Βιβλιο

Σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου, πεθαίνει ο «πατέρας» του Αστερίξ, René Goscinny

Μεταμόρφωσε την κόμικ σκηνή με τον Μικρό Νικόλα, τον Λούκι Λουκ, τον Ιζνογκούντ και τους Γαλάτες

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίο 1977 πεθαίνει ο René Goscinny, ο δημιουργός του διάσημου κόμικ «Αστερίξ και του Οβελίξ» σε ηλικία 51 ετών
O René Goscinny διαβάζει το «Αστερίξ ο Γαλάτης» μαζί με τον Albert Uderzo το 1962 © Getty Images / Keystone-France/Gamma-Rapho

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου 1977 πεθαίνει ο René Goscinny, ο δημιουργός του διάσημου κόμικ «Αστερίξ και Οβελίξ» σε ηλικία 51 ετών

Σαν σήμερα, ο κόσμος των κόμικ θρηνεί την απώλεια του René Goscinny. Ο Γάλλος Walt Disney και δημιουργός των Αστερίξ και Οβελίξ άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Νοεμβρίου του 1977, κατά την διάρκεια ενός ιατρικού τεστ σε ηλικία 51 ετών. Ήταν στη μέση της δημιουργίας του τελευταίου τεύχους Αστερίξ με τίτλο, «Ο Αστερίξ στους Βέλγους». Το τεύχος τελικά ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το 1977, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του.

Uderzo et Goscinny (1968)

Αστερίξ και Οβελίξ: Το κόμικ που έχει μεταφραστεί σε 150 γλώσσες

Εκατομμύρια παιδιά -ή και μεγαλύτεροι- σε όλο τον κόσμο έχουν διαβάσει τις τρέλες του αχτύπητου δίδυμου Αστερίξ και Οβελίξ. Το ζευγάρι, μαζί με μια σειρά αξέχαστων χαρακτήρων από Δρυίδες και πειρατές μέχρι Ρωμαίους λεγεωνάριους, μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες ενάντια στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η οποία φυσικά και ηττάται σε κάθε τεύχος.

Σήμερα, ο Αστερίξ παραμένει το πιο μεταφρασμένο κόμικ παγκοσμίως, σε περισσότερες από 150 διαλέκτους και γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών και των αραβικών, ενώ έχουν γυριστεί πέντε ταινίες με πρωταγωνιστές τους δύο Γαλάτες. Η πιο διάσημη είναι ίσως το «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα» με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι.

Το κόμικ μπορούν να το απολαύσουν τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες με τις ιδιαίτερα έξυπνες ιστορικές αναφορές και λογοπαίγνια, με αποκορύφωμα τις λατινικές ατάκες των πειρατών στην τελευταία σελίδα κάθε τεύχους.

Πριν από την επιτυχία του, ο René Goscinny είχε ένα σκοπό: να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Και με περίπου μισό δισεκατομμύριο πωλήσεις σε όλο τον κόσμο σήμερα, σίγουρα τα κατάφερε. Ο Goscinny δεν ήταν μόνο πολύ επιτυχημένος στο χώρο των κόμικς αλλά και γενικά στη συγγραφή.

Σαν σήμερα πεθαίνει ο René Goscinny, ο δημιουργός του Αστερίξ και του Οβελίξ
Ο Goscinny βρίσκεται πίσω από πολλά άλλα επιτυχημένα κόμικς εκείνης της εποχής © Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone

Ο Αστερίξ δεν είναι η μοναδική επιτυχία του

Αν και τον γνωρίζουμε ως συνδημιουργό του Αστερίξ δίπλα στον Albert Urdezo, ο Goscinny βρίσκεται πίσω από πολλά άλλα επιτυχημένα κόμικς εκείνης της εποχής. Μερικά από τα πιο γνωστά του περιλαμβάνουν τη δημιουργία του Ιζνογκούντ με τον Jean Tabary και του Λούκι Λουκ με τον Αμερικανό σκιτσογράφο Maurice de Bevere.

