Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μυστήρια της πουτίγκας
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία;
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές για πουτίγκα από τη Σμύρνη και από τα «Φιλαράκια»
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία; Σήμερα, λοιπόν, στο τελευταίο κείμενο για το 2023, θα περιπλανηθούμε στις… πουτίγκες. Δεν γνωρίζω ποια είναι η ιδανική συνταγή, αλλά θα σας δώσω μία του προπροηγούμενου αιώνα από τη Σμύρνη και μία από τον 21ο από τα «Φιλαράκια».
Να μιλήσουμε πρώτα για τη «διχόνοια της πουτίγκας», μια και δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι για τη συνταγή της.
«Κατά παράδοξο τρόπο, η πουτίγκα, αλλώς trifle (όνομα που δηλώνει κάτι ευτελές, κοινό, χωρίς μεγάλη σημασία), έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις. Με σέρι ή χωρίς; Με φρούτα ή όχι; Με κανέλα; Με σιρόπι; Με κρέμα; Με ζάχαρη άχνη; Με κερασάκια γλασέ; Σπογγώδης; Τραγανή;» όπως σημειώνει η Myrtle Allen στο βιβλίο της «The Ballymaloe cookbook». Και συνεχίζει η συγγραφέας, «Κάποτε άκουσα τρεις άνδρες να συζητούν για το πώς φτιάχνεται η μοναδικά αυθεντική πουτίγκα. Και οι τρεις τους είχαν μια γιαγιά που έφτιαχνε την πουτίγκα της ζωής τους και η καθεμιά την παρασκεύαζε διαφορετικά».
Κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη την Άγκαθα Κρίστι. Κάτω από το μαξιλάρι του ο ντεντέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ, βασικός ήρωας της συγγραφέως, βρίσκει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε χαρτάκι, ενώ πρόκειται να απολαύσει ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε ένα αρχοντικό στην αγγλική εξοχή. Το μήνυμα γράφει: «ΜΗ ΦΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ».
«Το χριστουγεννιάτικο γεύμα σερβιρίστηκε στις δύο το μεσημέρι και ήταν πραγματικά πλουσιοπάροχο. Πελώρια κούτσουρα κροτάλιζαν εύθυμα στο μεγάλο τζάκι και την ίδια στιγμή πολλές φωνές μιλούσαν ταυτόχρονα. Η σούπα από στρείδια είχε καταναλωθεί και από δύο τεράστιες γαλοπούλες είχαν μείνει μόνο τα κοκαλάκια. Και είχε έρθει η ώρα για τη μεγαλοπρεπή πουτίγκα δαμάσκηνο».
«(…) Προσεκτικά, σχεδόν επιφυλακτικά, ο Ηρακλής Πουαρό επιτέθηκε στην πουτίγκα του. Έφαγε μία χορταστική μπουκιά. Ήταν πεντανόστιμη! Έφαγε και άλλη. Κάτι κουδούνισε ελαφρά στο πιάτο του. Το εξέτασε με ένα πιρούνι. Η Μπρίτζετ στα αριστερά του έσπευσε να τον βοηθήσει».
Αυτά! Σας αποχαιρετούμε με τις δύο διαφορετικές συνταγές και σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση των κειμένων της στήλης όλους αυτούς τους μήνες του 2023. Θα τα ξαναπούμε.
Πουτίγκα με ντόνατς από τα «Φιλαράκια»
Υλικά
- 12 ντόνατς της προηγούμενης μέρας κομμένα σε κύβους
- 3 κρόκοι αυγού
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι σφικτή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 1 συσκευασία βούτυρο (230-240 γρ.) μήλου ή αμυγδάλου
- 1 συσκευασία (230 ml) ξινόκρεμα (sour cream)
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βάζουμε τους κύβους από τα ντόνατς σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, σε λείο μείγμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία, και ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γαλάκτος, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-7 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν. Στο μείγμα του αυγού προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα της κρέμας, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ετοιμάσουμε μία κρεμ ανγκλέζ. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά, ώσπου να προκύψει μια πηχτή κρέμα. Περιχύνουμε το ντόνατς με την κρεμ ανγκλέζ, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα οι κύβοι, και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε με μπόλικο αρωματικό βούτυρο και ξινόκρεμα.
Pudding Semoule
Υλικά
- 1 οκά γάλα
- 1 κούπα σιμιγδάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι
- μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- όσα αυγά σηκώσει (έως 8)
- σταφίδες σουλτανίνες
- 2 πορτοκάλια (χωρίς τη φλούδα)
Η εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν τα υλικά. Όταν κρυώσουν ρίχνουμε τα αυγά και κατόπιν όλα τα άλλα υλικά. Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί ή φόρμα και το βάζουμε στον φούρνο.
Για τη σος: Ασπρίζουμε 3 κρόκους με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Λιώνουμε μια κουταλιά αλεύρι σε ένα κουτάλι γάλα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα στο μάτι. Όταν πήξει, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κονιάκ.
Τα βιβλία
- «Friends: Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
- «Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας» της Άγκαθα Κρίστι από τις εκδόσεις Ψυχογιός
- «Το τετράδιο της Ερατώς. Η σμυρναϊκή Κουζίνας 1867-1919» της Λίζας Μιχελή, εκδόσεις Γαλάτεια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.