Βιβλιο

16 δοκίμια, non fiction και επιστημονικά βιβλία για το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 880
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 16 δοκίμια, non fiction και επιστημονικά βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι

Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Το Όνομα της Αλήθειας, εκδόσεις Αρμός
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής της Ελλάδας, παράλληλα με την καλλιτεχνική του δράση έχει αναπτύξει και έναν ιδιαίτερο πνευματικό λόγο, που τον έχει αναδείξει ως έναν από τους σύγχρονους φιλοσόφους της μουσικής. «Το Όνομα της Αλήθειας» είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, το οποίο ίσως προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις φιλοσοφικών όρων, όμως είναι προσιτό και φιλικό στη εκφορά του λόγου, αποφεύγοντας την υπεραπλούστευση, ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος σημαντικές αρχές και θεωρίες που διακρίνουν τη φιλοσοφική σκέψη: «[…] Καταφεύγουμε αναγκαστικά, για την επιβίωσή μας, στη φανατική υπεράσπιση των “αληθινών” εμπειριών μας και στην εθελούσια υποταγή στις αβασάνιστες κρίσεις των “άλλων”, που, μέσω της ρύθμισης του πνεύματός μας, ονομάζουμε αλήθεια, προς εφησυχασμό και πνευματική παρηγορία […]. […] Η πνευματική “αγένεια” βυθίζει, για αιώνες, τον περιπλανώμενο άνθρωπο σε δεισιδαιμονίες και σε αντίστοιχες σκοτεινές και ανόητες προλήψεις που τον κρατούν δέσμιο του παρελθόντος και των κληροδοτημένων αβασάνιστων αληθειών […]».

Παναγής Παναγιωτόπουλος, Περιπέτειες της μεσαίας τάξης, εκδόσεις Επίκεντρο
Ποια είναι η ιστορία της μεσαίας τάξης στη Δύση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σχέση της με την κατανάλωση, τον ατομικισμό και τη χειραφέτηση αλλά και με ποιον τρόπο φτάσαμε στην πανθομολογούμενη πλέον υπαρξιακή της κρίση; Ποια η ιστορική πορεία των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά και μέσα από ποιες εμπειρίες συνάφθηκε το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολιτευτικής μεσαίας τάξης; Πώς γίνεται η ελληνική οικογένεια να είναι ταυτόχρονα ο βιότοπος και η καταδίκη της και άραγε υπάρχει ακόμα κάποια ταυτότητα μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα ή πλέον έχουν διασπαστεί σε αντίπαλες μικρό-κοινότητες ανθρώπων οι οποίοι με δυσκολία συνυπάρχουν σήμερα στους τόπους της κοινωνικής και συναισθηματικής ερήμωσης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει και πασχίζει να απαντήσει αυτό το βιβλίο και ορίστε ένα άρτιο ψυχογράφημα της ελληνικής μεσαίας τάξης που πρόσφατα τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής. 

Patrik Svensson, Βαθύ μπλε - H θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου, εκδόσεις Μεταίχμιο
Μια γνωριμία με τη γοητεία της θάλασσας, αλλά και με όσους την εξερεύνησαν, τη χαρτογράφησαν και θέλησαν να την υποτάξουν. Ένας ύμνος στην αδάμαστη περιέργεια, την πανάρχαια κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να τη γνωρίσουμε και μέσω αυτής να κατανοήσουμε τον κόσμο. Η κατάκτηση της θάλασσας στον ρου της ιστορίας άλλοτε αποδείχτηκε η πιο όμορφη ανθρώπινη ιδιότητα κι άλλοτε η πιο καταστροφική, όμως πώς μάθαμε να βρίσκουμε τον δρόμο προς αυτή; Ήταν πράγματι ο Μαγγελάνος ο πρώτος που έκανε τον περίπλου της Γης; Ποια ήταν η συμβολή των φαλαινών στον Διαφωτισμό; Πώς ένας φτωχός Σκοτσέζος φούρναρης άλλαξε την άποψή μας για την ιστορία της εξέλιξης και τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα βάθη των ωκεανών και για τα πλάσματα που έμειναν κάτω από την επιφάνεια; Ένα βιβλίο για το θαύμα της ζωής από κάποιον που θαυμάζει τον κόσμο.

