Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος
Άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από σύντομη ασθένεια
Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος - Βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας και ψυχή του περιοδικού Πολάρ - Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη.
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών άφησε ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος, έπειτα από σύντομη ασθένεια.
Η κηδεία του Κώστα Καλφόπουλου θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο.
Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ήταν απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτική και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Από το 1996 δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο Τύπο και ως επιμελητής στον χώρο των εκδόσεων. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της «Καθημερινής» (ημερήσια και κυριακάτικη έκδοση) και από το 2018 αρθρογραφούσε στο The Books’ Journal. Είχε, επίσης, την ευθύνη της αρχισυνταξίας του περιοδικού Πολάρ.
Ως ξένος ανταποκριτής συνεργάστηκε με γερμανόφωνα ΜΜΕ. Ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Ορισμένα από τα λογοτεχνικά έργα του Κώστα Καλφόπουλου:
«Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο» (εκδόσεις Καστανιώτη), «Μικρό εγκώμιο του αστυνομικού» (Νεφέλη), «10 ανεπίδοτες επιστολές» (Gutenberg), «Φλίππερ» (Gramma), «Καρέ-καρέ και άλλα διηγήματα» (Άγρα), «Καφέ Λούκατς - Budapest Noir» (Άγρα), «Ένα παράξενο καλοκαίρι» (Άγρα), «Στην εποχή της περιπλάνησης» (Αλεξάνδρεια)
Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Κώστα Καλφόπουλου
Πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του Κώστα Θ. Καλφοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος (1956-2023), που «έφυγε» νωρίς, αποτέλεσε υπόδειγμα διανοούμενου, αφιερωμένου απολύτως στο έργο του. Ήταν βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας και εξέδωσε μυθιστορήματα και διηγήματα ενταγμένα σ αυτό το ιδιαίτερο είδος της λογοτεχνίας, με φανατικούς αναγνώστες. Μέσα από τη μυθοπλασία εξερεύνησε πολυποίκιλες εκδοχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, όπως και της κοινωνίας. Ήταν η ψυχή του μόνου περιοδικού- ΠΟΛΑΡ- που ασχολείται με την αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα, όπως και στη δημιουργία της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Υπηρετώντας ως δημοσιογράφος στον ελληνικό και στον γερμανικό τύπο έγραψε κείμενα αφιερωμένα στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου καθώς και πλήθος κριτικών σημειωμάτων για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και ιστορία του εικοστού αιώνα. Θα λείψει όχι μόνον από το είδος της λογοτεχνίας που με αφοσίωση υπηρέτησε και από τις στήλες του τύπου αλλά και από την πνευματική Αθήνα. Στους οικείους του και στους πολυπληθείς φίλους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Διαβάστε ακόμη: Ο Κώστας Καλφόπουλος μιλά στην ATHENS VOICE για το αστυνομικό μυθιστόρημα και τη συγγραφή
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.