«Ο Καρυοθραύστης»: Μια έκδοση της κλασικής νουβέλας του E.T.A. Hoffmann, που της αξίζει περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες μας
Παλιοί στα βιβλία και οι δύο, συζητούσαμε με έναν φίλο και συνάδελφο για τις τελευταίες εκδόσεις της χρονιάς —όχι χωρίς να αποκλείουμε δόσεις κουτσομπολιού από την κουβέντα, ή και χαιρεκακίας—, όταν διαπιστώσαμε πως γράφαμε ταυτόχρονα στο Messenger πως, από τυπογραφικής απόψεως, το καλύτερο βιβλίο του ’23 κυκλοφόρησε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν το τέλος του: νίκησε στο νήμα.
Είναι βέβαια ο άπειρης ομορφιάς τόμος του E.T.A. Hoffmann, «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» από τις εκλεκτικές Εκδόσεις Περισπωμένη. Η μετάφραση είναι της Σοφίας Αυγερινού, και η εικονογράφηση του Βοημού αρ νουβώ καλλιτέχνη Artuš Scheiner από την πραγινή, συλλεκτική έκδοση του 1924. Κορυφαία έκδοση, απλώς κορυφαία.
Με τον τόμο αυτό, η Περισπωμένη γιορτάζει τη συμπλήρωση 150 γοητευτικά τυπωμένων τίτλων εκδοτικής παρουσίας. Η έκδοση είναι μεγαλόσχημη, η τετράχρωμη εικονογράφηση μαγευτική, οι σελίδες πλούσιες και αρχοντικές, τυπωμένες σε Palatina Fabriano 120 γραμμαρίων. Πέραν όμως της κανονικής εκδόσεως, που έχει ένα φανταστικό εξώφυλλο τυπωμένο σε Modigliani 250 γραμμαρίων, κυκλοφόρησαν και 100 συλλεκτικά αντίτυπα τυπωμένα σε Munken Lynx Rough χαρτί 120 γραμμαρίων, με σκληρή βιβλιοδεσία, χρυσοτυπία σε φίνο βαθυμπλέ χαρτί και φινιστρίνι προβολής (!!!) στο κέντρο του εξωφύλλου. Οι ρέκτες, ας τα αναζητήσουν: είναι άλλο πράγμα.
Την έκδοση επιμελήθηκε προσωπικά ο εκδότης της Περισπωμένης, ποιητής, μεταφραστής και ανθολόγος, Σωτήρης Ζ. Φασούλας.
* * *
Θυμίζουμε την υπόθεση της νουβέλας:
Παραμονή Χριστουγέννων. Η Μαρί και ο Φριτς περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα των γονέων τους και του νονού Ντρόσελμαϊερ, ο οποίος φημίζεται για τις ευφάνταστες κατασκευές του. Ωστόσο, εκτός από το υπέροχο κουκλόσπιτο με τα ανθρωπάκια που χορεύουν, υπάρχει ακόμα ένα δώρο: Πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στέκει ένας όχι πολύ όμορφος, αλλά υπομονετικός και σίγουρα συμπαθητικός Καρυοθραύστης. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό του; Είναι άραγε πλασμένος για να σπάει καρύδια ή για κάτι καλύτερο; Η αλήθεια θα μας αποκαλυφθεί μέσα από το παραμύθι για το σκληρό καρύδι Κρακατούκ και τη μαγεμένη πριγκίπισσα Πιρλιπάτ. Και όταν έρχεται η ώρα να νικηθούν τα πονηρά και λαίμαργα ποντίκια και να λυθούν τα μάγια, η Μαρί θα στηρίξει τον Καρυοθραύστη με όλη της την καρδιά.
Ο πρίγκιπας της φαντασίας και «ασυναγώνιστος τεχνίτης του παράδοξου» Χόφμαν μάς παραδίδει μια μαγευτική ιστορία για την πίστη, το θάρρος και την αγάπη, μια ιστορία όπου η πραγματικότητα ανήκει στην επικράτεια της φαντασίας, για όποιον έχει μάτια για να βλέπει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.