«Αριστοτέλης»: Tο graphic novel των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου κυκλοφορεί και στα Κινέζικα
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα - Σε ποιες άλλες γλώσσες θα μεταφραστεί το σπουδαίο έργο
Αριστοτέλης: Στα κινεζικά κυκλοφορεί το «graphic novel» του σεναριογράφου, Τάσου Αποστολίδη και του κομίστα, Αλέκου Παπαδάτου.
Το «graphic novel» του σεναριογράφου, Τάσου Αποστολίδη και του κομίστα, Αλέκου Παπαδάτου, «Αριστοτέλης», για την ανθρώπινη πλευρά και το έργο του αρχαίου Σταγειρίτη φιλοσόφου, μετά την επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα, κυκλοφορεί τώρα στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, αλλά και τα Κινέζικα, από την εκδοτική εταιρεία «Guomai Culture & Media» του Πεκίνου, ενώ σύντομα θα μεταφραστεί και στα Λιθουανικά, τα Πορτογαλικά, τα Κορεάτικα και τα Τούρκικα.
Βασιζόμενο σε ιστορικά γεγονότα, αλλά και με μπόλικη φαντασία από μέρους των δημιουργών, ο «Αριστοτέλης» πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις περιπέτειές του ως Μακεδόνας «μέτοικος» στην Αθήνα, τους φόβους και τις αδυναμίες του, αλλά και τις τιμές που του επιφυλάχθηκαν, όσο ζούσε. Δίνοντας μία ανθρώπινη διάσταση στην θρυλική προσωπικότητα του «πατέρα» της Δυτικής Φιλοσοφίας, χωρίς, ωστόσο, να αφαιρεί κάτι από την ανεκτίμητη κληρονομιά του, το «graphic novel» γνωρίζει το έργο και τη σκέψη του Αριστοτέλη, με απλή γλώσσα και χιούμορ, στις νεότερες γενιές.
Μέσα από τις έγχρωμες σελίδες, ο αναγνώστης μεταφέρεται νοερά στον 4ο π.Χ. αιώνα και γνωρίζει το περιβάλλον που επηρέασε τις θεωρίες του μεγάλου φιλοσόφου. Οι εκφραστικές εικόνες, οι πενήντα και πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες και η πιστή απεικόνιση των κτιρίων, των αντικειμένων, των θρησκευτικών τελετών και της καθημερινότητας της εποχής, κάνουν το κόμικ ένα πραγματικό αριστούργημα.
Ο πρωταγωνιστής εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με την «αρετή» και το «μέτρο» στους τομείς της ηθικής, της οικονομίας και της πολιτικής, καλώντας έτσι το σημερινό κοινό να κάνει μία σύγκριση με τη δική μας εποχή. Κατά τη διάρκεια του έργου, βλέπουμε τις επιρροές του Αριστοτέλη και τις αντιρρήσεις του με άλλα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής, ενώ είναι φανερό πως πρόκειται για μια εποχή πνευματικής άνθισης.
Η μετάφραση του έργου του Τάσου Αποστολίδη και του Αλέκου Παπαδάτου σε τόσες γλώσσες και ειδικά σε κάποιες με τέτοιο ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα, που σίγουρα διακρίνει την Κινέζικη, αποδεικνύει την παγκοσμιότητα του μηνύματος του έργου, όπως άλλωστε και του μηνύματος του φιλοσόφου, τη ζωή του οποίου πραγματεύεται. Ο «Αριστοτέλης» είναι ένα σύγχρονο έργο τέχνης, που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους λαούς και από ανθρώπους κάθε ηλικίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.