Αγγέλα Καστρινάκη, Μίλα, Πηνελόπη! - Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Πότε θα καταφέρει, αλήθεια, η Πηνελόπη να μιλήσει στον δημόσιο χώρο, κατακτώντας την πλήρη ισοτιμία με τον Οδυσσέα; Ως ηρωίδα έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στην τρισχιλιετή ζωή της, από τότε που την έπλασε ο Όμηρος, όντας άλλοτε πρότυπο της αρετής, άλλοτε μια πολύ βαρετή συμβία-«μαντρόσκυλο» της αρετής, κάποτε επικίνδυνη και λάγνα, άλλοτε γριά και αμίλητη, ή νέα και δυναμική. Η Πηνελόπη φανερώνει με τις περιπέτειές της τη θέση του γυναικείου φύλου στην κοινωνία και τις αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τον έρωτα, όπως παρουσιάζεται ανά τους αιώνες. Ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας της. Ειδικότερα μεγάλη δόξα γνωρίζει μετά το 1968 και τη συλλογική κινητοποίηση για αλλαγή των νοοτροπιών και των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Στα τέλη του 20ού αιώνα η Πηνελόπη ταξιδεύει, η ακίνητη φιγούρα του αργαλειού κατακτά τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο ή τουλάχιστον να γλιτώσει από την κακοπάθεια της Ιθάκης. Αυτές και άλλες μεταμορφώσεις της Πηνελόπης θα βρουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες σε τούτο το βιβλίο, σε έργα πεζά, ποιητικά, θεατρικά, κάποια κινηματογραφικά, και επίσης δοκίμια και φιλοσοφία, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. 

Αχιλλέας Χεκίμογλου, Ατομική εποχή: Πυρηνική ενέργεια, αντιδραστήρες και ουράνιο στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πόσοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είχε πυρηνικές επιδιώξεις κατά τον 20ό αιώνα και άραγε πόσο ρεαλιστικές ήταν αυτές; Πώς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει η χώρα την ατομική ενέργεια, ποια ήταν τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν σε αυτό το εγχείρημα, ποιοι ξένοι ενδιαφέρθηκαν να γίνουν οι επίλεκτοι συνεργάτες της και εντέλει τι απέμεινε από εκείνη την εποχή; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει για πρώτη φορά απαντήσεις η «Ατομική Εποχή», φέρνοντας στο φως τα αρχεία που σχετίζονται με την ατομική ενέργεια στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της χώρας για τη συμμετοχή της στον «αιώνα του ατόμου». Στο βιβλίο αποκαλύπτεται όλο το παρασκήνιο: από το CERN, τον «Δημόκριτο» και τις παρεμβάσεις των Ανακτόρων έως τα πρώτα βήματα της ΔΕΗ και της ΕΤΒΑ και από τον Ανένδοτο και τις μυστικές διαπραγματεύσεις των αποστατών με τους Άγγλους έως τα απόρρητα παζάρια των χουντικών με το Λονδίνο για ανταλλαγή ελληνικών καπνών με πυρηνικό αντιδραστήρα. Αμέσως μετά, η πετρελαϊκή κρίση και η μεταπολίτευση, οι έρευνες για ουράνιο, τα πυρηνικά σχέδια της ΔΕΗ, το ελληνικό αντιπυρηνικό κίνημα και η μεγάλη ανατροπή της Αλλαγής, μέχρι η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ να αλλάξει τα πάντα. Μια συναρπαστική αφήγηση ενός εντυπωσιακού χρονικού, άσχετα αν δεν γίναμε ποτέ μια πυρηνική υπερδύναμη!

Αριστοτέλης Μητράρας, Σύντομη ιστορία του τουρκικού θεάτρου, εκδόσεις Βακχικόν
Τα στάδια εξέλιξης του τουρκικού θεάτρου από την απαρχή του Θεάτρου Σκιών στις στέπες της Κεντρικής Ασίας μέχρι σήμερα, μέσω ενός βιβλίου όπου ο αναγνώστης μπορεί να ιχνηλατήσει στις σελίδες του τα πολιτικά γεγονότα, τις κοινωνικές ανακατατάξεις και τις λογοτεχνικές επιρροές που οδήγησαν στη συγγραφή των έργων. Έτσι θα διαπιστώσει ότι πολλά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αλλοτρίωση των ατόμων της επαρχίας που έρχονται στις μεγάλες πόλεις, η προσπάθεια των γυναικών να αποκτήσουν έλεγχο στη ζωή τους μακριά από παλαιές αντιλήψεις ή ακόμα η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ νέων και μεγαλυτέρων, αποτελούν συχνά αντικείμενο των Τούρκων δραματουργών, οι οποίοι κατέκτησαν την τεχνική της συγγραφής κατά τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, εν μέσω συνεχών δικτατοριών, κινημάτων, ανώμαλων καταστάσεων και πολύ συχνά με προσωπικό κίνδυνο και συνέπειες.

