- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Κατσαρόλες με βιβλία: Για να μην παχαίνεις, για να μη σε «τρώει» το φαγητό
«Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο»
![Κατσαρόλες με βιβλία: Για να μην παχαίνεις, για να μη σε «τρώει» το φαγητό Κατσαρόλες με βιβλία: Για να μην παχαίνεις, για να μη σε «τρώει» το φαγητό](/images/1074x600/jpg/files/2024-01-10/psychogastronomia1.jpg)
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για κεφτεδάκια φακής από το βιβλίο «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο
Γιατί παχαίνεις; Γιατί αφού έχεις αδυνατίσει με τόσο κόπο ξαναπαχαίνεις; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει η διατροφολόγος Αλίκη Πανοποπούλου με σειρά άρθρων της στην Εφημερίδα των Συντακτών τα οποία έγιναν στη συνέχεια βιβλίο για τις αγαπημένες πολυφαγίες. Τρώμε από ανάγκη ή από συνήθεια, και πώς σταματάμε;
Πώς ορίζεται κατά την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου η «ψυχογαστρονομία»;
«Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής, όπως και ο τρόπος που την καταναλώνουμε, είναι αλληλένδετα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, την προσωπικότητα, τα βιώματά μας, αλλά και με το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Από τον θηλασμό κιόλας η τροφή αποκτά έντονο συναισθηματικό φορτίο – γεγονός που ενισχύει την απόλαυση της κατανάλωσής της, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις», γράφει η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. «Η ψυχολογία της διατροφής είναι ένα επιστημονικός κλάδος στον οποίο η διατροφική μας πράξη προσεγγίζεται ως συμπεριφορά», σημειώνει υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να συμπεριληφθεί στη γαστρονομική ενασχόληση με το φαινόμενο και η ψυχολογική του διάσταση, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μια πιο υγιή διατροφική συμπεριφορά».
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν τρώμε πέρα από κάθε όριο; «Η πολυφαγία έχει να κάνει με τη συναισθηματική ανάγκη που καταπατά τη λογική, γι’ αυτό και γίνεται ανεξέλεγκτη. Για να φτάσει κανείς στο να αδυνατίσει, βασική προϋπόθεση είναι να αντικρίσει τις πολυφαγίες του. Πρέπει να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος – μόνο έτσι θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ο άνθρωπος με παραπάνω βάρος ότι οι πολυφαγίες του είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί του», εκτιμάει η Αλίκη Πανοπούλου.
Με αυτές τις σκέψεις κάνουμε την αλλαγή και πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε κεφτέδες χωρίς κιμά κρέατος. Θα φάμε κεφτεδάκια της… φακής!
Συνταγή: Τα κεφτεδάκια φακής της Βιβής
Υλικά
- ½ φλιτζάνι φακές
- 1 πατάτα
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. αλατοπίπερο
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κάρι
- ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
Για τη σος
- 100 γρ. γιαούρτι
- στραγγιστό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Η εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές και την πατάτα (κομμένη σε κύβους).
Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, ανακατεύοντας για 1 λεπτό.
Πολτοποιούμε τις φακές και την πατάτα και πλάθουμε τα κεφτεδάκι σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα ψήνουμε σε λαδόκολλα στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τη σος που θα τα συνοδεύσει, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπολ.
Τα βιβλία
- «Ψυχολογία της διατροφής» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο
- «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο
- «Αγαπημένες μου πολυφαγίες» της Αλίκης Πανοπούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών
![«Αγαπημένες μου πολυφαγίες» της Αλίκης Πανοπούλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών // «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο // «Ψυχολογία της διατροφής» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο «Αγαπημένες μου πολυφαγίες» της Αλίκης Πανοπούλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών // «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο // «Ψυχολογία της διατροφής» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο](/images/w734/jpg/files/2024-01-10/psychogastronomia.jpg)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γράφοντας για αυτά που έχουν σημασία, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο
Μιλήσαμε με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η φωνή στα χέρια της» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Τι τη συγκινεί, τι τη θυμώνει, τι νοσταλγεί στην καθημερινή της ζωή και τι της λείπει από το παρελθόν; Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα
Πώς η επιμονή, η αφοσίωση στη δημιουργική σου φωνή και μια σειρά από ευφάνταστα σωματικά τελετουργικά μπορούν να δώσουν φτερά στην καλλιτεχνική δημιουργία
Διαβάστε δύο ποιήματα από τη νέα συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η ψυχαναλύτρια Galit Atlas φωτίζει τη σκοτεινή επικράτεια του ασυνείδητου, αυτή που μας στοιχειώνει εν αγνοία μας
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Tι μας ενδιαφέρει η πεισιθάνατη αναζήτηση ενός μετανάστη Ιρανού που μέσα σε όλα τα άλλα είναι και ορφανός από μητέρα, ενώ ο πατέρας του δουλεύει σε εκτροφείο ορνίθων;
Μια συζήτηση για το βιβλίο της «Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής» και το πώς οι μύθοι και οι θρύλοι εικονογραφούν ένα είδος πρωτόγονης ψυχολογίας
«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν
Μια συζήτηση με τους συγγραφείς για τον ρόλο του επιχειρείν στη δημοκρατία
Ο υδράργυρος ανεβαίνει και τα συναισθήματα στις σελίδες κορυφώνονται
Τα βιβλία που θα προσθέσουμε στις καλοκαιρινές μας αναγνώσεις
Σπουδή εφηβικής αφύπνισης, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του 20ού αιώνα
«Το τρίτο στεφάνι», οι περιπέτειες του λογοτέχνη με τον νόμο στην Αυστραλία και η οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα καταγράφονται στο βιβλίο «Το Τέρας και ο Κολοσσός»
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Διαβάζουμε δοκίμια, βιογραφίες, μαρτυρίες, επιστημονικά και βιβλία προσωπικής ανάπτυξης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.