Επίσης, ο Goscinny ήταν ο δημιουργός του «Μικρού Νικόλα» και συνιδρυτής και ο αρχισυντάκτης του Pilote για πολλά χρόνια, του μεγαλύτερου γαλλικού περιοδικού κόμικ της εποχής του. Όσο δούλευε εκεί, γνώρισε πολλούς άλλους διάσημους Γάλλους σκιτσογράφους όπως ο Jean-Marc Reiser που έγινε διάσημος χάρη στο περιοδικό.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του Αστερίξ

Η επιτυχία του Αστερίξ ήταν κάπως αναπάντεχη. Στην αρχή, σε συνεργασία με τον Uderzo, συνιδρυτή του Pilote, το έργο ξεκίνησε ως μια σύγχρονη εκδοχή του γαλλικού κλασικού «Le Roman de Renart (Reynard the Fox)». Μόλις ο Goscinny διαπίστωσε ότι και άλλοι συγγραφείς εργάζονταν στην ίδια ιδέα, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Και έτσι, γεννήθηκε ο Αστερίξ.

Όλα ξεκίνησαν το 1959 στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του Albert Uderzo στο Bobigny της Γαλλίας.  Έμεναν μόνο τρεις μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει η δοκιμαστική έκδοση για το Pilote και οι δύο συγγραφείς René Goscinny και Albert Uderzo ήταν πιεσμένοι. Έπρεπε να βρουν μια εντελώς πρωτότυπη σειρά κόμικ βασισμένη στη γαλλική κουλτούρα.

Ανέτρεξαν στην ιστορία της Γαλλίας αναζητώντας έμπνευση για να βασίσουν τους ήρωές τους. Και ξαφνικά, ανάμεσα στα γέλια, υπήρξε μια στιγμή «εύρηκα». Θα χρησιμοποιούσαν την περίοδο των Γαλατών… Έτσι ο Αστερίξ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό Pilote, στις 29 Οκτωβρίου 1959. Το κόμικ σύντομα έγινε ανάρπαστο: «Οι Περιπέτειες του Αστερίξ του Γαλάτη».

Σαν σήμερα πεθαίνει ο René Goscinny
Ο Rene Goscinny και ο Albert Uderzo κρατάνε ένα τεράστιο σκίτσο του Αστερίξ το 1976 © Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone

Ο Αστερίξ ήταν ο δυνατός της παρέας στην πρώτη εκδοχή του

Ο René Goscinny θυμάται: «Ήμασταν στο διαμέρισμα του Uderzo ένα απόγευμα ψάχνοντας μια ιδέα, θέλαμε κάτι αστείο και ασυνήθιστο. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συμφωνήσουμε στο βασικό θέμα: την ιστορία των Γαλατών, μια περίοδο που είχε αγνοηθεί στη Γαλλία, αλλά φαινόταν να είναι γεμάτη πιθανότητες.

Η δημιουργία των χαρακτήρων δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα πρώτα μοντέλα που σχεδίασε ο Uderzo έδειχναν τον Αστερίξ πολύ μεγαλύτερο και δυνατότερο. Με την συμβουλή του Goscinny, ο σκιτσογράφος άλλαξε την εικόνα και δημιούργησε έναν χαρακτήρα ακριβώς αντίθετο από τον αρχικό, φτιάχνοντας τον Αστερίξ όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ο Οβελίξ τελικά έγινε ο δυνατός της παρέας, με βάση τα αρχικά σκίτσα του Αστερίξ.

Όλα ξεκίνησαν με τον «Μικρό Νικόλα»

Ο Αστερίξ δεν ήταν η μοναδική επιτυχία του Goscinny. Μεταξύ 1955 και 1962, έφτιαξε άλλες τρεις σειρές που παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς μέχρι σήμερα. Κάθε μία από αυτές δημιουργήθηκε με διαφορετικό συνεργάτη. Το πρώτο, «ο Μικρός Νικόλας (Le Petit Nicolas)», είναι η ζωή μέσα από τα μάτια ενός μαθητή.

