Βιβλιο

Οι «Αντιαφηγήσεις» του John Keene

Γνωριμία με ένα σύγχρονο Αμερικανό συγγραφέα από τις εκδόσεις Loggia

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
John Keene
© Nina Subin/Courtesy of New Directions

John R. Keene Jr.: Η συλλογή σύντομων μυθοπλασιών με τίτλο «Αντιαφηγήσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Loggia

Σε μια καλαίσθητη έκδοση από τον οίκο Loggia κυκλοφόρησε μια συλλογή διηγημάτων του John R. Keene Jr., γνωστού στους βιβλιόφιλους από την ποιητική συλλογή του «Punks: New and Selected Poems», που βραβεύτηκε το 2022 με το αμερικανικό Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Πρόκειται για μια συλλογή σύντομων μυθοπλασιών με τίτλο «Αντιαφηγήσεις» σε μετάφραση και με επίμετρο του Γιώργου Μαραγκού.

John Keene - βιογραφικό

Ο John Keene γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι σε Καθολική οικογένεια, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northwestern. Σήμερα διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιούαρκ. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Annotations» εκδόθηκε το 1995· ακολούθησε μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Seismosis» καθώς και το «Counternarratives» (Αντιαφηγήσεις), που απέσπασε άριστες κριτικές και βραβεία. Ο Keene έχει αποκτήσει τη φήμη του περίπλοκου, πολυμαθούς, πολυσχιδούς και πειραματικού συγγραφέα, ιδιαίτερα στη μικρή φόρμα στην οποία προσδίδει επικές διαστάσεις. Πρόκειται για έναν Αφροαμερικανό που υπερβαίνει τόσο τα σύνορα της αφροαμερικανικής κοινότητας, όσο και της γλώσσας: ο John Keene ασχολείται με την αναθεώρηση και επανεκτίμηση της αμερικανικής ιστορίας, με τη μεταφρασιολογία (είναι μεταφραστής από τα γαλλικά και τα πορτογαλικά), με τις περιπέτειες της «μαύρης» ταυτότητα στον κόσμο και με τον συνδυασμό των εικαστικών τεχνών με τη λογοτεχνία. Αν και η γραφή του μπορεί να ενταχθεί στη μετα-αποικιακή οπτική, θα ήταν άδικο να την περιορίσουμε στην κατηγορία των post-colonial studies.

John R. Keene Jr., Αντιαφηγήσεις, εκδόσεις Loggia

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, τα διηγήματα και οι νουβέλες του Keene μάς μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, στις ζούγκλες και στα μοναστήρια της Βραζιλίας, στις φυτείες όπου εκτυλίχθηκαν οι εξεγέρσεις των σκλάβων της αποικιοκρατούμενης Αϊτής, στους εμφυλίους πολέμους των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στην ιστορία του πρώτου μη ιθαγενή κατοίκου που πάτησε το πόδι του στο Μανχάτταν. Οι «Αντιαφηγήσεις» προτείνουν διαφορετικές οπτικές γωνίες θέασης της ιστορίας, στη μικρή ή στη μεγάλη της κλίμακα, εμπλουτίζοντας ή εααναπροσδιορίζοντας τη σχέση του αναγνώστη με την ιστορία της Βόρειας Αμερικής. Από τη μετα-αποικιοκρατική ανάγνωση μέχρι την queer λογοτεχνία, οι αφηγηματικοί κώδικες του συγγραφέα είναι κοινοί· η σεξουαλικότητα των χαρακτήρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατμόσφαιρας και του ύφους των ιστοριών.

Εδώ και λίγα χρόνια, οι εκδόσεις Loggia δημιούργησαν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με το μικρό μέγεθος των βιβλίων, τα μονόχρωμα εξώφυλλα (κίτρινο, μωβ, πράσινο, κόκκινο) και την παραδοσιακή τυπογραφία. Ανάμεσα στους τίτλους τους είναι το «Σκοτεινό νερό» του Nicola Pugliese (μτφρ. Ευαγγελία Γιάννου) και τα «Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό» του Max Blecher (μτφρ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.