Μαρία Γ. Γκόσμα, Δημιουργία ζωής, Γονιμότητα - Εγκυμοσύνη - Τοκετός, εκδόσεις Αρμός
Μια μύηση κυριολεκτικά βήμα βήμα στη Δημιουργία ζωής. Η βιολογική και ψυχοπνευματική μας υπόσταση παραδίδεται από τη συγγραφέα με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να χάνεται η επιστημονική ταυτότητα του πονήματός της. Η αρσενική και θηλυκή πλευρά που φέρουμε όλοι μέσα μας, το νόημα που μας σηματοδοτεί η φυσιολογία των γεννητικών μας οργάνων και των γενετικών μας κυττάρων, η γονιμότητα του ζευγαριού και η προετοιμασία του για το «κάλεσμα ψυχής» (σύλληψη). Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα / ανά μήνα και ο «ευφυής» τρόπος του να «εκπαιδεύει» τους γονείς του, για να το εκπαιδεύσουν κι εκείνοι στη συνέχεια, η δύναμη με την οποία είναι ευλογημένη η γυναίκα-μητέρα, ώστε να μπορεί να μορφοποιεί τη νέα Ζωή που κυοφορεί, η ιερότητα του φυσικού τοκετού χωρίς παρεμβάσεις, η θρέψη της νέας Ζωής και τα πολλαπλά σωματικά και ψυχικά οφέλη που αποκομίζουν μητέρα και παιδί από τον θηλασμό. Τέλος, η συγγραφέας αναφέρεται στο Έργο της Μαίας και στην ενεργό συμπαράσταση και συμμετοχή της, για τη φυσική και την ψυχική υγεία μητέρας-παιδιού και κατ’ επέκταση της οικογένειας, της κοινότητας και της κοινωνίας.

Patrick Radden Keefe, Καθάρματα - Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες. 12 αληθινές ιστορίες, εκδόσεις Μεταίχμιο
Έγκλημα και διαφθορά, μυστικά και ψέματα, ίντριγκες, πάθη και δώδεκα αληθινές ιστορίες μέσα από την καθηλωτική αφήγηση ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Με οξυδερκείς παρατηρήσεις, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ο Patrick Radden Keefe εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, αν ο πληροφοριοδότης που τόλμησε να αποκαλύψει το ξέπλυμα χρήματος σε μια ελβετική τράπεζα ήταν ήρωας ή παραμυθάς, μιλάει για τον πολυετή αγώνα σύλληψης ενός διεθνούς εμπόρου όπλων, σκιαγραφεί το παρελθόν μιας μαζικής δολοφόνου αλλά και το προφίλ μιας παθιασμένης δικηγόρου που υπερασπίζεται τις ζωές διαβόητων δολοφόνων, αποκαλύπτει πώς ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Αφρικής πέρασε στον έλεγχο ενός πάμπλουτου Ισραηλινού. Ένα βιβλίο που θα κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.

Neil deGrasse Tyson, Αστρικός αγγελιοφόρος, εκδόσεις Διόπτρα
Ο Neil deGrasse Tyson, ως αστροφυσικός, σκέφτεται με τις διαστάσεις και την προοπτική του σύμπαντος. Βλέποντας με αυτή τη συμπαντική προοπτική τον πολιτισμό μας στη Γη, φωτίζει τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας με έναν νέο τρόπο που γεννά μια βαθύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και ενότητας ανάμεσά μας. Σε μια εποχή που οι απόψεις μας στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα είναι πιο πολωμένες από ποτέ, ο συγγραφέας δίνει το αντίδοτο σε αυτά που μας χωρίζουν, ενώ υπερασπίζεται με πάθος τους δύο βασικούς άξονες του Διαφωτισμού: τη συμπαντική προοπτική και τον ορθολογισμό της επιστήμης. Με γνώση, σαφήνεια, χιούμορ και αμεσότητα, μας μυεί σε μια διαφορετική, επιστημονική θέαση της πραγματικότητας και μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας μέσα στον απέραντο κόσμο, ενώ από την εμβάθυνση στις παγκόσμιες συγκρούσεις μέχρι την υπενθύμιση του πόσο πολύτιμο και ανεπανάληπτο είναι το δώρο της ζωής, μας φέρνει αντιμέτωπους με αλήθειες που επαναπροσδιορίζουν την προοπτική μας, άρα και τις προτεραιότητές μας.