Δημιούργημα του καλλιτέχνη Jean-Jacques Sempé, το όνομα του χαρακτήρα πάρθηκε από έναν τοπικό έμπορο κρασιού. Από το 1956 έως το 1958, οι ιστορίες του Goscinny και του Sempé φιλοξενούνταν κάθε εβδομάδα σε κάποια εφημερίδα, μέχρι που κυκλοφόρησαν σε μορφή βιβλίου.

Sempé et Goscinny : Les secrets du Petit Nicolas | Archive INA

Ακολούθησαν ο Λούκι Λουκ και ο Ιζνογκούντ

Το 1955 ο Goscinny ξεκίνησε να γράφει το τις περιπέτειες του Λούκι Λουκ. Ο πιο διάσημος ίσως καουμπόι δημιουργήθηκε το 1946 από τον Maurice de Bevere για το περιοδικό Spirou. Αλλά, μόλις ο Maurice παραχώρησε την ιστορία του στον Goscinny, ο χαρακτήρας του Λούκι Λουκ, έγινε ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα και από την σκιά του.

Λιγότερο γνωστός εκτός Ευρώπης είναι ο Ιζνογκούντ, δημιούργημα του Jean Tabary το 1962. Μικρόσωμος και ύπουλος, ο Ιζνογκούντ είναι ο Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης που προσπαθεί μάταια να πάρει την θέση του Χαλίφη. «Ο Ιζνογκούντ έχει όλα τα ελαττώματα», είπε κάποτε ο Goscinny. «Γελάει με τις αρχές και αξίες των άλλων, είναι άπληστος, αγενής και εγκληματίας. Κάνει όμως τους ανθρώπους να γελούν... άρα είναι ήρωας». Η διάσημη φράση του, «Θα γίνω Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη» έχει μείνει στην ιστορία.

Goscinny et Tabary à propos d'Iznogoud

Ο Goscinny  μεταμόρφωσε την γαλλόφωνη σκηνή των κόμικ

Ο Αστερίξ, ο Νικόλας και ο Λούκι Λουκ διαβάζονται σε όλο τον κόσμο από μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, από πολλές απόψεις, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Goscinny ήταν το περιοδικό Pilote. Μεταξύ 1963 και 1974, το περιοδικό μεταμόρφωσε τη γαλλική σκηνή των κόμικς και ως αρχισυντάκτης του, τα κόμικς άρχισαν να διαβάζονται από ενήλικες. Έφερε σεβασμό στο είδος με 1,5 εκατομμύριο αναγνώστες κάθε εβδομάδα.

Ο Αστερίξ, όπως περιγράφει ο Maurice, είναι ο πρωταγωνιστής «ενός περιθωριοποιημένου λαού που απειλείται και πώς ένα μικρό χωριό χρησιμοποιεί το μυαλό του για να αντισταθεί σε μια κατοχική δύναμη», μια ιδέα που έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες και μέρη.

Goscinny: Δεν έχω ιδέα γιατί λειτουργεί τόσο καλά

Περισσότερα από 58 χρόνια μετά τη γέννηση του Αστερίξ, η επιτυχία συνεχίζεται: «Δεν έχω ιδέα γιατί λειτουργεί τόσο καλά. Μας ξεπερνά, αλλά δεν θα μπορέσω ποτέ να ευχαριστήσω αρκετά τους πιστούς αναγνώστες του Αστερίξ. Είμαι γεμάτος ευγνωμοσύνη και τους οφείλω πάρα πολλά», είχε δηλώσει ο Albert Uderzo.

Η μαγική φόρμουλα των René Goscinny και του Albert Uderzo περιλαμβάνει χιούμορ, εξαιρετικούς χαρακτήρες, έξυπνη αφήγηση, φιλία, δράση και συντροφικότητα σε συνδυασμό με το ταλέντο αυτών των δύο δημιουργών.

Η απώλεια του Goscinny

Στις 5 Νοεμβρίου 1977 ήρθε η σοκαριστική είδηση ​​ότι ο René Goscinny πέθανε κατά τη διάρκεια ενός τσεκάπ. Ήταν 51 ετών. Ήταν ένα τρομερό χτύπημα για τον φίλο του Albert Uderzo.

