αγαπηθεί πολύ μέσω των social, όταν κατά την περίοδο της καραντίνας δημιούργησε ένα γλωσσικό παιχνίδι με θέμα τα πιο συνηθισμένα λεκτικά λάθη.
Μια διασκεδαστική προσέγγιση της ιστορίας, το «Fake History, 100 + 1 μύθοι της ιστορίας υπό… κατάρριψη» (μτφρ. Κωνσταντίνα Γεωργούλια) της Jo Hedwig Teeuwisse, γνωστής ως The Fake History Hunter, αποσαφηνίζει ψευδή γεγονότα που ο κόσμος θεωρεί ιστορικά, αλλά δεν είναι!
Το «Θα σε περιμένω στο Σέντραλ Παρκ» της Felicia Kingsley (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), βασίλισσας του ρομαντικού μυθιστορήματος της Ιταλίας, με πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα από την έκδοσή του τον Οκτώβριο του 2022.
Το «Προσωπικές στιγμές», το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως των 230.000 αντιτύπων Ευαγγελίας Ευσταθίου, που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες επανακυκλοφορεί ανανεωμένο.
Η ιατρική εικονογράφος Jennifer N.R. Smith στο βιβλίο της «Το φως» (μτφρ. Άγγελος και Μαρία Αγγελίδου) εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο ζώα και φυτά παράγουν δικό τους φως και λάμπουν στο σκοτάδι. Συνδυάζοντας τη φυσική ιστορία με τις επιστήμες, μελετά πώς δουλεύει η βιοφωταύγεια και τι μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένων τρόπων να εμποδίσουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε τη μόλυνση του πλανήτη. Είναι τυπωμένο με υπεριώδεις τεχνικές εκτύπωσης και η εικονογράφηση μοιάζει να φωσφορίζει πάνω στη σελίδα, δημιουργώντας μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία ανάγνωσης.
Η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Κάζα Παπαγεωργίου στο «Φάληρο-Βούλα μέσω Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας - Παράκτια διαδρομή με το τραμ» ξεκινάει με το τραμ λίγο έξω από τον Πειραιά και περιτρέχοντας στη δυτική ακτή της Αττικής μέχρι το Ασκληπείο Βούλας περιγράφει το φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο της παραλιακής ζώνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά το «Tehom» της Ρενέ Ρεβάχ. Πρόκειται για την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειάς της από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Η συγγραφέας υπόσχεται στον μοναδικό επιζώντα από την οικογένεια, τον παππού της, να τον οδηγήσει με το έργο της στον τόπο του εγκλήματος που ο ίδιος δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφθεί.
«Σεφαραδίτες 1492 -1932. Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ελληνική Θεσσαλονίκη» του Ιακώβ Σιμπή και της Καρίνα Λάμψα, είναι μια τεκμηριωμένη περιήγηση στην ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων, με το χρονικό του διωγμού τους από την ιβηρική χερσόνησο και την εξιστόρηση της ζωής τους στην οθωμανική αυτοκρατορία με έμφαση στη Θεσσαλονίκη ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
«Cantilena (ψαλμωδία) Το Τραγούδι της Ελένας - Καταλανικά ποιήματα» (μτφρ. Μιλτιάδης Χατζόπουλος) που δημοσιεύτηκε το 1937 θεωρείται η καλύτερη ποιητική συλλογή του Josep Sebastià Pons. Ο ποιητής, που έχοντας χάσει το 1933 τη γυναίκα του και μούσα των ποιημάτων του, μεταλλάσσει την απώλεια σε άσμα πένθιμο για τη σωματικά απουσιολόγου, αλλά ψυχικά περισσότερο παρούσα από ποτέ Έλενα.
Ο Ρόμπερτ Μακάμον θεωρείται ως ένας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς τρόμου της δεκαετίας του 1980. Το μυθιστόρημα τρόμου «Η ζωή ενός αγοριού», που πλέον θεωρείται κλασικό, έχει λάβει Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας και βραβείο Bram Stoker, και προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στη ζωή μιας μικρής πόλης στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην Αμερική.
