Στο ρυθμό του ARB
Το εκδοτικό εγχείρημα του Μανώλη Βασιλάκη και του Ηλία Κανέλλη μετράει ήδη 9 τεύχη
Είναι έξυπνο, ενήλικο αλλά και φρέσκο, κοντά στην επικαιρότητα αλλά με εμβάθυνση των θεμάτων, πολιτικοποιημένο, μαχητικό. Συγκεντρώνει κάθε μήνα τις πιο αξιόλογες πένες του ελληνικού δημοσίου λόγου και μιλάει για βιβλία, για πολιτική, για την κοινωνία μας. Οι δημιουργοί του, Μανώλης Βασιλάκης και Ηλίας Κανέλλης, εξηγούν στη ATHENS VOICE την περιπέτεια της κατασκευής της ATHENS REVIEW OF BOOKS.
Πώς σκεφτήκατε να εκδώσετε την ARB; Τι αισθανόσασταν ότι έλειπε από την αγορά και σε ποιους απευθύνεται; Από πολύ παλιά συζητούσαμε το ενδεχόμενο έκδοσης ενός τέτοιου εντύπου, αλλά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημα όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη κρίση στην ελληνική οικονομία – κι όλα δείχνουν πως πετύχαμε! Εμείς «ανοίγαμε» όταν άλλοι φοβούνταν ότι θα κλείσουν. Αυτό το φαινομενικά παράδοξο και απρόσμενο είναι απολύτως λογικό: σε τέτοιες εποχές που αμφισβητείται ό,τι ξέραμε κι ό,τι μας βόλευε, που τα πράγματα σοβαρεύουν, πολλοί άνθρωποι που δεν αρκούνται στις κοινοτοπίες ούτε ενδίδουν στο λαϊκισμό ψάχνουν νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Σε πολύπλοκα ζητήματα δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Η διαφορά της ARB είναι ότι δεν προσφέρει χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, αλλά κείμενα εύληπτα και συναρπαστικά, αναλυτικά και παρεμβατικά, ειλικρινή και όχι σπουδαιοφανή, γραμμένα από κατά τεκμήριο ειδικούς. Τέλος, απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο για διάβασμα –κι αυτοί είναι αρκετοί!–, που είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και καινοτομίες, που δεν στέκονται στην επιφάνεια των πραγμάτων ούτε είναι κολλημένοι σε πάσης φύσεως ιδεοληψίες. Από την αρχή ξέραμε σε τι είδους κοινό στοχεύαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την έκταση της ανταπόκρισής του.
Η ARB δεν αφορά αποκλειστικά το βιβλίο. Είναι πολιτικοποιημένη, με σοβαρές αναλύσεις και κείμενα γραμμένα από σημαντικούς πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, δημοσιογράφους. Πόσο έτοιμο πιστεύετε είναι το κοινό για υψηλού επιπέδου κείμενα για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την οικονομία, την πολιτική, το δίκαιο; Η ίδια η επιτυχία της είναι η απόδειξη ότι το κοινό υπήρχε και ήταν έτοιμο από καιρό. Μάλλον αυτοί που εξεπλάγησαν είναι εκείνοι οι «επαγγελματίες» που θεωρούν ότι όλα μπορείς να τα πεις ή να τα ερμηνεύσεις με μερικές εκατοντάδες λέξεις. Πάντως, αν δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα αντίστοιχο εγχείρημα είναι γιατί απαιτεί πολύ μόχθο και, ως γνωστόν, ό,τι μπορείς να αποφύγεις, πες το με λίγα λόγια και εικονογράφησέ το… Τέλος, είναι τέτοια η ποικιλία της θεματολογίας και τόσο το εύρος των συνεργατών μας, που ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας κατατάξουν ή να μας βάλουν κάποια ταμπέλα. Τις προθέσεις και τις καταστατικές αρχές μας τις διατυπώσαμε στο ιδρυτικό editorial, που βρίσκεται πάντα στην ιστοσελίδα μας (www.booksreview.gr), όπου δηλώνουμε ότι προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας με μοναδικά όπλα μας την ειδίκευση και τις ιδέες μας.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε κείμενα και συνεργάτες; Δεν κάνουμε απλώς επιλογή κειμένων, δηλαδή δεν δημοσιεύουμε ό,τι στέλνει όποιος έχει κέφι: αναθέτουμε τα κείμενα σε όσους θεωρούμε κατάλληλους για το συγκεκριμένο θέμα – και συνήθως είναι οι κατ’ εξοχήν ειδικοί. Εκτός από τους μόνιμους συνεργάτες μας υπάρχουν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι με διανοητική τόλμη, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να συνεργαστούν με την ARB. Και στα μόλις εννιά τεύχη έχουν φιλοξενηθεί μόνο μερικές δεκάδες…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.