Σε εκείνο το σημείο, ο Albert Uderzo συνέχισε μόνος τις περιπέτειες του Γαλάτη ήρωα και ίδρυσε την εταιρεία Éditions Albert René. Μετά από 26 χρόνια συνεργασίας με τον René Goscinny, συνέχισε γράφοντας και εικονογραφώντας και άλλα άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Το 2011 πέρασε τη σειρά στον συγγραφέα Jean-Yves Ferri και στον εικονογράφο Didier Conrad, ενώ ο Morris συνέχισε τον Λούκι Λουκ με διάφορους άλλους συγγραφείς.

Το αγαπημένο κόμικ του René Goscinny ήταν το «Αστερίξ και Κλεοπάτρα».

Σαν σήμερα Γεγονότα

1499 – Εκδίδεται στο Τρεγκιέ της Γαλλίας το Καθολικόν. Αυτό το βρετονικό-γαλλικό-λατινικό λεξικό γράφτηκε το 1464. Είναι το πρώτο βρετονικό και το πρώτο γαλλικό λεξικό.
1605 – Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Συλλαμβάνεται ο Γκάι Φωκς.
1688 - Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας αποβιβάζεται με ολλανδικό στόλο στη νοτιοδυτική Αγγλία.
1757 – Επταετής Πόλεμος: Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας νικά τις συμμαχικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη μάχη του Ρόσμπαχ.
1828 - Εκστρατεία του Μοριά: Αποχωρούν από την Πελοπόννησο οι τελευταίες οθωμανικές δυνάμεις.
1828 – Οι Οθωμανοί παραδίδουν τη Λιβαδειά στους Έλληνες.
1831 - Ο Αμερικανός ηγέτης των σκλάβων, Νατ Τέρνερ, δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο στη Βιρτζίνια.
1862 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αβραάμ Λίνκολν αφαιρεί από τον Τζορτζ Μακλέλαν τη διοίκηση της στρατιάς του Ποτόμακ.
1862 – Στη Μινεσότα, 303 πολεμιστές της φυλής Ντακότα κρίνονται ένοχοι για βιασμό και δολοφονία λευκών και καταδικάζονται σε απαγχονισμό. Τελικά εκτελέστηκαν 38 και για τους υπόλοιπους αποφασίστηκε η αναστολή της ποινής.
1911 - Μετά την κήρυξη του πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 29 Σεπτεμβρίου του 1911, η Ιταλία προσαρτά την Τρίπολη και την Κυρηναϊκή της Λιβύης.
1912 – Ο Γούντροου Ουίλσον εκλέγεται ως ο 28ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών νικώντας τον εν ενεργεία Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.
1913 - Ο Όθων της Βαυαρίας ανατρέπεται από τον ξάδελφό του, Λουδοβίκο Γ΄.
1914 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γαλλία και η Βρετανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1916 – Ανακηρύσσεται το βασίλειο της Πολωνίας με την Πράξη της 5ης Νοεμβρίου που υπογράφουν οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας.
1937 - Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση και αναφέρει τα σχέδιά του για την απόκτηση «ζωτικού χώρου» για το γερμανικό λαό.
1945 – Η Κολομβία γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε.
1955 - Μετά την καταστροφή της στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανοικοδομημένη Κρατική όπερα της Βιέννης ανοίγει και πάλι με την όπερα Φιντέλιο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
1959 – Υπόθεση Μέρτεν: αποφυλακίζεται και απελαύνεται από την Ελλάδα ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν.
1961 – Θεομηνία στην Αθήνα. Τριάντα ένας νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και 3.790 άστεγοι στους συνοικισμούς της περιφέρειας, από τις καταρρακτώδεις βροχές.
1967 - 49 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των επιζώντων είναι και ο Ρόμπιν Γκιμπ των Bee Gees.
1968 - Ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με μικρή διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ. Αντιπρόεδρός του ο Σπύρο Άγκνιου από τους Γαργαλιάνους.
1989 – Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ορίζονται νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 46,1% και 148 έδρες έναντι 40,6% για το ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,9% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών (Λοιπά 0,7% και 2 έδρες).
1992 – Ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Βόρεια Οσετία. Πάνω από 115 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, οι οποίες άρχισαν στις 30 Οκτωβρίου του 1991.
2003 – Η ομάδα του Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.
2003 – Πρεμιέρα του τελευταίου μέρους της τριλογίας «Μάτριξ» στις ΗΠΑ (The Matrix Revolutions).
2004 – Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, φτάνοντας σε 126 τις χώρες που δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.
2006 – Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
2006 – Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Σαν σήμερα Γεννήσεις

