- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Κατσαρόλες με βιβλία: Ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα
Η κουζίνα έχει φιλοσοφία και είναι μπροστά μας
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για ψάρι με κόλιανδρο από το βιβλίο «Η φιλοσοφία στην κουζίνα» της Francesca Rigotti, εκδόσεις Πολύτροπον
Θέλετε να φάτε ελιές και ξερά σύκα; Αν σας φαίνεται πεζό, σκεφτείτε πως ήταν δύο από τις αγαπημένες επιλογές του Πλάτωνα. Η κουζίνα έχει φιλοσοφία και είναι μπροστά μας. Η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με το λέξη sapore (γεύομαι), αλλά και με τη σοφία, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνου, Francesca Rigotti.
Πάω στη βιβλιοθήκη και ψάχνω τα βιβλία για τη μαγειρική της αρχαιότητας και κρατάω σημειώσεις.
«Στην αρχαία Ελλάδα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία, όπως την εννοεί η “δυτική παράδοση”, οι γυναίκες, ελεύθερες ή σκλάβες, μαγειρεύαν συνήθως καθημερινά γεύματα, απλά σε γενικές γραμμές, με υλικά της “μεσογειακής διατροφής”, ναι, εκείνης της πραγματικά αυστηρής: ψωμί, σιμιγδάλι, νιφάδες βρώμης (πολύ αγαπητές και στον Βιτγκενστάιν), φασόλια, φακές, καρότα, γογγύλια και σαλάτα (άρεσε στους κυνικούς: το Διογένη, το Μητροκλή…), ψάρι (που πιθανότατα αποτέλεσε τη βασική τροφή), κρέας (μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις), τυρί (άρεσε στον Επίκουρο), ελιές (ήδη ξέρουμε ότι ο Πλάτωνας έτρωγε άφθονες), ωμά και μαγειρεμένα αυγά (το αυγό ήταν για τους στωικούς το ίδιο το σύμβολο της φιλοσοφίας), μέλι (αγαπητό στον Πυθαγόρα) και φρούτα (μήλα, χουρμάδες, φρέσκα και ξερά σύκα, σταφύλια, αχλάδια και ρόδια) τα οποία έτρωγαν οι Έλληνες στο τέλος του γεύματος ως επιδόρπιο, σε πείσμα των σύγχρονων διατροφικών συμβουλών».
Πάμε να φτιάξουμε φαγητό.
Συνταγή για ψάρι με κόλιανδρο
Υλικά
- 2 κουταλιές σπόροι κόλιανδρου
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φιλέτα μπακαλιάρου ή καλκάνι
- ξίδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ψήστε τους σπόρους του κόλιανδρου σε ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 10 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσουν λίγο και τρίψτε τους με το αλάτι σε γουδί, μέχρι να δημιουργηθεί ένα καλά κοπανισμένο μείγμα.
Στεγνώστε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και αφαιρέστε τυχόν μικρά κόκαλα. Κυλίστε τα φιλέτα στο μείγμα, τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί και σκεπάστε τα με καπάκι.
Βάλτε τα στον φούρνο και ψήστε τα για 20-25 λεπτά.
Ραντίστε τα φιλέτα με ένα καλό λευκό ξίδι (για να μη στεγνώσουν) και σερβίρετέ τα αμέσως.
Γλυκό της Δήλου
Αλλά οι αρχαίοι έφτιαχναν και γλυκά. Προφανώς με μέλι και ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη και λοιπά επιβαρυντικά υλικά. Ιδού ένα από τα γλυκά της Δήλου, σύμφωνα με τον Αθηναίο από τους Δειπνοσοφιστές.
«Στο νησί της Εκάτης, οι κάτοικοι της Δήλου προσφέρουν στην Ίριδα τους λεγόμενους βασυνίες. Είναι βρασμένο σιταρένιο ζυμάρι με μέλι και τα λεγόμενα κόκκωρα, δηλαδή ένα ξερό σύκο και τρία καρύδια».
Τα βιβλία
- «Η φιλοσοφία στην κουζίνα» της Francesca Rigotti, εκδόσεις Πολύτροπον
- «Η μαγειρική της αρχαιότητας» των Andrea Dalby και Sally Grainger, εκδόσεις Παπαδήμα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επετειακή έκδοση για τον ξανθό γίγαντα
Οι σταθμοί του πολύκροτου βίου του και η φρενήρης πορεία προς τη φήμη
Τέσσερις άνθρωποι των κόμικς στην Ελλάδα γράφουν στο αφιέρωμα της Athens Voice
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Στο βιβλίο είναι τα κομμάτια μιας αφήγησης για όσα έζησε ο συγγραφέας με τη γιαγιά του στα Κρέστενα Ηλείας ως το 1986 που εκείνη πέθανε
Το βιβλίο διερευνά τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής μέσα από τα έργα μερικών εκ των σημαντικότερων συγγραφέων της αρχαιότητας
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Νέα μετάφραση από την Ελένη Μπακοπούλου για το διαχρονικό μυθιστόρημα του συγγραφέα στο οποίο επεδίωξε να σκιαγραφήσει τις απαρχές της κομμουνιστικής κοινωνίας
O Γκαμπόρ Ματέ απογειώνει την κριτική της δυτικής κοινωνικοποίησης ως κατεξοχήν παθογενούς, προσκομίζοντας πλήθος ευρήματα από τη βιβλιογραφία και την κλινική του εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.
Ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής γράφει για την εξέλιξη της ιατρικής μέσω της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να συμβιβαστεί με την κατανόηση της ταυτότητάς μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες
Η δημιουργός του Bonjour Tristesse που έμπλεξε στον ιστό της πρόωρης επιτυχίας
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η λογοκρισία στις ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενες πολιτείες
Διασκευάζεται για τον κινηματογράφο άλλο ένα βιβλίο του Νορβηγού σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας
Ο τόμος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέλισσα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο αρχαιολόγο για τις γνώσεις, την καθοδήγηση και τις εμπειρίες ζωής
Την Κυριακή η αυλαία της διοργάνωσης
Η Καναδή συγγραφέας, στο νέο της βιβλίο, αναφέρεται από το γυναικείο κίνημα έως τον ποταμό της μνήμης
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Διαβάστε ένα ποίημα από τη συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Ρομαντική, ηρωική φαντασία ή αλλιώς όλα εκείνα τα saga που λατρεύονται από μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού
Διαβάστε σε προδημοσίευση μερικά αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του «Συλλέκτης στιγμών», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Οξύ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.