Το «Σκέψου και πλούτισε - Το σημειωματάριο της επιτυχίας» (μτφρ. Ευαγγελία Σταυροπούλου) είναι ένα σημειωματάριο για την εκπλήρωση των υψηλοτέρων φιλοδοξιών μας, βασισμένο στο κλασικό μπεστ σέλερ «Σκέψου και πλούτισε» του Ναπόλεον Χιλ, σας καθοδηγεί να γράψετε τη δική σας ιστορία επιτυχίας και να εφαρμόσετε τους 13 νόμους της επιτυχίας του Χιλ.
H Ana Huang, μετά την παγκόσμια μπεστ σέλερ τετραλογία «Twisted» που πούλησε περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα, επιστρέφει με το «Ο βασιλιάς της οργής», το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι βασιλιάδες της αμαρτίας».
Το νέο μυθιστόρημα του Stephen King, «Χόλι», σηματοδοτεί τη θριαμβευτική επιστροφή της Χόλι Γκίμπνι, ενός από τους πιο συναρπαστικούς και ευρηματικούς χαρακτήρες του Κίνγκ. Η Χόλι, που αρχικά παρουσιάστηκε ως ντροπαλή αλλά θαρραλέα, εξελίχθηκε σε μια έξυπνη ιδιωτική ντετέκτιβ που τώρα καλείται να ανακαλύψει τη φρικτή αλήθεια πίσω από τις πολλαπλές εξαφανίσεις ανθρώπων.
Μέσα από αναφορές σε σύγχρονα πολιτικά γεγονότα και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, ο βραβευμένος με Pulitzer και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Πάουερς, στο βιβλίο του «Αμηχανία» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής) υφαίνει μια ιστορία «τεκμηριωμένη επιστημονικά, αλλά και βαθιά συγκινητική», σύμφωνα με τον Guardian.
Βραβείο Booker 2023 για τον Πολ Λιντς και το συγκινητικό και τολμηρό βιβλίο «Τραγούδι του προφήτη» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου), που αποτυπώνει τις ανησυχίες του σήμερα. Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στην πατρίδα του συγγραφέα, την Ιρλανδία, που βρίσκεται στο έλεος μιας δικτατορικής κυβέρνησης.
Το πιο δημοφιλές έργο του Jean Jacques Rousseau, «Ιουλία ή Η νέα Ελοΐζ» (μτφρ. Έφη Κορομηλά), ένα ερωτικό και φιλοσοφικό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας έγραψε μεταξύ 1756 και 1758, στο οποίο διατυπώνει νέες για την εποχή του ιδέες σχετικά με την ελευθερία και τις ταξικές διακρίσεις, τις δεισιδαιμονίες και τη μισαλλοδοξία, τον έρωτα και τη φύση.
Το μυθιστόρημα «Το πίσω δωμάτιο» (μτφρ. Κυριάκος Φιλιππίδης) χάρισε στην Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ισπανίας. Με αφορμή τη διάσημη συγγραφέα ηρωίδα της, η Γκαίτε μιλά για τη δικτατορία του Φράνκο, τον ισπανικό εμφύλιο και τη μεταπολίτευση αλλά και για τη δεινή θέση των γυναικών διαχρονικά, για όσα χαράχτηκαν στην ψυχή της και όσα λησμόνησε.
Η Κάρα Χόφμαν μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Από το πρώτο της κιόλας βιβλίο ξεχώρισε ως μια πολύ ιδιαίτερη και αντιπροσωπευτική φωνή της νέας αμερικανικής γενιάς συγγραφέων. Με το «Hotel OLYMPIA» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς) μας μεταφέρει στην Αθήνα του 1988. Οι ήρωές της κάνουν τους κράχτες για να φέρουν τουρίστες σε ένα φτηνό ξενοδοχείο κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Απρόβλεπτα γεγονότα κι ένας θάνατος θα αλλάξουν τη ζωή τους ριζικά.
Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρητής (ΠΕΚ)
«Στο κάδρο της παρακμής – φανταστικά πορτραίτα του Κ. Π. Καβάφη» (μτφρ. Λαμπρινή Κουζέλη) ο Peter Jeffreys μας μεταφέρει στην καθοριστική περίοδο στη ζωή του Καβάφη, τη δεκαετία του 1870, όταν ο νεαρός ποιητής έζησε στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο και γοητεύθηκε από το κίνημα του αισθητισμού. Αναδεικνύει τις λογοτεχνικές οφειλές του στους Γάλλους και στους Βρετανούς πρωτοπόρους αισθητιστές, ενώ εξετάζει την τρέχουσα δημοφιλία του Καβάφη ως γκέι ποιητή και της ιδιαίτερης σχέσης του με το κιτς.
Πώς συμβαίνει και σε μια εποχή θριάμβου της επιστήμης, ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων να παραδίδονται χωρίς αντίσταση στις πιο ακραίες μορφές ανορθολογισμού και ψευδοεπιστήμης; Το «Ο κύκλος – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» του Στέφανου Τραχανά είναι ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και αφορά κάθε ανήσυχο πολίτη.
Επίσης, το βιβλίο «Shut down. Πώς ένας ιός κλόνισε την παγκόσμια οικονομία» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος) του Άγγλου ιστορικού της οικονομίας και καθηγητή ιστορία στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia, Adam Tooze, είναι μια ακριβής εικόνα των παγκόσμιων επιπτώσεων της (υγειονομικής) κρίσης.
Μετά το εντυπωσιακό μυθιστόρημά της «Το απαραίτητο φως» η Ντορίνα Παπαλιού επιστρέφει με ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, το «Η φωνή στα χέρια της», για την αξεδιάλυτη σχέση μουσικής και ζωής, το τίμημα της καλλιτεχνικής ανέλιξης και τους αθέατους κινδύνους που ενέχει η άνευ όρων αφοσίωση στη δημιουργία.
Επανακυκλοφορούν η συλλογή του Γιάννη Παλαβού «Αστείο», που κέρδισε το Κρατικό βραβείο διηγήματος 2013, δεκαεπτά διηγήματα αντλημένα από την ημιορεινή μακεδονική ενδοχώρα για τη θολή μεθόριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και ό,τι την αναιρεί, αλλά και η διαχρονική συλλογή των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι «Τα σχόλια του Τρίτου», που μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την περίοδο που διετέλεσε διευθυντής του (Μάιος 1978 - Απρίλιος 1980).
Το «A Matter of Appearance» (μτφρ. Βαγγέλης Προβιάς) είναι η αυτοβιογραφία της Έμιλι Γουέλς που πέρασε όλη τη χορευτική της καριέρα βιώνοντας αφόρητους πόνους που εκλάμβανε ως φυσιολογικούς, για μια μπαλαρίνα που ωθούσε το σώμα της στα όριά του.
Το νέο graphic novel «1936 - Ετοιμόρροπη δημοκρατία» σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου, στη συνέχεια των βιβλίων του «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς» (2019), «1922: Το τέλος ενός ονείρου» (2021) και «1923: Εχθρική πατρίδα» (2022) (Βραβείο Καλύτερου Κόμικ & Πρωτότυπου Σεναρίου από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023).
Το μυθιστόρημα του πέντε φορές υποψήφιου για Βραβείο Booker Sebastian Barry, «Τον καιρό του Θεού» (μτφρ. Άγγελος και Μαρία Αγγελίδου), ένα εξαιρετικά δεξιοτεχνικό μυθιστόρημα για τη μνήμη, την αγάπη, το πένθος και τα κρυμμένα μυστικά.
Μετά το «Τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη», ο Gianfranco Calligarich επιστρέφει με το μυθιστόρημα «Ιδιωτικές άβυσσοι» (μτφρ. Δήμητρα Δότση). Με φόντο την πιάτσα Ναβόνα της δεκαετίας του ’60, το Κάπρι, εμβληματικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις όχθες μιας μοναχικής ελβετικής λίμνης, ο Calligarich συνθέτει μια απομαγεμένη ιστορία πόθου και απώλειας για την άβυσσο που κρύβει κάθε ανθρώπινη καρδιά.
Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ένα Booker και μια θέση στις λίστες των best sellers των NY Times, o δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας George Saunders, μας παραδίδει το «Μέρα απελευθέρωσης» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), μια ανατρεπτική συλλογή που διερευνά θέματα εξουσίας, ηθικής και δικαιοσύνης και την ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης.