1494 - Χανς Ζαξ, Γερμανός συγγραφέας
1615 – Ιμπραήμ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1760 - Μαξίμ Ρεμπώ, Γάλλος στρατιωτικός
1855 – Γιουτζήν Ντεμπς, Αμερικανός πολιτικός
1873 – Έντγουϊν Φλακ, Αυστραλός αντισφαιριστής
1885 - Γουίλ Ντυράν, Αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας
1913 – Βίβιαν Λι, Βρετανή ηθοποιός
1929 - Ράλλης Κοψίδης, Έλληνας ζωγράφος
1936 – Μιχάλης Δερτούζος, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής
1936 - Ούβε Ζέελερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1938 - Ιονάτανα Ιονάτανα, πρωθυπουργός του Τουβαλού
1945 – Αλέκα Παπαρήγα, Ελληνίδα πολιτικός
1947 - Μπάμπης Γκολές, Έλληνας τραγουδιστής
1952 - Όλεγκ Μπλαχίν, Ουκρανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1953 - Ούγο Κόρο, Αργεντινός πυγμάχος
1956 – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Έλληνας τραγουδοποιός
1959 – Μπράιαν Άνταμς, Καναδός τραγουδοποιός
1960 – Τίλντα Σουίντον, Αγγλίδα ηθοποιός
1964 – Φάμκε Γιάνσεν, Ολλανδή ηθοποιός και μοντέλο
1977 – Μπρίτνεϊ Σκάι, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1978 – Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κύπριος τραγουδιστής
1980 – Κρίστοφ Μετσέλντερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1982 - Ζήσης Ζάννας Έλληνας πολιτικός
1983 – Μίκε Χάνκε, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1986 - Κάσπερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής
1992 – Μάρκο Βεράτι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα Θάνατοι

1559 – Κανό Μοτονόμπου, Ιάπωνας ζωγράφος
1563 - Ιωάννης Ιάκωβος Ηρακλείδης, κυβερνήτης της Μολδαβίας
1714 – Μπερναρντίνο Ραματσίνι, Ιταλός ιατρός
1807 - Αγγέλικα Κάουφμαν, Ελβετίδα ζωγράφος
1879 – Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, Σκωτσέζος φυσικός
1943 - Ιδομέν Κοστούρι, Αλβανός πολιτικός
1944 – Αλεξίς Καρέλ, Γάλλος χειρουργός και βιολόγος
1972 - Ρέτζιναλντ Όουεν, Άγγλος ηθοποιός
1977 – Ρενέ Γκοσινί, Γάλλος συγγραφέας και εικονογράφος
1979 – Κωστής Κοτζιάς, Έλληνας συγγραφέας
1984 - Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Έλληνας νομικός
1989 – Βλαντίμιρ Χόροβιτς, Ουκρανός πιανίστας
1991 - Ρόμπερτ Μάξγουελ, Τσεχοσλοβάκος επιχειρηματίας
1992 – Άρπαντ Έλο, Ούγγρος φυσικός και σκακιστής
1997 – Αϊζάια Μπερλίν, Ρώσος φιλόσοφος
2000 - Γιάννης Νεμπίδης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής
2005 - Τζων Φώουλς, Άγγλος συγγραφέας
2006 - Αντώνης Δροσογιάννης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
2006 – Μπουλέντ Ετζεβίτ, Τούρκος πολιτικός
2006 - Γεώργιος Λάββας, Έλληνας αρχιτέκτονας
2016 - Ανδρέας Βγενόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.