Βιβλιο

«Ο Καρυοθραύστης»: Ένα τυπογραφικό κόσμημα

Όταν η υψηλή τυπογραφία αναδεικνύεται σε τέχνη

Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ο Καρυοθραύστης»: Μια έκδοση της κλασικής νουβέλας του E.T.A. Hoffmann, που της αξίζει περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες μας

Παλιοί στα βιβλία και οι δύο, συζητούσαμε με έναν φίλο και συνάδελφο για τις τελευταίες εκδόσεις της χρονιάς —όχι χωρίς να αποκλείουμε δόσεις κουτσομπολιού από την κουβέντα, ή και χαιρεκακίας—, όταν διαπιστώσαμε πως γράφαμε ταυτόχρονα στο Messenger πως, από τυπογραφικής απόψεως, το καλύτερο βιβλίο του ’23 κυκλοφόρησε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν το τέλος του: νίκησε στο νήμα.

Είναι βέβαια ο άπειρης ομορφιάς τόμος του E.T.A. Hoffmann, «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» από τις εκλεκτικές Εκδόσεις Περισπωμένη. Η μετάφραση είναι της Σοφίας Αυγερινού, και η εικονογράφηση του Βοημού αρ νουβώ καλλιτέχνη Artuš Scheiner από την πραγινή, συλλεκτική έκδοση του 1924. Κορυφαία έκδοση, απλώς κορυφαία.

Με τον τόμο αυτό, η Περισπωμένη γιορτάζει τη συμπλήρωση 150 γοητευτικά τυπωμένων τίτλων εκδοτικής παρουσίας. Η έκδοση είναι μεγαλόσχημη, η τετράχρωμη εικονογράφηση μαγευτική, οι σελίδες πλούσιες και αρχοντικές, τυπωμένες σε Palatina Fabriano 120 γραμμαρίων. Πέραν όμως της κανονικής εκδόσεως, που έχει ένα φανταστικό εξώφυλλο τυπωμένο σε Modigliani 250 γραμμαρίων, κυκλοφόρησαν και 100 συλλεκτικά αντίτυπα τυπωμένα σε Munken Lynx Rough χαρτί 120 γραμμαρίων, με σκληρή βιβλιοδεσία, χρυσοτυπία σε φίνο βαθυμπλέ χαρτί και φινιστρίνι προβολής (!!!) στο κέντρο του εξωφύλλου. Οι ρέκτες, ας τα αναζητήσουν: είναι άλλο πράγμα.

Την έκδοση επιμελήθηκε προσωπικά ο εκδότης της Περισπωμένης, ποιητής, μεταφραστής και ανθολόγος, Σωτήρης Ζ. Φασούλας.

* * *

Θυμίζουμε την υπόθεση της νουβέλας:

Παραμονή Χριστουγέννων. Η Μαρί και ο Φριτς περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα των γονέων τους και του νονού Ντρόσελμαϊερ, ο οποίος φημίζεται για τις ευφάνταστες κατασκευές του. Ωστόσο, εκτός από το υπέροχο κουκλόσπιτο με τα ανθρωπάκια που χορεύουν, υπάρχει ακόμα ένα δώρο: Πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στέκει ένας όχι πολύ όμορφος, αλλά υπομονετικός και σίγουρα συμπαθητικός Καρυοθραύστης. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό του; Είναι άραγε πλασμένος για να σπάει καρύδια ή για κάτι καλύτερο; Η αλήθεια θα μας αποκαλυφθεί μέσα από το παραμύθι για το σκληρό καρύδι Κρακατούκ και τη μαγεμένη πριγκίπισσα Πιρλιπάτ. Και όταν έρχεται η ώρα να νικηθούν τα πονηρά και λαίμαργα ποντίκια και να λυθούν τα μάγια, η Μαρί θα στηρίξει τον Καρυοθραύστη με όλη της την καρδιά.

Ο πρίγκιπας της φαντασίας και «ασυναγώνιστος τεχνίτης του παράδοξου» Χόφμαν μάς παραδίδει μια μαγευτική ιστορία για την πίστη, το θάρρος και την αγάπη, μια ιστορία όπου η πραγματικότητα ανήκει στην επικράτεια της φαντασίας, για όποιον έχει μάτια για να βλέπει.