Στην κατηγορία νουάρ, το βιβλίο του Νο1 συγγραφέα αστυνομικών θρίλερ Chris Carter, που επιστρέφει με το πιο σκοτεινό και προσωπικό μυθιστόρημά του και φέρνει τον ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ αντιμέτωπο με ένα ημερολόγιο «Γραμμένο με αίμα» που ανήκει σε έναν σίριαλ κίλερ ο οποίος είναι αποφασισμένος να γράψει το δικό του τέλος σ’ αυτή την ιστορία.
Στο νέο θρίλερ του David Baldacci, «Έλεος», επιστρέφει η πράκτορας του FBI Άτλι Πάιν, η οποία αναζητά εδώ και χρόνια την αδελφή της. Η ένταση της βασανιστικής έρευνας φτάνει τώρα σε εκρηκτικό σημείο. Το «Ντόνατ» του John Killian, ένα ιδιαίτερο θρίλερ με πρωταγωνίστρια ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ζει στους δρόμους μιας πόλης, γνωρίζει έναν αμίλητο γίγαντα που θα σκοτώσει όποιον την πλησιάσει για να την προστατέψει. Και, όταν οι πάντες θα αρχίσουν να τους κυνηγούν, θα γίνουν ένα αχώριστο ζευγάρι δολοφόνων.
Από ελληνικά, το νέο θρίλερ φαντασίας του Μάριου Δημητριάδη «Αποκυήματα», όπου οι ήρωες των διηγημάτων ενός διάσημου συγγραφέα παίρνουν σάρκα και οστά κι εκείνος πρέπει να ανακαλύψει τι θέλουν από τον ίδιο πριν να είναι αργά. Και το θρίλερ «Προσωπικότητα» του Άντυ Παπαδημητρίου, μια σκοτεινή ιστορία εκδίκησης, γεμάτη μυστικά και παιδικά τραύματα που καθορίζουν την αναπάντεχη πορεία της ζωής των ανθρώπων.
Επίσης περιμένουμε με ανυπομονησία και «Το ξεχωριστό παιδί» του Γιώργου Γιώτσα. Στο νέο του βιβλίο η ζωή του ήρωά του Ηλία έχει εκτροχιαστεί. Η απώλεια των γονιών του, η αποτυχία να δημιουργήσει, οι ασταθείς σχέσεις και πάνω από όλα το αυτιστικό παιδί που έρχεται στον κόσμο. Εκείνο το παιδί που όλοι λένε "ξεχωριστό". Η ζωή του βουλιάζει αργά και χωρίς επιστροφή καθώς έχει αποτύχει ως σύζυγος, πατέρας, συγγραφέας και άνθρωπος. Μένει μόνος στα σκοτάδια του διαμερίσματος του. Τα βάρη είναι πολλά για να τα αντέξει και παρά την αγάπη που καίει στην καρδιά του, ο κυνικός τρόπος που είναι φτιαγμένος και λειτουργεί ο κόσμος μοιάζει να τον διαλύει. Πόση ελπίδα να χωρέσει μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο; Μέχρι που κάποιο απόγευμα, μια άγνωστη γυναίκα κάθεται δίπλα του σε ένα μπαρ. Και του κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτική πρόταση. Ο Γιώργος Γιώτσας μας διηγείται μια ιστορία για την αναπηρία και τον αυτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις χαμένες προοπτικές, τον κοινωνικό περίγυρο, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, αλλά ταυτόχρονα μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, τα όνειρα των ανθρώπων, την ελευθερία, τον έρωτα, όπως και για την κινητήρια δύναμη του κόσμου αυτού: Την αγάπη.
Τον Μάρτιο κυκλοφορούν το νέο βιβλίο του Tim Weaver «Fall from Grace», η επανέκδοση του «Βιβλίου των χαμένων πραγμάτων» του John Connolly, ενώ στις 19 Απριλίου έρχεται «Η χώρα των χαμένων πραγμάτων» του ίδιου. Αρχές Απριλίου η νέα περιπέτεια του Τζακ Ρίτσερ, «Καλύτερα νεκρός», των Lee Child και Andrew Child.
