- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μυστήρια της πουτίγκας
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία;
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές για πουτίγκα από τη Σμύρνη και από τα «Φιλαράκια»
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία; Σήμερα, λοιπόν, στο τελευταίο κείμενο για το 2023, θα περιπλανηθούμε στις… πουτίγκες. Δεν γνωρίζω ποια είναι η ιδανική συνταγή, αλλά θα σας δώσω μία του προπροηγούμενου αιώνα από τη Σμύρνη και μία από τον 21ο από τα «Φιλαράκια».
Να μιλήσουμε πρώτα για τη «διχόνοια της πουτίγκας», μια και δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι για τη συνταγή της.
«Κατά παράδοξο τρόπο, η πουτίγκα, αλλώς trifle (όνομα που δηλώνει κάτι ευτελές, κοινό, χωρίς μεγάλη σημασία), έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις. Με σέρι ή χωρίς; Με φρούτα ή όχι; Με κανέλα; Με σιρόπι; Με κρέμα; Με ζάχαρη άχνη; Με κερασάκια γλασέ; Σπογγώδης; Τραγανή;» όπως σημειώνει η Myrtle Allen στο βιβλίο της «The Ballymaloe cookbook». Και συνεχίζει η συγγραφέας, «Κάποτε άκουσα τρεις άνδρες να συζητούν για το πώς φτιάχνεται η μοναδικά αυθεντική πουτίγκα. Και οι τρεις τους είχαν μια γιαγιά που έφτιαχνε την πουτίγκα της ζωής τους και η καθεμιά την παρασκεύαζε διαφορετικά».
Κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη την Άγκαθα Κρίστι. Κάτω από το μαξιλάρι του ο ντεντέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ, βασικός ήρωας της συγγραφέως, βρίσκει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε χαρτάκι, ενώ πρόκειται να απολαύσει ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε ένα αρχοντικό στην αγγλική εξοχή. Το μήνυμα γράφει: «ΜΗ ΦΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ».
«Το χριστουγεννιάτικο γεύμα σερβιρίστηκε στις δύο το μεσημέρι και ήταν πραγματικά πλουσιοπάροχο. Πελώρια κούτσουρα κροτάλιζαν εύθυμα στο μεγάλο τζάκι και την ίδια στιγμή πολλές φωνές μιλούσαν ταυτόχρονα. Η σούπα από στρείδια είχε καταναλωθεί και από δύο τεράστιες γαλοπούλες είχαν μείνει μόνο τα κοκαλάκια. Και είχε έρθει η ώρα για τη μεγαλοπρεπή πουτίγκα δαμάσκηνο».
«(…) Προσεκτικά, σχεδόν επιφυλακτικά, ο Ηρακλής Πουαρό επιτέθηκε στην πουτίγκα του. Έφαγε μία χορταστική μπουκιά. Ήταν πεντανόστιμη! Έφαγε και άλλη. Κάτι κουδούνισε ελαφρά στο πιάτο του. Το εξέτασε με ένα πιρούνι. Η Μπρίτζετ στα αριστερά του έσπευσε να τον βοηθήσει».
Αυτά! Σας αποχαιρετούμε με τις δύο διαφορετικές συνταγές και σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση των κειμένων της στήλης όλους αυτούς τους μήνες του 2023. Θα τα ξαναπούμε.
Πουτίγκα με ντόνατς από τα «Φιλαράκια»
Υλικά
- 12 ντόνατς της προηγούμενης μέρας κομμένα σε κύβους
- 3 κρόκοι αυγού
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι σφικτή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 1 συσκευασία βούτυρο (230-240 γρ.) μήλου ή αμυγδάλου
- 1 συσκευασία (230 ml) ξινόκρεμα (sour cream)
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βάζουμε τους κύβους από τα ντόνατς σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, σε λείο μείγμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία, και ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γαλάκτος, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-7 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν. Στο μείγμα του αυγού προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα της κρέμας, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ετοιμάσουμε μία κρεμ ανγκλέζ. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά, ώσπου να προκύψει μια πηχτή κρέμα. Περιχύνουμε το ντόνατς με την κρεμ ανγκλέζ, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα οι κύβοι, και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε με μπόλικο αρωματικό βούτυρο και ξινόκρεμα.
Pudding Semoule
Υλικά
- 1 οκά γάλα
- 1 κούπα σιμιγδάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι
- μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- όσα αυγά σηκώσει (έως 8)
- σταφίδες σουλτανίνες
- 2 πορτοκάλια (χωρίς τη φλούδα)
Η εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν τα υλικά. Όταν κρυώσουν ρίχνουμε τα αυγά και κατόπιν όλα τα άλλα υλικά. Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί ή φόρμα και το βάζουμε στον φούρνο.
Για τη σος: Ασπρίζουμε 3 κρόκους με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Λιώνουμε μια κουταλιά αλεύρι σε ένα κουτάλι γάλα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα στο μάτι. Όταν πήξει, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κονιάκ.
Τα βιβλία
- «Friends: Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
- «Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας» της Άγκαθα Κρίστι από τις εκδόσεις Ψυχογιός
- «Το τετράδιο της Ερατώς. Η σμυρναϊκή Κουζίνας 1867-1919» της Λίζας Μιχελή, εκδόσεις Γαλάτεια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο για αγόρια που δεν συμβιβάζονται, αλλά αγαπούν τα μπαρ, τα ποτά και τα ξενύχτια. Αντίστοιχα κορίτσια θα το εκτιμήσουν επίσης…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Το τρίτο μέρος της τετραλογίας είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μια ωδή στη γυναικεία φύση
Το (δυστοπικό) αύριο μέσα από τα μάτια του διασήμου ιστορικού
Ήταν ένας ποιητής κάθε στιγμή που σκεφτόταν, κάθε στιγμή που εργαζόταν, κάθε στιγμή που ανέπνεε.
Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
Ο βασικός μεταφραστής του Φρόυντ και του Αντόρνο στα ελληνικά
Το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός
Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού
Το χειρόγραφο «μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά» που το κάνει μοναδικό
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Ο στρατιωτικός βίος και η επικά γενναία πολιτεία του Χαράλαμπου Σειραδάκη
Γιατί τα βιβλία, οι διαμορφωτές της προσωπικής μας ταυτότητας, ήταν, και θα παραμείνουν, μοναδικά
Μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του «Παράδοξη χώρα»
Το βιβλίο της Ελένης Γεωργακοπούλου (Katt Sway) για το πιο διάσημο κουτάβι στο ελληνικό TikTok
Με ποια κριτήρια αποφασίζουν να εκδώσουν ένα νέο βιβλίο οι εκδοτικοί οίκοι;
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών μιλάει με αφορμή το βιβλίο του «Πολιτική ορθότητα: Η σύγχρονη λογοκρισία;»
«Ο ΙΑΝΟS ήταν και παραμένει ένας αιρετικός τόπος που αναπτύσσει και καλλιεργεί τον διάλογο επί παντός του επιστητού».
Ψάχνουμε απαντήσεις στη νέα συλλογή διηγημάτων της Αναστασίας Αλεβίζου, «Ιστορίες Μόδας και Εγκλημάτων» από τις εκδόσεις 24 γράμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.