Παύλος Κόντος, Τα δύο ευ της ευτυχίας - Εισαγωγή στα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
«Τα δύο ευ της ευτυχίας» έχουν τη μορφή ενός οδοιπορικού ανάγνωσης των Ηθικών Νικομαχείων, καθώς το βιβλίο καταγράφει τις δυσκολίες που συναντά ο αναγνώστης, τις γνώσεις που αποκτά, τις προσμονές του, την απογοήτευση ή τον ενθουσιασμό του, δείχνοντάς του πώς να αποκωδικοποιεί το αριστοτελικό κείμενο. Ταυτόχρονα, συνιστά μια συνολική, και ενίοτε πρωτότυπη, πρόταση κατανόησης της αριστοτελικής ηθικής, που δεν αρκείται σε μια ουδέτερη έκθεση των βασικών της θέσεων αλλά επιχειρεί να τις υπερασπιστεί τόσο με φιλοσοφικά επιχειρήματα χωρίς τη χρήση δυσνόητων όρων, όσο και με την επίκληση πολλών παραδειγμάτων από την καθημερινή εμπειρία. Το βιβλίο ξεκινά πλάθοντας μια ιστορία για τον Αριστοτέλη και τον γιο του Νικόμαχο, τελειώνει βρίσκοντας την ίδια ιστορία μέσα σε δύο πίνακες του Ρέμπραντ, και μας προσκαλεί να συνδέσουμε όσα θα μάθουμε αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την ευτυχισμένη ζωή, τη δική μας ζωή, με περαιτέρω ανάλυση των αριστοτελικών εννοιών της δικαιοσύνης, της ηδονής και της ηθικής αρετής.

Βασίλης Κωνσταντινίδης, Απιστία, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πώς ορίζεται η απιστία, πώς αποκρυσταλλώνεται η ταυτότητα του πιστού ή άπιστου μέσα μας, ποια είναι η λεπτή γραμμή που περνάμε και γιατί εκτοξεύουμε τα ερωτικά βέλη μας εκτός επίσημου δεσμού; Οι εικόνες που έχουμε από τις πρώιμες σχέσεις με σημαντικούς άλλους θα επηρεάσουν καθοριστικά τη συμπεριφορά που θα έχουμε σε μια σταθερή σχέση στο μέλλον; Υφίσταται το γεγονός της μιας βραδιάς, το σεξ είναι μόνο σεξ ή μήπως αρνούμαστε να δούμε την ψυχική ανάγκη που κρύβεται πίσω από την ικανοποίηση της σαρκικής επιθυμίας; Πολλά ερωτήματα γεννιούνται σε σχέση με αυτό το διαχρονικό και πανανθρώπινο φαινόμενο της απιστίας, που λαμβάνει νέες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου και της αποδοχής του ευρέος φάσματος της σεξουαλικότητας, οπότε στο βιβλίο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα από ψυχαναλυτική, συμπεριφορική, κοινωνιολογική και πραγματιστική σκοπιά.

Αθανάσιος Πλατιάς, Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, 50 κανόνες στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απαντήσεις σε 20 κρίσιμες ερωτήσεις, εκδόσεις Δίαυλος
Το βιβλίο επιχειρεί να συμπυκνώσει την ουσία της Στρατηγικής σε πενήντα κανόνες, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τον πόλεμο, τη διπλωματία, την εσωτερική πολιτική, τις επιχειρήσεις αλλά και τον αθλητισμό και την καθημερινή ζωή. Πώς αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση; Μας συμφέρει μια φιλοδυτική ή μια αντιδυτική Τουρκία, μια ανεπτυγμένη ή μια υπανάπτυκτη Τουρκία, θέλει η Τουρκία να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τι λύση θέλουμε στην Κύπρο, ποιος θα ξεκινήσει τον πόλεμο, ποια είναι η φύση της τουρκικής υβριδικής απειλής και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε τυχόν ελληνοτουρκικό πόλεμο; Σκοπός του πονήματος είναι αφενός να παρουσιαστεί συνοπτικά το «λογισμικό» της Στρατηγικής και αφετέρου να αναλυθεί στρατηγικά το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσα από εκτιμήσεις των συγγραφέων πάνω στα θεμελιώδη ζητήματα των ελληνοτουρκικών.