Ακόμα στην κατηγορία κοινωνικά, επιστρέφει η Φωτεινή Ναούμ με το νέο της βιβλίο «Ιερό φιλί», ένα πολυπρόσωπο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, και το best seller της Paige Toon «Μόνο η αγάπη μπορεί να πονάει έτσι», μια σπαρακτική ιστορία για το πώς ένα μυστικό μπορεί να επηρεάσει πολλές ζωές, με διαφορετικούς τρόπους.
Το μυθιστόρημα της Ιρλανδής Claire Kilroy «Για πάντα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) μιλάει για τη μητρότητα με τρόπο έντονο και ειλικρινή. Γραμμένο με ευαισθησία, αμεσότητα, μαύρο χιούμορ και ρεαλισμό, στις σελίδες του οι γυναίκες θα δουν έναν αντικατοπτρισμό τους.
Την άνοιξη του 2024 θα κυκλοφορήσει το «Εμείς οι ζωντανοί», της αναγνωρισμένης Αμερικανίδας φιλοσόφου και συγγραφέως Ayn Rand, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936. Διαδραματίζεται στη Ρωσία αμέσως μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και μιλάει για τη δύναμη του έρωτα και της αγάπης, τον αγώνα για επιβίωση σε δύσκολους καιρούς και ενάντια στο απολυταρχικό κράτος.
Ένα πρωτότυπο και χρήσιμο βιβλίο μαγειρικής, έρχεται τον Φεβρουάριο από τη food blogger Funky Cook Εύα Μονοχάρη. Στο «Ελάτε, τρώμε! Καθημερινές συνταγές για όλη την οικογένεια» προτείνει 75 υγιεινές κι εύκολες συνταγές για όλους, δροσερά ροφήματα και κοκτέιλ, αλλά και μία συνταγή για τους τετράποδους φίλους!
Ο διάσημος καθηγητής του Harvard, Albert C. Brooks και η Oprah Winfrey συναντιούνται στο «Χτίσε τη ζωή που θέλεις: Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας», δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε τη ζωή σας και πώς να πάρετε τον έλεγχο του παρόντος και του μέλλοντός σας στα χέρια σας.
Την άνοιξη κυκλοφορεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για την καταστροφική φωτιά στο Μάτι (2018), που μέσα σε ένα απόγευμα στοίχισε αναίτια τη ζωή 103 συνανθρώπων μας. Η Μαρίνα Καρύδα, συνιδρύτρια της οργάνωσης Salvia που προσφέρει πολύπλευρη βοήθεια στους εγκαυματίες, διηγείται την ιστορία της στο βιβλίο «Μάτι, 23.7.2018», καταγράφοντας ταυτόχρονα τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φονική πυρκαγιά. Ως κάτοικος στο Μάτι και η ίδια, συγκέντρωσε όλα όσα έχουν γραφτεί από τις 23 Ιουλίου 2018 έως σήμερα, με σκοπό να καταγραφούν σε ένα βιβλίο οι προσωπικές μαρτυρίες και τα τεκμήρια του τρόπου διαχείρισης της καταστροφής συμπληρώνοντας το παζλ του τι πραγματικά συνέβη εκείνη την αποφράδα ημέρα.
Το «Trinity - Η ιστορία της ατομικής βόμβας» είναι ένα graphic novel του Jonathan Fetter-Vorm, που διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Σχεδίου Μανχάταν, του γιγάντιου απόρρητου προγράμματος που είχε σκοπό να τιθασεύσει την ατομική ενέργεια σε μορφή όπλου και του «πατέρα» της ατομικής βόμβας J. Robert Oppenheimer.
Το «Δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ - Τα 50 χρόνια μιας ευρωπαϊκής ιστορίας που λέγεται Euro» του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Καρπετόπουλου, είναι το βιβλίο που θα λατρέψουν οι φίλαθλοι, αφού μιλάει για την ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο οποίο θριάμβευσε η Ελλάδα το 2004.
