- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κατσαρόλες με βιβλία: Ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα
Η κουζίνα έχει φιλοσοφία και είναι μπροστά μας
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για ψάρι με κόλιανδρο από το βιβλίο «Η φιλοσοφία στην κουζίνα» της Francesca Rigotti, εκδόσεις Πολύτροπον
Θέλετε να φάτε ελιές και ξερά σύκα; Αν σας φαίνεται πεζό, σκεφτείτε πως ήταν δύο από τις αγαπημένες επιλογές του Πλάτωνα. Η κουζίνα έχει φιλοσοφία και είναι μπροστά μας. Η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με το λέξη sapore (γεύομαι), αλλά και με τη σοφία, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνου, Francesca Rigotti.
Πάω στη βιβλιοθήκη και ψάχνω τα βιβλία για τη μαγειρική της αρχαιότητας και κρατάω σημειώσεις.
«Στην αρχαία Ελλάδα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία, όπως την εννοεί η “δυτική παράδοση”, οι γυναίκες, ελεύθερες ή σκλάβες, μαγειρεύαν συνήθως καθημερινά γεύματα, απλά σε γενικές γραμμές, με υλικά της “μεσογειακής διατροφής”, ναι, εκείνης της πραγματικά αυστηρής: ψωμί, σιμιγδάλι, νιφάδες βρώμης (πολύ αγαπητές και στον Βιτγκενστάιν), φασόλια, φακές, καρότα, γογγύλια και σαλάτα (άρεσε στους κυνικούς: το Διογένη, το Μητροκλή…), ψάρι (που πιθανότατα αποτέλεσε τη βασική τροφή), κρέας (μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις), τυρί (άρεσε στον Επίκουρο), ελιές (ήδη ξέρουμε ότι ο Πλάτωνας έτρωγε άφθονες), ωμά και μαγειρεμένα αυγά (το αυγό ήταν για τους στωικούς το ίδιο το σύμβολο της φιλοσοφίας), μέλι (αγαπητό στον Πυθαγόρα) και φρούτα (μήλα, χουρμάδες, φρέσκα και ξερά σύκα, σταφύλια, αχλάδια και ρόδια) τα οποία έτρωγαν οι Έλληνες στο τέλος του γεύματος ως επιδόρπιο, σε πείσμα των σύγχρονων διατροφικών συμβουλών».
Πάμε να φτιάξουμε φαγητό.
Συνταγή για ψάρι με κόλιανδρο
Υλικά
- 2 κουταλιές σπόροι κόλιανδρου
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φιλέτα μπακαλιάρου ή καλκάνι
- ξίδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ψήστε τους σπόρους του κόλιανδρου σε ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 10 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσουν λίγο και τρίψτε τους με το αλάτι σε γουδί, μέχρι να δημιουργηθεί ένα καλά κοπανισμένο μείγμα.
Στεγνώστε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και αφαιρέστε τυχόν μικρά κόκαλα. Κυλίστε τα φιλέτα στο μείγμα, τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί και σκεπάστε τα με καπάκι.
Βάλτε τα στον φούρνο και ψήστε τα για 20-25 λεπτά.
Ραντίστε τα φιλέτα με ένα καλό λευκό ξίδι (για να μη στεγνώσουν) και σερβίρετέ τα αμέσως.
Γλυκό της Δήλου
Αλλά οι αρχαίοι έφτιαχναν και γλυκά. Προφανώς με μέλι και ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη και λοιπά επιβαρυντικά υλικά. Ιδού ένα από τα γλυκά της Δήλου, σύμφωνα με τον Αθηναίο από τους Δειπνοσοφιστές.
«Στο νησί της Εκάτης, οι κάτοικοι της Δήλου προσφέρουν στην Ίριδα τους λεγόμενους βασυνίες. Είναι βρασμένο σιταρένιο ζυμάρι με μέλι και τα λεγόμενα κόκκωρα, δηλαδή ένα ξερό σύκο και τρία καρύδια».
Τα βιβλία
- «Η φιλοσοφία στην κουζίνα» της Francesca Rigotti, εκδόσεις Πολύτροπον
- «Η μαγειρική της αρχαιότητας» των Andrea Dalby και Sally Grainger, εκδόσεις Παπαδήμα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλουμε ελευθερία από ή ελευθερία για; Κι έχει άραγε κόστος η απάντηση;
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης ο πιονιέρος της κυβερνητικής είναι πιο επίκαιρος από ποτέ
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Δείτε αναλυτικά τα βραβεία για τις κατηγορίες Μυθιστόρημα, Δοκίμια, Ποίηση και Παιδική λογοτεχνία
Η ψυχολόγος - ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, εκπ. στη Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, γίνεται η φωνή των γυναικών που πενθούν για τα δικά τους ωάρια και μιλά για τη δική της διαδικασία εξωσωματικής
Δέκα επιλεγμένοι τίτλοι από την παραγωγή του 2025
Ο κορυφαίος ιστορικός μάς μίλησε για την ελευθερία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διοίκηση Τραμπ και τη ρωσική προπαγάνδα
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Η δική μου Σόλωνος... και τρία σύννεφα στον ουρανό»
Βιβλία που τους συντρόφευσαν, τους προβλημάτισαν ή τους αιφνιδίασαν, που διάβασαν με ενθουσιασμό
Στη διάλεξή της θα αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων αυταρχικών καθεστώτων
Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή»
Τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε ο έλεγχος γίνεται ανελευθερία;
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Οδός Πανεπιστημίου (19ος–21ος αι.) – Ιστορία και ιστορίες» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2025)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.