Μαρία Σαμπατακάκη, Ασπρό: Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου. Αριστερά και Σχέδιο Μάρσαλ, εκδόσεις Κέδρος
Το 1947, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ένας συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων στον Ασπρόπυργο, με δηλωμένη αριστερή πολιτική ταυτότητα, αναζητά αμερικανική χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Νίκος Μομφερράτος, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά και ο Στυλιανός Παττακός συμμετέχουν, εκουσίως ή ακουσίως, στο παρασκήνιο μιας ιστορίας που θα μπορούσε να είναι το πιο χαρακτηριστικό αλλά και το πιο αντιφατικό παράδειγμα της αγωνιώδους προσπάθειας μιας κοινωνίας να επιβιώσει και να προοδεύσει. Αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας και αρχειακής τεκμηρίωσης, η μονογραφία διεξέρχεται με παραστατικότητα άγνωστες και αγνοημένες πτυχές της ελληνικής μεταπολεμικής πολιτικοοικονομικής ζωής.

Τον καιρό του λοιμού - Επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν τη λογική, Συλλογικό έργο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρχαίες κοινωνίες. Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Ορίστε οι απόψεις και οι υπογραφές: Α΄Βασιλείων, Θουκυδίδης, Σοφοκλής, Ιπποκράτης, Διόδωρος Σικελιώτης, Φιλόστρατος, Αίλειος Αριστείδης, Γαληνός, Γρηγόριος Νύσσης, Ευσέβιος, Προκόπιος και Ευάγριος Σχολαστικός. Μέσω των γραπτών για το τότε, ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτήματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο τον καιρό της πανδημίας που έλαχε και σε μας, ενώ μπορεί, επίσης, ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο κοντύτερα με μας, αφού μας εξουσιάζουν οι ίδιοι φόβοι και η ίδια θνητότητα.

Leah Εlson, (Δεν) υπάρχουν χαζές ερωτήσεις στην επιστήμη, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το «(Δεν) υπάρχουν χαζές ερωτήσεις στην επιστήμη» γεννήθηκε με αφορμή τη δημοφιλή σειρά της Leah Elson «60 Seconds of Science», που οι φανατικοί της ακόλουθοι προτείνουν θέματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα. Η συγγραφέας απαντά σε αυτό το γεμάτο χιούμορ πρώτο βιβλίο της σε δεκάδες επιστημονικές ερωτήσεις των θαυμαστών της απ’ όλο τον κόσμο. Στο πνεύμα του Αστροφυσική για βιαστικούς του Neil deGrasse Tyson και του The Complete Manual of Things that Might Kill You: A Guide to Self - Diagnosis for Hypochondriacs της Jen Bilik, το βιβλίο εξηγεί επιστημονικά και ιατρικά θέματα με ευκολονόητο και διασκεδαστικό τρόπο, κατάλληλο τόσο για φιλοπερίεργους αναγνώστες χωρίς επιστημονικές γνώσεις όσο και για επιστήμονες που θέλουν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους.

Κώστας Στούπας, Η Επερχόμενη Αταξία - Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης, εκδόσεις Επίκεντρο
Ποια είναι η σχέση της βροχής με τη δημοκρατία και της βιομηχανικής επανάστασης με τη γυναικεία χειραφέτηση και τους γάμους των ομοφυλοφίλων; Γιατί ο Τζέιμς Βατ συνεισέφερε περισσότερο από τον Κάρολο Μαρξ στην κατάργηση της δουλείας και προσεχώς της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο; Τι σχέση έχει η παγίδα του χρέους με την παγίδα του Σκίνερ και η παγίδα του Θουκυδίδη με την παγίδα της βιολογίας και τον ανθρωπισμό; Μεγάλα ερωτήματα, αξιομνημόνευτες απαντήσεις και ακόμα περισσότερα ερωτήματα: Γιατί το Calcoin έχει περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει από το Bitcoin και σε ποιο σημείο του κύκλου της αταξίας βρισκόμαστε; Ο Κοντράτιεφ, ο Καρντάσεφ, η Μάργκαρετ Άτγουντ ή ο Χ. Τζ. Γουελς έχουν διατυπώσει το καλύτερο σενάριο για το πού πάει ο κόσμος; Τι προμηνύουν τα απανωτά ρεκόρ του S&P 500 και της τιμής του χρυσού; Είναι σε θέση οι κοινωνίες των ανθρώπων από «βούτυρο» και των «νάρκισσων» της Δύσης να καταλάβουν τι παίζεται; Είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τον καπιταλισμό; Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της επερχόμενης περιόδου αταξίας και σε όλα τα παραπάνω απαντά ο δημοσιογράφος και αναλυτής Κώστας Στούπας.