Εκδόσεις Ύψιλον / βιβλία
Από τις εκδόσεις Ύψιλον θα κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες το ανέκδοτο ποίημα «Θεόφιλος» του Νίκου Εγγονόπουλου, σε φιλολογική επιμέλεια-επίμετρο Ελισάβετ Αρσενίου, το βιβλίο «W ή η παιδική ανάμνηση» του Γάλλου μυθιστοριογράφου, δοκιμιογράφου, δημιουργού ταινιών Ζορζ Περέκ (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), το «Μινέττι - Ο πρόεδρος» του Αυστριακού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Τόμας Μπέρνχαρντ, και το «Διεσπαρμένες αγάπες» (μτφρ. Ειρήνη Παπακυριακού) της πολιτικού επιστήμονα, ραδιοφωνικής παραγωγού και συγγραφέως Μαϋλίς Μπεσσερί.
Το μυθιστόρημα «Κλουαζονέ» της Λίνας Βαλετοπούλου μιλάει για τη Χάρις, η οποία βρίσκεται στο χειρουργείο και υπό την επήρεια της νάρκωσης μεταφέρεται νοερά σε ένα αποτεφρωτήριο για να συναντήσει παιδικούς έρωτες που τη γυρίζουν πίσω στον χρόνο.
Στο τρίτο της βιβλίο, «Η Σκιά του κηπουρού», η Τίνα Κατσούλη μιλάει για έναν μολυσματικό ιό που απειλεί τους κατοίκους μιας πόλης και ζουν σε περιορισμό. Έγκλειστοι όχι τόσο στον χώρο όσο στο μοναχικό «Εγώ» έρχονται αντιμέτωποι με θεμελιακά υπαρξιακά ερωτήματα.
Στο «Δέρμα της φώκιας», το πρώτο της βιβλίο, η ψυχοθεραπεύτριας Αριστούλας Δάλλη τοποθετεί τους ήρωες των διηγημάτων να πορεύονται μεταξύ της ορμής της ζωής και του θανάτου, ενώ στο βιβλίο «Η τέχνη και η επιστήμη της αυτοβελτίωσης στην πράξη» η Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Master Life Coach Αννίτα Καγκάλου, τονίζει τη σημασία και τα οφέλη της αυτοβελτίωσης.
Το «Ο Βάνο και ο Νίκο» (μτφρ. Δημήτρης Τσεκούρας) είναι δεκαέξι παράδοξες ιστορίες που έρχονται από τη Γεωργία και τις υπογράφει ο Έρλομ Αχβλεντιάνι, συγγραφέας και σεναριογράφος που, πρώτη φορά, μεταφράζεται στα ελληνικά. Τα διηγήματα κάπου ανάμεσα σε παιδικά παραμύθια, ποιητικά πεζογραφήματα, ονειροφαντασίες συμβολίζουν τις πολλές διαστάσεις της περίπλοκης ανθρώπινης φύσης.
Το «Κινηματογραφικοί στοχασμοί», ένα απίστευτα διασκεδαστικό και σατανικά ευφυές βιβλίο από τον Κουέντιν Ταραντίνο, είναι ταυτόχρονα ιστορία του Χόλιγουντ, θεωρία του κινηματογράφου, τεχνκοκριτική και απολαυστική αυτοβιογραφία.
Στο «Strangers in the night», ο Heather Webb περιγράφει τη θυελλώδη σχέση της Άβα Γκάρντνερ και του Φρανκ Σινάτρα και φωτίζει τη λάμψη της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ αλλά και τις αθέατες, σκοτεινές και σκληρές πτυχές του.
Στο «Pax Αμερικάνα», η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Τσόλκα, μιλά, με αφορμή τη μετακόμισή της στην Αμερική το 2019, για περιθώριο, ρατσισμό, μετανάστευση, προσφυγιά, διαφθορά, χρέη, ναρκωτικά και αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, γηρατειά, εμμονές, θεωρίες συνομωσίας και τη ζωή εκτός ψηφιακής δικτύωσης.
Αν και το όνομά της είναι συνώνυμο της κομψότητας και της καλαισθησίας, η εμβληματική Κοκό Σανέλ είχε μια περίπλοκη, σκοτεινή πλευρά που αποτυπώνεται στο μυθιστόρημα της Gioia Diliberto «Κωδικός Coco - Νύχτες με τον εχθρό».
Δειτε περισσοτερα
Το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών και τώρα κυκλοφορεί και σε βιβλίο
Η λαμπερή ιστορία της γυναίκας που επαναπροσδιόρισε τη μόδα
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της